• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

02.08.2025 01:22

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Съвет?

Започната от todordenov, 26.11.2007 18:00

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Stas

Това че ги гледаш не означава, че се чувстват добре.
Фактът, че гледаш ... "водорасли" е много показателен за нивото ти!
Помисли още веднъж дали са водни растения или водорасли?

100 малки неона в 100 литра аквариум е ОК, но много зависи какви са рибите. Общото правило е 1 литър вода на 1 см риби. Примерно в 100 литра се гледат чудесно 25 риби по 4 см или 60 риби по 1.5 см.

GrandePippo

Освен да се спазва правилото за сантиметър на литър (което е само ориентировъчно) е хубаво и да се напътсват всички начинаещи да си смятат правилно литрите. Казвам го, защото помня как си изчислявах обема като бях начинаещ.
Аквариума ми беше 65 литра. Това обаче е вместимостта при празен и пълен догоре съд. Реално на рибките им се полагат да речем около 45-50 литра, защото съда никога не е пълен съвсем до ръба и защото на дъното в общия случай имаме грунд.
Колегата при 60 литра аквариум има около 45 литра полезен обе и оттам и около 45см риби ако се придържаме към старото правило.
Казва, че има 12 данио, по средно 4 см едното това си е достатъчно. От тук натам вече преселваме.

Аз бих го посъветвал да сложи три коридораса при даниото и толкова. Гупите и хелерите аут.

todordenov

Благодаря за съвета! А дали розовото данио се погажда с обикновенното данио?

Kochev

можеш даже да гледаш всички видове данио заедно

todordenov

Ясно!!! Отново благодаря, а да ме посъветваш коя риба да добавя към даниото? Аквариума ми е 60 литра и вътре имам 3 розови данио, един хелер и 2 коридораса? Или да добавям ли изобщо?

Kochev

аз лично бих сложил 1-2 анциструса (може би златни) и някоя и друга неонка (те не стават големи, а са много красиви) ако си фен може и някой скат или водораслояд, но това само ако много им се кефиш :). успех

todordenov

бЛАГОДАРЯ!
А от къде ще ме посъветвате да ги купя? защото близо до мен на Алабин има зоомагазин? от там или от Подуене? на мен също ми харесват неонките, а колко трябва да са? знам че са пасажни и се панират ако са малко

zambo

Магазин "ИТЪН " , зад съдебната палата . Аз съм доволен от него и от Аква свят , зад Дарик .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

миа

Цитат на: todordenov - 20.10.2008 19:02
    3 розови данио
Даниото са стадни риби-т.е. е хубаво да са повече от 6 броя.

Kochev

да на алабин е най-добрия като съотношение качество-цена. ако ще взимаш скатова задължително от подуене, защото са на 3-4лв там а по магазините са над 6. а за даниото колежката е права. нека са 6

Stas

Може ли снимка на скат по 3-6 лв.?
Аз съм виждал по 500 лв. и ми е интересно какви са тия евтините.

Kochev

да ще постна снимка веднага като намеря с какво да ги снимам. взех си 2 бр и много ме радват

SkyNer

стас предполагам че си прав и аз сам виждал не по 500 ама по 200-300 а тея за 3-6 лв аз ще зема 100 ако са истински скатове  *DRINK* *DRINK* *DRINK*
Прохождащия

Kochev

ми взех ги от човека с астронатусите и рибите нож на подуенския пазар. точно срещу хората с фусилисите. има ги на солунска за 10лв

SkyNer

даи снимки  :-P
Прохождащия