• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

25.07.2025 05:25

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Общи въпроси за живородките (ако нещо не ви е ясно, питайте тук)

Започната от 4i4oico, 12.07.2006 20:04

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

VenusVicious

Здравейте :) От известно време наблюдавам малките гупи...Е, не са малки, на поне 4 месеца са, но тепърва се оцветяват...Забелязала съм, че умират от гръбначно изкривяване...Просто опашката им увисва надолу, повлича и гръбнака и умират....На какво се дължи това?

Caxapa

Цитат на: VenusVicious - 03.11.2012 14:41
Здравейте :) От известно време наблюдавам малките гупи...Е, не са малки, на поне 4 месеца са, но тепърва се оцветяват...Забелязала съм, че умират от гръбначно изкривяване...Просто опашката им увисва надолу, повлича и гръбнака и умират....На какво се дължи това?
Като цяло, лоши грижи за рибките.

VenusVicious

Асен Евгениев

Цитат на: VenusVicious - 03.11.2012 21:12
Как така?
Кофти параметри на водата например. С какво си хранила новородените?
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

VenusVicious

Ами със замразен циклопс и артемия...PH ми е 7 като по учебник, твърдостта ми е 15-16, а нитритите - 0.3

kaliht7

и аз да попитам ...така и така сте активни а и да не създавам нова тема...Обиколих над 15 магазина в софия и почни никъде нищо точно не ми казават... та така от 1 месец насам забелязах хелерите,молинезиите и 1 2 по слаби женски гупи плуват с свити перки леко се клатушкат и започнах да ги лекувам (тъй като незнайно що не добавях сол) добавих сол метелино синьо 1 седмица,трипавлавин 1 седмица, ма то нищо не съм напраил тъй като не проведох лечението правилно ... омръзна ми и слагах само сера акватан и малко повечко сол ,та некак незнам как се стабилизираха ма се още молинизиите и хелерите едни лекичко свити нямат никакво желание за..една гупа по мършава ;д се клати чат пат,но като ги храня сичко е супер ше се избият да ядат супер си се перят(нормално отворени перки) и примерно след малко кат приключат да ядат и пак свият перки в аквариума имам и гупи те са си супер цел ден си играят ;д няма други странни неща мн жизнени са храня ги с хубави храни на сера и тропикал (малко добавих и от тия неизвестните пликчета де)а пък анциструсите ги наблюдавам чат пат някак си се тръскат... преди 2 седмици кат бяха сички риби мн зле по молитата се виждаше едно беличко по тях ма така не на петна ами по тях... та се чуда примерно дали са били болни от някакви паразити и частично да съм излекувал болеста и се пак или пък е някакво натравяне иска ми се да измеря параметрите на водата ма понеже съм на 13 а и майка ми мисли че се бъзикам и няма откъде да докопам 10 лева за най евтините тестове ...(има ли някакви мн по евтини д0ри и да са по-малко)а и се каня да правя нещо като рестар че искам да добавя камъни и някое растение,дали като го правя това да дезинфекцирам сичко перфектно или няма смисъл ,за да не остане нищо дори и да е имало болест или така ше стане още по зле за рибите в напълно нова вода..Та и кажете за някакво ефикастно лекуване.. Извинявам се ако това не е за тази тема  и за неграмотното писане : )
: 03.11.2012г 23:11ч
а и забравих да кажа че и се търкат чат пат по растенията или камъните...да не би да е тръгнала няква зараза от това че женските хелери се се бият (хапят се за опашките) и едната си е се с едни леко накъсани перки и от там... ? така четох че става при гъбичките ма при мен няма дръги риби с наръфани перки

Chulitna

Аз пък имам друг въпрос от любопитство. Може ли хелерката ми да роди черни хелерчета ако мъжкия е наситено червен с черен шип а пък женската е нещо като бяла с червен гръб http://i49.tinypic.com/2jd1h8x.jpg ето ви снимка :) Гледам, че има нови бебета в общия аквариум и хелерката беше бременна, а сега не е. Виждам малки бебечета които са червени и са същите като малките от предния месец обаче това и е 3то раждане на тази женска и 2ро раждане от този мъжки и има едни малки странни черни бебета. Но все едно са на точки червени главички и иначе черни телца. Не съм сигурна дали са хелерчета или молички и евентуално бащата да е този балон на снимката... Обаче много странно по едно и също време с хелерчетата се пявиха, но изглеждат по малки. И така че просто се чудех дали са хелерчета или моли. Приятен ден :)

Nikiengi

Така без снимка е трудно да се каже, но най-вероятно е да са молинезии, те се раждат по-големи от хелерчетата, но растат по-бавно.  :-)

