• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

10.08.2025 07:48

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем/заболяване на стъклен сом?

Започната от uboat1, 15.08.2011 16:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

uboat1

Здравейте! Първо, да се представя, че аз съм предишния потребител uboat, но нещо не мога да се логна във форума. Отхвърля ми паролата, може би съм я забравил, но пък и опцията за получаване на имейл за възстановяване на паролата нещо не сработи, не получих нищо! Така, просто да обясня, да е всичко ясно. Между другото, ето линк към моя предишна тема, какъв е аквариумът ми, ако има значение за въпроса, който ще поставя сега: http://aquariumbg.com/forum/akvariumni-bezgrabnachni/skarida-neshto-ne-e-kakto-tryabva/msg276232/#msg276232

И така, проблемът е със стъкления сом. Вече около 2 дена стои вертикално във водата, с главата нагоре и се върти на едно място. Така да се каже, върти се около оста си. Може да плува, понякога плува и хоризонтално, но пак не изправен както трябва, а на една или на друга страна полегнал. И после пак застава вертикално и се върти... Като изключим изключително странното поведение, единственото друго необичайно на вид е единият му мустак. Прегънат е назад, в самата си основа. Направо от там, откъдето е захванат за главата. Не мога да разбера дали е счупен или сомът по някаква причина го държи така. Но е постоянно назад. Другият сочи напред и мърда насам-натам, както е нормално, а този - само назад. Възможно ли е да се е ударил в някакво препятствие и вътренето и загубата на ориентация да са от счупен мустак? или мустакът просто стои така поради някакво друго заболяване? Случаят познат ли ви е, може ли нещо да се направи, или е пътник? Благодаря!
: 14.08.2011г 14:02ч
Все още е така, но с промяна в мустаците. По-точно, единият го няма въобще /този дето беше насочен назад/, а вторият е нещо скъсен, накъдрен, явно повреден при отъркване в разни неща при въртенето. Явно няма да го бъде, така нито яде, нито нищо, само се върти и вероятно няма да изкара дълго в това положение. Все пак дали можете да ми кажете възможни диагнози или причини за станалото? Неонките, къито живеят с него, са в перфектна форма. Също така не са и причина за проблема на сома, не го закачат. Отдавна са заедно и никога не са били агресивни към него.

uboat1

Адмиралтейството с прискърбие съобщава, че сомът се пренесе във вечните аквариумни полета. Ако все пак на някой някога му хрумне вероятна причина за трагичния случай, моля да сподели, с цел подобряване обслужването на аквариумната услуга.