• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 21:29

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Общи въпроси

Започната от Lottie, 19.01.2005 10:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

buchkata

Мойте ги отглеждам от години с харацини и гупи.Пакост не са ми правили.Чудесни за съжителство .
Що се отнася за температурата,то тя е 24,но лятото стига до 30 и не съм забелязъл проблем с тях.Докато огнените загиват един по един.

BlackHawk

Цитат на: buchkata - 23.11.2011 12:01
Мойте ги отглеждам от години с харацини и гупи.Пакост не са ми правили.Чудесни за съжителство .
Що се отнася за температурата,то тя е 24,но лятото стига до 30 и не съм забелязъл проблем с тях.Докато огнените загиват един по един.

Мерси за информацията, бях забравил че съм пуснал тази тема :)

Аквариумът вече е при мен и обмислям какви растения и риби да сложа. Размерите му са 180х50х55 ~500 литра.
100% ще направя пасаж от 12-15 Puntius Denisonii и няколко звездни анциструса. Колебая се какви други риби да сложа... много ми се искаше да пусна сребърни акули, но видях че стават прекалено големи и в един момент аквариумът ще им утеснее. Нищо от другите барбуси не ми харесва, затова ще трябва да търся вариант от друг вид. Сегашният ми аквариум е с харацинови рибки (обикновени неони, червени неони, родостомуси), та и повечето харацинови рибки отпадат като вариант... Какво според вас ще се впише в обстановката?

Петко Красимиров

Не е зле да ги сложиш с други барбуси и по възможност бързи колкото барбусите торпедо.Аз знам, че бавни риби много трудно могат да съжителстват с много бързи.Примерно така е при дискусите.  :-) Не казвам, че е задължително с барбуси, но ще се получи хубав пасаж.  ;-) ;-) ;-)

n_bs

Не исках да отварям нова тема и ре6их да пи6а в тази , за6то ми се вижда най- подходя6та. Та въпроса е следния днес видях доста странни барбуси. Според мен си бяха албиноси но разли4ното при тях бе6е, 4е раиетата им са оцветени  в светло зелно . Някой знае ли не6то за тази крастоска ? в нета ни6то подобно не виждам  *NO*

kamos

Цитат на: n_bs - 24.01.2012 21:51
Не исках да отварям нова тема и ре6их да пи6а в тази , за6то ми се вижда най- подходя6та. Та въпроса е следния днес видях доста странни барбуси. Според мен си бяха албиноси но разли4ното при тях бе6е, 4е раиетата им са оцветени  в светло зелно . Някой знае ли не6то за тази крастоска ? в нета ни6то подобно не виждам  *NO*
Нещо не мога да разбера тази шестица за какво се използва, би ли пояснил. :popcorn:
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

n_bs

Цитат на: kamos - 24.01.2012 22:16
Нещо не мога да разбера тази шестица за какво се използва, би ли пояснил. :popcorn:
По навик ми е останло още от IRCto  :popcorn:  ;-)

suntsu69

При мен са с черни,одеса(два пъти по-малки), титея, шуберти (3 пъти) и филаментозис (по-големи) барбуси + няколко анциструса и данио ауропурпуреус. Реално денисоните са най-флегматични.
Препоръчвам колегата да погледне черните и одеса барбусите - мъжките не отстъпват на харацидите по красота.

stoio0 xD

Здравейте.
В аквариума ми има скаларии,калихта,коридоруси,анциструси.Искам да сложа няколко огнени барбуса.Дали ще хапят скалариите? *HELP*

DJER

Може проблем да има рибата, много лесно хващат воднянка от тубифекса ;-) и избледняването да се дължи на това, а и както каза колегата дали е мъжки наистина.

tihomirr1998

здравейте днес си купих огнен барбус и като го взех имаше черно петно до опашката а сега вечерта изчезна искам да знам това лошо ли е или какво е и рибата някак си се тресе рибите са две полът не го знам 

FHM

Предполагам че от стрес цветовете на рибата са избледнели .
Ще се оправи .

kGitsov

Здравейте,

имам една малка групичка барбуси тетразона и два, които(всичките) са толкова срамежливи, че немога да ги снимам да питам как се казват..
Иначе по описание са същите като украса, само дето са светло сиво и тъмно сиво украса и затихват цветовете към опашката, формата е абсолютно същата, а долният заден плавник е издължен и леко воален. Не намирам никъде снимки, а немога да ги снимам...

