• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 04:29

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Има ли анциструси-джуджета?

Започната от diso, 18.02.2012 20:40

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

beta61

Нямат нито корен нито дърво на голо дъно са.

diso

Чел съм, че е много важен за метаболизма на анциструсите и затова си взех парче мангров корен ли, дърво ли... важното е, че почти винаги са върху него или скрити отдолу, отзад... Тези дни видях и на друго място, при това, в самостоятелен аквариум - виждаха се само 3, а когато човекът повдигна изкорубеното парче дърво, оказа се, че имаше 10-15 по долната му страна.
Както споменах, първото ми сомче е почти на "самоизхранване", но си расте добре.
Понякога съм му давал краставица, киви - сигурен начин да го изкарам на открито :-D Случва се и да налети на таблетки за сомчета. Моите са от смесените на Тропикал - това ми предложиха в магазина - това давам. Но всички риби ги харесват. Ако реши анциструсът да хапне, прогонва всички, даже доста по-едрите.
Така че, можеш да опиташ да им разнообразиш с някой зеленчук(по профилите на рибата пише какъв) и/или с таблетките (половината пак са спирулина, но има и мръвкарски).
Не съм опитвал с ябълка. Интересно ще ми е да разбера има ли проблем да давам на моите ябълки понякога.

beta61

Къде продават такива корени или дървета в зссмагазините не съм видял.

Асен Евгениев

Цитат на: beta61 - 24.02.2012 07:32
Къде продават такива корени или дървета в зссмагазините не съм видял.
http://zoomagazin.eu/categories/vsitshko-za-akvaristikata-31/dekoratsii-8997/dyrveta-koreni-9000/

И тук във форума продават.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

DJER

Аз си гледам анциструсите също на голо дъно и то в не големи съдове а си растат добре  .  Важно е хранене и смяна на вода ;-).Размерите в които ги гледам са 50/50/25см, големи по 7-8броя работещи и порастявам в тях до 250бройки до 3см размер.

Mitko80

Цитат на: diso - 24.02.2012 00:01
Понеже тежката артилерия в отглеждането на анциструси (Райко, Болта и т.н), още не се е включила, ще си позволя да споделя скромния си опит.
Не мисля, че пространството е причината.
Защо:
1. Според скромните ми познания, 14 л. са нужни за анциструс поне 10 см, 50 л за самостоятелен възрастен(за двойка не е 100л), но 50 см от мъжки до мъжки(пещера до пещера).
2. Виждал съм 80-на малки (по 2 см) в 80-литров и си растяха екстра.
3. Моят пръв представител на вида живее от 2 месеца в супер пренаселено аквариумче, почти не го храня специално, но е пораснал с поне 1,5 см за 2 месеца (беше към 3, сега е към 5 см).

Питам: beta61, имат ли си твоите корен/дърво?
*THUMBS UP* *THUMBS UP* *THUMBS UP*

Георги

Ако 7 см може да се приеме за джудже: Ancistrus claro