• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

15.05.2025 07:23

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

ТЕЛЕСКОП

Започната от kokolqja, 03.07.2011 10:15

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kokolqja

Преди 1 месец си купих Телескопична принцеса/черна/(телескопична златна рибка/черна/)незнам точно как се казва,която умря за 2 дена в общия аквариум.Сега пак си купих същата,малка е и тя започна да лежи по дъното не плува активно като другите ами маха на едно място и това е.Имам и други златни рибки те си живеят нормално постоянно ровят камъните и ядат а тази нищо.Храната ппада до нея тя не я вижда.Мисля си че проблема може да е в това че е малка.Да я сложа ли в по малкич аквариум при гупита бебета или да я оставя в големия.И къде има някакво инфо за тия рибки.Преместих я в малкия аквариум и там си яде.(там няма грунд,има само вода и гупи бебета)

Сори че е толкова зле обяснено.

Модератора ако искаш я махни не и е тук мястото писах където трябва.

kokolqja

Преди 1 месец си купих Телескопична принцеса/черна/(телескопична златна рибка/черна/)незнам точно как се казва,която умря за 2 дена в общия аквариум.Сега пак си купих същата,малка е и тя започна да лежи по дъното не плува активно като другите ами маха на едно място и това е.Имам и други златни рибки те си живеят нормално постоянно ровят камъните и ядат а тази нищо.Храната ппада до нея тя не я вижда.Мисля си че проблема може да е в това че е малка.Да я сложа ли в по малкич аквариум при гупита бебета или да я оставя в големия.И къде има някакво инфо за тия рибки.Преместих я в малкия аквариум и там си яде.(там няма грунд,има само вода и гупи бебета)

Сори че е толкова зле обяснено.

didoman

Отначало е стресирана от новите условия и новата компания. Остави я при гупите за 1 седмица, ако всичко е наред разбира се. След това я пробвай при големите. Пиши да кажеш как е минало.  :-)
Един от бедните студенти :)

Rainbow sid

Проблема ти най-вероятно е в параметрите на водата,или по-точно в разликата от това как е гледана и ти как я гледаш.
http://rainbowzoo.alle.bg/            Зоомагазин "Рейнбоу"

kokolqja

Дали ще свикне с параметрите.Не мога да променям нищо защото другите се чувстват супер.Или кажи какво да няправя(измисли) :-D ако можеш.

Rainbow sid

Ами направи си тест на водата,ако нямаш тестове занеси малко вода в някой по-голям магазин. Другият вариант е рибката да не е гледана добре и да е много стресирана.Как е гледана?
http://rainbowzoo.alle.bg/            Зоомагазин "Рейнбоу"

kokolqja

Моето телескопче се оправи.Явно е било доста стресирано(сигурно при транспортирането от магазина защото го купих от друг град).

Тези анцитруси ми казаха че са кротки рибки,а единият направо спука от бой телескопчето.Реших да изкарам анцитруса за няколко дни в малкия аквариум и той умря.

Купих едно по-голямо кепче,хващам телескопчето там и храня със сера сан  :-D (мисля си че с тази храна ще се подобри състоянието му).Това по 3 пъти на ден.Рибката сега е жизнена и постоянно яде нещо от камъните.Смятам да я храня така още една седмица.

Намерих малко инфо за тези рибки и реших да го копирам тук защото може да е в полза на някого.Нищо особенно но все пак:

Отглеждане

Kaкто всички златни рибки, телескопът изисква поне 30 - 40 литра вода на всяка риба, като това е абсолютният минимум. Колкото повече пространство дадете на тази рибка, толкова по-добре ще се чувства. Може да се отглежда и в градинско езерце, но в него може да стане лесна плячка на птици и други хищници, защото зрението й е много слабо поради специфичната форма на очите. Това е определящо и за избора на риби, с които би могла да съжителства безпроблемно. Бързите разновидности като комета, кои и оранда биха изяли цялата храна, преди телескопът да има шанс да я намери. Заради големите изпъкнали очи също така не трябва да слагате остри предмети - корени, камъни с остри ръбове и пластмасови растения.

Хранене

Добре би било да приучите рибата да яде от вашата ръка, за да можете да контролирате количеството храна, както и да сте сигурни, че ще изяде, колкото е нужно, без да могат другите риби да й отнемат храната. Другият начин е да използвате потъваща храна, която да слагате на точно определено място, с което рибата да свикне. Подобно на всички златни рибки, телескопът приема всякаква храна (замразена, жива и суха) без никакви претенции. Проблемът е да накарате да я намери.