• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 21:56

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Влошено състояние на дискуси

Започната от apock, 06.11.2014 04:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

apock

Здравейте!
Като един новобранец ми се иска да опиша един казус и да го дискутирам със "старите пушки" в този форум.
Преди около 2 месеца се сдобих със 120 литра аквариум с капак, екипирах се и стартирах с нагревател, термометър, вътрешен филтър с циркулация 700 литра на час и силна аерация и циркулация, 2 осветителни тела Philips (вградени в капака), грунд - филц (фракция около 5 мм), няколко по-големи камъка и 2 растения. В този аквариум пуснах 7 малки дискуса (около 3-4 см), 10 малки неона и 4 леопардови коридораса. Живея в Берлин, магазина за рибки е на 200 метра от вкъщи и оттам купувам замразена артемия, понякога дози новоизлюпена жива артемия и финно смляно и замразено телешко сърце. Ползвам чешмяна вода с pH 8.1, gH може би около 20-25. Основният ми акцент е на дискусите и винаги съм искал да гледам такива риби.
Първоначално всичко тръгна отлично, дискусите се хранеха с голям апетит, неоните обираха мъглата от артемия и телешко над тях, а коридорасите разчистваха останките по филца на дъното. Не съм позволил преяждане, а точно обратното - системно, но по-леко хранене, за да няма останки. Филтърът прави дори повече циркулация от необходимото и го оставях да работи цял ден. Дискусите станаха много динамични покрай силното течение и борба с него и така се адаптираха, че когато спра филтъра, те продължаваха на плуват на совалки без прекъсване в аквариума, хранеха се с апетит и наддаваха бързо. Дотук обаче с щастието...
Започна сериозно зеленясване на аквариума и аз като новобранец грешно го изтълкувах като следствие от растенията. Четох, че дискусите се чувстват комфортно с максимално изчистен грунд и махнах двете растения, както и махнах по-големите камъни, за да не задържат останки от храна и екскременти около себе си. Грунда остана само филц. Като за капак още по-новобрански изчистих на чешмяна вода гъбите на филтъра и с това явно скапах азотния цикъл, убивайки ценните микроорганизми. Постепенно дискусите загубиха апетит и започнаха често да потъмняват, да правят странни движения, да се търкат странично по грунда и не знам дали си внуших или наистина видях на 2 от тях дупчици в главата. В магазина до нас ми дадоха специален разтвор на JBL за това заболяване (дори на опаковката пише, че е за дискуси със заболяване точно "дупки в главата"). Дозирах го точно според указанието и на следващия ден водата беше много силно помътняла с филм по стъклото и повърхността. Поддържам температура на водата в диапазона 30-32 градуса. До момента в рамките на 2 седмици загубих 4 неона и 1 дискус. Загубите започнаха с неоните.
Днес ми пристигна нов филтър с вградена UV-C лампа, поръчан от e-bay. Намерих го и тук в темата http://aquariumbg.com/forum/terra-aqua/vatreshni-filtri/  JUP-02 е модела. Пуснах го да работи заедно със стария филтър, като преди това накапах стартер на гъбата. До момента е работил само половин ден и не съм усетил ефект на избистряне, но предполагам още е рано за това. Спирам филтрите за през нощта, преди да загася осветлението. Във връзка с всичко, разказано до момента имам няколко въпроса и ще се радвам да ми обърнете малко внимание, за да ги изкоментираме, тъй като чета усилено, но имам да уча още доста...
1. Как да закрепя спешно състоянието на рибите ми, докато се стабилизира състоянието на водата? В момента водата е мътна, но не прекомерно и дискусите са във видимо лошо състояние, като се редуват отделни екземпляри - сутринта 2 са зле, а останалите изглеждат нормално, след няколко часа е обратното...
2. Мога ли да отглеждам тези риби здравословно с този грунд (само филц, фракция около 5 мм) ?
3. Според Вас достатъчен ли е само този филтър с UV-C, защото гъбата му за механично филтриране ми се стори доста рехава и в момента съм ги оставил двата филтъра да работят заедно?
4. Ако има повече хранителни останки и те се засмучат от филтъра, микроорганизмите там могат ли да се справят с тях или задължително трябва да мия гъбите за механично филтриране? С идеята да няма остатъчна храна във филтъра го мих често и май така се докарах до това положение. Ако можете да дадете по-точна информация, ще ме улесните да не се литкам в крайности и да направя някоя глупост пак.
5. Може ли някой да ми даде практичен съвет как да поддържам оптимална чистота на филца по дъното, на колко време да го чистя основно?

