• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 06:12

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

[Проблем] Болни ли са рибките ми

Започната от pluvka86, 16.12.2015 17:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

pluvka86

Аквариумът е стартиран на: 04.2015г в София

Обем на аквариума, литри: 120

Височина на аквариума: 45

pH на водата: 6,8-7,0

Температура на водата: 25

Колко често сменяте водата: 1 път на 7-10дни

Какво количество вода доливате при смяна: 40-50%

С каква температура е водата при смяна: общата в аквата пада до 21 градуса

Кога последно сменихте водата: вчера

Аераторна помпа (без гъба): не

Аераторна помпа (с гъба): не

Вътрешен филтър л/ч: не

Външен филтър л/ч: Eheim ecco pro 300

CO2 система: не

Филтрите работят непрекъснато: Да

Изключвам ги за ххх часа: не

Промени в аквариума и оборудването презпоследните 20 дни: Няма промени в аквата, няма растения, не е сменяна храната - винаги е била люспа на Тетра и Сера.


Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни: {medicine}

Полово зрели риби (видове, брой): 2 черни скаларии двойка - хвърлят
2 бели скаларии двойка - хвърлят
женска хелер
3 анцитруса
Всичко е купувано на куп април месец.
До сега няма болести.

Млади риби (видове, брой): няма

Нови риби през последните 20 дни(видове, брой): няма

Видове храна, с която храните рибите си: Винаги е била люспа на Сера или Тетра. Дънна люспа на Сера за анцитрусите.

Колко често храните рибите си: един път на ден

За колко време рибите изяждат храната: 2 мин

Колко % от дъното е засадено с растения: няма

Колко % са бързорастящи: няма

Колко % са плуващи: няма

Дебелина на дъното: 3.5 см

Размер на камъчетата: 3-5мм

С колко и какви лампи осветявате аквариума: луминисцент 2x18W

Колко часа светят лампите: зимата 9, лято 10ч

Подробно описание на проблема: 4 скаларии /2 двойки са/, от време на време се спречкват като хвърлят хайвер. Притеснява ме едната женска. Има бели точки на опашката като петна, от момента в който я купих от магазина през април 2015. Забелязвам на същата тази в последните месеци получава жълтеникаво оцветване по главата и горната перка, но не знам дали не е просто окраска. Вече за доста порастнали. Жълтият цвят се забелязва и по главата на нейната мъжка. И двете са светли на цвят.
От два дни ме притеснява и другата мъжка. Черна е. Горната, долната перка и опашката са като наръфани има загуба на цвят по перките и опашката, както и петна по тялото, все едно няма люспа. Не знам какво е това. Нужно ли е да се третитира с препарати ли това са следи от борба? Нямам карантинен аквариум. 

Снимки:



















260л
2х54W T5 Sylvania Aquastar + Philips 865
EHEIM professionel 5e 450

Amev

На мен по тези признаци които си описъл и от снимките които виждам ми прилича на това:

pluvka86

Здравейте,

Днес е трети ден от лечението с Costapur. Забелязвам на черната скалария има голямо като голо петно на корема. Все едно няма люспи. И едната странична перка е почти изчезнала :(. Какво да правя. да продълважам ли с Costapur. Предписанието е през ден да се слагат по 22 капки на 40л. Днес е трети ден. Слагам за втори път. Минимум 7 дни е лечението. Какво да правя?









260л
2х54W T5 Sylvania Aquastar + Philips 865
EHEIM professionel 5e 450

iuli

Сакалра е яка риба не бой се! Единсвеното от което требва да се плашиш при твойта ситуация ако му създадеш добри условия (а ти имаш банални грешки) е че ще се изпотрепят. Когато се бият по някое време почва да хвърчи перушина. Резултатът от това е че перките се назъбват или почват да изчезват. Единият мъжки, като нищо може да даде фира. И единственото което можеш да направиш е да им подържаш температурата по-ниска. Т.е. около 24 градуса. Това означава че не е желателно да пада под тая, въпреки че издържат общо взето. А за да им се подобри здравословното състояние е добре чат пат да им вдигаш постепенно температурата до 32-33 градуса - и да я поддържаш така за няколко дена или седмица. Ама може да се изпотрепят при тая температура.

А иначе ми се види, че си пипнал и ихтиофтириус - белите точици. Много е вероятно да са от това че им сменяш водата прекалено често и при смяната ти пада много температурата. Сменяй една трета веднъж месечно. И като я сменяш, температурата не трябва да ти пада. Можеш да доливаш на няколко пъти в разстояние на два три дена. На рибата и по-добре тоя постепенен преход.

