• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

12.08.2025 02:24

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Новородените ми гупи

Започната от x_r_i_s_i_t_y_y_y, 01.06.2009 20:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

x_r_i_s_i_t_y_y_y

Днес ми се родиха малки гупи  *YAHOO* *YAHOO*.С което обаче изникват нови въпроси  *SORRY*.
И понеже ще стане прекавено дълго ко го пиша всичко накратко:температура,големина на аквариум/ще стане ли около 5л./и трябва ли да се закрива с нещо както при неонките,храна/сега ги храня с жълтък може ли да ги храня само с това/,колко големи трябва да станат за да ги пусна при другите и каквото друго мислите че ще ми е полезно. И моля  Лора да не пише коментари от рода "Прерови всичко има такива теми",защото нямам зъзможност да седя на компютаря повече от 5-10мин. а и бързам за да не ми умрат сладурите.

Много благодаря на всички още от сега,вашите отговори и съвети ще ми бъдат много полезни. *privet*
Какво ми пука как другите ме наричат.
Какво ми пука как другите се обличат.
Аз съм си аз,а ти си ла*но с праз.

valnata

:-) Температурата на водата 24,25 градуса.Купи си сера микрон храна за малки рибки жълтъка много цапа водата.Може да стриваш на много ситно храната на големите рибки.5 литра става зависи пак колко гупи имаш.А при големите ще ги пуснеш когато порастнат толкова че да не се събират в устите на големите ти рибки :-)Това става след около 30 40 дни *DRINK* 

kiril_m

Здравей и честито за радостното събитие! Пет литра е доста малко. Жълтъкът доста замърсява водата, а в обем от пет литра скоро ше имаш само жълтък по дъното и ще се чудиш защо са умрели малките. Вземи по-голям аквариум, примерно около 20-30 литра. В началото не ги храни с нищо, те си имат запас. Ако си вземеш по-голям аквариум си вземи и камъче с помпичка за аерация. Вземи храна за малки рибки - продава се в магазините. Почиствай дъното и храни по малко. Успех.
И все пак прочети вече написаното във форума, когато намериш време  :-)

x_r_i_s_i_t_y_y_y

Mн.благодаря *privet*!Не се нуждаят от от закриване или нш такова като при неонките нали???

barabata

Може да се храни и с храната на големите риби ако я стриеш малко между два листа или между два твърди предмета. Няма да се притесняваш - на всеки 3-4 седмици ще имаш потомство и в един момент от "Уха!" репликите ще станат на "Пак ли?" ...
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

x_r_i_s_i_t_y_y_y

Значи да станат около 1-3см нали? :-)

Лора

Цитат на: x_r_i_s_i_t_y_y_y - 01.06.2009 20:17
И моля  Лора да не пише коментари от рода "Прерови всичко има такива теми",защото нямам зъзможност да седя на компютаря повече от 5-10мин. а и бързам за да не ми умрат сладурите.

Напълно достатъчно време, да намериш това, което търсиш и да прочетеш. :-D
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

magutta

Здравей! Честито потомство! :)

При мен гупите като родят, в началото точно в 5л съм отделяла малките - в отрязана туба от мин вода (после спрях да ги отделям, да оцеляват само най-силните). Слагах камъче за въздух, но много размътваше водата и за 5л просто не е много ок според мен. Храних със Sera Vipan baby, 3-4 пъти на ден и някъде след 2-3 седмици ставаха достатъчно големи да не ги закачат рибите в общия и ги пусках обратно.

На следващия ти въпрос, който ще зададеш след още няколко дни (кога се оцветяват) - след 2-3 месеца.

