• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

22.07.2025 23:57

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Какви рибки мога да гледам в 40л аквариум

Започната от ivo_p, 01.12.2011 13:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

cwetalin

Как можа да натровиш рибките за 24 часа и 8 минути. Сменяй водата,  колкото повече толкова по-добре, нищо че не е престояла. Тази в аквариума ти е по-зле от чешмяната според мен. Имаче в 40 литра 20 малки рибки някакси щяха да оцелеят, не е от пренаселването това. Нов аквариум ли е, да не е мит с нещо преди това и да си ги изтровил химически?

ivo_p

Не е нов стар е. един приятел ми го даде. преди това съм го изплакнал само с вода без никакви препарати

Peza

Имам силното подозрение че си измил всичко най-старателно под чешмата, напълнил си го с вода пак от там и след 2 дни цоп 20 рибока вътре. Но все пак да не гадаем ... сигурно няма да изненадам никой със следващото ...

Ако можеш качи и някоя друга снимка. Опиши какъв е точно филтъра. Колко време мина преди да пуснеш рибетата - казано иначе, кога го стартира аквариума и кога пусна рибките. Ползвал ли си стара вода от друг аквариум, култури бактерии ... така хората щелаещи да помогнат няма да гадаят.

И горещо препоръчвам да прочетеш статиите за стартиране на аквариум от менюто в ляво. Колкото и банално да ни звучи ...
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

ivo_p

Цитат на: Peza - 04.12.2011 17:44
Имам силното подозрение че си измил всичко най-старателно под чешмата, напълнил си го с вода пак от там и след 2 дни цоп 20 рибока вътре. Но все пак да не гадаем ... сигурно няма да изненадам никой със следващото ...

Ако можеш качи и някоя друга снимка. Опиши какъв е точно филтъра. Колко време мина преди да пуснеш рибетата - казано иначе, кога го стартира аквариума и кога пусна рибките. Ползвал ли си стара вода от друг аквариум, култури бактерии ... така хората щелаещи да помогнат няма да гадаят.

И горещо препоръчвам да прочетеш статиите за стартиране на аквариум от менюто в ляво. Колкото и банално да ни звучи ...

Точно така измих го хубаво с вода и сложим му грунт и камъчета и естествени водорасли и го напълних с вода. Сложим му и филтъра и нагревателя и го напълних с вода. Като преди да сложа рибките водата стоя 2 дена като помпата постоянно е работила и тогава сложих рибките.
Филтъра ми е Hailea HL-BT Internal Filter HL-BT 400.

Георги

ivo_p или почвай да четеш или не се занимавай.

Peza

В такъв случей ще ти кажа едно със сигурност. Ето къде си сбъркал - избързал си с рибите и количеството им.
Без добавяне на стартова култура от бактерии, било то от фирмен продукт било то с вода от работещ вече аквариум се чака повечеко преди да се добавят риби. Риби се добавят поетапно също така. С измиването на филтъра под чешмата си изгубил голяма част от бактериите в него заради хлора във водата (до колкото рабрах ти е даден от приятел). Ако е нов пък, то той в началото не прави друго освен да върти водата.

Горещо ти препоръчвам:

Менюто в ляво >>> "Често задавани въпроси" >>> "Много важни статии" и прочиташ всичко наред от там. Макс 1 ден работа и то приятна, после сам ще се обедиш къде и какво и защо се е случило.

Цитат на: Георги - 04.12.2011 18:00
ivo_p или почвай да четеш или не се занимавай.
Не го обезкуражавай, мерака в началото на това е хоби е голям и човек избързва в доста неща. Но колегата е прав в едно - прочети, нещата не са никък сложни и хората са се постарали да го опишат най-подробно.

cwetalin

Какви стари култури, какви азотни цикли. Напълнете 5 литра вода в половин туба от минерална вода, пуснете вътре 5 губи и да видим дали ще умрат за 24 часа. НЕ.
Всички тези неща са верни разбира се, но тук става въпрос за нещо по-бързо. Какво е грунд, камъчета и естествени водорасли? От къде ги взе? Според мен с тях си внесал някоя гадост, най-вероятно химическа. Ако имаш още живи рибки ги извади в чиста вода от банята в шише или леген дори. Изхвърли всичко от тоза аквариум, (грунд и естествени водорасли), измий го обилно с вода, напълни го отново и върни рибите в него. И тогава започни да четеш за всичките неща, които ти казаха колегите, зашото рано или късно ще опреш до тях.

Георги

Ако ги е изсипал направо от плика, в който ги е донесъл, при разлика в температурата 10 и повече градуса какво става?

Peza

Защо ли се присетих за 1 от първите нещо което учат в морското училище ... ако видиш удавник, остави го да се удави!

А тези 5 гупи след 48, 64 ... 72 часа? Резултата май ще е един и същ като печалния пример на автора на темата. И какво прайм тогава ... е ще се сетим и да четем за какви азотни цикли за какви култури. Че даже ще видим и описано за грунд, подготовка и естествени водорасли и т.н. и т.н. А с какво точно са се натровили едва ли е от толкова голямо значение, така или иначе и сам ще разбере дали не е цопнал нещо де не трябва пък и ще знае какво и как да попита. На въпрос: Рибите ми измряха, кажете ми защо ...  най-точният отговор е: Е...а ли го!

