• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
17.06.2024 22:27

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Болен телескоп

Започната от Rinswind, 07.04.2005 16:45

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Rinswind

Здравейте,
Историята е следната:
На работното ми място имах колежка която гледаше две риби в малак аквариум. Колежката напусна, рибите останаха :) Грижим се с колегите за тези риби по най-базовиа начин - храним ги сус суха храна. Ще кажа, че с хал хабер си нямаме от риби не сме ги искали тези, но нали са животинки не можем да ги зарежем да умрат ей така. Както се сещате надали грижите ни са особено добри :P
Сега като прегледах каталога с рибите се оказа че едната е телескоп, а другата обикновен анцитрус. За анцитруса не съм сигурен но телескопа не можеш го сбърка.
Значи от около седмица телескопа става все по зле. Перките му са страшно раздърпани. Опашката специално е като изядена. През повечето време лежи на повърхноста на водата на една страна. Причините може да са че в аквариума няма нагревател и, че 4 дена не е хранен защото нямя зоо магазини наблизо и нямахме време да отидем за храна. Сега като го нахранихме престана да лежи на една страна но още не изглежда добре. Та да попитам дали да го отписваме или има нещо което може да се направи?  :P

Живко

едва ли му е студено щом потърпевшия е телескопа,а не сомчето.водата сменяте ли я,и по колко?каква е тази суха храна?
още сега мога да ти кажа какво да направите.
вземете и подарете клетите рибки на някой,който разбира.
ако имате желание да ги гледате,почвай да четеш FAQ секцията и дай подробности. :wink:
Никой не се е родил научен.

Rinswind

Водата я сменяме да.
Опитахме се да навием същата колежка да си ги вземе ама тя нещо не ще. По колко...има 2 шишета по 2 литра вода дето ги държим до аквариума да изветрее хлора и от тях доливаме периодически. Иначе от време на време я сменяме цялята обаче не съм бил свидетел как е правено. Сухата храна в момента е "Sera FD Tubiflex". Някакви червеи на блокчета. Иначе накрая ще намеря някой да му дам рибките но дотогава може и FAQ да прочета. BTW направи ми сега впечетление, че сома е порастнал..много!...сигурно е 2 пйти по голям  в сравнение, с когато беше донесен. Някъде 5-6 сантиметра е в момента. Дали не си е хапнал от телескопа?

FLEXX

съмнявам се... Имам други сомове - фосилиси... Един ден видях едно черно телескопче в един магазин и го купих.... Пренощува с фосилиса 1 нощ и остана без око... :evil:  :(  и тогава го лиших от мъките.... Абе анциструса е по-скоро тревопасен, поне до колкото аз знам... Имам два възрастни около 5-6 см. , мъжки и женски. Мъжа е малко по едър.


FLEXX

И това за съжаление може да е... :(

Rinswind

Здравейте пак :)
Миналата седмица купихме на телескопа цял литър живи дафнии. Аквариума стана като в мъгла от тях. Телескопа изведнъж като живна, като започна да ги унищожава и да се сурка из целия аквариум... :)
До един ден бяха изядени всичките. Телескопа направо се поду. От тогава изглезжда супер. Плавниците му вече не са разръфани и може би дори порастват. Гръбната му перка дето мислехме, че е окапала се оказа, че просто я е държал свита. Като видя дафниите я изправи като акула ;)
Сложихме във водата малко сол по савет от продавача на дафниие - каза че помагало да "калцинират раните". Той също предположи, че телескопа е болен от загниване на плавниците. Също така купихне "по-ежедневна" храна и за сома и за телескопа - на Sera-та пишеше че е хранителна добавка дето се дава 1-2 пъри седмично. В общи линии телескопа има вид като на излекуван.
Мерси за отговорите на всички.

stefanidoychinov

Здравейте, днес забелязах ,че нещо не е наред с моето телескопче. Моля помогнете.. едното хрило стои като отделено (доста по изпъкнало е от другото) и има нещо като деформация на устичката все едно е залепнала от единият край и има леки поизбедняли петънца ( не точки) по нея .. на черните му люспи стоят жълтеникави .. няма сила и се обръща по коремче... от време на време Моля ви кажете ми какво да правя важно ми е ! ?

Георги


Similar topics (5)

27842

Публикации: 2
Прегледи: 2387

30752

Публикации: 1
Прегледи: 2232

36767

Публикации: 2
Прегледи: 3684

23163

Публикации: 15
Прегледи: 7251

53726

Започната от Poka


Публикации: 25
Прегледи: 10590