• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
01.06.2024 04:56

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Малки гупи

Започната от Trobata, 15.03.2006 18:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

SHARK_BLOOD

Е то, и аз трябваше да кажа какво, точно имам предвид :lol:

Живко

Цитат на: "SHARK_BLOOD"Еми, кво да направа! Не сте ли съгласни за тубифекса?

не съм съгласен, че тубифекса е неподходяща храна.
просто е преносител на много зарази. важно е от кой водоем е добиван и как е обезпаразитен. ако се храни с него, до три пъти седмично, няма да е проблем. даже бих казал, че ще е чудесна добавка в менюто. ако се комбинира и с други храни, някой от които с добавки оцветители, ще стане супер. бих хранил с него, ако не беше проблема със съхранението. лично аз го дъраж на течаща вода поне две седмици, преди да почна да давам на рибите от него. сипвам и някое друго багрило за дезинфекция. въпреки всичко ме е страх да храня с тубифекс. пък и не ми се държат в дома ми гадории.
Никой не се е родил научен.

SHARK_BLOOD

Така и аз съм, съгласен ама да го намериш някъде, и само да го сложиш замалко в мивката и след това да го дадеш, на рибките не :!:  :!:  :!:

kpokcho

Цитат на: "SHARK_BLOOD"Еми, кво да направа! Не сте ли съгласни за тубифекса?
ми не сме!
Аз храня с тубифекс, и е много подходяща храна

SHARK_BLOOD

Ама аз не спора, че не е хубава, просто казвам, че трябва да е изчистена ДОБРЕ :!:  :!:  :!:  :!:

Goshko

SHARK_BLOOD нищо лично , но не е хубаво да говориш на изуст. И не мислиш ли , че не си достатътчно компетентен , за да раздаваш така щедро не обмислени мнения и съвети. Хубаво е ,че си активен , но въздържай се от някои изказвания. Не искам да влизаме в конфликт с теб или с който и да е друг , но обмисляй по-добре постовете си , за да избегнеш ситуации като тази.

killiman

А аз съм в очакване да се произнесе компетенто за хирономуса.... :D

Boby_

Между другото, аз също съм на мнение, че тубифексът трябва да се избягва като храна. Аргументите ми за това са следните:
1. Независимо от това колко време се държи под течаща (или капеща) вода, не е възможно да се отстранят всички болестотворни организми.
2. Ако тубифексът е добит от замърсен водоем, дори след промиване на тинята и стомашно-чревното съдържание на червеите, замърсителите и токсичните вещества не са напълно отстранени, защото тубифексът е израстнал в таква среда и ги съдържа в тялото си.
3. Тубифексът е тежка и мазна храна, от която рибите растат сравнително бързо, но също толкова бързо затлъстяват, ако не се внимава с него.

В заключение ще кажа, че през последните три-четири години съм давал точно три пъти на рибите си тубифекс, закупен от пазара и промиван в продължение на няколко дни и съм си имал проблеми с болести в два от трите случая.

killiman

Да, Боби, съгласен съм с изброените от теб неща.
Но все пак да приемем, че твоите риби не се нуждаят от тубифекс. Или аз бъркам нещо?
При мен рядко се появяват болести, но рибите ми се нуждаят от жива храна. Давам тубифекс, но не само. Трябва да има разнообразие, знаеш.
И все пак тук става дума за гупички. А да се ицепиш, че "Тубифекса е най- неподходящата храна за рибки" е повече от смешно! Още повече като с постовете си във форума показваш всякаква липса на компетентност.

Boby_

Разбира се, че има своето приложение и тубифексът при някои рибки (определено не при моите, наистина). Но много внимателно и в никакъв случай като основна храна.