• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

29.07.2025 12:07

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Какъв вид е този сом?

Започната от djoanna, 24.02.2013 15:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

djoanna

Здравейте! Вчера си купих два сома, но не разбрах какъв вид са и не намерих никъде по книгите информация за такива риби. Ето снимка на едното сомче:

bluefire

мисля че е  Clarias batrachus

djoanna

Благодаря, като потърсих в Интернет видях, че наистина е такъв.  :-) Но сега ми изниква проблема, че не знам как да се грижа за тях, както и с какви риби дружат (в аквариума имам хелери, анциструси, молинезии, трихогастери, неонки, данио и бета)

Heartwork

Колко литра ти е аквата ?
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

djoanna

Цитат на: Heartwork - 24.02.2013 16:45
Колко литра ти е аквата ?

Аквариума ми е 32 литра, знам, че имам рибки в повече, но всички видове ми харесват :-)

Асен Евгениев

Цитат на: djoanna - 24.02.2013 16:48

знам, че имам рибки в повече, но всички видове ми харесват
Точно защото ги харесваш и обичаш, трябва да се разделиш с повечето от тях. :-)
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

djoanna

Цитат на: akapulko - 24.02.2013 17:46
Точно защото ги харесваш и обичаш, трябва да се разделиш с повечето от тях. :-)
Знам, по едно време имах нормален брой риби, но ми подариха много и стана малко пренаселено

Caxapa

А аз ти препоръчвам, да прочетеш какви са изискванията  за всяка рибка и ако не можеш да им осигуриш необходимите условия за живот, да не ги измъчваш. Ако бяха хора, щяха да са по улиците на протест но за съжаление са принудени да се измъчват а ти ще се чудиш защо се случват неприятности. Последните рибки-сомчета които си взела се нуждаят от много, много вода. Аквариума в който си ги сложила не е достатъчен само за едната перка на едното сомче а ти освен двата имаш и още много, много риби които също се нуждаят от пространство. Не измъчвай рибките!

FHM

Ако става въпрос ето за тези сомове

скоро сами ще разчистят аквариума от другите риби защото са хищници .
За такива красавци минимума е 200-300 литра поне ако не и повече стават големи риби над 20 см в аквариум и около 35 в природата .

djoanna

Разбра се, че няма да мога да ги отглеждам, но не знам какво да направя; съмнявам се, че магазинът за рибки ще ги приеме обратно  :-(