• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

03.08.2025 22:20

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Всичките ми рибки са на дъното и дишат тежко

Започната от dtg, 13.05.2010 23:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dtg

Здравейте,
Преди малко се прибрах и ги видях че всичките са на дъното. Нещо не е наред но не знам какво. Водата е сменяна преди 2 седмици и сменям я през месец цялата. 30 литра аквариум
Имам гъба с въздух вътре и един камък продълговат на дъното за повече въздух.
Възможно ли е той да е причината т.к. е вече на една година или има нещо друго?

Асен Евгениев

Цитат на: dtg - 13.05.2010 23:18
здравейте,
преди малко се прибрах и ги видях че всичките са на дъното , нешо не е наред но не знам какво, водата е сменяна преди 2 седмици и сменям я през месец цялата 30 литра аквариум
имам гъба с въздух вътре и един камак продълговат на дъното за повече въздух.
Възможно ли е той да е причината т.к. е вече на една година. или има нещо друго
Побързай да им смениш вода. Колко риби имаш в тия 30 литра?
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Bolta

Пробвай със смяна на вода ВСЯКА СЕДМИЦА . И не я сменяй цялата , а около 1/3 от нея .

nikolaytoshev

Водата никога не се сменя цялата. Сменя се по 30% всяка седмица.
Дай пълно описание на аквариума си, за да се по-коректни в отговорите.

dtg

Цитат на: bolta - 13.05.2010 23:24
Пробвай със смяна на вода ВСЯКА СЕДМИЦА . И не я сменяй цялата , а около 1/3 от нея .

имам 3 броя доста големи и възрастни рибки, два сома около 15 сантиметрови и един дебел златен рибок 10 см, затова не съм слагал други понеже преди имах и едни по малки но те едно по едно си отидоха, незнам защо.Досега винаги съм сменял цялата вода, защото ми се замърсява много бързо и по рибките го виждам, че им е по добре като я сменя цялата, по принцип в началото я сменях 1/3 през седмица две, но въпреки това не се променяше.

Освен двете помпички вътре нямам други неща, цялото дъно е в камъни и рапани, единия рапан е стар и вече се поразпада, да не е изпуснал нещо?
Забравих да кажа, че рибките са отгледани от мен от съвсем малки. Пораснаха пред очите ми, не са купени големи.

nikolaytoshev

Проблема на аквариума ти със сигурност е във филтрацията.

Купи си истински вътрешен филтър (може и китайски), защото тази помпичка за въздух с гъба не върши никаква работа в твоя случай.

Проблема на рибите е от замърсяването в аквариума. Не споменаваш да имаш растения и затова няма как да имаш работещ азотен цикъл.

Решението е само едно - качествена филтрация и редовни смени на водата и да не се прехранват рибите.
Също така трябва да редуцираш броя им, защото е доста пренаселено в аквариума ти.

bicho1976

dtg

нямам растения и системата за въглерод ако не се бъркам това означава ЦО от предния пост над този, помпичка ми казаха в магазина че няма смисъл защото нямам гоялм аквариум, затова си купих голям дълъг кама да ми прави като завеса от въздушни мехурчета по целия край на едната стена на кавариума за да мога да размествам водата и да не застоява, защото това ми е най големия проблем за тези две години от както ги имам, в начаото сменях водата както пише в форума, по малко редовно, но я виждах че се застоява и ставаше зелникава, и рибите не се чустваха добре, просто не бяха игриви сега това е мое мнение, не сам сто процента сигурен, от както взех да сменям цялата вода, нещатра се оправиха, това го правя от година и половина

Асен Евгениев

Най-добре си вземи по-голям аквариум.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

dtg

мисля че намерих проблема, преди малко изключих камака който е на дъното и прави завесата от мехурчета понеже ми се струва стар вече и трябва да си купя нов, но исках да го сменя следващия път като сменям водата, рибките живнаха веднагаи се разплуваха, сега го пуснах да поработи за около минута и те почти веднага се залепиха за дъното, възможно ли е да издава зук или да вкарва нещо във водата което да не им понася, или аз не разбирам но това ми се струва за сега наи логичното понеже камъка е стар

tomatomov197

не е от камъка, и не сменяй цялата вода повече никога
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

dtg

Цитат на: tomatomov197 - 14.05.2010 00:23
не е от камъка, и не сменяй цялата вода повече никога

добре ще пробва отново да се върна към смяната на част от водата, но имам питане. Как да се оправя с камъните по дъното които буквално позеленяват все едно са в някое блато, ако не ги извадя да ги измия дъното ще стане цялото зелено

tomatomov197

не го дръж на слънце и намали часовете на лампите
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

dtg

Цитат на: tomatomov197 - 14.05.2010 00:48
не го дръж на слънце и намали часовете на лампите

по принцип не е на слънце и съм без лампа, според мен водата застоява