Може би питам глупави неща и за някои ще предизвикам смях, но човек се учи постепенно... Благодаря Ви на всички предварително за Вашите коментари! :)

DPI

1. Какво разбираш под зле? Няма логика първо едни да са зле, след два часа други. От опит забелязах, че болната риба си е болна и ако не се лекува - умира.
2. Ако допусне, че въобще е имало болест "дупки в главата" е възможно да си я излекувал, но с третирането да си нарушил азотния цикъл, което пък би довело да възможност за друга бактериална или гъбична инфекция. Още повече, ако не си свалил температурата до нормалната за отглеждане на твоите риби - колкото по-топло, толкова по-бързо бактериите се размножават.
3. Като си в Германия там по магазините белите хора си имат микроскопи , занеси една умряла риба и да ти кажат каква е болестта и с кво да лекуваш. Точно в Берлин в един от големите търговски центрове съм влизала в такъв зоомагазин.
4.  Филтъра - вадиш, переш във водата, която си източил от аквариума и връщаш. Пише се веднъж месечно, моят защото е с по-ситни дупчици на гъбата го пера 2 пъти в месеца или при нужда.

stoma69

Не спирай филтрите при никакви обстоятелства,така прецакваш азотния цикъл.

77

ами ти толкова работи си направил каквото са ти казали немците ,че се чудя защо питаш и в този форум...но нека бъдем толератни, като европейци...
за дискуси според мен аквариум от 200 литра нагоре
задължително хубав външен филтър с хубава керамика.
измерване с тестове на нитрати,нитрити и фосфати всяка седмица и смяна на вода около 40-50%
като сменяш водата сифонираш и дъното.
като гледам параметрите на водата ,май трябва и осмоза...нека специалистите да кажат.
филтъра трябва да работи непрекъснато,
ако искаш да не ти шумят купуваш марката ехайм
за лечението на рибите не мога да ти помогна, но като използваш лекарства не пускай ув лампата.
ако всичко това ти се струва прекалено...сменяй рибите с някой по непретенциозни и повечето неща от горе ще отпаднат.
успех.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

sVGNsali

В добавка, а и може би повторение на колегите по-горе:
Аз само съвсем скорно да вметна, че за дискуси (а и за повечето риби и акви), 5mm фракция на грунда е доста едра. Ще задържа органика. Патил съм си съм 4-6 mm, за това казвам. Година водих битка и загубих естествено.
Мисля, че фракцията трябва да ти е доста ситна, 1-2 mm за да можеш да виждаш остатъците от храна и да ги сифонираш веднага.
По спомен от едно време, когато се интересувах от тези рибки знам, че ако искаш да са като от картинките - страшна хигиена. 40-50% смяна на вода 2 седмично. Май ще трябва да добавяш и препарати. Не знам как сте там.
Литража ти не е достатъчен или поне няма да е в скоро време. Подрастващите дискуси искат голо дъно, аерация и хигиена. С грунд няма как да стане. Във фермите така ги гледат.
За храната - напоследък започват да отричат тази кайма, имай едно на ум.
За филтъра са ти каза ли. Пълниш или с маркова на Eheim Или Sera siporax. Не че не става с китайци, но рибите ти не са евтини.
ЗА лечението и дупките  - и аз пасувам.
Аз се отказах от дискусите заради грижите които искат, от там ти си прави изводите. Колегата 77 правилно е казал, ако смениш рибките по-добре. Няма смисъл да почваш от раз с дискуси.
Само да попитам, нали си се запознал с четива от рода how to..discus? Щото то хората са го писали..
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

apock

Здравейте отново!

