• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

12.08.2025 19:03

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Ще си купя златна рибка

Започната от mirki4a, 17.11.2009 21:49

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

mirki4a

Здравейте!Казвам се Миро на 16 съм от Стамболийски (Пловдив).

Вчера си купих аквариум с обем 38 л (общо 45) и вътрешен филтър Sun-Sun (знам,че не го препоръчвате но само такъв намерих) 600л/1ч   т.е. за 1 час водата в аквариума ще минава над 15 пъти през филтъра.Напълних аквариума и оставих филтъра да работи цяла нощ.Днес сутринта видях,че водата мирише много гадно (обяснявам го с това,че гъбата в филтъра за пръв път се мокри) и затова източих аквариума изплакнах го и пак го налях.До утре пак ще работи филтъра.Понеже  нямам търпение си поръчах 1 златна рибка (малка) Оранда(Воална) и утре в 3-4 часа ще я взема.Нагревател няма да ми трябва според 1 тема тук затова не съм купил,а и рибката е в мойта стая,която ПОЧТИ винаги е топла.Термометър ще ми трябва ли щом за рибката не трябва нагревател. Интересува ме:

1.Ще има ли проблем,че няма аквариума да е престоял 20-30 дни без рибка?
2.Ще имам ли нужда от нещо друго?(освен храна )

Ще се радвам,ако дадете някой съвет.

niky

Здравей,

Тая вода която си сипал за 1 ден не ми се вярва да замирише. А и тоя филтър не ти ли прави много силно течение, опитай се да му намалиш дебита или да го насочиш така, че да не става водовъртеж.

Ако ще гледаш само златна рибка може и така да си остане, ако смяташ да имаш и растения обаче (което пък със златна рибка едва ли е добра идея :)) ще ти е нужна и лампа.
Аз бих измил щателно гъбата (без препарати), сменил поне 50 процента от водата и отначало.
Сменяй и всяка седмица 20 процента от водата - 9 литра в твоя случай.
За рибата си избързал, но...те са яки по принцип :-)
И малко храна....нишо е златните не спират да се тъпчат :)

mirki4a

Миришеше понеже не бях измил гъбата от филтъра поради простата причина,че в магазина не можеха да ми кажат как се ползва,а да не говорим за подробностите.
Ми аз я сложих така че да не прави голямо течение.Ето така:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Ffiles%2F1170187o.jpg&hash=855e187f91b4e8438f43999e0371b256e5bc68d3

За растения си мислих,но не от тези,които се засаждат.Има едни,които плуват свободно и много ми харесват.

Не разбрах само какво каза тук:

ЦитатАз бих измил щателно гъбата (без препарати), сменил поне 50 процента от водата и отначало.

Отново ли да измия гъбата и да сменя 50% от водата(днес я измих и смених 100% от водата)?
А какъв е проблема с изчакването на 20-30 дневния период,защото така и не ми стана ясно?

niky

Прочети това:
http://aquariumbg.com/forum/index.php?topic=1657

Проблема е, че може да останеш без рибки :)

П.С. Щом си сменил цялата вода, не сменяй пак 50 процента.

mirki4a

Тук всичко съм изчел.Пише,че след като всичко е наредено в аквариума може да се пусне 1 рибка за да ускори процеца.И това правя.Някъде пишеше,че  нитрифициращите бактерии поемат амоняка и го преобразуват в нитрати,които пък поемат растенията,но аз няма да имам растения в аквариума,а и ще имам само 1 златна рибка в 40 литров аквариум.Не ми се вярва да се отрови от амоняк.За 1 седмица толкова да замърси водата ми изглежда някак си нереално.Бях чел,че в глината има от тези бактерии  и затова да ви попитам - имам една глинена амфора за аквариум на около 5-6 години.Ако я сложа ще помогна ли за по-бързото образуване на колонии нитрифицирани бактерии?

vasso

Едва ли ще помогне, още повече ако не е стояла под вода всички тези години.Златните много цапат и за седмица при стабилно хранене може да изцапа много. Ако тръгне аквариума може и без растения да минеш. Най-добре е да вземеш вода от стартирал аквариум,например от някой приятел.Едва ли ще имаш проблеми сега, но не прехранвай.Успех! :-)

Alexfield

Цитат на: mirki4a - 18.11.2009 00:01
...Някъде пишеше,че  нитрифициращите бактерии поемат амоняка и го преобразуват в нитрати...
Ти си сменил 100% от водата и си извърлил почти всички нитрифициращи бактерии. Новия филтър, купен от магазина, също няма готова колония от бактерии. За да се образува работеща колония нитрифициращи бактерии в гъбите на филтъра е нужно време: от 2 до 4 седмици.
Цитат
...Не ми се вярва да се отрови от амоняк.За 1 седмица толкова да замърси водата ми изглежда някак си нереално...
На практика първите 2 седмици в аквариума няма да имаш работещ азотен цикъл, рибата ще пишка и ака като по този начин ще добавя амоняк във водата, който няма кой да преработи. Каква ще е концентрацията никой не може да ти каже. Може да е фатално, може и да не е.
Аз бих те посъветвал след добавянето на златната рибка да сменяш ежедневно по 5 литра вода в продължение на 2 седмици докато се завърти азотния цикъл.
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

BOJO

И едно хранене през ден по малко .