Chulitna

Май си прав, днес като сменях водата и засмуках едно хаха и го огледах в една пластмасова чашка и изглежда различно от хелера, много странно рибоче, но е на черни точки със сигурност за сега са много малки сигурно на 2-3 дни, но като поотраснат /ако оцелеят/ ще направя снимки да кача и да питам пак- мерси много :)

jeko_1995

Искам да си взема 2-3 рибки но не знам дали да са гупи или хелери... ако може да ми разясните основните черти и особенности и да ме насочите ще съм благодарен! също така искам да питам може ли да ги гледам в малък аквариум - подобен на онези кръглите като по филмите  :-) и ако са в малък аквариум постоянно ли трябва да е вкл. помпичката за кислород и има ли опасност водата да се пренасити с кислород, и това вредно ли е... как може да им различа пола, защото искам да си взема още мънички до колкото е възможно?

defilers

Ще ти отгороря в разбъркан ред :)
1. Помпичката трябва да бачка нон стоп ако ще има гупи или хелери.
2. За пренасищане във вредни количества на кислород вув водата не може да става дума. Информативно, на 95% от хората във форума им работят денонощно помпичките, другите 5% не искам да ги коментирам.
3. Ако ги вземеш съвсем малки няма как да им различиш пола. В магазините се продават вече различаващи се. Сигурен съм, че от където и да ги купуваш могат да ти покажат коя е мъжка и коя женска ако са достатъчно пораснали за да се различават.
4. Ако си се насочил към стъклена купа и все още не си я купил. Бих ти препоръчал да си вземеш колкото се може по голяма. Информативно отново, рибките по филмчетата които си гледат не издържат пожече от няколко дубула и хвърлят топа. Или ги преместват в по голям аквариум. Особенно ми е смешно като видя златна рибка в 2 литра вода. Все едно виждам кон в килер  :-)
5. За рибките. И 2та вида са живородки. Добри стартови рибки за начинаещ. Гупите са по малки като вид. Хелерите израстват по големички.

В предвид, че си се насочил към купа която вероятно ще да е някаква дребна. Ти предлагам да започнеш със 2 гупи (понеже са по малки като вид). Също така помпичката за вода трябжа да е нон-стоп пусната. Ако не можеш да си позволиш пусната помпичка постоянно бих ти предложил да сложиш 1 мъжка бета. Не 2 натъртвам .. само 1  :-)

Каквото и да избереш знай, че си се справил със задачата ако успееш да съхраниш живота на рибките си повече от 1 месец. И още един съвет така измеждо другото, понеже предполагам, че не си чел темите за начинаещи, сменяй 1/3 от водата на купата всяка седмица с престояла вода от чешмата (минимум 24ч.).

bobi987

Имам 3 хелера и не знам кога ще имат малки. Един мъжки и 2 женски имат черни перна и са дебели но още няма нищо. Мисля да преместя по- дебелата в буркан и ако роди да я преместя обратно общия. Аквариума е 30 литра. Мисля да си взема още 2-3 женски. Храня ги с някаква маркова храна тропикал и ги имам от месец или дори повече и още няма малки  :buff:

Дори след опита за редакция, не успях да разбера какъв е въпроса.  :-(

kaliht7

Това е тъй като рибките са "канибали" и тъй като няма къде да се крият новородените малки,големите ги изяждат..при температура 26 градуса хелерите раждат на всеки 28 дни с два три дни разлика...с тоя буркан нищо няма да стане ...... Може да си купиш специални родилки с двойно дъно в магазините се продават и едно по малко аквариумче с обурудване за малките рибоци или пък направи аквариумчето си као "Жунгла" с бързорастящи растения, кадето да се крият малките и нищо не пипай каквото. Уцелее уцелее аз това направих щото вече ми омръзна от бебета ... В момента имам едни гупички дет до няколко дни ще родят но не ми се занимава да ги деля квот уцелее в общия това въобще не му мисля

Houkakyou

Здравейте!
В аквариума си имам само гупи и няколко ампуларии. От може би месец едната ми женска е надута и последната седмица беше като балон/ виждаше се доста потъмнял вътре и явно си беше, че това са рибки и тя е бременна/. Понеже нямам намерения да ги вадя малките съм сложил на дъното един огромен мъх, който заема почти цялата му площ и е с височина 8~ см. Днес обаче точно в рамките на 20 минути женската явно е родила, защото корема и е паднал значително много и вече не е толкова черен отзад. Странното обаче ми е, че колкото и да се вглеждам не мога да забележа нито едно рибе? Според мен трябва всичките да са паднали и да се изпокрили в мъха, мостчетата и замъците  които имам като декорации в аквариума, но ми е много странно, че не мога да забележа нито едно.
Какво може да е станало според вас?

Caxapa

Има някаква вероятност да е останало някое живо и неизядено от другите риби.