• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

29.07.2025 20:39

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

corydoras или synodontis?

Започната от adeon, 03.05.2010 16:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

adeon

Здравейте,

имам сом, който по форма ми прилича на corydoras, но по окраска е като Synodontis multipunctatus.
  Понеже нямам снимка за сега, ще ми кажете ли някакъв белег, по който със сигурност ще ги различа?

Сивичък, с едри плътни черни петна. Плува МНОГО. Голяма гръбна перка. Сома на 3-4 месеца е към 7-8 сантиметра поне.
  Имам чувството, че откакто започна да плува по-активно, водата започна да се замътва. 75 литра аквариум май няма да стигнат ако е гадината от Африка?

Купих го от някакъв найлонов плик с 30-тина малки paleatus-а на пазара една събота.
  Тази вечер ще се опитам да подкарам някакъв апарат в къщи, за да го щракна.

vasso

Може да е попаднал между другите. 7 сантиметра стават когато са напълно големи коридорасите. Синодонтисът ще ти е много голям за този литраж. Направи снимка и ако наистина е голямата гадинка я продавай. Не са евтини между другото. :-D

adeon

Колкото повече расте, толкова повече се издължава. Има форма повече на акула от колкото на сомче.
Мустаците са му 1:1 като на тоя синодонтис. 2 издължени в страни, и 2 къси пак в страни. Изобщо не приличат на Кори-тата които гледам в интернет от 3 дни.
Като го взех беше 2см. Преди месец беше порастнал, но по-малък от молинезията (Любка). Сега е по-едър от нея.
Половината храна отива за него. Като пусна отгоре, той се качва на повърхността с корема (и устата) нагоре и лапа здраво!

Тази вечер мисля ще мога да го щракна.

adeon

Ходих на пазара и видях няколко като него. Казаха ми "обърнат сом". Мисля, че мистерията се разреши. Хубавото е, че пише, че не растяли над 10 санта и мисля да си го задържа  :-)