Като подобриш условията, и вдигнеш температурата, скаларите може да се оправят самички. Но ти си им слагал и лекарство - то трябва да даде някакъв ефект. Само че филтърните материали имат свойството да издърпват лекарството и не се знае, дали си им сложил лекарство. Аз избягвам да слагам лекарства и ако забележа някакви признаци на болест действам още в началото, без да третирам целия аквариум. Проблемът ми е че лекарствата прецакват растенията и меланията в грунда. Обаче ти нямаш растения. Ако нямаш и мелания, нямаш такъв проблем. Тези точки обаче можеш да ги излекуваш само с калиев перманганат. Разтвори го предварително в едно шише и доливай по толкова, колкото да порозовее водата едвам едвам. И досипвай по толкова калиев перманганат през ден два или всеки ден. Тая доза е малка и няма страшно. От друга страна калиевия перманганат действа вредно за болестотворните организми и в малки дози заради атомния кислород. Ако третираш еднократно с калиев перманганат в дозите дето ги предписват по книгите, може да умре някоя риба. А така е безопасно.

Обаче преди да третираш с калиев перманганат смени петдесет процента вода. Почиисти и филтъра и маркучите - това което дърпа лекарството е именно бактериалния налеп и хумусните вещества. Освен това калиевият перманганат почва да трепе и полезните бактерии във филтъра и е по-добре да ги нема.

DPI

Аз не съм съгласна с Iuli и Аmev.
Белите точки повече ми приличат на гъбички, но както и да е.
Аз лично бих заложила на Сера протазол (професионалната серия на Сера, ако приемем, че ще лекуваш флагелати). Стр. 11 от книжката на Сера препраща към стр. 30-та с подробно описание, а на стр. 49 със същите снимки на плати ти е дадено лечението със Сера Протазол. Ако ти се разхождна до краен квартал на София, ела да ти дам , щото го имам, стига аквариума да не ти е огромен. Между другото белите точки също се лекуват със Сера Протазол и то много успешно. 

Amev


Цитат на: DPI - 19.12.2015 17:16
Аз не съм съгласна с Iuli и Аmev.
Белите точки повече ми приличат на гъбички, но както и да е.
Аз лично бих заложила на Сера протазол (професионалната серия на Сера, ако приемем, че ще лекуваш флагелати).
Не си съгласна с мен ,а даваш същата диагноза за флагелати ;)
Аз не съм казал че има ихтиофилис!!! От признаците които са описани в първия пост , при преглеждане на книжката излезе това което съм постнал ,а то не е ихтиофилис!!! Ако беше казал че има бели точки като посипани с брашно ,веднага бих предложил лечение с нистатин , защото лично го минах с какви ли не маркови препарати и само накрая нистатина помогна. Диагнозата която съм постнал е друга и отговаря на написаните симптоми. В последствие на снимките се вижда че може и да е гъбична инфекция ,при която около раничките може да има мъх.

iuli

Цитат на: DPI - 19.12.2015 17:16
Аз не съм съгласна с Iuli и Аmev.
Белите точки повече ми приличат на гъбички, но както и да е.
Аз лично бих заложила на Сера протазол (професионалната серия на Сера, ако приемем, че ще лекуваш флагелати). Стр. 11 от книжката на Сера препраща към стр. 30-та с подробно описание, а на стр. 49 със същите снимки на плати ти е дадено лечението със Сера Протазол. Ако ти се разхождна до краен квартал на София, ела да ти дам , щото го имам, стига аквариума да не ти е огромен. Между другото белите точки също се лекуват със Сера Протазол и то много успешно.

Ако знаеш колко книжки съм изчел и колко риба съм изморил, докато съм правил това, към което ме препращат. Калиевият пераманганат лекува всичко ще е кожна и хрилна болест. Вкл. и гъбички. Под "гъбички" трябва да се има предвид сапроленгия, която вирее в по-студена вода. Така от снимката не забелязвам да има сапроленгия - много много е вероятно това да са белези от бой. Но и сапроленгия да е, калиевият я лекува. С калиев перманганат по тоя начин веднъж излекувах една много гадна болест, за която изобщо не бях и чувал. Същата болест приличаше именно на сапроленгия и затова я подцених. Болестта беше нова и вносна - казва се колумнарис. От нея хелерите мрат като мухи. На повечето от другите риби нищо им нема - особено на дискусите. Само на коридорасите им се случва да поумират рядко.

DPI

Никаква диагноза не давам, само му предлагам по-добро лечение за флагелати. Просто професионалната серия е по-добра. Така и така те е послушал.
Ако болестите по рибите се откриваха с книжки и то на Сера, която е по-скоро объркваща, зоомагазините и производителите щяха да фалират. Трябва опит ( не че аз го имам).

