• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

12.08.2025 19:05

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Въпрос за хелери

Започната от cry_baby, 14.08.2009 17:00

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

cry_baby

На 1 юли ми се родиха 40 хелерчета от 2 различни хелери,отделила съм ги но въпроса ми е на каква възраст се разбира кой е мъжки и кой женски на мъжкия кога започва да му расте меча.Знам че има случей когата женския хелер става мъжки.Нова съм в бранша надявам се че ще ми помогнете .

Хелера-91

Зависи от много неща колкото по - добре ги гледаш толкова по бързо ще порастнат. Трябва да ги захраниш с жива храна. Дано съм бил полезен.
50литра, филтър 700л/ч
осветление 2х15в
растения:
валиснерия,бакопа,сагитария,ехинудорус,криптокорина.

i4o

специално знам че малките се хранят със стрит жълтък

freza

Здравей!!
относно въпроса за различаването-на мъжките им се заостря аналната перка- или казано се оформя гоноподиум ,леко в опашната перка се появява една черна ивичка която оформя израстването на меча- стават малко по агресивни бият се помежду си но това правят женските също така че бъди по наблядателен и всичко ще е наред.
хубаво е ако имаш аквариум да ги гледаш отделно ,здрава храна и почистване на отпадъците от дъното на 3-4 дни веднъж и всичко ще бъде ок.
ЗАНИМАВАМ СЕ С ЖИВОРОДНИ РИБИ 20 години
имам награди от 2 изложби ,мисля ,че ще бъда полезен на форума-за контакти пишете на
e-mail-freza@abv.bg- 0887581153

Живко

Цитат на: i4o - 28.08.2009 01:37
специално знам че малките се хранят със стрит жълтък

Малките на живородките не се хранят с жълтък.
Никой не се е родил научен.

chepik

Цитат на: Живко - 28.08.2009 16:14
Малките на живородките не се хранят с жълтък.

Прав си но според мен отговора трябваше да бъде:

Малките на живородките няма смисъл да се хранят с жълтък понеже се 'раждат' достатъчно голями и развити за да се хранят със
ситно стрита суха храна или жива като например микрочервей или с някоя от храните на сера и тетра за малки рибки.

Както всички знаем жълтъка много цапа.

миа

Цитат на: cry_baby - 14.08.2009 17:00
Знам че има случей когата женския хелер става мъжки.

Това е доста оспорвано сред акваристите-все пак е възможно просто нормален мъжки "бебе" хелер,който не може да бъде разпознат като такъв да се числи към женските и по-късно да съзрее нормално.Този случай естествено не е смяна на пола.

Alexfield

Цитат на: миа - 31.08.2009 23:02
Това е доста оспорвано сред акваристите-все пак е възможно просто нормален мъжки "бебе" хелер,който не може да бъде разпознат като такъв да се числи към женските и по-късно да съзрее нормално.Този случай естествено не е смяна на пола.
Аз съм имал няколко случая при които раждали хелерки (определено женски) си сменят пола.
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

миа

А в този случай те способни ли са да оплождат,или са като жени след менопауза-с мустаци,но пък жени!

Alexfield

Това няма как да потвърдя.
Освен 3-4 хелерки със сменен пол на мъжки имам и няколко родени мъже. Няма как да знам кой кого е оплодил.

dok70

Аз пък как не съм го хванал тоя "феномен", от бая време се занимавам с хелери?!? *dontknow*
Айде да се уточним: раждала женска се превръща в мъжки способен да даде потомство.
Твърдя, че такова животно нема!
*NO*
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

jodeci

02.09.2009 02:35 #11 Last Edit: 02.09.2009 02:37 by jodeci
ЦитатАз пък как не съм го хванал тоя "феномен", от бая време се занимавам с хелери?!?
Айде да се уточним: раждала женска се превръща в мъжки способен да даде потомство.
Твърдя, че такова животно нема!

Да! Раждал "ен" пъти женски хелер се превръща в мъжки. Има си дори и научно име на този феномен, но в момента не се сещам.Аналната перка се видоизменя в гоноподиум. С две думи: бившата вече женска си гони като мъжкар и запложда даже сестрите си.  =-O
О, да, такова животно има.  :-)
План За Вечерта:
1. Да си успокоя нервите.
2. Да поговоря със жената.
3. Да си успокоя нервите...

Alexfield

Цитатспособен да даде потомство
Е те това НЕ го твърдя.
Би ми отнело много време да го проверя:
1. Да отделя хелерка докато спре да ражда - т.е. да спре да е бременна. (2-3 месеца)
2. Да я събера с хелер претърпял трансформация
3. Да чакам малки (още 2-3 месеца)

Иначе ако искаш мога да постна снимки на "възмъжалите" хелерки  :-D

jodeci

Цитатспособен да даде потомство
Е те това НЕ го твърдя.

Е да, ама не. Създават. Имам мътни спомени за това, че започват да възпроизвеждат последната семенна течност, с която са ги заплодили.  =-O  Точно в това се изразява и феномена, на който не се сещам името...  :-)
План За Вечерта:
1. Да си успокоя нервите.
2. Да поговоря със жената.
3. Да си успокоя нервите...

dok70

02.09.2009 12:37 #14 Last Edit: 02.09.2009 12:49 by dok70
Цитат на: jodeci - 02.09.2009 03:01
Е да, ама не. Създават. Имам мътни спомени за това, че започват да възпроизвеждат последната семенна течност, с която са ги заплодили.  =-O  Точно в това се изразява и феномена, на който не се сещам името...  :-)
Ти видя ли го това?
Щото и аз съм чел доста щуротии.
Практиката ми сочи, че това са късно съзряващи самци.
Съзряват полово и се оформят с мъжки фенотип към 5-6 месец.
До този момент са досущ като женски, само дето не раждат.
Това всъщност е другата теория, освен смяната на пола.
*DRINK*
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш