• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 13:49

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Съхнещи/изгарящи растения ?

Започната от Morphined, 24.01.2011 23:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Morphined

Растенията ми са като обгорени,листата падат,сухи са и се стриват. Увеличих осветлението на 1 ват на литър в този аквариум + лекувах с нистатин в него и осветлението работеше само по 4 часа на ден в продължение на 4 дни.
Защо са в това състояние ?
1-Нистатина ? (едва ли)
2-Осветлението е прекалено силно и работи прекалено много (12 часа на ден) и изгаря растенията?
3-Били са без осветление дълго,ще се възстановят скоро,тъй като вече го включвам ?
4-Друго ??

San Giovanni

Пиши какви са растенията, така ще могат по- точно да ти кажат колегите, според мен е недостиг на желязо, но все пак тествай водата и виж,......от продължително светене немогат да "изгорят"......
Болт, закован с чук, държи по-здраво, от пирон завит с отверка!

FenZariben

Здравей колега,
Качи няколко снимки.Каква е филтрацията,какви/колко риби,размери на аквариума,Цо2,торене .....
Мислене извън рамките поставени от някого е правилния път към прогреса на всеки акварист.Бъдете различни и използвайте главите си.

Morphined

Ще кача снимки,но точно в момента не мога.
Въпросният аква е 150 литра. 80% засаден. с живородки около 90 на брой. Филтъра е гъба,аерацията - силна,осветлението е малко над 1 ват на литър. Грунда е пясък,торене - няма (рибите торят здраво)
Стартиран е преди година и половина,нищо не е променяно в него,освен лечение с Нистатин с вдигане на темп на 33 градуса за 4 дни + лекарството + изключено осветление за тези 4 дни.
Досега не съм имал проблеми с растенията в аквариума,т.е. нещо се е скапало тези дни.

FenZariben

Здравей,
мисля,че имам идея какво става,но ще изчакам снимките преди да давам акъли. :-D.За сега нагласи температурата на 26 градуса и осветлението да свети 8 часа.След лечението е добре малко активен въглен да обере остатъците от химикала.Тука сам чел постове ,че лечение с този препарат убива и полезните бактерии във филтъра.При толкова риби трябва да внимаваш с храненето и да следиш дали дишат учестено и дали им се зачервяват хрилете,това са признаци на азотно отравяне.Концентрирай се върху това за сега.Като пуснеш снимките,ще ги видим и тревите.

Поздрави.
Мислене извън рамките поставени от някого е правилния път към прогреса на всеки акварист.Бъдете различни и използвайте главите си.

barabata

Вече почти 1 година ще стена откакто всяка седмица правя директна смяна на водата от около 80% с прясна от чешмата смесена с топла вода от бойлера. Аквариума е с полезен обем за водата около 250 литра. До скоро освен от канъстъра водата в аквариума се въртеше и от едно потопяемо филтърче около 600 л/ч за да се топли равномерно водатат в целия аквариум - последното е насочено към награветеля за целта. От канистра водата влиза в една бутика от кола 2 литра с отрязано дъно и така се осъщяствява дифузията на ЦО2 от бутилка с мая и захар - разтваряне на ЦО2 във водата.
Никога до сега не съм имал прецакан цикъл в аквариума и веднага след смяната си имам 2-3 дена редовно кипене на растенията. Торове не се добавят никакви във водата - само смените.

Ако решите обаче да сменяте големи порции на вода не започвайте изведнъж. Обикновено грешката е много дълго време с редки смени и изведнъж хох голямо количество - резултата рев до небесака как някой риби умряха , а някой растения им се скапаха листата. Започвате с по чести смени по 20% примерно като постепено сменяте по повече с по-реддки интервали докато се стигне до много на седмица - идеален вариант според мен. Така винаги мога да сменя по колкото си искам вода и когато се наложи без да се съобразявам че току що съм наблъскал торове или че рибите ще се стресират.
Когато не им е на ред на рибите или растенията почти винаги смяната на водата помага. Естествено ако се борим с паразити или гъбички е необходимо да се добавят и препарати за целта , но в една постоянно  подменяща се вода споре мен много по трудно се стига до моменти в които имаме катурване на цикъла.
Преди време много ми тежеше процедурата заради разходките с кофите из папртамента напред-назад и пръските вода тук таме. Сега работя с един градински маркуч около 20 метра. Разпъвам го от аквариума до сифона на банята. Разхлабвам двете метални скобички в края на маркуча и както си работи канистъра го нахлузвам на бастуна - затягам с отверката от джоба и пускам бастуна на земята да не тормозя канистъра. Увеличавам изтласкването на максимум (моя канистър го може)  и за 8-10 минути нивото на водата пада до там че леко започва да засмуква въздух от накрайника.
Разхлабвам скобите и изнизвам от бастуна като на края на бастуна нанизвам флейтата да си върти водата. Монтирам на края на маркуча друга тръба с накрайник от канистър за засмукване на вода - много добре разбива и разпределя вливащата се вода без да изкопава растения и да прави поразии.
Затискам маркуча с едната лампа да не изпадне и премествам другия край на маркуча от сифона на чешма с извод за душтелефон. Настройвам си водата да шурти силно от чешмата като температурата да е добра за аквариума и като съм доволен завъртам крана с който се пренасочва струята към душтелефона - по маркуча в аквариума. От време на време се проверява как е температурата на водата и се коригира ако се налага. Накрая като се напълни аквариума спирам водата , освобождавам скобата с която е захванат маркуча и навивам маркуча леко вдигнат нагоре като навивам по посока на аквариума. Като го навия целия надигам лампата и освобождавам края и до сега нямам разлята вода някъде около аквариума.
Обикновено 1 бойлер топла вода 80 литра отива докато напълня аквариума и затова тази процедура я правя след 10 часа (зимно време - все пак 3 киловата по 11 ст. е по-добре отколкото 3 киловата по 18 ст ...) Ако го правиш 1 път не ти пука много , ама като се прави редовно и често някак си се замисляш за тези работи. Цяла процедура по смяната не ми отнема повече от 20-25 минути и става много бързо.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

met

barabata, добре си описал процеса, но защо ти е подобна смяна на водата? Малко е хамалогия... Какви риби гледаш? Какви растения...