Изключително съм Ви благодарен на всички за мненията и отговорите! Съгласен съм, че дискусите са сложни риби за гледане, но аз считам себе си за доста амбициозен човек и приемам предизвикателството :) След вкарването вчера в експлоатация на UV-то сега се прибирам от работа и забелязвам невероятен резултат - изглеждат много по-добре всички дискуси и се нахраниха с голям апетит, а това е единствената корекция, така че явно се дължи на това... Много, много се радвам... Водата е осезаемо по-бистра, но не е достигнала максимална видима прозрачност още, предполагам за това ще трябват още 2-3 дни.

За фракцията наистина ще помисля и в това има логика. Под сифониране да схващам обиране на мръсотията с шлауфка ли? Аз ще разкажа каква е моята логика и техника: не използвам малка шлауфка, а дебел маркуч, който може да засмуква безпроблемно филца с този размер от около 5 мм. Досега веднъж съм вадил целия филц грубо с ръка, а остатъка засмуквам с маркуча, изплаквам го обилно от мръсотията и го разстилам отново по дъното. Забелязвам, че рибетата нямат вече същия страх и стрес като в началото, а просто се държат леко встрани, дори в първия момент се засилват към пръстите ми с идеята, че ще им пусна кубче телешко сърце или замразена артемия и после се отдръпват :)

За обема на аквариума - наистина 120 литра са малко за 6 големи дискуса според всички прочетени материали, но моята идея е да опитам да се получи чифт след месеци, като не държа на еднаква шарка. Вече започват да показват лека шарка двата по-едри дискуса. Очаква се от 6 риби да имам 3 различни шарки, като най-скъпо съм взел и най-много харесвам 2 броя спайдър леопарда, но ще видим с времето (ако са ми живи и здрави) дали ще бъдат наистина с такава разцветка, защото засега те са ми най-дребни и не са пуснали още цвят. Получи ли ми се чифт, тогава ще го отделя и пространството ще се оптимизира или просто ще продам или подаря 1-2 риби :) Просто жилището ми не е особено голямо и този аквариум ми легна като по поръчка на плота на прозореца, като съм се погрижил да не пада в аквариума светлина отвън. 200 литров съд просто няма къде да сложа за жалост, макар че би било ефектно и по-удобно за тях определено.

По въпроса какво са ми казали немците - почти нищо :) Човека в магазина до нас е много мил и коректен и ме консултира с разни дреболии, но основно чета форуми на много държави в интернет и този форум тук също има голям принос да си обясня много неща от Ваши мнения, за което съм Ви много благодарен! А за микроскоп вижте изобщо не ми е родила главата да попитам тоя човек. Наистина можеше да видим единствената до момента жертва по-обстойно и да изясним много неща...

Относно филтрите и спирането им за през нощта също трябва да попитам циркулацията на водата в аквариума на тъмно не им ли пречи на рибоците, докато реанимират? Сутрин като им светна са черни и неадекватни няколко минути (точно като мене, преди да си пия сутрин кафето) и след това просветляват и се раздвижват. Намирам ги сутрин винаги в покой, а и двете ми помпи си правят яка циркулация, едната особено я пускам и тя вдига от дъното и обира повечето мръсотии за около половин час - направо все едно сифонираш, както вие се изразявате :) Вързал съм си осветлението и по-мощната помпа на дистанционно и първата ми работа, когато отворя очи е да пусна светлината и след 10-ина минути пускам циркулацията, когато се ошенят малко. Това ме подсеща да попитам как да настроя аерацията - по-силна, по-слаба?

