• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 22:18

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Болест при сомче?

Започната от blueocean, 04.05.2007 01:45

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

blueocean

 Здравейте, моля за помощ!
Става въпрос за сомче (чистач), не му знам точното наименувание  :-[, на което отскоро забелязах че екскрементите на рибката приличат на дълга нишка, висяща от аналния отвор, тук от темата на "Живко" "КАК ДА РАЗБЕРЕМ ОТ КАКВО СА БОЛНИ РИБКИТЕ" предварително му благодаря за полезната информация, отктих че става дума за - Capillaria: - Spironucleus, но на мен нищо не ми говорят тези заболявания, та да ми кажете при такава болест с какви препарати да лекувам сомчето?
Аквариума е 240 литра, поддържам чиста водата.
имам 3 Дискуса и две сомчета, а забелязвам че и другото сомче (от различен вид са)има някакви охлузваня по кожата но бързо му се оправя а не видях да има такова заболяване, но знам ли?
Иначе всички рибки се хранят не изглеждат като болни.
поддържам тепература от 28-30 градуса.
Външен филтър на"TETRA"
Компресор за въздух на "TETRA"
и няколко изкуствени растения (знам че почти всички сте против изкуствените растения но в зоомагазините ми казваха че нямат подходящи растения за мойта температура на аквариума и аз накрая се реших на изкуствени, а и съм все още доста начинаеща в акваристиката :(
Рибките ги храня с храна на "Sera" за Дискуси нея си я най-обичат, пробвала съм и други храни за разнообразие но не ги харесват затова наблягам на тази а съм чела че е хубаво да се сменя, даже едно момче ми каза да им давам червей но да Ви кажа аз направо имам фобия към червей, купих им и друга замръзнала храна с разни "зеленчуци и сърце и разни рибни и др. неща подходяща за дискуси", но и нея не я харесват, другото нещо което обичат е замръзнало телешко сърце, та и тук въпрос имам с кое по-често да ги храня със замръзнало сърце или от любимата им на "Sera" или има и други храни които аз незнам и са по-подходящи за рибките?
Дали е възможно от еднообразната храна да има проблем сомчето?
Искрено Ви Благодаря за съветите!!!
Извинете ме за дългата тема.

theater

Повечето не особено капризни растения ще растат нормално на тази температура и спокойно можеш да си купиш или да вземеш от някой колега от форума растения и да разкараш пластмасовите.
За болестта на анциструса (ако е анциструс сомчето-чистач ), аз лично бих те посъветвал да го наблюдаваш дали ще продължат симптомите. По принцип тези сомове са растителноядни и ако са попадали на по-мазна храна, като замразеното сърце, с което храниш дискусите, може да се получат такива проблеми.
140л - харацини
http://starividri.org

Живко

На сайта има опция "Търсене по снимка". Може да я ползваш за да ни кажеш какъв вид е проблемният сом.
Ако изобщо има проблем.
По принцип лепещите се сомчета имат такива дълги екстременти.
Ако екстрементите са с нормален цвят и изглеждат нормално няма място за притеснение.
Ако са бели до белезникави и са такива не за кратко, МОЖЕ БИ има проблем.
Без да изпадам в подробности Capillaria pterophylli и Spironucleus symphysodonis  са паразити, поразяващи стомашно чревният тракт, а от там правят разходки и до други вътрешни органи.

Прочети тази темичка.
http://www.aquariumbg.com/forum/index.php?topic=6315.15
Никой не се е родил научен.

blueocean

Благодаря Ви момчета за бързите отговори доста ме успокоихте, значи аз от около 8 месеца имам аквариума при положение че нямах никаква представа от акваристика. Сомчето го определих че наистина е  Анциструс само че не можах да го определя от кой вид  :-[ И за тези 8 месеца съм забелязала тези дълги екскременти два пъти, първият път беше преди около 1-2 месеца но аз нали нищо все още не разбирам и си мислех че нещо му е полепнало от грунда, и вчера като забелязах пак и случайно бях преди това прочела че може би става дума за болест и много се притесних.
Пак имам два въпроса, аз храня главно рибките с основна храна за Дискуси на Сера, защото дискусите само нея си харесват специална за сомове не съм купувала, казаха ми че тази също е подходяща за тях а дали? Храня ги един път на ден но понякога си мисля че май им слагам повечко и понеже дискусите колкото могат изяждат на повръхността повечко пада на грунда и сомчето съм забелязала че доста време "обира" храната по дъното да не би от това и да по-преяжда и да не е добре?

theater

Възможно е. Пусни 20-30 ампуларии и мелании, които да папат от грунда остатъците храна.  ;-)
140л - харацини
http://starividri.org

blueocean

05.05.2007 01:49 #5 Last Edit: 05.05.2007 01:59 by blueocean
А тези мелании и ампуларии вид охлюви ли са, и при всички видове рибки ли може да се "сложат" ?  :-|

mimka

Ама само заради екскрементите му ли мислиш,че е болно,защото аз имам сом чистач на 8 год..в перфектно здраве(само остатъците събира,от храната де :-))и акитата са му дълги (просто са си такива).Аз мисля ,че ако проблемът е само в това,то тогава сомчето не е болно от нищо.

blueocean

Да проблема е само в екскрементите. Иначе нищо друго не съм забелязала нередно в поведението му. И понеже съм решила да сменя изкуствените растения с истински, то по принцип първоначално в аквариума имаше някакви живи растения, не бяха много и от един вид само и въпросното сомче си похапваше доста от тях и може да си представите растенията и окаяния им вид :(, и затова ако сложа сега живи растения пак ме е страх че няма да оцелеят от него, какво се прави в такъв случай?
Преди време сложих и мангрово дърво и сомчето му обели и изяде кората.

mimka

Като му се ядът растения нека яде.Така поне ще е здраво *JOKINGLY*.
Можеш да пробваш с някои по-бързо растящи като Валиснерията,ако вече не си пробвала с нея.Моя сом нея не я закача,може и с твоя да е така.

Живко

Много ми е неприятно дами, че ще ви прекъсна хубавото лафче, но...
Темата все пак е за здравословен проблем.
В секция хранене или риби можете да обсъдите каквото сте почнали. ;-)
Никой не се е родил научен.

Similar topics (5)

10851

Публикации: 3
Прегледи: 2544

42195

Публикации: 4
Прегледи: 4171

24831

Започната от Rider


Публикации: 2
Прегледи: 3514

39610

Започната от nikeee


Публикации: 2
Прегледи: 2237