• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

23.07.2025 13:27

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Общи въпроси за живородките (ако нещо не ви е ясно, питайте тук)

Започната от 4i4oico, 12.07.2006 20:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

pe6ko

Здравейте на всички .Дано не ставам много банален с въпросите си но от вчера чета всичко каквото пише в интернет за рибките/ даже съм зарязъл учението/ , но неможах да открия никъде подобна тема .Това което искам да попитам е мъжката ми гупа от вчера е започнала луда гонка на женската гупа.Постояно я души или хапе по дупето  :-D . От това което прочетох предполагам че трябва да си взема още една женска гупа. Дали правилно съм разбрал или има и друга причина. Според мен не е и бременна защото няма голямо коремче.Моля Ви дайте мнение по въпроса трябва ли да се притеснявам и може ли да я убие. Благодаря предварително на всички. *thanks

Caxapa

27.10.2010 22:36 #286 Last Edit: 31.10.2010 17:38 by Caxapa
Няма място за притеснения но ако ти позволява литража на аквариума може да сложиш още една женска. Забелязвал съм, че това се случва и при хелерите но точната причина не е знам. В случая при мен са били повече мъжки и женски и всички гонят някоя женска и е хапят там по Д-то.

Morphined

По мои наблюдения това се получава тъй като женската е родила наскоро. Женска която примерно е родила вчера е временно предпочитана от всички мъжки риби в аквариума. Зарязват останалите и я подгонват нея настървено. Затова след раждане женската не се пуска веднага в аквариума. Може да я нарани "отдолу под корема" (да го кажа така,че не се сещам за по-учтив начин) Там ще се оформи една тлъста дебела точка,която ако не се самоизлекува до следващото раждане ще запречи пътя на малките и рибата ще умре. По принцип минава за около седмица (също по мои наблюдения)
Другия вариант да гонят настървено някоя женска е,ако е нова в аквариума. Но зависи колко близо е до техният подвид. Специално за хелерите,ако са ти 10 червени хелера и пуснеш зелена женска вътре,няма да я гонят така,както биха гонили нова червена женска,но все пак ще я "забележат" веднага и подгонят.

Настървеното ухажване не е случайност :) Аз бих пуснал втора женска гупа,макар че при тях мъжките ухажват "най-нежно" и според мен не е никак опасно. Мъжкарят му няма да я нарани,но може да я изтощи до смърт. Може да си направи гаден експеримент,ако не му е жал за рибите - да остави осветлението пуснато в продължение на няколко дни,така мъжкият ще е гони денонощно и 100% женската ще замине. Затова пак казвам,сложи 2-ра женска. Едва ли аквариумът ти е толкова малък,та да нямаш място за 3 гупи (освен ако не е някое 2-литрово шише от Дерби)

GTAfanBG

Възможно ли е женска рибка да гони и напада мъжка?

Caxapa

Цитат на: GTAfanBG - 23.11.2010 22:18
Възможно ли е женска рибка да гони и напада мъжка?
Възможно е това, и се случва често при Хелери.

GTAfanBG

Цитат на: Caxapa - 23.11.2010 22:22
Възможно е това и се слуъчва често при Хелери.
Ами в моя случай са плати. Но не съм съвсем сигурен дали са мъжка и женска или две мъжки (постнал съм снимки в съответната тема).

ekaisheva

Здравейте!  
Имам един въпрос - колко трябва да е голям един мъжки хелер, за да е готов да опложда? Под голям имам предвид на възраст естествено.  :-)  Имам един мъжки и 5 женски (така се случи). Две от женските са на неговата възраст, а останалите са им майки. (имам и още три малки, които са оцелели от някое раждане)
Благодаря ви предварително  *thanks

Много се извинявам, намерих отговора  :-[ :-[ :-[ :-[ :-[

niki97

как да различа чисто червена женска плата от чисто червен женски хелер

ogogogo

И най-дългия път започва с една крачка!
http://i629.photobucket.com/albums/uu14/ogogogo_photo/1-11.jpg

svet22

Снощи забелязах хелера си с много надут корем и го прихвърлих в другото ми крило на аквариума ми.сутринта забелязах около 60 малки новородени хелери.
за първи път отглеждам хелири
с какво трабва да ги храня?
каква температура им трабва?
и подобни съвети
Благодаря предварително

Dan4o70

За храна можеш да им даваш например vipan beby на Sera,ако нямаш дай им силно стрита друга суха която имаш.Инфозория и артемия ако имаш е идеално.Температурата в диапазон от 22-25 градуса е достатъчна.Филтърът ти като гледам на снимката май не е покрит с вода,потопи го !Важно е да е под водата целият.
Като поотраснат ги захрани с жива храна .

svet22

Цитат на: Dan4o70 - 03.12.2010 17:43
За храна можеш да им даваш например vipan beby на Sera,ако нямаш дай им силно стрита друга суха която имаш.Инфозория и артемия ако имаш е идеално.Температурата в диапазон от 22-25 градуса е достатъчна.Филтърът ти като гледам на снимката май не е покрит с вода,потопи го !Важно е да е под водата целият.
Като поотраснат ги захрани с жива храна .
Не филтъра е поопен изцияло.
Имам по голям проблем
СПЕШНО
Женския ми хелер се търка по дъното.
Ще умира или Ще ражда отново

миа

Може да има ектопаразити или да е от прекалено мека и кисела вода (често се случва при живородки).

До 4 - 6 часа (има и изключения) е възможно все още да продължава раждането, не повече.

Кабелът на нагревателя трябва да е извън водата.

svet22

*HELP* *HELP*Женския хелер умира моля помогнете ми на Skype:goky,66 *HELP* *HELP*

Video - TinyPic - Free Image Hosting, Photo Sharing & Video Hosting