Айде със здраве от мен.

Само ще добавя към колегата преди мен: И/или по съществена разлика в Ph.

ivo_p

Благодаря на всички за помоща. Отново се убедих че първа като започна нещо трябва да прочета и да се запозная с основните неща. Като първо че не е трябвало да пусна толкова рано рибки в аквариума.
Прочетох за болестите и по поведението: плуват на повърхноста, нямат апетит, хрилете им са леко розови (поне ги виждам). Мисля че са отравени с амоняк. Може и с нещо друг. Иска ми се да мога да ги спася тези който са останали. Видях че има препарати който помагат за намаляването на вредните примеси в водата. Като например sera toxivec. според мен ше ми свърше работа, поне по това което прочетох за него. Вие какво ще кажете. :)

А за да се избистри аквариума това ли трявба да използвам sera aquariaclear

Peza

Какво бих направил аз на твое място. Имаш пълната свобода да не го!

Цитат на: akapulko - 04.12.2011 16:29
Смени половината вода.
Цитат на: akapulko - 04.12.2011 16:47
Не пускай нови риби и сменяй често вода.
Цитат на: akapulko - 04.12.2011 16:57
Утре сменяш една четвърт и вдругиден пак.
Цитат на: ivo_p - 04.12.2011 16:58
нищо че е стояла само един ден в тубите
Цитат на: akapulko - 04.12.2011 17:02
Едно денонощие е предостатъчно.
Цитат на: trup4e - 04.12.2011 17:05
И не сманяваи на 40л аквариум 30л  вода!

Относно препаратите, ако държиш да ползваш такива:

1.С оглед на:

Цитат на: cwetalin - 04.12.2011 18:27
Какви стари култури, какви азотни цикли. Напълнете 5 литра вода в половин туба от минерална вода, пуснете вътре 5 губи и да видим дали ще умрат за 24 часа. НЕ.
Всички тези неща са верни разбира се, но тук става въпрос за нещо по-бързо. Какво е грунд, камъчета и естествени водорасли? От къде ги взе? Според мен с тях си внесал някоя гадост, най-вероятно химическа. Ако имаш още живи рибки ги извади в чиста вода от банята в шише или леген дори. Изхвърли всичко от тоза аквариум, (грунд и естествени водорасли), измий го обилно с вода, напълни го отново и върни рибите в него. И тогава започни да четеш за всичките неща, които ти казаха колегите, зашото рано или късно ще опреш до тях.

2. Имайки в предвид:
Цитат на: ivo_p - 05.12.2011 13:51
Като първо че не е трябвало да пусна толкова рано рибки в аквариума.

Бих третирал с токсивек/нитривек/акватан или друг подобен, бих добавил култура бактерии за бърз старт. В тази поредица с промеждутък 2 часа между препаратът против токсични в-ва и културата бактерии.
На този етап препарати за избистряне не бих ползвал.

Неприятен факт свързан с тези продукти:
Цитат на: ivo_p - 05.12.2011 13:51
Иска ми се да мога да ги спася тези който са останали.
Цифровото изражение на спасяването на рибките в случея е идентично със закупуването на нови.

П.П. Можеш да изчакаш и предложения/варианти на други колеги, такива със сигурност има. Това хоби не е точна наука.

ivo_p

Здравейте отново. За сега всичко е наред. Купих нитривек и акватан. Сложих дозазата която пише на опаковките и за сега аквариума е с бистра вода и гледам рибките живнаха, вече имат апетит.
Въпроса ми колко често да сменям водата?

A от всичките рибки ми останаха 3 гупи и 2 сомчета :) излязоха най-издръжливите. На мъките които ги подложих.

Kirilorius

Колега сменяй 20-30% веднъж седмично, като водата която слагаш я третирай задължително с акватан или негов еквивалент. Другия начин е да оставиш водата да престои 24 часа в отворени съдове. Като си купуваш рибки от тук нататък, не пускай по много рибки на веднъж, защото така азотния цикъл отива на кино. Поздрави  *DRINK*
Силата на вълните е в тяхното постоянство!!!

kimmy_rz

Относно тези цикли да кажа само някои мои наблюдения. Наскоро разбрах, че мой роднина сменя всичката вода в аквариума веднъж на 2 седмици, като освен това измива старателно грунда, а аквариума с препарат. Рибите са 2 златни, аквариума е 60 литра. За 8 месеца са станали от 4-5см на 12см. Няма филтър, нито нагревател. Има една гъба с помпа. Не знам дали в неговия аквариум въобще съществува някакъв цикъл, ама като му гледам рибите, скоро трябва да купува нов аквариум.

Асен Евгениев

Цитат на: kimmy_rz - 14.12.2011 02:06
Не знам дали в неговия аквариум въобще съществува някакъв цикъл
Не съществува.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!