Моето предложение е смесена гъбично - бактериална инфекция. Само гъбичката би била бомба със закъснител от април месец, и поради липсата на нейното адекватно лечение се е появила и бактериална инфекция. Разчитам на логика. Ако обаче сложи антибиотик ще се увеличат гъбичките. Така че Протазолът е добро решение, защото е на принципа на малахитово зелено. След три дни евентуално - антибиотик. 

Публикациите са слети: 19.12.2015 17:52

Цитат на: iuli - 19.12.2015 17:32
Ако знаеш колко книжки съм изчел и колко риба съм изморил, докато съм правил това, към което ме препращат. Калиевият пераманганат лекува всичко ще е кожна и хрилна болест. Вкл. и гъбички. Под "гъбички" трябва да се има предвид сапроленгия, която вирее в по-студена вода. Така от снимката не забелязвам да има сапроленгия - много много е вероятно това да са белези от бой. Но и сапроленгия да е, калиевият я лекува. С калиев перманганат по тоя начин веднъж излекувах една много гадна болест, за която изобщо не бях и чувал. Същата болест приличаше именно на сапроленгия и затова я подцених. Болестта беше нова и вносна - казва се колумнарис. От нея хелерите мрат като мухи. На повечето от другите риби нищо им нема - особено на дискусите. Само на коридорасите им се случва да поумират рядко.

Аз не отричам действието на калиевия перманганат (и той е багрило доколкото си спомням). Но да даваш съвети за бутилки, разтвори , без точни дози не ми се струва коректно. Още повече че има и препарати, съдържащи калиев перманганат.

На Pluvka86 предлагам да се обърне на лични към Райко, той гледа скаларии.

iuli

Цитат на: Amev - 19.12.2015 17:21
Не си съгласна с мен ,а даваш същата диагноза за флагелати ;)
Аз не съм казал че има ихтиофилис!!! От признаците които са описани в първия пост , при преглеждане на книжката излезе това което съм постнал ,а то не е ихтиофилис!!! Ако беше казал че има бели точки като посипани с брашно ,веднага бих предложил лечение с нистатин , защото лично го минах с какви ли не маркови препарати и само накрая нистатина помогна. Диагнозата която съм постнал е друга и отговаря на написаните симптоми. В последствие на снимките се вижда че може и да е гъбична инфекция ,при която около раничките може да има мъх.

Абе кво да ти кажа - не се натискам да знам със сигурност, каква е точно болестта. Първата снимка на белия скалар на опашката най-вероятно е ихтиофтириус. Обаче има повече видове болести и паразити отколкото можеш да си представиш. Така като ги гледаш даже и да не е на картинка, без микроскоп и без да си специализирал най-малкото едно висше няма как да кажеш какво е.
А иначе на останалите снимки жълтото по гърба на белия скалар си е оцветяване. На първия черен скалар дето са му нацепени перките ми се вижда че очите му светят и се е наперушинил точно както когато налита да се бие.

Тия точки по скаларите много рядко се случват и скаларите поне при мене си живеят с тях и без да ги лекувам. Предимно май са по женските.
Обаче битката води до смърт. Не болестта а битката.

Публикациите са слети: 19.12.2015г 18:06ч

Цитат на: DPI - 19.12.2015 17:38
Моето предложение е смесена гъбично - бактериална инфекция. Само гъбичката би била бомба със закъснител от април месец, и поради липсата на нейното адекватно лечение се е появила и бактериална инфекция. Разчитам на логика.

Предлагам ти да разчиташ на знания. Така само по предположение, няма как да знаеш каква е цялата потенциална болестотворна флора и фауна в аквариума. Според знанията условно болестотворните организми са доста и лошите условия ги провокират. Специално ихтиофтириуса не би трябвало да присъства, защото той има много къс цикъл. Обаче като нищо тоя белия скалар може да си го е имал от април месец и човекът да не е видял.


Цитат на: DPI - 19.12.2015 17:38Аз не отричам действието на калиевия перманганат (и той е багрило доколкото си спомням).

Кислородотделящ антисептик - поне според "Ветеринарна фарамакология, (за техникумите по ветеринарна медицина)" на проф. д-р Роза Гахниян, . Пак ли логически подхождаш към въпроса - щом ти аргасва дрехите от нищо и никакво, значи е багрило?

Цитат на: DPI - 19.12.2015 17:38Но да даваш съвети за бутилки, разтвори , без точни дози не ми се струва коректно.