За параметрите на водата наистина и аз стигнах до извода, че ми е необходимо доливане на дестилирана вода и в e-bay си намерих доставчик. Веднъж поръчах пробно 4 х 5 литра, на етикета си е обозначено покрай всичко друго и "Aquaristik", което би трябвало да означава, че е пригодна за тази цел. С доставката до вкъщи ми взеха нещо от порядъка на 12-13 евро за тези 20 литра, не знам дали тази цена е изгодна... Особеното е, че макар че е чисто H2O с gH 0, отчита pH 9 (взех си и дигитален pH метър да се похваля), така че коригирам параметъра gH, но леко влошавам pH. Покрай прочетеното тук и другаде трябва да се снабдя с тестове за азотните съединения и можете да ми препоръчате, ако имате нещо хубаво и коректно отчитащо наум.

Поздрави!

borracho

Основната ти грешка е спирането на филтрите през ноща. Рибките ти са доста малки още и би било по-добре да махнеш грунда или филц както казваш. Ако пък много държиш да има такъв, той трябва да е по-ситен, горе-долу колкото ориз примерно. С водата не се занимавай, за дискусите е важно тя да е чиста и прясна, а това става с работеща постоянно филтрация, добри смени на водата и умерено хранене. Тук има хора в Добрич примерно, където водата е твърда много, но където има една от най-големите ферми за дискуси в България. Засега не ти трябва специална вода или осмозна система. Напротив - една от причините за стреса и промените в настроенията на дискусите ти може да е точно различната по параметри вода която се получава при добавяне на тая вода която си купувал за 12-13 евро. Така че засега си сменяй вода от чешмата. Виж когато дойде момента с чифтовете, тогава вече темата с водата става много сериозна. Тогава вече ще говорим за водата.
бъди сеяч, а не разбирач!

apock

Здравейте отново!

Човек се учи постоянно и за жалост това коства щети... Научих си урока с филтрите, но с голяма цена. Мисля, че успях да стабилизирам нещата, но дискусите останаха 4. Като болен съм и много ги преживявам, защото толкова свикнах с тях и са ми такива сладури... Денонощното филтриране досега не го правих, защото помпата ми е вътрешна и създава много голяма циркулация, което им пречеше през нощта. Сега си купих една глуха тръба с множество отвори по нея и я закрепих за изхода на помпата, като така убих силата на течението и филтрирането ми вече работи денонощно. Видимо четирите ми дискуса се стабилизират, но нека не се изхвърлям много, защото миналия ден пак се "стабилизираха" уж, а за един ден 2 по-малки от тях си заминаха много бързо. Единственото ми утешение е, че този брой животни в момента за известно време е на по-оптимизиран обем и няма да им е толкова тясно, но ми е много мъчно. Мисля скоро за смяна на грунда с по-дребна фракция, но в момента вътре имам лекарство за 1 седмица и след това ще префасонирам. Освен това си харесах растения, които са много ефектни и стоят добре. Другата седмица ще действам по тези въпроси след лекарството. Ползвам Spirohexol Plus 250 на JBL, описано против Hexamita, Spironucleus, Protoopalina. Според указанието едноседмичната терапия трябва да ги излекува напълно, след което сменям 50% от водата и слагам активния въглен да дообере останалото за 1 денонощие. Отделно сложих стартер 3-4 пъти над нормата, защото нямам представа как това лекарство сега се отразява на бактериите във филтъра. Освен това добавям според указанията витаминен и минерален комплекс, пак на JBL, по 10 капки дневно за подобряване на имунната им система. УВ-то е спряно, аерацията е добра, водата е мътна, но няма да я пипам до другия петък. Нямах представа, че при спиране на филтъра губя бактерии само за няколко часа през нощта...

За Добрич съм чувал страхотни отзиви от баща ми за някакъв човек, който се занимава с дискуси и бил голям експерт в отглеждането и развъждането им.

