• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 00:58

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с водораслите

Започната от drakool, 29.06.2011 11:39

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

drakool

Здравейте колеги! Имам проблем с водораслите - плъзват по стъклото зелени водорасли постоянно. Преди бяха тръгнали и по растенията но рестартирах аквариума и ги изчистих. Лампите са луминисцентни - 2x18w Sylvania Standart с таймер съм и съм ги нагласил на 12 часа работно време, защото на някои растения им трябва по толкова часа светлина, но въпреки това при мен пак гният... Моля препоръчайте ми някакви нови пури за лампите с които хем да няма толкова водорасли, хем растенията да растат пълноценно и бързо, и ако може източник от където мога да ги закупя. Телата за пурите са по 60см. Благодаря!

stilista

За колко голям аквариум става дума.
Мисля че часовете на светене са много,моя е на 8ч.но и при мен има водорасли.
Ако ти е слабо осветлението не може да се компенсира с по-дълъг светоден!
С дума можеш да нараниш. С речник – да убиеш.

drakool

vanko 2

Здравей,  и според мен 12 часа светене са прекалено много. Аз също имах водорасли, когато светех над 7,5 часа.

Nikiengi

Аз светя по 10 часа на ден и почти нямам водорасли, само малко по стъклата, които почиствам с гъба веднъж седмично! Мисля, че проблема ти идва от растартирането. Предполагам си прочел статията за азотния цикъл и за това няма да се спирам широко на него. Накратко при равновесие на биотопа в аквариума ти водорасли почти няма, затова трябва да бъдеш търпелив, редовно да почистваш аквариума от водораслите и да светиш не повече от 7-8 часа дневно. Пряка слънчева светлина, дори и за кратко, е недопустима! В моя аквариум светя с 1 пура 830, 1 пура 840, 1 пура 865 и две икономични 2700 К в двата края на аквариума (0.87W/l). Но без азотен цикъл с каквото и да светиш все тая - ще имаш водорасли и то много. Ако не си прочети и за стартиране на нов аквариум, може би там ще откриеш проблема. Успех!
:-)

drakool

Едвали е от рестартирането. Аз направих нещо като "рестарт" но не съм сменвал нова вода, а тази която си беше в аквариума я прелях в шишета. Като цяло рестарта беше за да сменя дъното и си върнах след това старата вода - работа за 1 ден. И преди това се появяваха водорасли по стъклата но имаше и по растенията. Сега пак почнаха по стъклата и сигурно пак ще плъзнат по растенията. А на едни приятели аквариумите им светят цял ден (12-13 часа) и нямат водорасли. Тези пури на Sylvania - Aquastar и Grolux добри ли са и ако ги комбинирам например аз съм с 2 тела както написах - да сложа на едното тяло Grolux, а на другото Aquastar ще се получи ли добре?

Ribarche

Аз бих те посъветвал , да светиш по-малко както са те посъветвали и колегите . Също така няма да е зле да си провериш параметрите на водата при ниски нива на фосфати може да ти се появят  тези зелените - ксенококус ,а може и синьо зелени да имаш .... ,ако можеш да пуснеш една снимка ще ни улесниш много  *DRINK*. ПОЯВАТА НА ВОДОРАСЛИ НЕ Е ПОВОД ЗА РЕСТАРТИРАНЕ  !

Nikiengi

Цитат на: drakool - 29.06.2011 14:50
Тези пури на Sylvania - Aquastar и Grolux добри ли са и ако ги комбинирам например аз съм с 2 тела както написах - да сложа на едното тяло Grolux, а на другото Aquastar ще се получи ли добре?

Мисля, че да, но на мястото на Aquastar аз бих сложил 830 или 840 на Филипс или Силваниа (означението им е еднакво)! Всяка сериозна намеса в аквариума, като при теб, води да проблеми с азотния цикъл! И намали времето за светене на да речем 7 часа, а като се стабилизира аквариума, може да увеличиш на 10 ч.

drakool

ЦитатПОЯВАТА НА ВОДОРАСЛИ НЕ Е ПОВОД ЗА РЕСТАРТИРАНЕ  !

ЦитатКато цяло рестарта беше за да сменя дъното

Ето снимки:

Ribarche

Таакааа нека първо ти кажа , че полезните бактерии е грунда са повече от колкото във водата и филтъра в този ред на мисли ... рестарта е факт , с добавянето на старата вода си ускорил образуването на азотния цикъл .
Сега по темата .. тези водорасли ги има в почти всеки аквариум включително и в моя , но в много по-малки количества :) аз чистя стъклата с най-обикновенна пластмасова линия , като стържа стъклата под ъгъл 45 градуса образно казано :) . Моят съвет е като за начало да намалиш продължителноста на светенето на 7-8 часа  , да изчистиш хубаво стъклата и да наблюдаваш дали ще има поне намаляне в количеството им . 
*DRINK*

paolo6481

Бях ти го писал и по Скайп но ще повторя тук за да споделят и колегите.Четох някъде че тези китайски тела са с различен стандарт от европейския и други лампи освен китайските не стават за тях.А дали е така аз още не съм проверил макар че и аз имам 2 от тях.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

Nikiengi

Убеден съм, пък и съм го правил, със сръчни ръчички се премахват китайските тела, поставят се кадърно европейски тела (най-вероятно произведени в Китай  :-D) и за напред се сещате сами. И често изглежда като произведено от самия производител! :-)

aznavur

Ти хубаво казваш,че си сменил дъното,но на мен ми се види едър и малко.Ако до сега не си разбрал то сега е момента да научиш,че грунда е един от най-важния елемент в създаването на дълготраен,успешен и като цяло добър,стабилен аквариум.Другото,което казват и колегите е осветлението.Грешка е да нямаш завъртян азотен цикъл,а с плуващи хелери и да помпиш осветление по 12 часа.Водораслите са неизбежни.

Nikiengi

+1. Едър грунд, и аз мисля, че трябва да го смениш с фракция 3-5 мм! *THUMBS UP*

drakool

Сега няма да го сменям определено ... Наскоро го смених с такъв, защото бях още по зле и от този, а и на този какво му е ? Струва ми се добър и растенията си растат.