• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 16:34

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

[Проблем] Половината риба е с бял оттенък

Започната от Галин Илиев, 06.04.2019 17:31

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Галин Илиев

Аквариумът е стартиран на: Преди 14 месеца

Обем на аквариума, литри: 22 литра

Височина на аквариума: 30

pH на водата: не меря

Температура на водата: 26 С

Колко често сменяте водата: 12-14 дни

Какво количество вода доливате при смяна: около 7-8 литра

С каква температура е водата при смяна: 23-24 С

Кога последно сменихте водата: 1/3 на 02.04.2019

Аераторна помпа (без гъба): камък за въздух

Аераторна помпа (с гъба): Не

Вътрешен филтър л/ч: 200л/ч

Външен филтър л/ч: Не

CO2 система: Не

Филтрите работят непрекъснато: Не

Изключвам ги за ххх часа: 5-6 часа

Промени в аквариума и оборудването презпоследните 20 дни:  

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни: {medicine}

Полово зрели риби (видове, брой): Полово зрели риби- 2 плати и 1 анцитрус

Млади риби (видове, брой): 2 малки плати на около 4 месеца

Нови риби през последните 20 дни(видове, брой): 1 плата

Видове храна, с която храните рибите си: Sera Vipan-люспи

Колко често храните рибите си: 1 път на ден

За колко време рибите изяждат храната: 2-3 минути

Колко % от дъното е засадено с растения: 20%

Колко % са бързорастящи: 50% (роголистник)

Колко % са плуващи: 50% (роголистник)

Дебелина на дъното: 2-3 см

Размер на камъчетата: 2-4-мм

С колко и какви лампи осветявате аквариума: 2 лед 1х4W, 6000k, 450 lm и 1x 6W, 4000k, 500lm

Колко часа светят лампите: 8-10 часа

Подробно описание на проблема: Половината тяло на мъжката плата е с бели оттенъци.

Снимки:

https://photos.google.com/








Mu3epHuk

    Аз поне не мога да отворя снимката, но предвид заглавието вероятно се касае за болестта " Ихтио ". Обикновено се получава от заразяване чрез нови риби, растения, влошаване на условията в аквариума и получаване на стрес у рибите, които отключват тази болест. Може да видиш темата за лечение на ихтио с Нистатин 500. За целта ще трябва да купиш такива таблетки от аптека. Няколко лева са и са по-сполучливи от марковите лекарства, които са 2-3 пъти по-скъпи. Второто нещо, което ти трябва за лечението е мощен нагревател с терморегулатор, за да повиши температурата до 28-30 градуса според лечението. Все пак разгледай за възможните болести и разгледай снимките. Сам ще видиш най-добре на коя точно болест прилича и какво лечение се предлага.

   По отношение на описанието на това как поддържаш аквариума... доста грешки има. Предишният ми аквариум беше 22 литра като твоя, а сегашният е 63 литра. Напълно ми е ясно колко по-трудно е да се поддържа баланс в малкия, особено като си с помпичка и се налага да я изключваш за часове. Съответно няма работещ цикъл и рибите се натравят с времето, но дори така имах рибки, които достигнаха по 5 и 6 години. В по-големия акварум е много по-лесно, а и рибите се чувстват далеч по-добре и сякаш си личи.
   Ако все пак си решил да запазиш този аквариум  и няма как да вземеш по-голям, опитай да намериш вътрешен филтър за такъв обем аквариум - работят по-тихо от аераторната помпа, а целта е все пак да има дунапрен (не като твоя случай само камъче) и най-вече да работи денонощно без паузи за повече от половин час. Съответно трябва при почистване да изплакваш дунапрена в извадената аквариумна вода примерно в леген и го връщаш на мястото му, а водата изхвърляш. Ако държиш за запазиш сегашното си аераторче, желателно е да му купиш и дунапренено филтърче, но ако ще го изключваш отново за часове пак няма да постигнеш азотен цикъл. Бонусът в този случай е, че филтъра ще улавя много от нечистотиите и няма да е такъв батак в аквариума ти. Ако ще лекуваш с Нистатин в слуай на Ихтио, не бързай да слагаш дунапрен, а първо си проведи лечението успешно. Едва няколко дни след лечението сложи филтър. Една от най-съществените ти грешки е, че сменяш вода рядко. Трябва да е веднъж седмично с престояла поне 24 часа да речем 6 литра. Това че имаш малко риби в някаква степен облекчава замърсяването. Също би могъл да поддържаш температура от 24 градуса. Рибите ти ще се чувстват дори по-добре. За наличните ти растения също ще се отрази положително. Фракцията ти камъчета за дъно е твърде ситна.