Практически е проверено. Обяснението ти го казах в две думи - атомният кислород дори и в незначителни дози, дори и следови има свойството да руши обвивката на болестотоворните организми и да им нанася необратими промени. Ако настояваш, ще ти цитирами източник.
За сега само ще ти кажа, че познавам човек, който лично е бил на курсове по алпинизъм при Христо Проданов - ако не знаеш кой е, по логика, няма как да се сетиш кой е. Но както и да е - това е Христо Проданов. И той е давал съвети на алпинистите да се мият често със слаб разтвор на калиев перманганат.
Освен с атомния кислород действа и с мангановите съединения. За мене е по-ефективен от кислородната вода и се понася много добре от рибата в малки количества. Което няма как да се каже за антибиотиците, които трябва да сложиш в точната доза. А така също и за останалите лекарства. Само от тая точна доза аквариумът ще боледува доста време.

Цитат на: DPI - 19.12.2015 17:38Още повече че има и препарати, съдържащи калиев перманганат.

Възможно е. С една дума, топлата вода е открита - има го по аптеките за някакви си стотинки. Като го вземеш, пакетчето ти стига за около пет десет години.

Публикациите са слети: 19.12.2015 19:30

Случвал ми се е период, когато имах някаква зараза в аквариума. Ама беше от вътрешна болест. И даже май беше от повече от една вътрешна болест. Каквото и да правех, от време на време разни видове риба умираха с разни симптоми. Ориентирах се стабилно към ихтиофонус (не ихтиофтириус, която си е елементарна и често срещана болест). Предполагах и други. Става въпрос за период от около две години.

Ходих да се консултирам с хора, които самият аз ги знам че само с риба се занимават. Като поговорят с мене, винаги започват да дават заден. Обичайният финал на разговора е да ми кажат "Не съм ветеринарен доктор". Обаче аз и с ветеринарен доктор се консултирах. При това такъв, дето е акварист, а не някой друг. Но и той не можа нищо да ми каже.
Ако става дума да ти дойде някаква подобна зараза на главата, тогава трябва да търсиш качествена лаборатория. Там за изследването сигурно ще ти вземат повече пари отколкото да изхвърлиш всичката риба и да си дезинфекцираш основно аквариума. А иначе рибата от време на време си умира поради някакви неясни причини. Може просто да е преяла. Може да е някакъв химически проблем. Има всякакви нестандартни ситуации, дето няма да повярваш че са възможни. Например лично съм виждал дискус да клъвне окото на тернеция, която е страшно бърза, и да я остави с едно око.

raiko

Моето мнение е, че рибките са физически здрави и това са следи от бой между чифтовете. Със сигурност не са флагелати. Ако бяха такива щяха да са в зоната на отворите на страничната линия и челото на рибата. Белите точки в основата на опашката не са и ихтиофтириус (не се казва ихтиофилис! ). Това са калцирали участъци на счупени лъчи от опашката. Най-вероятно причината е недостиг на калций и витамин D в храната. Желателно е битата скалария да се отдели в самостоятелен аквариум и евентуално може да се добави метиленово синьо за да се стопира развитието на сапролегния.

Публикациите са слети: 20.12.2015г 01:01ч

Цитат на: iuli - 19.12.2015 17:32
Ако знаеш колко книжки съм изчел и колко риба съм изморил, докато съм правил това, към което ме препращат. Калиевият пераманганат лекува всичко ще е кожна и хрилна болест.
Да , калиевият перманганат лекува много болести, но не е ефективен срещу дактилогириус!.... За гиродактилус съм съгласен, че е ефикасен. ;)

iuli

С последното мнение съм склонен да се съглася, че може и да е вярно. Точно тия тънкости не ги знаех. След като написах, че калиевият перманганат лекува всичко що е кожна и хрилна болест и аз си зададох въпроса, дали пък няма и някоя, дето не я лекува? Още повече като се има предвид, че за да съм сигурен в ефекта на калиевия перманганат, трябва да съм ползвал микроскоп и лаборатория. Но има една подробност, за свойствата на калиевия перманганат, която е железна. Атомният кислород винаги изгаря органичната обвивка. А органичната обвивка, като относителен дял спрямо масата на един организъм е толкова по-голяма, колкото е по-малък организмът. Като се има предвид, че кожата на човека е най-големия орган, това е много много по-валидно за рибата в аквариума и още много много по-валидно за микроскопичните организми. И това е логиката.

Но както казах по-нагоре, на логиката много не трябва да се разчита - трябват и конкретни знания. Е, аз със сигурност не зная всичко - колегата може и да е прав за изключенията.

raiko

Трябва да знаеш, че няма универсални лекарства! Освен че не действа срещу дактилогириус, той (KMnO4) не действа и срещу шарановата въшка (лично съм го тествал). Ако се замисля сигурно ще се сетя и за други болести...

iuli

Цитат на: raiko - 20.12.2015 20:03
Трябва да знаеш, че няма универсални лекарства! Освен че не действа срещу дактилогириус, той (KMnO4) не действа и срещу шарановата въшка (лично съм го тествал). Ако се замисля сигурно ще се сетя и за други болести...

