• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 19:14

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

поява на водорасли

Започната от jgmac, 29.01.2011 21:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

jgmac

колеги,на 22.01.2011 стартирах аквариум-82 литра,филтъра е аква ел фан 3 ,нагревател ресун 100 вата,осветлението е 15 вата(работи по 11 часа).растенията са валиснерия и роголистник,риби все още няма.температурата на водата е 27 гр.проблема е че днес забелязах от върешната страна на стъклото да се образува нещо като водорасло като зелен мъх.някой ако може да каже какъв ли е проблема и какви мерки да взема.за 7 дни откакто е стартиран аквариума не съм сменял вода.
: 29.01.2011г 18:06ч
Цитат на: jgmac - 29.01.2011 18:50
колеги,на 22.01.2011 стартирах аквариум-82 литра,филтъра е аква ел фан 3 ,нагревател ресун 100 вата,осветлението е 15 вата(работи по 11 часа).растенията са валиснерия и роголистник,риби все още няма.температурата на водата е 27 гр.проблема е че днес забелязах от върешната страна на стъклото да се образува нещо като водорасло като зелен мъх.някой ако може да каже какъв ли е проблема и какви мерки да взема.за 7 дни откакто е стартиран аквариума не съм сменял вода.

ееее май никой не иска да помгне

Татарчев

Колега можеш да прочетеш това на първо време http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=98
Забелязах , че светиш много... за новостартиран аквариум 11 часа са много, но пък осветлението ти е слабо...  и все пак го намали на 6-7 часа засега. Аквариума огрява ли се от пряка слънчева светлина? Ако можеш да направиш една снимка...
Поздрави.

jgmac

Цитат на: jgmac - 29.01.2011 21:56
: 29.01.2011г 18:06ч

ееее май никой не иска да помгне

: 29.01.2011г 22:10ч
Цитат на: jgmac - 29.01.2011 22:28

ето това е аквариума ми,сложил само на 1 метър от прозореца но сам сложил пердета и е доста тамно в стаята

paolo6481

Е не ми се вижда много осветен значи не може да са зелени полепи.Най-вероятно са кафеви водорасли-чест гост при новостартирани аквариуми или недостатъчно силна светлина.Както са ти казали вече можеш да намалиш времето на светене и да позасилиш светлината.Като пускаш рибките 2-3 анциструсчета ще ти помогнат много в почистването на водораслите.Успех!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

Асен Евгениев

Няма значение, че осветлението е слабо, при продължително светене пак могат да се появят зелени водорасли.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

macipis

..... или при смяната на водата, да капваш по малко препарат против алги.

Raven

Препаратите против алги подтискат и висшите растения.
Слагането им в аквариума не премахва причините за поява на алги, трябва да се корегират условията така че да няма причини за поява на водорасли и второто важно нещо е да се създаде и поддържа баланс.

В добре уредени аквариуми със стабилен баланс няма водорасли, поне не и в проблемни количества.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

jgmac

осветлението няма как да го засиля тъй като капака е готов и няма място за допълнителна лампа,свалих малко температурата (от 27 на 23 гр.) ще почиствам стъклата с чистачка,ще сменя част от водата и кам 15-тия ден ще пусна 1-2 анциструса и 1-2 молинезий и дано нещата се оправят.

bobi1633

Аз имах същия проблем,попитах в магазина от който пазарувам и ми казаха да намаля времетраенето на осветлението, и мога да кажа че това ми помогна,появяват се но през много време и нямам проблем с почистването им.Предлагам ти да сложиш още растения защото в началото в аквариуна има борба за надмощие или твоите растения или гадните водорасли които се развиват доста по бързо,едните задушават другите(ако мога така да се изразя). :-) :-) :-)