Галин Илиев

Здравей! Четох за "Ихтио", но не съм сигурен дали е същото при мен, затова качих и снимка. Вдигнах температурата на 29С и направих солна баня. От кварталния магазин ми дадоха препарат Dajna Pet FMC, но не знам дали са "гъбички". Иначе имам и вътрешен филтър Hailea HL-BT200. Сифонирам всеки месец.

Публикациите са слети: 07.04.2019 12:41

качвам снимките пак


https://i.postimg.cc/N05s72Hh/IMG-20190406-161829.jpg

Smelly fish

Галине, ако виждам хубаво рибата има бяла слуз по тялото и опашката и я няма половината. Въпреки лошата снимка мога да предположа Костия Некатрикс (ихтиободо). Виж из Нета, особено по руските сайтове има за болестта, а има и снимки в Гугъла. Тази болест се лекува със Сера Костапур. Ставало и с малахитово зелено, формалин, че и с метиленово синьо. Да знаеш ако е това Серата работи. Подобни симптоми имали и болестите Триходиниоза, Хилодонелоза и някакви други болести все с паразити, които обаче Костапура ги трепе. Успех и побързай.

Галин Илиев

Много благодаря пичове!
Започнах лечение.Само се чудя като свърши лечението дали да обработя дунапрена и активния филтър с вряла вода или да търся нови.

Публикациите са слети: 10.04.2019 17:37

3-ти ден,а подобрение не виждам.Осветление не пускам ,филтъра(изваден въглен и дунапрен)и помпата работят, смяна на 1/3 от водата с престояла 24 часа преди сипване на лекарството, температура 30 градуса и нищо. Даже рибата се държи по-странно от преди лечението. Ляга на растенията и грунда и все едно няма сила да се изкачи до повърхността(плува,плува и като стигне до половината и потъва) и още е с петна.
https://i.postimg.cc/kGfDCddk/IMG-20190410-171412.jpg

https://i.postimg.cc/Vk3vmR3L/IMG-20190410-171326.jpg

Smelly fish

Какво лекарство сложи? Костапур? Активния въглен махна ли? Ако не си го извадил, нищо не правиш! Относно болестта прегледа ли в нета дали Костия отговаря на симптомите ти? А дори и гъбички да са пак Костапура трябва да помогне, но без активен въглен!

Публикациите са слети: 10.04.2019 18:36

Аха видях въглена е изваден, какво лекарство сложи и погледна ли дали симптомите ти отговарят?

Галин Илиев

В кварталния магазин нямаха Костапур и ми дадоха FMC на Dajana Pet. Утре съм почивка и ще търся Сера Костапур. Все си мисля, че е Costia necatrix (може да го срещнете и като "Ichtyobodo necatrix")- Симптоми:По рибите се появява гълъбово сив белезникав налеп, който по-късно се олющва. Перките са слепени, разнищват се. Очите са мътни. Посветляване на хрилете. В петък ще слагам трети път от ФМЦ-то и ще взимам други мерки,ако няма никакво подобрение Четох и за Нистанин ще пробвам да го взема без рецепта.

Smelly fish

Здрасти пак, аз пък се зачетох за FMC и излиза, че е добро средство срещу паразити и трябваше да е дало първи резултати за тези 3 дена ако болестта е Костия. Аз те посъветвах за Костапур защото относително скоро си излекувах един трихогастер който много приличаше на твоя случай. Като разбрах ,че при теб няма подобрение с FMC cе зачетох за бактериалните инфекции и се оказва, че и там може да се получи такова побеляване със сходни симптоми както при паразитите (проблема е, че аз не съм имал рибка с бактериална инфекция за да съм сигурен, че симптомите са същите) т.е. има вероятност да е бактериално, тогава Костапура няма да помогне, а трябва да е Бактопур. Нямаш ли някой за второ мнение или порови в Гугъл, защото неуспеха с FMC ме разколебава, а лекарствата на Сера са скъпички за да си експериментираш пък и рибката щом се залежава значи се влошава (да не я тровим още с грешното лекарство).

Similar topics (5)

1661

Публикации: 15
Прегледи: 11072

27260

Започната от erho


Публикации: 3
Прегледи: 2921

55427

Публикации: 29
Прегледи: 10486

16022

Започната от petarik


Публикации: 24
Прегледи: 11177

49246

Публикации: 21
Прегледи: 7858