Шарановата въшка е голяма до осем милиметра и си е звяр голям. Лично аз не бих я лекувал с лекарства, с които да тровя аквариума, а бих я ловил с нещо. Може и със сакче.

Но все пак за нея, както в Домашна зоология на Веселин Денков, така и в Болести по рибите (авторите са един професор и двама старши научни сътрудници - единият е кандидат на биологичните науки, а другият е кандидат на ветеринарно медицинските науки) пише че се лекува с калиев перманганат. Нещата при лекуването с разни работи не са всеки път еднакви. Може в аквариума ти да е имало примерно повече органика, която да е неутрализирала пермангната. А може и да не е било шаранова въшка. Със сигурност има няколко вида въшки по рибите, които са описани. На големина, тия от топлите води са между 5 и 12 мм. А колко не са описни и не са дори въшки - господ знае.

За калиевия пермангнат в Домашна зоология пише че лекува следните болести:
сапролегниоза,костиоза (т.е. въпросната флагелата), хилодонелоза, триходиноза, гиродактилоза, дактилогироза, лепидортоза, аргулоза (т.е. въшка), бактерийни болести, псевдомонози, гниене на плавниците.
конкретно за ихтиуфтириус не пише че го лекува, или по-точно така е написано, че човек не може да е сигурен, само за по-горното лекарство ли се отнася или и за калиевия перманганат. аз съм си лекувал друга болест с калиев перманганат според дозировката в тая книга и утрепах някои риби. абсолютно същото ми се случи и с трипафлавина.

Освен това, когато казваш, че би лекувал едни болести с нещо, а други с друго, трябва да си сигурен в диагнозата. Да видим, какви са признаците на гиродактилуса и дактилогирозата, според Домашна зоология:

гиродактилус: Предизвиква се от живораждащи паразитни червеи от видовете... (описани са им големина и форма, нямат очи, имат смукала, жлези, а също и кукички) След това са описани поразените риби как изглеждат.

дактилогироза: Причинява се от малки червеи от видовете ...Много приличат на гиродактилуса, но се отличават по това че имат по 4 тъмнопигментирани очи, а на предния край не са с 2 а с 4 израстъка, на задния край имат фиксаторен диск и т.н.
След това са описани рибите как изглеждат. Ама симптомите са сходни, както на гиродактилуса.

Сега признаците според Болести по рибите:

гиродактилус: В рибните стопанства и другите водоеми по шарана са разпространени: G.cipryni, G.katharineri, (G.elegans) и G.sprostonae. По белия амур паразитира G. stenopharhyngodonis...
признаци:... Кожата е покрита със сивкав налеп, очите са хлътнали, перките увредени
диагноза: Поставя се въз основа на признаците и откриване на причинителя при микроскопско изследване

дактилогироза: По шараните паразитират няколко вида дактилогируси...
признаци:Хрилете избледняват, понякога добиват мозаична окраска обилно се покриват със слуз и некрозират, краищата на хрилните пластинки стават неравни. (само че тия признаци нормален човек, дето не е доктор и дето няма око на орел ще ги схване на практика на кукуво лято. освен това са валидни и при още една камара други болести)
диагноза: поставя се по описаните признаци и чрез доказване на причинителя в слуз от хрилете и кожата (демек пак с микроскопа се работи)

Та мисълта ми е, ти как ще разбереш, само разликата дали е дактилогироза или е гиродактилус, без микроскопа, ако смяташ че едното се лекува с калиев перманганат, а другото не се лекува? А на всичко отгоре инфекцията може да е и смесена. Нещата са много сложни. И точно поради тая причина аз казах, че на практика, всичко що е кожна болест се лекува с калиев перманганат, по посочения безопасен начин. А това което не се лекува по тоя начин, значи не се лекува без лаборатория.

kojuharov

Цитат на: iuli - 21.12.2015 07:45
Та мисълта ми е, ти как ще разбереш, само разликата дали е дактилогироза или е гиродактилус, без микроскопа, ако смяташ че едното се лекува с калиев перманганат, а другото не се лекува? А на всичко отгоре инфекцията може да е и смесена. Нещата са много сложни. И точно поради тая причина аз казах, че на практика, всичко що е кожна болест се лекува с калиев перманганат, по посочения безопасен начин. А това което не се лекува по тоя начин, значи не се лекува без лаборатория.

