• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.05.2024 20:03

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Болест по рибките

Започната от Петър Матов, 27.02.2011 14:39

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Петър Матов

Сол съм сложил поради факта, че солта убива микроби и паразити ( така съм учил в училище ), симптомите се проявиха вчера ( отпадналост, апетитът намаля, мъхчето по опашката ), а още като я купих беше с разпокъсана опашка. Стискам палци да се оправи. А възможно ли е рибата да се е заразила при продавачът, защото другите риби освен хелера нямат подобни симптоми?

Morphined

99% е сигурно,че си я купил болна,даже бих се обзаложил. Поне тук във Видин 90% от рибките в магазините имат по някоя и друга болест. Почти всички бети,които съм виждал да продават са в това състояние. Същите като твоята бета.
Аз съм имал гъбички два пъти и нито един път от неработещ цикъл или лоши условия. Лошите условия (т.е. много замърсена вода) спомагат на гъбите да се развиват по-бързо,но едва ли от мръсна вода ще тръгнат.
Първият път ми се появиха тъй като си взех 3 палмера,които нахапаха рибите ми. По раните веднага се залепи бактерията и от тях се заразиха други риби.
Вторият път трябваше да хвана 200 рибки за един магазин. Докато ги гонех с кепчето съм ударил 10-тина-20 рибки и съм ги наранил,в следствие на което пак се появиха гъби на засегнатите места,но този път Нистатина беше у мен и веднага взех мерки,оправиха се за един ден. (първия път отне почти три дни за премахване на болестта и още няколко докато израснат напълно плавниците)
И двата пъти Нистатина увреди леко растенията ми (имаше леко засъхване на около 20% от тях) а не съм видял някой да има подобно оплакване или да е споменавал за такова нещо.
За бетата не знам,но аз (както и почти всички останали) често добавям сол.

Между другото да споделя едни моя наблюдения. Гъбите и ихтиото тръгват винаги първо по хелерите и платите. Явно имат по-слаба имунна система. И двата пъти от по 300 заразени риби имах най-много 1-2 гупи. Молинезиите ми никога не са хващали болест,незнайно защо. Макар че бяха при болните риби. Може би имат по-плътна слузеста мембрана,кой знае...

Болния хелер на снимката е в начален стадий. После ще му изчезне горния плавник. Т.е. щеше да изчезне,ако нямаше лечение.

Петър Матов

Може би внушение или поради голям оптимизъм, но забелязах, че на хелера бялото конче от опашката се махна, а бетата отделя някакви бели неща от опашката ( предполагам, че това са тези гъби ). Иначе забелязвам, че се опитва да плува и да се раздвижва, както каза надеждата умира последна или Dum Spiro Spero ( на рибешки казано "бълбук бълбук" ( Докато дишам се надявам ) )  *bg*

Morphined

Може и да не е само оптимизъм. Аз като лекувах първия път на сутринта като станах забелязах,че белия налеп по разядените части го няма,а вечерта гледам - части от плавниците вече възстановени. Реших,че си самовнушавам,защото беше минало много малко време. Може би от лекарството не само изчезват гъбите,но и плавниците зарастват по-бързо.
Някои от силно-засегнатите ми риби останаха увредени и след успешното лечение,тъй като новите плавници които им израснаха бяха леко криви :)

Петър Матов

Сега ставам Бетата още е жива, имам все по-големи надежди за нея  *THUMBS UP*
: 28.02.2011г 06:06ч
Сега се прибрах от училище и заварих рибата умряла. Беше потънала на дъното на лигена със забит нос на пред и задната и опашка плуваше отгоре ( Не знам дали има някакво значение ). На допир беше изключително слузеста ( Едвам я хванах с ръка ).
Ето и снимки на рибката




Morphined

Боже,на тия снимки се вижда ясно. То на нея 90% от плавниците вече са били изядени.
Ако не си излекувал хелера вече би трябвало да му липсва горният плавик както и на още някоя и друга риба. Ако си успял опашката му ще започне да зараства,като първо ще изчезне белият налеп по нея.

