• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

01.08.2025 18:04

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

??? ОПАСНО ЛИ Е ???

Започната от Georgi93, 03.09.2011 21:19

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Georgi93

Ще има ли проблем ако храня рибките с бебета земни червей такива дето ползвам в риболова  *dontknow*

stilista

По добре недей!!!
Ще си докараш някоя зараза.
С дума можеш да нараниш. С речник – да убиеш.

Georgi93

Питам щото като преди 6-7 години в петрич продаваха тубифекс жив но щом е рисковано няма да пускам земни...благодаря *thanks

ivotri

Възможно е да се вкара зараза, но тубифекса и земните чевей  не са толкова опасни и при правилно съхранение се ползват за храна на риби.

rakim

Да особено тубифекса изобщо не е опасен...с две хранения си вкарах зараза с която не можех да се оправя 1 година.Най опасната храна е това,даже в квалифицираните магазини не  хранят и не се препоръчва използването му.
540л Южна Америка

Giorgio_Armano

Цитат на: rakim - 03.09.2011 22:58
Да особено тубифекса изобщо не е опасен...с две хранения си вкарах зараза с която не можех да се оправя 1 година.Най опасната храна е това,даже в квалифицираните магазини не  хранят и не се препоръчва използването му.

Тук вече може да поспорим колега.
Не бих казал че са опасни.Опасни са тогава когато не знаеш кога и по колко да даваш.
За толкова години акварист 90% в храненията на рибите си съм давал само това което идва от природата(тубифекс,хирономус,артемия,циклопс и дафния).
Не съм имал никога подобни проблеми.
АКВАРИУМИ,ТЕРАРИУМИ,СИСТЕМИ ЗА ГАРА РУФА,СЪМПОВЕ и ВСИЧКО ОТ СТЪКЛО
Качество по добро от цената.
тел.0899007268

paolo6481

И 2-мата сте прави донякъде.Тубефекса внася зарази ако се дава за храна скоро след улова.За целта се оставя да се промие в течаща вода.Тогава обаче ако се държи прекалено дълго почва да умира.Трябва да се улучи точния момент на замразяването.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

Nikiengi

Цитат на: Giorgio_Armano - 04.09.2011 01:14
Тук вече може да поспорим колега.
Не бих казал че са опасни.Опасни са тогава когато не знаеш кога и по колко да даваш.
За толкова години акварист 90% в храненията на рибите си съм давал само това което идва от природата(тубифекс,хирономус,артемия,циклопс и дафния).
Не съм имал никога подобни проблеми.

Напълно съм съгласен! Много по-вероятно е да си вкараш зараза с новозакупени риби, дори от квалифициран магазин, отколкото с тубифекс. Помисли си да не е от друго!

Giorgio_Armano

Цитат на: paolo6481 - 04.09.2011 01:19
И 2-мата сте прави донякъде.Тубефекса внася зарази ако се дава за храна скоро след улова.За целта се оставя да се промие в течаща вода.Тогава обаче ако се държи прекалено дълго почва да умира.Трябва да се улучи точния момент на замразяването.
Да става със замразяване но трябва да е шоково.
Правил съм опити да го замразя във фризер но не се получава.
При размразяване тубифекса побелява и рибите не го ядат почти.
С азот се получава но е трудно осигуряването му.
Най добре е със жив.
Ако се съхранява както трябва може да изкара и 2 месеца жив в домашни условия .
Първия начин е на течаща вода но не е рентабилно(все пак зависи за какво количество става на въпрос.
Другия е в хладилника най долу където температурата е най висока в плитка тавичка със съвсем малко вода но тогава може да си навлечеш скандал със жената :-D
тел.0899007268

Nikiengi

Цитат на: Giorgio_Armano - 04.09.2011 01:31

Другия е в хладилника най долу където температурата е най висока в плитка тавичка със съвсем малко вода но тогава може да си навлечеш скандал със жената :-D

Направо ме е изнесла заедно с багажа!  :-D

Giorgio_Armano

Аз съм на ръба да ме УВОЛНЯТ дисциплинарно. *ROFL*
Не държа такива неща в хладилника но бях обещал да не правя повече аквариуми а вече станаха 3 и жената започна да вдига гири. :-D :-D :-D
: 03.09.2011г 22:10ч
Малко се отнесох от темата  но на въпроса на колегата дали е опасно да храни малките рибета ...........
ако са достатъчно големи (около 20 дена) преспокойно може да ги храниш и с кълцан тубифекс.
Кълцаш с ножицата промиваш и даваш.
Което не изядат издърпваш с маркуча и  няма проблеми.
Може и с жива дафния и с артемия стига да може да си набавиш.
тел.0899007268

Georgi93

въпроса ми беше дали с промити бебета земни червей дали мога да храня рибите си а в града жив тубифекс няма или да си ги храня с Sera Vipan

Giorgio_Armano

По добре със Sera Vipan
Земния червей го забрави.
тел.0899007268

Georgi93

взех си сера випан и рибите като луди чак скачат над водата и снощи хелерката като е скачала излезнала извън аквариума паднала на пода намерих я изсъхнала но още жива с слепени плавници пуснах я пак обратно и сега е добре

rakim

Може да поспорим да,аз му препоръчвам да не храни с тубифекс всеки си знае.И заглавието на темата е опасно ли е?Да опасно е,най опасната храна е.За преяждане не съм говорил никъде,а само за пренасяне на зарази.Кръгли,плоски червеи и тн..най потърпевши са цихлидите.Не знам какви риби си гледал през карирерата ти на акварист.
540л Южна Америка