Сега можеш да пуснеш някакви охлювчета при тях да обират храната от дъното и да сменяш част от водата 2 пъти седмично.
Честито пак! И не се притеснявай, гупите са издържливи рибета :)

Stupid_boy

отговарям на въпросите, които съм запомнил:
5 литра е напълно достатъчно. слагаш малко мъх вътре, по-скоро за декорация, но помага и за разграждане на отпадъци, и за укритие на малките, нищо че няма от кой да се крият, и за други неща.
съда не е нужно да се покрива, но е препоръчително. без капак, колкото и да е чисто у вас, във водата ще пада прах, ще се изпарява повечко вода, ...
храни с нещо, което не цапа водата. сера микрогран уж е за малки рибки, но цапа повече отколкото храни. давай стрита хубава храна с пръсти, която даваш на големите. аз храня веднъж дневно в малко количество и нямам ядове от недохранване. ако са се родили днес, дай им утре сутрин или по обяд.
сложи им малко филтърче тип гъба с камъче със слаб поток въздух, така че да не стане центрофуга, но да движи водата през себе си.
температурата около 24-26 ( възможно най-постоянна ) е екстра. аз поддържам 26.
кога ще можеш да ги пуснеш при другите зависи от много неща. сам/а трябва да прецениш дали са достатъчно голями, че другите да не ги хапнат, дали имаш достатънчно растения, още доста фактори. аз ги пускам около 2-ра седмица.
кога ще се оцветят пак зависи от много неща. ако имат черно по тях, сигурно ще го видиш още първата седмица, за другите цветове ще почакаш.
полово ще можеш да ги различиш с просто око примерно след месец, месец и половина, а може и по-късно, пак зависи от много неща.

Андрей Бобев

02.06.2009 00:15 #9 Last Edit: 02.06.2009 01:14 by Андрей Бобев
Написаното е изтрито от автора му.

x_r_i_s_i_t_y_y_y

Ще умрат ли ако няма филтър и нагревател :-| ами само ги слагам на сянка на терасата /тя си е като парник/обикновено темп. е 27гр.
: 01.06.2009г 21:09ч
Смятам да ги храня със сера микропан

Stupid_boy

адаш, не че нещо, ама как са бебоците? нищо не казваш ;-)
налои ти казах как са гледани? ние не отглеждаме промишлени количества, нито селекционни подвидове. освен това, обръщам ти внимание, авторката на темата е дванайсе годишно дете! дали ще вложи всичко както го правят руските селекционери?
между другото, незнам дали ти направи впечатление с какъв филтър съм в тея 4 литра?
при всичко написано до тук, дали е необходимо да цитираме великите или е по-добре да насочиме детето като за на първо време?
ама, ай, че отлитам към приморско  *DRINK*

x_r_i_s_i_t_y_y_y, идеята не е много добра. филтър и аерация си трябва, иначе ще ги изтровиш. на терасата няма да можеш да им подсигуриш стабилна температура, все още по морето вечер застудява доста, а през деня вече си става топличко. тези температурни разлики няма да им се отразят много добре. все пак, в краен случай може да пробваш, пък каквото остане.

Андрей Бобев

Привет, Stupid_boy!
Бебоците се чувстват добре, благодаря! Ако не съм писал, извинявай! Съжалявам...  :-[  :duvar: Моя грешка. Но няма да ми се сърдиш, ако кажа, че на гупите се радвам повече, отколкото на платите, нали?
И възражението ми в никакъв случай не беше насочено към теб. Ти си с филтър, тя ще е без. Има разлика. Пък и както казваш, има значение с каква цел гледаш рибите.
Приемам забележката и съжалявам, ако съм прозвучал остро. Но съм лекичко напрегнат, че като се намеся на тази тема, разни хора ми се обиждат. Затова си позволих цитата - преди още някой да е написал, че аз самият пиша глупости.

Хриси, детенце, дано не си приела намесата ми като критика! Успехи и да сте живи и здрави и ти, и рибките! Stupid_boy е прав, филтърът променя нещата. Ако имаш такава възможност...
Така или иначе - успех!  ;-)

valnata

Бобев къде отиде ти при гупистите???Кажи на детето как може да си получи няколко шаренки красиви гупи :-) Стига издребнявахте не всеки е длъжен да бъде гупист или скаларист или цихлидист :-D Аз гледам гупи от десет години и се кефя на рибките не цитирам разни руски майстори или американски или мексикански нека си гледа детето рибките и да не се издухва по разни статии за гуписти и селекции :duvar:

Андрей Бобев

ОК - виждам, че постът ми пак създаде проблем.
Няма проблем - трия го.