Петър Матов

Бялото конче си замина, но едната неонка умря днес. Нямаше признаци на отпадналост или налепи, просто си умря и си плуваше над водата. Дали гъбичките имат нещо общо не знам. Сега хелера си разпъна горната перка здрава е :)

Morphined

Неонка !? :( Не се вижда на снимките. Неонките живеят на доста по-ниска температура от живородките. Не хващат гъбички. Ако можеш ги махни веднага от там. Няма да издържат на 31 градуса (колкото трябва да поддържаш още 1-2 дни)
Не е умряла от болест,а от "жега" :(
Според мен няма да има нужда да слагаш повече Нистатин,щом хелера още има горна перка 100% си се отървал.
Съжалявам за неонката,не видях неонка на снимките за да те предупредя.

КОГАТО МЕСТИШ НЕОНКИТЕ :
Не ги слагай директно на 24 градуса примерно,ако са стояли на 31. Сложи ги на темп. с -2 градуса по-ниска и после намали постепенно до 25 градуса. Иначе ще умрат от температурен стрес на място и на минутата.

Петър Матов

Няма проблем. Другата неонка е жива, активна все едно нищо не е било :D  Неонките са от типа жълтички с черна ивица ( Не знам точно името ) :)
Сложих още един път Нестанин за всеки случай, утре ще сменя пак от водата и ще пусна помпата да изчисти водата. :D Тцтц не ги разбирам тези хора които не се грижат за рибите си и ги продават болни.

Сега се загледах, че съвсем, съвсем малко крайчето на хелера е "проядено", дано да се оправи.

Асен Евгениев

Цитат на: akapulko - 27.02.2011 18:48
Тая бета не е така от днес, поне от няколко дни проявява тревожни симптоми. Като гледам е пътник, друг път
взимай мерки по от рано.
За бетата беше ясно, просто закъсня с помощта. Всеки ден трябва да преглеждаш рибите за
аномалии. След няколко дни ще ти трябват само 2-3 секунди, за да откриваш необичайни симптоми. :-)
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Петър Матов

Чесно казано си бях казал раздел болести да не го отварям ( прекалено голям оптимизъм от типа " мойте риби ще са здрави " ), но сега осъзнавам факта, че това в действителност е най-важното във форума. Още от утре се заемам с изчитането му. Сигурен съм, че ползите ще са големи, обща култура + здрави рибки = Хармоничен аквариум :)

Buhoff

Колега и аз лекувам с нистатин в момента като тебе слагай от лекарството по продължително време че при мене едни се излекуват по други тръгва заразата. Днес ги отделих 4 още болни в малък аквариум там ще ги нагъвам с илачи една гупа ми умря без да има видими признаци на заболяване. Наблюдавай рибите и не прекъсвай лечението лечението.  *THUMBS UP*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F4lge4o.jpg&hash=5660dd52dccd55421c84b73c312185f9a730a154

Петър Матов

Ще го имам напредвид, Мерси :) Гомяма гад са тия гъбички :D

Desmoria

Успя ли да излекуваш рибоците? Аз лично бих заложила по-скоро на бактериална инфекция, отколкото на гъбична. Уви ако съм права Нистатина няма да ти помогне. Солта може би е вариант, но до колко можеш да уцелиш как и колко да сложиш, не е ясно. Друго, което е имай в предвид, че Нистатина избива всички видове охлюви и ако имаш някой ценен го отделяш. Правилно си махнал активния въглен, а ако си бил с вътрешна гъба за филтър не е задължително да я махаш. Като цяло Нистатина лекува най-успешно Ихтио, после разни гъбични заболявания, но както казах според мен си имаш работа с бактериална инфекция (гниене на плавници).
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Петър Матов

Рибоците си отиват един по един. Умряха 2 гупи, хелерката, шлаер и бетата. Слагах нистанин както ми казаха не помогна, сега слагам трипафлавин пък ще видим какво ще стане. А тези бактериални инфекции ( гниене на плавниците ) от какво може да се причини ?

Similar topics (5)

19116

Публикации: 4
Прегледи: 3175

8459

Публикации: 2
Прегледи: 2883

48085

Публикации: 0
Прегледи: 2045

1923

Публикации: 14
Прегледи: 7559

30477

Публикации: 3
Прегледи: 3219