• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

22.07.2025 23:14

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Въпрос: Размножаване на колизи !?!

Започната от Aquarius, 28.03.2007 03:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Aquarius

Въпросът ми е следният:

Различава ли се по нещо размножаването на колизите от размножаването на бетите. Ако да, по какво? Питам, защото имам няколко опита с бети, някой неуспешни други с по-добър край, но все пак смея да твърдя, че си имам понятие. А силно ме интересува начинът на размножаване при колизите.

Ако някой може да ми даде линкове да прочета, не е задължително да са на български може на английски, немски, руски или в краен случай на италиански. Ако има видео и снимки още по-добре!

Благодаря предварително!

stilista

здрасти колега,аз лично съм развъждал 2пъти трихогастери успешно и методът е аналогичен на бетите.С колизите трябва да е същото.Сега имам двойка макроподи и мисля и тях да развъдя.Единствения проблем за мен е че мъжкарите са адски агресивни като охраняват хайвера и имах една жертва последния път.според мен всички Лабиринтови се размножават по сходен начин.Успех с начинанието  *BRAVO*
С дума можеш да нараниш. С речник – да убиеш.

Aquarius

Цитат на: stilista - 28.03.2007 12:27
здрасти колега,аз лично съм развъждал 2пъти трихогастери успешно и методът е аналогичен на бетите.С колизите трябва да е същото.Сега имам двойка макроподи и мисля и тях да развъдя.Единствения проблем за мен е че мъжкарите са адски агресивни като охраняват хайвера и имах една жертва последния път.според мен всички Лабиринтови се размножават по сходен начин.Успех с начинанието  *BRAVO*

Благодаря за информацията, аз така и предполагах, но исках да бъда сигурен!

Имаш ЛС, виж го когато можеш!

Живко

Лесно е да нагараш колизи да хвърлят хайвер, Даже по-скоро трудно е да ги спреш.
Проблема е другаде.
Излюпените рибки са изключително дребни и все не щат да ядат. Мрат по неизвестни причини. Обикновено оцеляват най-много 20% от поколението.
Захранването задължително е с жива прах.
Аз ползвам, по скоро ползвах големи и плитки съдове. Нисък стълб на водата.
Когато се занимавай с тях нямах възможност да регулирам прецизно параметрите на водата.
Говоря за колиза лалия.
Трудна риба, заради поколението.
: 28.03.2007г 20:08ч
Накой, ако има инфо за естествените водоеми откъдето идва тази риба, ще съм Благодарен.
Никой не се е родил научен.

Aquarius

Цитат на: Живко - 29.03.2007 00:52
Лесно е да нагараш колизи да хвърлят хайвер, Даже по-скоро трудно е да ги спреш.
Проблема е другаде.
Излюпените рибки са изключително дребни и все не щат да ядат. Мрат по неизвестни причини. Обикновено оцеляват най-много 20% от поколението.
Захранването задължително е с жива прах.
Аз ползвам, по скоро ползвах големи и плитки съдове. Нисък стълб на водата.
Когато се занимавай с тях нямах възможност да регулирам прецизно параметрите на водата.
Говоря за колиза лалия.
Трудна риба, заради поколението.
: 28.03.2007г 20:08ч
Накой, ако има инфо за естествените водоеми откъдето идва тази риба, ще съм Благодарен.

Я кажи каква беше височината на съдовете, които ползваше?
И каква е тази захранка жива прах?

Живко

Височината няма на аквариума няма значение. Важно е колко вода ще налееш.
Ползвах аквариуми с размер на дъното 30/40, 50/40, 60/40. По-добре по-големите. Воден стълб 10 см.
Жива прах са чехълчета и други гадини с подобен размер.

Още нещо доста интересно.
Преди 10-12 години нямаше тестове на водата и редовните седмични смени бяха табу. Гледахме водата в аквариума да е възможно нах-стара и да има цвят на кехлибар. Сигурен съм, че такава вода е с огромно количество нитрати и фосфати, защото все още имам един два аквариум, които поддържам по този начин, а тестове вече имам :-D
Та някои от колизите хвърляха в общият аквариум, което е голямо шоу при наличието на десетина такива риби. После направо цялото гнездо го прехвърлях в някой аквариум с вода от общият. Поколението от едно такова гнезно оцеля почти цялото до четвъртата седмица.
После не знам какво щеше да стане, защото се намисиха фактори,нямащи нищо общо с акваристиката.
Както и да е.
Водата в което живееше това поколение явно е била доста "мръсна", защото под въздействието на светлината се появиха водорасли по стъклото, които за месец бяха станали на един сантиметър. Въпреки качествата на "старата" вода, колизите си растяха доста добре.
В този случай има и още нещо изкривено и това е храната.
Нямах чиста култура чехълчета и ползвах за зараза вода от аквариума, в която със сигурност е имало най-различни гадинки, защото аз не ползвам или не ползвах лекарства в общия аквариум.
Може и да е имало доста дърти чехли или ротатори като виенски колелета. Не знам. Факт е, че като се избистри водата в бутилката със евентуалните чехълчета, освен тях имаше и някакви червени микроорганизми и те не бяха по-малко от чехълчетата. При ваденето на чехълчета ползвах старият изпитан метод с памука и не съм забелязал да тегля и от червените гадове, но няма начин да не съм.
Никой не се е родил научен.

islander

Цитат на: Живко - 29.03.2007 00:52

"Разпространени са в реките Брахмапутра и Ганг..." - това е цитат от "Българска аквариумна енциклопедия".
И в тази връзка, като знам колко индийци влизат там заедно да се къпят ритуално, мога да се досетя с какви гадости трябва да се хранят малките Лалийки  :-D

ВЕТЕРАН

Колиза Фасциата се развъжда най-лесно!
По степен на трудност,после идва Лалията,и най-накрая е красавицата Хуна!!
С Фасциата и Лалията съм нямал кой знае какви проблеми(синия вариант на Лалията не съм го пробвал),но с Хуната доста го патих!
Тя хвърля доста малко на брой зрънца страшно плашливи са и си търсят възможно най-гъстия треволяк да се скрият!

Лалията и Хуната във възрастовият си предел са едва 4-5 см.
Измират ви рибките защото те искат инфузория поне 20-30 дена докато захапят артемия.
Не са като другите лабиринтови на 10 ден!!Ако на 10-15 ден преминете на артемия оцеляват само най-адаптивните и тези които успеят да я захапят,а те са едва 20-30%!
Имайте впредвид,че тези рибки искат по-често хранене с инфузория от да речем една Бета!Аз ги храних по 8-12 пъти на денонощие!!Устите им са малки и захранването си е истински екшън ;-)

А Фасциатата е като Трихогастер!