• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

29.07.2025 15:21

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Общи въпроси за живородките (ако нещо не ви е ясно, питайте тук)

Започната от 4i4oico, 12.07.2006 20:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Caxapa

Зависи  ит средата и водата. Ако е спокойна риба може да отнесе една седмица "карцер" в родилното. Имам една такава дива-зелена хелерка която е с нередовен цикъл-раждане. Последния път отнесе 2 седмици в родилката.

macipis

Цитат на: Caxapa - 13.12.2010 21:48
Зависи  ит средата и водата. Ако е спокойна риба може да отнесе една седмица "карцер" в родилното. Имам една такава дива-зелена хелерка която е с нередовен цикъл-раждане. Последния път отнесе 2 седмици в родилката.

Ама, това вреди ли на здравето и ? Защото все пак не се движи интензивно...

Caxapa

Писал съм го. Ако е спокойна няма проблем. Поне моите  които са спокойни и не са стресирани си седят кротко по родилките и си чакат времето да почват напъните. Имал съм и диви-щури  женски които не са оцелявали от много блъскане и мятане.

macipis

dima

Може би не ми е за тук въпроса, но молинезията ми ражда в момента, т.е. от повече от 1 час опашлето на бебето стои отвън и не излиза.  :-( Това нормално ли е?

Buhoff

Аз със гупата направих така първия път роди в общия резултат 4 оцелели втория път реших да я отделям купих родилка  :-| защо ли ми беше и един малък аквариум 7 литра гъба с маркучле и разклонения кранчета др дреболий нагревател всичко 20-22 лв и метнах там гупата роди си спокойно на широко и сега имам 25 малки гупички. Само се питам кво ще ги правя като пораснат  *dontknow*

atakta

Цитат на: Buhoff - 14.12.2010 19:27
Аз със гупата направих така първия път роди в общия резултат 4 оцелели втория път реших да я отделям купих родилка  :-| защо ли ми беше и един малък аквариум 7 литра гъба с маркучле и разклонения кранчета др дреболий нагревател всичко 20-22 лв и метнах там гупата роди си спокойно на широко и сега имам 25 малки гупички. Само се питам кво ще ги правя като пораснат  *dontknow*

мен пък гупите ми не раждат , може размяна за данио хелер или плати имам много
Аквариумите и рибките имат особен чар
http://www.vbox7.com/play:be8e48e7

Buhoff

Що да не раждат бе колега аз имам само две полово зрели мъжка и женска. Женската е на 2 месеца откакто я има и 2 пъти ми е родила точно през 28 дни не съм слагал мрежи и родилки наблюдавах я не е изяде нито едно малко. В родилното отделение (7литрово аквариумче) съм сложил само 2 камъчета леко криви едното има дупки даже по него да може да се покриват при нужда.

Имам и две черни молинезии преди време мъжкия се навърташе около женската правеше и стойки извиваше гръб гледам сега женската е леко по едра дори и когато не съм ги хранил може и да е прихванала но е в много ранен стадий дано да е прихванала  (wasntme)

wwladoo

Цитат на: Caxapa - 13.12.2010 21:48
Колегата Сахара е прав стига да не предизвикаш стрес и преждевременно раждане--обикновенно се получава при рязка смяна на параметрите на водата и резултата е недоразвити рибета със злъчни мехурчета и много мъртви!!! ;-) :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

pl86

Едно въпросче ... на каква възраст стават полово зрели плати, че имам малки и се чудех, рових но не открих.

Мерси предварително ;)
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

wwladoo

Цитат на: pl86 - 23.12.2010 06:14
Едно въпросче ... на каква възраст стават полово зрели плати, че имам малки и се чудех, рових но не открих.

Мерси предварително ;)
Всичко зависи от условията на гледане,много е относително това с времето за съзряване на живородките,може би и затова няма инфо по въпроса--пример може и на един месец да са на възраст и да са 1 см.- хранени с некачествени храни или само сухи без разнобразяване със жива храна и растителна,а в същият момент при други условия , да са отрастнали двойно по големи и съответно половото съзряване да е в доста по напреднал етап!!! ;-) :-) Температурата на отглеждане също влияе на метаболизма,по бързо съзряват но и по бързо остаряват(нож със две остриета)затова живородките се отглеждат на по ниска температура-24 макс. 25гр.,влияние оказва и формата и големината на съда в който отглеждаш и т. н.и т. н.общо взето има много фактори!!!
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

pl86

Ясно, не бях се замислил за това, че храненето оказва огромно значение за съзряването.
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

atakta

Цитат на: Buhoff - 21.12.2010 17:59
Що да не раждат бе колега аз имам само две полово зрели мъжка и женска. Женската е на 2 месеца откакто я има и 2 пъти ми е родила точно през 28 дни не съм слагал мрежи и родилки наблюдавах я не е изяде нито едно малко. В родилното отделение (7литрово аквариумче) съм сложил само 2 камъчета леко криви едното има дупки даже по него да може да се покриват при нужда.

Имам и две черни молинезии преди време мъжкия се навърташе около женската правеше и стойки извиваше гръб гледам сега женската е леко по едра дори и когато не съм ги хранил може и да е прихванала но е в много ранен стадий дано да е прихванала  (wasntme)
Мъжкия не си върши добре работата май  *ROFL*
Аквариумите и рибките имат особен чар
http://www.vbox7.com/play:be8e48e7

stasy

Бърз въпрос заминавам да празнувам и ще се върна на 2-ри.Може ли дотогава да пусна 30-тина гупи при аквариума ми с златни рибки и сомове калихт.Гупите са на 4-5 месеца и женските са около 4см а мъжките около 3см.

ancitrusa

Не може златните рибки и сомове калихт, ако са големи ще изядат гупите