Колега,

то ако всичко може да се лекува с калиевият перманганат, всички известни акваристи, дали щяха да използват разнообразни препарати за чанти пари ?!?

iuli

Цитат на: kojuharov - 21.12.2015 11:09
Колега,

то ако всичко може да се лекува с калиевият перманганат, всички известни акваристи, дали щяха да използват разнообразни препарати за чанти пари ?!?

Не знам кои са ти известните акваристи на тебе. Ако имаш предвид рекалмните агенти, бутиковите акваристи, аз тия не ги броя за акваристи. А акваристите които лично познавам и ги смятам за компетентни, ползват от най-евтините лекарства или не ползват хич.
Акваристите, които са писали книги от едно време, като тия дето ги цитирам, продължавам да си ги броя за акваристи и да се консултирам с тях. Чанти пари - пълни глупости. Само чанти с пари са ви в главата.

kojuharov

Колега, аз не ти налагам мнение, но както всяка наука и "акваристиката" се развива. Хубаво е и ние да се заглеждаме в хоризонта.

Sent from my SM-G388F using Tapatalk


iuli

Цитат на: kojuharov - 21.12.2015 12:31
Колега, аз не ти налагам мнение, но както всяка наука и "акваристиката" се развива. Хубаво е и ние да се заглеждаме в хоризонта.


Не си спомням да съм твърдял, че ми налагаш мнение - ти и не можеш, дори и да искаш. Акваристиката се развива разбира се, но точно по тия въпроси - за лекарствата срещу болестите, няма какво повече да се развива. Основата е дадена преди до преди тридесет години. От тука насетне имаме изобретена ултравиолетовата лампа - това да. Но и без него си може в много случаи. Даже има случаи в които увелампата не е за предпочитане.

Акваристиката се е развила например с това че има много нови растения, хибриди. Филтриращите материали на едновремешните външни филтри например, са пълна глупост. И т.н.

Публикациите са слети: 21.12.2015 12:48

А по въпроса за хоризонта, той е в две посоки - минало и бъдеще. По-голямото и базово количество информация е в миналото. Даже да ти кажа една диплома за висше по химия от едно време тежи повече от една диплома за висше по химия от днешно време.

VDO

Юли,едно образно сравнение за развитието-ехейм си прават старите изпитани класици,ама разработват и нови технологични машинки,така е и тук.И развитието на акваристиката е много повече от нови растения,пълнежи за филтри и т.н.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

iuli

Цитат на: VDO - 21.12.2015 12:54
Юли,едно образно сравнение за развитието-ехейм си прават старите изпитани класици,ама разработват и нови технологични машинки,така е и тук.И развитието на акваристиката е много повече от нови растения,пълнежи за филтри и т.н.

А аз не съм и твърдял, че развитието на акваристиката не е много повече от нови растения и пълнежи на филтри. Но надграждането на новото, което наистина ще се потвърди от практиката е много по-малко от натрупаното до сега.
Но в конкретния случай няма какво толкова да се добавя - нещата с лекарствата са измислени отдавна.

Искаш ли да ти кажа, кое е според мене най-добрия начин за справяне с болестите. Система за профилактика, която аз даже не съм използвал, но съм сигурен че е много яка. При това включва и доста ново, пък е без използване на калиев перманганат. Карантинен аквариум само за риба. В него слагаш рибата минимум за една седмица, но по-добре две, че и месец. Щом я сложиш, третираш с евтиното лекарство FMC. В тоя аквариум филтър и пясък няма, само аерация, водата е почти прясна, с примерно една трета стара, аквариумна вода. Ако видиш че някои риби умират със симптоми на опасни вътрешни болести, които най-вероятно не се лекуват, рибата си остава в карантинния аквариум, колкото трябва.
След това ги преместваш в основния аквариум, където има уве и озон. Тези неща ги ползваш едновременно, но само периодично, защото и двете унищожават хуминовите киселини и други полезни вещества във водата, които са полезни, както за рибата, така и за растенията. През през повечето време на поддръжка на аквариума не ползваш уве и озона, а доливаш повече или по-малко торфирана вода. Тя има също лечебно действие - хем потиска развитието на болестотворните организми, хем е полезна за рибата.


dgrn

това сигурно ли е че уве-то унищожава хумановите киселини ?
"Видяла жабата,че подковават коня,та и тя вдигнала крак..."
http://cdn.fishki.net/upload/post/201508/12/1626758/gallery/Kbi2p8E.gif

iuli

Цитат на: dgrn - 21.12.2015 18:56
това сигурно ли е че уве-то унищожава хумановите киселини ?