Ами... в крайна сметка всеки някога е бил в началото и трябва да уча всеки ден. Това е предизвикателство и съм ентусиазиран да се науча :) Значи до момента да обобщим какви са ми приоритетите:

1. По-дребна фракция филц.
2. Постоянно филтриране.
3. 2-3 растения.
4. По-малко храна в следващите дни...

Поздрави от Берлин! :)

DPI

Моето мнение, като подчертавам не съм веща в занаята:
1. Не слагай веднага след лечението растения, освен ако не са минали съответна карантина. Въбоще да си сигурен, че на база на заслабен имунитет няма да лепнат нещо друго, не слагай нищо в аквариума поне 15-20 дни. Как смяташ да смениш грунта - местиш риби, източваш и слагаш? Това е стрес за рибите и можеш да скапеш азотния цикъл.
2. С JBL Advitol или без него- все тая, поне за моите гупи е така.
3. Правиш моята грешка, прекалено много "бухаш" неща в аквата. То вярно че в акваристиката важи правилото "проба-грешка-натрупан опит", но приемай всяко мнение със доза здравословен скептицизъм и след всеки съвет, независимо дали даден тук, от продавача в зоомагазина или от приятел - колега по хоби, чети поне по една-две теми по въпроса, като можеш да използваш и търсачка.

Успех! :-)

Tracker

Извинявам, се че не пиша по темата. Но този колега има малко странен изказ и пише педантично грамотно. Дали не разговаряме с bot  *SORRY*

Отново се извинявам на колегата ако греша и колегите.
Hagen, Aquarien-Set "Marina Basic 54"
2x15 [w]: GLO, Sera plant color
Sera fil 120
Sera heater, 50 [w]

DPI

 *offtopic Не мисля. Стилът на човека е да употребява сложни съставни изречения, при които има едва забележими пунктуационни грешки като например:
Относно филтрите и спирането им за през нощта (запетая) също трябва да попитам (тире)циркулацията на водата в аквариума на тъмно (запетая) не им ли пречи на рибоците, докато реанимират? [/i]

Лично аз адмирирам грамотното писане.

apock

Здравейте отново!

Първосигнално ми дойде наум да напиша "колеги", но все още нямам самочувствие, че съм обигран акварист, така че си го спестих... :)

Ще се забавя наистина с префасонирането на грунда. Благодаря за този съвет! Аз в началото разказах, че имах доста богат грунд, но впоследствие го изчистих само до филц. Сега целя декориране с дребен филц (заради хигиената) и малки растения (с чисто естетична цел). Когато си взема филц от по-дребна фракция след 15-20 дни, необходимо ли е да го стерилизирам във фурната според Вас?

Малко ме смути обсъждането на изразяването ми. Съвсем не го считам за педантично и допускам множество грешки, което не ми прави чест, защото считам себе си за грамотен българин. Освен това мисля, че основен акцент на форума представлява акваристиката. Може би изразяването на хората може да бъде разглеждано във форум, посветен на родната литература и филология... :)

Много съм Ви благодарен на всички за активността тук и мненията! Дискусиите тук са ползотворни и има какво да се научи.

Поздрави! :)



Caxapa

Не бягайте по тъча. Този  обем на аквариума е малък за такива риби. Останалото  за филтри, вода и прочие го усвоява  като инфо колегата и е въпрос на време да покаже  красота и класа.

DPI

Споко за правописа. Просто онагледиx, че не си бот.
Колега си, щом се занимаваш с акваристика. И моят "стаж" е незначителен. За грунта - аз го изварявам.







Similar topics (5)

58244

Публикации: 2
Прегледи: 1747

47937

Публикации: 6
Прегледи: 2947

30913

Публикации: 2
Прегледи: 5353

16432

Публикации: 20
Прегледи: 8560

8288

Публикации: 21
Прегледи: 22846