Morphined, аз след лечение с Нистанин и несериозно отношение след това, имах същия проблем с растенията. Ако искаш мога да се поразрова и да покажа снимки на тогавашното състояние.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi8.photobucket.com%2Falbums%2Fa48%2Fh0stage%2F1231-1.jpg&hash=3ebdc6eba81d20551df15dac7fc17ea2d362a84a

FenZariben

26.01.2011 18:20 #7 Last Edit: 27.01.2011 02:32 by FenZariben
Колеги обърнете внимание че аквариума е само с компресор и гъба,няма никакъв филтър.Това значи ,че по голямата част от филтрацията се извършва от бактериите в дъното(което е общо взето така и при аквариумите с филтри :-P).Колегата е писал,че грунда му е пясък.От тука се навеждам на мисълта ,че даже и да не е изтребил бактериите с лекарството(което не съм ползвал и нямам поглед на нещата относно остатъчните ефекти),за около година такъв грунд става безкислороден и е нормално развитието на растенията да спре и да почнат да гният даже.Това последното може да се провери като се изкорени някое от растенията и се видят дали са загнили корените(кое точно ще посъветвам когато видя снимки,защото няма смисъл да се вади например някоя криптокорина),ако всичко е наред си подкастряш корените и си го бучваш наново.Колегата не е писал нищо относно смените на водата също,но трябва да се замисли сериозно на този въпрос с толкова риби и такава филтрация.От друга страна 4 дена тъмнина + 33 градуса температура не биха понесли на някой растения,това също не е за пренебрегване.Оветление от един ват на литър е предпоставка за доста бърз аквариум,а колегата не тори и няма ЦО2 може да е липси и на тия двете.
Нека да изчакаме снимките,за да не гадаем и да го подведем нещо.Има прекалено много причини за такъв проблем.

Поздрави на всички.
Мислене извън рамките поставени от някого е правилния път към прогреса на всеки акварист.Бъдете различни и използвайте главите си.

Morphined

Сори,още не съм направил снимките. Телефона ми е на ремонт,затова чакам :(

Сменям по 10-15% от водата всеки ден (важи за всички аквариуми,не само за този)
Едно дъбче се беше "само"изкоренило затова мога да кажа,че проблеми с корените нямам,не са загнили. Но изглежда стеблата по средата на дъбчетата "загниват" по-скоро са черни и като отхапани от нещо.

Забравих и нещо много важно (май) - във аквариума има две извънредно едри САЕ-та,а днес забелязах,че поне 10 шумки от на лимончетата изглеждат глозгани от нещо. Валиснерията също изглежда като да е ядена.
Растенията са :

11 големи стръка дъбче
4 лимончета по 25 см високи горе-долу
50 стръка валиснерия (прибл.)
15 стръка "нещо: (високо растения с игловидни листа)
3 стръка криптокрина
4 водна папрат (малки)
2 червени.

Много скапано описание на растенията,но аз от растения и понятие си нямам. Знам само че допреди лечението с Нистатин си бяха добре,но е възможно тъй като оставих тогава рибите да погладуват САЕ-тата да са подивели и да ръфат здраво.
Листата на това червеното изглеждат обгорени,всичко друго е пожълтяло и като нахапано. В смисъл другите растения,а не че изцяло са в това състояние. Да речем че 15% от тях са пожълтели (и нахапани)

Да,грунда е от пясък,но аквата е на 1.5 год и не съм имал проблеми (с растенията) досега,ако не броим черната брада,но бързо се отвървах от нея и не беше кой знае колко. Едва ли в него е причината + това в единия край аквариума е с камъчета (средна големина) там растенията изглеждат посъщия начин,както тези,засадени върху пясък.

ФенЗарибен,рибите са добре (след като махнах ихтиото разбира се) и с храненето внимавам и не дишат учестено. Осветлението съм намалил на 9 часа,но щом казваш 8 - тогава нека е 8 (пак казвам от растения понятие си нямам)

FenZariben

Здравей отново,
За момента  продължавай със смените на водата и не се хвърляй на торове и там подобни.Изчакай някоколко дена и гледай дали излизат нови листа,а ако излизат здрави ли са.Под здрави разбирам да нямат жълто ,кафяво,да не са усукани,бледи ,дупки.....абе нормални листа за цветът и размера на  растението.При мене имам растения дето им почерняваха стеблата и се прекъсваха това беше от липса на светлина.Може лечението да е имало полезен ефект върху рибите но растенията  не са го понесли май,чакаме снимките за да видим за какво става въпрос.Не се шашкай ,ще оправим работата.Ако забележиш водорасли може да намалиш светлоденя на 6 часа и малко по големи смени на водата(30 % примерно).Тия големи САЕ надали ще пипат растенията ако са здрави(поне тези изброените,иначе мъхове си папкат яко :-D),мисля че като пораснат наблягат малко повече на храната за рибки(променят си диетата)
Мислене извън рамките поставени от някого е правилния път към прогреса на всеки акварист.Бъдете различни и използвайте главите си.