• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

22.07.2025 17:47

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Въпрос

Започната от bellissima, 04.06.2011 00:21

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bellissima

Здравейте! Искам да задам въпрос, който може да ви се стори глупав, но предпочитам да съм сигурна. Въпросът ми е следният - при отглеждането на бета аквариумът трябва ли да бъде с капак (затворен) или не. Ако да, тогава трябва ли да има отвор (колко голям) или капакът трябва да бъде поставен плътно. Става въпрос за случай, в който водата не се аерира, няма и филтър.

Mu3epHuk

С каква цел ще държиш рибката си в аквариум, който не е с аерация? Ако е само за временно ползване, бива. Точно бетите и трихогастерите не се плашат от липсата на разтворен кислород във водата, но все пак не бива. Капаци винаги трябват. Случва се рибките да изскочат. Дали защото на някоя така й е щукнало, дали защото друга рибка я гони, а друг вариант е защото нещо приближаващо към аквариума я е изплашило и ... белята станала. Мисля, че като се правят капаци, не е добре да е плътно затворен. Ако в момента си без такъв, можеш да сложиш нещо за първо време като все пак оставиш отвор да влиза въздух. Нека друг, който е гледал бети да помогне, но в общи линии е това.

zambo

Цитат на: bellissima - 04.06.2011 00:21
Здравейте! Искам да задам въпрос, който може да ви се стори глупав, но предпочитам да съм сигурна. Въпросът ми е следният - при отглеждането на бета аквариумът трябва ли да бъде с капак (затворен) или не.
Не е необходим капак .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

Nikiengi

Капака не е задължителен, но е добре да го има. Аерация не е нужна, но нещо трябва да разбърква водата, някакъв малък филтър поне иначе по повърхността на водата се появява ципа, в която има много бактерии, а бетата постоянно диша атмосферен въздух и нали се сещащ, че няма да е много здравословно. Надявам се да съм бил полезен! :duvar:

zambo

Бетата е може би единтвената риба , която освен от вода и малко храна,  не се нуждае от нищо друго .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

bellissima

Цитат на: Nikiengi - 04.06.2011 02:22
Капака не е задължителен, но е добре да го има
С отвор или не?

Асен Евгениев

Цитат на: bellissima - 04.06.2011 02:52
С отвор или не?
За предпочитане с отвор.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Nikiengi

А може и да няма отвор, но да не е плътно поставен върху аквариума.

bellissima

Благодаря за отговорите :)