• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

02.08.2025 12:33

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Общи въпроси за живородките (ако нещо не ви е ясно, питайте тук)

Започната от 4i4oico, 12.07.2006 20:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ivailo666

Възможно ли е два вида хелера да се зъплодят?

Harry1976

Цитат на: ivailo666 - 28.06.2011 14:05
Възможно ли е два вида хелера да се заплодят?

Не само е възможно, но се случва редовно. Кръстосват се свободно с плати (макулатоси) също.
Търся червени, сини и зелени молинезии. :)

JivkaGK

Рибката (гупа) роди за втори път в общия аквариум, където освен възрастни риби имам и 4 подрастващи на 3 седмици. Малките се криеха около подрастващите, които са достатъчно малки, за да не изядат бебетата и достатъчно големи, за да не ги нападат възрастните риби. Махнах възрастните преди да се родят всички бебета в крайна сметка.  :-[ не можах да се стърпя да не го споделя.
Всички мъжки гупи са обиколили само едната женски, тази която роди. Видях я да лежи по дъното и се притеснявам да не я уморят.

Slavov

Не могат да я оморят, ако и писне, спокойно ще се изкачи на повърхността, а малките там не смеят да ходят, те си цъкат по долните ппластове. Според мен ражда, и заради това се е закотвила!

Асен Евгениев

Цитат на: JivkaGK - 29.06.2011 01:24
и се притеснявам да не я уморят.
Ако умре, ще е от друго, не от секса. ;-)
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

JivkaGK

:) въпроса е да не умре. :) лежи по земята и се брани. Последно видях и другата женска да се опитва да я "клъвне" и я отделих. Ако ражда често, дали няма да се изтощи.

ivailo666

Възможно ли е от много то черно на бремената ми гупа да стане червено след като я преместих врудилката извън аквариума?

MeTogu

Не,просто от местенето ти се вижда друг цвета на плода.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Rosko

умират ми рибките не знам от какво почват да плуват бавно и умират

Nikiengi

Цитат на: Rosko - 30.06.2011 11:16
умират ми рибките не знам от какво почват да плуват бавно и умират

Знам, че някъде във форума беше писала, но сега не се сещам, колко литров е аквариума ти или най-добре публикувай снимка, за да огледаме по-добре. Мнението ми е, че ги прехранваш или храниш само със суха храна, неизядената пада на дъното и замърсява аквариума - т.е. натравяш ги (щом е масово). Остави ги на диета 1-2 дни, смени около 30% от водата, като сифонираш дъното за изчистване на детрита, а след това разнообрази храната със жива или замразена. Дано съм ти бил от полза! :-)

ivailo666

мъжки хелер може ли да живее сам с гупи ще ги закача ли като няма женска?

Nikiengi

Цитат на: ivailo666 - 30.06.2011 14:25
мъжки хелер може ли да живее сам с гупи ще ги закача ли като няма женска?

Да може и няма да ги закача. :-)

Rosko

ето го аквариума умряха 4  рибки ,омръзна ми вече се умират,само на хелерите им няма нищо баща ми каза че гупите не живяли много

Caxapa

В този аквариум няма филтър. Няма много неща , едно от което е азотен цикъл. Иска се по-задълбочено четене и прилагането на практика.

Nikiengi

Вземи поне едно филтърче - гъба. Те са по 1.50-2 лв, а по-добрия вариант е една филтър-помпа около 300-350 л./час, (като за твоя аквариум) струват по 10-12 лв. Оставяш я да работи 5-6 дни с активния въглен, след това го изхвърляш и заменяш с някаква керамика (например пемза на Ехайм) и сменяш вода веднъж седмично по 30%, като тогава вадиш гъбичката на филтъра и я изпиташ в извадената от аквариума вода. След това прибираш във филтъра и допълваш с нова ПРЕСТОЯЛА вода. Прочети малко от статиите във форума и ако не е ясно, пак питай!
:-) :-) :-)