Да. Според книгата  "Техническо оборудване на аквариума" на Мартин Сандер е сигурно. Чел съм го и някъде в книгите по почвознание, но не ми се търси в момента. По-плодородните склонове са северните, защото от една страна там се задържа повече влага и процесите на образуване на хумус са по-стабилни, а от друга, защото прониква по-малко слънце, което изгаря органичните вещества, вкл. хумуса.

Обаче хуминовите киселини, не са само полезни. Те имат и едно негативно свойство - потискат до някъде и полезните бактерии във филтъра.

raiko

Цитат на: iuli - 21.12.2015 07:45
Шарановата въшка е голяма до осем милиметра и си е звяр голям. Лично аз не бих я лекувал с лекарства, с които да тровя аквариума, а бих я ловил с нещо. Може и със сакче.
Това сериозно ли го мислиш или проявяваш чувство за хумор? ... Това че възрастните паразити могат да се отстранят механично не означава че така можеш да се пребориш с болестта. Малките на паразита не могат да се видят с просто око и те атакуват най-незащитената част на рибите - хрилете. И в тях ли ще бръкнеш с кепчето?
А това, че някой някъде е написал че въшката се лекува с перманганат не трябва да приемаш за чиста монета. В литературата има много случаи когато някой някъде написва грешна информация и след това други автори също я тиражират. Съгласен съм, че перманганата в ударни дози ще убие въшката, но тези дози ще са смъртоносни и за рибите. В този смисъл перманганата може да бъде използван за дезинфектант.
Цитат на: iuli - 21.12.2015 07:45
Може в аквариума ти да е имало примерно повече органика, която да е неутрализирала пермангната. А може и да не е било шаранова въшка.
Сериозно ли допускаш, че не мога да разпозная шарановата въшка? Досега съм използвал KMnO4 стотици пъти. Когато се работи в чист и гол карантинен аквариум няма възможност лекарството да се неутрализира от някаква органика. Според оцветяването на водата ако човек има малко повече опит може да разбере дали органиката във водата е неутрализирала частично перманганата. При неутрализация водата не е розово-червена, а е жълто-кафява. Неутрализация се получава по-често в басейните за промишлено рибовъдство. Детрита неутрализира перманганата и в тези случаи трябва да се предозира лекарството. За целта в прозрачни съдове се правят няколко проби (с различна дозировка) и според оцветяването на водата се избира подходящата концентрация. В някои случаи се налага тройно, дори четворно предозиране на дозата, която нормално се използва в чиста вода.... Всичко това е от моята практика (не само да съм го чел).
Цитат на: iuli - 21.12.2015 07:45
......
Та мисълта ми е, ти как ще разбереш, само разликата дали е дактилогироза или е гиродактилус, без микроскопа, ако смяташ че едното се лекува с калиев перманганат, а другото не се лекува? ....
Да, аз работя с микроскоп в моя развъдник и за мен не е проблем да разбера дали е гиродактилус или дактилогириус. Дори на базата на натрупания ми опит с голяма точност мога да определя визуално според симптомите кой точно е паразита... без да използвам микроскопа.

iuli

Понеже не съм използвал микроскоп, не съм правил конкретна проверка за лекуването на гиродактилоза и дактилогироза с калиев перманганат, а така също никога дори не съм и виждал в аквариумите си шаранова въшка (или съм имал късмет или съм внимавал прекалено да не я вкарам), се отказвам да твърдя, че аз съм прав в случая. Съгласен съм, че в книгите има и неща, които не са верни. И тези неща са най-гадни, защото те подвеждат много злокачествено. Между другото, по-старите книги са заразени като че ли с по-малко от тия "шаранови въшки".
И все пак, не мислиш ли че е много странно в книга, която е написана като помагало за промишлено развъждане на риба, където въшката се среща редовно и редовно трябва да се води борба с нея, да е посочено лекарство, което не действа? Мисля си че преди да го напишат хора които са професори, преподаватели, би трябвало да са били наясно също с това, каква е практиката.



Публикациите са слети: 22.12.2015г 09:09ч

Цитат на: raiko - 21.12.2015 20:10
Това сериозно ли го мислиш или проявяваш чувство за хумор? ... Това че възрастните паразити могат да се отстранят механично не означава че така можеш да се пребориш с болестта. Малките на паразита не могат да се видят с просто око и те атакуват най-незащитената част на рибите - хрилете.

Да сериозно си го мислех, но предвид личния ми опит, при който не съм виждал на живо шаранова въшка никога през живота си (докато същевременно много съм чел за нея), и си мислех че ако някога се случи човек да я внесе тая пустиня в аквариума, ще да е най-вероятно някой отделен, хубав и голям възрастен екземпляр, който евентуално би могъл да се лови и със сакче.

Цитат на: raiko - 21.12.2015 20:10Сериозно ли допускаш, че не мога да разпозная шарановата въшка?