Alexfield : мисля така ще го забави процеса излишно. Бих сменял седмично по 20%-30%

dok70

За какви цикли си говорим в нов, гол аквариум с нов филтър и прясна вода?!? *dontknow*
То и без това при златните е трудно да се "зацикли".
Докато е малка рибката обема става.
С този филтър мисля, че ще е като в центрофуга, опитай да намалиш дебита!
Добре ще е да сложиш поне 5 литра вода от работещ аквариум за старт.
Смяна на 5 л през 2-3 дни е достатъчно за обема и една рибка.
От нагревател няма нужда, достатъчно е щом се отоплява стаята.
Най-важния момент е храненето - качествена храна, два пъти дневно и
да бъде изядена без остатък за няколко минути. Един ден седмично - глад.
При тези условия ще се радваш дълго време на рибката.
*THUMBS UP*
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

Alexfield

Да добавя нещо за филтъра. Имам същия СънСън 600 л/ч. Пускал съм го в 30 литра, 50 литра и 100 литра. Наистина прави голяма центрофуга, защото няма флейта. Има един регулатор на дебита, но той просто затваря постепенно отвора между филтърните пълнежи и перката. Има 5 степени, но при първите 4 степени няма разлика в дебита или е минимална. При 5-тата степен - плътно затворена преграда - дебитът е доста слаб: 200-300 л/ч
Аз си реших проблема по друг начин: Направих си флейта от химикалка. Сега при пълна мощност дори и в 30 литровия аквариум не прави центрофуга.

mirki4a

Филтъра съм го обърнал така че да не прави голямо течение и съм го намалил,колкото се може и мисля,че няма да имам проблем.А за храната смятам да давам по малко всеки ден.Има 1 найлоновки малки пакетчета с храна от тях ли да взимам или какви?

niky

Вземи си качествена храна в кутия. Не си купувай боклуци в пликчета.
Отиди в събота на пазара в Подуене и си купи.

П.С. Не ме питай къде е пазара. Ползвай търсачката.

Alexfield

Ники, малко ще му е трудно да се вдигне от Стамболийски чак до София та да отиде на подуенския пазар  :-P

По темата: Храните на марката "Sera" са най-разпространени по зоо-магазинчетата. Можеш да вземеш нещо такова:
http://www.sera.de/index.php?id=127&L=15&type=htt%2Findex.php%3Fadresa%3D

mirki4a

В 16:30 си купих 2 златни рибки (стана ми жал да купя 1-та и да оставя другата сама).  :-)
Рибките са с големина 5 и 4 см оранда (боалести).Пуснах ги преди 30 минутки в аквариума ми.В момента разучават дъното.
Не знам дали аз си внушавам или е така,но ми се струва че филтъра ги дърпа към него макар,че ги виждам,че като не махат с перките и тръгват да се носят ту към филтъра,ту към другия ъгъл.Има ли начин да се регулира филтъра (SUNSUN JP-022F)?
Сега за храната да ви кажа какво стана.Изглежда няма в моя град такава храна.Има само храна в малки пликчета с залепващ ,,механизъм" на цена 30 ст. 1-то.Купих им черен дроб и бълхи.Смесих ги 2-те храни в една кутийка за храна на риби и им пуснах 2 щипчици.По-голямата изяде почти всичко,а малката оспя да хапне само 1 ,,топченце". =-O
Мисля,че вече се отпуснаха и почнаха да плуват по-спокойно.
   Как си декорирате аквариума виее,че все още нямам идея?   *dontknow*

Caxapa

Храната която си купил е най-неподходяща. Нито чернодробната нито сухата дафния са подходящи.
rulezНякой ти бе намекнал да почетеш преди да  пиеш или ядеш каквото и да е било .Опс ..сори това без да го четеш го даваш на рибките. Какво ли ти е грижа за тях? Нали все пак си им дал някаква храна.
: 18-11-2009, 18:21:04
И пиши само в една тема по един въпрос. Какво си се разпрострял като  Халваджян из целия форум. Де що отворим тема се за твоето начало с златни рибки.