Докато оправях аквариума бяха заточени в един малък аквариум и се бяха покрили под един камък и не излизаха... Това ясно, ама сега имат 100 кила вода  и пак същата работа, незнам яли ли са скоро или са на доизживяване
Като ме видят да влизам в стаята и беш да ги няма... храня ги, а не излизат!

Вие с какво ги храните, че чак са познати като супер стръвници..
Гледах, че имат предпочитания към месо от риба и им накълцах пробно речна риба и пуснах точно до камъка дето са се събрали и пак никой.. Тетра колор, дори люспи пак не ядът!

Признавам супер новобранец съм, но ме притеснява, че ще се духат скоро, ако не ги излъжа да хапнат :)
Прочетох темата в литература, но нямам възможност да експериментирам с 10-те вида жива храна, която е описана...

Също така странното е че са супер спокойни към гупите и не ги закачат, даже бих казал че 30 групи са доминантите в аквариума хаха
70x40x40 - 112л
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimageshack.us%2Fa%2Fimg706%2F7310%2Favatar45421347888580.png&hash=917f9fa458ab2d042d71a5f58ee3f49ae2169780

kimmy_rz

Като за начало загаси лампите на аквариума и не ги пускай 1-2 дни. Всеки ден сутринта сменяй по 20% от водата. Можеш да купиш и някоя от добавките на сера - nitrivec и toxivec - може и да не се пишат така. Описано е по колко и как да се слагат във водата. Цената е около 10лв за добавка, която стига за 5-10 смени на водата, но целта не е да си спестиш пари, а да спасиш рибите. Също така мисля, че си прекалил малко с рибите, защото 30 гупи са бая рибета за новостартиран аквариум, пък дори и за 100 литров. Каквато и храна да дадеш на рибите, ако са стресирани няма да ядат, но аз лично бих опитал с хирономус - замразени червеи, които се държат във фризера и се размразява порция преди да се даде на рибите. Струва около 4-5лв. и стига за около15-30 дни в зависимост от броя и големината на рибите.

kGitsov

Изгасването на лампата помогна.. накара ги да излезнат от тревата...
Утре ще ходя да им взема манджа :)

Добавка им взех биотопол за водата на JBL в зоо-то ми казаха, че е по-добре от тия двете, а аз сложих и метиленово синьо на дозировка по етикет.

Ще продължат да живеят, от тая Тетра про колор да им давам ли още като допълнителна храна?
70x40x40 - 112л
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimageshack.us%2Fa%2Fimg706%2F7310%2Favatar45421347888580.png&hash=917f9fa458ab2d042d71a5f58ee3f49ae2169780

kimmy_rz

Според мен това с метиленовото синьо е абсолютно ненужно. Дори ми се струва, че е добре да смениш утре на 30-40% водата и след това по 20% всяка сутрин. Биотопол не съм ползвал, но доколкото чета, той не неутрализира отровите, а помага при стартиране на нов аквариум и помага при смяна на вода. Храната, която споменаваш не съм ползвал, но предполагам ако не остава неизядена, която да разваля качеството на водата няма да има проблем да я даваш. Освен това тези храни за подобряване на цветовете ми се струва, че имат доста слабо изразено действие, особено що се отнася за обикновени риби като гупи, неони и барбуси. Навярно биха дали ефект при по-претенциозни видове, но при тези няма да има разлика ако качеството на водата е добро.