А защо да не го допускам? Човек трябва всичко да допуска. В случая, как мислиш, кое е по вероятно от моя гледна точка, след като ти изложих съображенията и разсъжденията си - някой от форума да е сгрешил нещо (въпреки, че веднага ми направиха впечатление знанията ти за счупените лъчи на опашката, които до сега съм смятал за ихтиофтириус) или един професор и двама научни сътрудници да са сгрешили за нещо което би трябвало да е станало рутина железна?



Публикациите са слети: 22.12.2015г 10:10ч

Цитат на: iuli - 22.12.2015 09:28
кое е по вероятно от моя гледна точка, след като ти изложих съображенията и разсъжденията си - някой от форума да е сгрешил нещо (въпреки, че веднага ми направиха впечатление знанията ти за счупените лъчи на опашката, които до сега съм смятал за ихтиофтириус) или един професор и двама научни сътрудници да са сгрешили за нещо което би трябвало да е станало рутина железна?

За да стане ясно, какво е това рутина железна, и как се е учило особено навремето за дозировката на лекарствата, които са били много по-малко, отколкото сега ще разкажа един анекдот, който може би е действителен случай за Рудолф Вирхов. Той е проподавал в някакъв си университет и един от студентите му е трябвало да опише някаква болест. След като я описал, професорът му рекъл "Добре, какво е лекарството в случая?" Студентът назовал и лекарството - до тука всичко било верно. "А каква е дозата?", попитал професорът. "Една пълна супена лъжица", отговорил студентът. След това е излязал и останал да чака резултата от изпита отвън. По едно време се сетил, че е сбъркал дозата, втурнал се в стаята, където бил професорът и му рекъл "Господин професор, обърках се - дозата е само пет капки". "Късно е, рекъл професорът, болният е вече мъртъв"

Публикациите са слети: 22.12.2015 11:59

Е сега погледнах в едно "Рибовъдство" от 1958ма година, изд. Земиздат.
Където пише:
"Противопаразитните бани не могат да се приложат за шарановата въшка, тъй като тя е защитена от щитчето и от слузта с която е обвита."

За авторите на книгата (трима на брой) не пише да имат научни звания.

Книгата "Болести по рибите" е издадена 1980 г., изд. Земиздат. "Домашна зоология" е издадена 1983 от д-р Веселин Денков и един научен сътрудник. Абе всеки прави грешки.

kojuharov

А извода какъв е ? От 1958 - ма година до момента, може много неща да са се променили :). Освен Лили Иванова ?!

raiko

То и тя се е променила.... Изглежда ми подмладена.

iuli

Цитат на: kojuharov - 22.12.2015 15:58
А извода какъв е ? От 1958 - ма година до момента, може много неща да са се променили

От 58ма не знам. Но от 78ма до сега при мене неизменно, шаранова въшка не е идвала.

raiko

При внос на златни рибки от Азия понякога се появява. Лекарствата които са ефективни срещу нея са бавнодействащи и са на принципа че блокират образуването на хитина. По този начин ракообразното не може да излинее и умира.

iuli

Цитат на: raiko - 22.12.2015 19:55
При внос на златни рибки от Азия понякога се появява. Лекарствата които са ефективни срещу нея са бавнодействащи и са на принципа че блокират образуването на хитина. По този начин ракообразното не може да излинее и умира.

Т.е. човек може да си я купи спокойно от Подуене. Сега вече ми стана интересно. Само по златните рибки ли може да е или я има и по други и кои? А как се разбира че е шаранова въшка без микроскоп, когато въшката е по хрилете в по-ранните фази?

raiko

При много видове може да се открие шарановата въшка. Затова е карантинният период след като се купят нови риби. По време на карантината според поведението на рибата може да се направят изводи дали е болна. А също така може и да се забележи по-голям екземпляр от паразитите. По принцип за един любител е трудно да постави точната диагноза и затова карантината трябва да се проведе от вносителя на рибите. А той вече ако държи на своя авторитет трябва да може да установи проблема с микроскопски анализи и каквото е необходимо друго...

iuli

Цитат на: kojuharov - 22.12.2015 15:58
А извода какъв е ? От 1958 - ма година до момента, може много неща да са се променили :).

Да, вносът от Азия наистина много се е променил. През осемдесета година в България имаше само китайски гуменки. Които пък бяха много по-добри от сегашните китайски гуменки. Направо бяха трепач!

Similar topics (5)

5562

Започната от angel_dour


Публикации: 3
Прегледи: 2988

17018

Започната от DSS


Публикации: 5
Прегледи: 4102

37435

Започната от vui4o.vili


Публикации: 0
Прегледи: 1675