• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

12.07.2025 09:07

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

болни рибки

Започната от ani555, 09.10.2011 18:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ani555

Здравейте. Преди  4/5 дни една от рамирезите отказа  да се храни и стоеше близо до повърхноста на аквариума. Направих тест на водата и всички показатели са в норма. Единствено РН е леко завишено 6,8, спрямо изискването за рибката, но това не се отразява на другите рамирезки. При смяна на част от водата нямаше промяна в поведението. Аквариума е стартиран преди три месеца и първите два нямаше никакъв проблем. После взехме 4 апистограми какаду и се почна с проблемите, в рамките на 10 дни умряха три от тях. От магазина казаха, че понякога се случва без причина. Това златно рамирези беше една от първите, които взех и винаги е била много жизнена. Днес рибката умря. По препоръка на човека от магазина взех SERA OMNIPUR, защото обясни, че е най-доброто при неустановена болест. Последната оцеляла апистограма какаду никаква не се вижда, явно и тя няма да оцелее. На третия ден от поставянето на лекарството другите риби изглеждат добре, но се чудя дали е защото лекарството действа или защото болеста още не ги е заразила. Някой няма ли идея каква болест съм вкарала с апистограмите? Изчетох всичко, нямат подути кореми, нямат бели точки нито петна, няма нищо което да прилича на мъх по тях, нямат рани... не знам вече си мисля, че всички ще измрът една по една, а аз не мога да направя нищо. Моля, ако някой има дори бегла идея какво може да е и как да го лекувам нека сподели ще съм ужасно благодарна . Това е втория форум в който пиша  :'(

---http://www.vbox7.com/play:9a48997695--- това е аквариума от времето, когато всичко беше наред  :-(

iek

Тест с доколко професионални тестове; по кое време са проведени; доколко опитен е провелия тестовете- "имай едно на ум" по тези въпроси?! И още въпроси: колко време са били под карантина рибите, преди да бъдат пуснати в продажба; как са били транспортирани; как са били аклиматизирани и още редица въпроси биха възникнали!?

С две думи: бих ти препоръчал да изчакаш още някой и друг месец преди да пуснеш рамирези (не повече от една двойка, общо).

Цитат на: ani555 - 09.10.2011 18:53
От магазина казаха, че понякога се случва без причина.
Безполезно и заблуждаващо заключение, препоръчвам ти да не се консултираш с този магазинер повече!

Цитат на: ani555 - 09.10.2011 18:53
По препоръка на човека от магазина взех SERA OMNIPUR
Обичайна практика за изтискване на още пари от клиента!

ani555

Благодаря за отговора. Относно тестовете използвам ленти на JBL.  Лесни са и не вярвам, че не са разчетени правилно. Няма нитрати, нито нитрити. Грунда се сифонира, филтъра се чисти, затова си мисля, че не е натравяне, а и само отделни рибки боледуват. Странно е че апистограма какаду започнаха да измират седмица след като ги взех, затова си мисля, че с тях вкарах болест в аквариума. Грешката е моя, че нямам карантинен аквариум, а колко са стояли преди това в магазина нямам представа, но ги взех от магазин няколко дни след като го откриха. Проблем с аклиматизацията може да е имало при апистограмите, но рамирезито си беше добре преди да се появят. Последния Ви коментар не го разбрах. Човека, който ми препоръча SERA OMNIPUR винаги е давал точни съвети и дори ме е спирал от ненужни и скъпи покупки от собствения си магазин. Не разбирам и защо да гледам само 2 рамирези като аквариума е 112 литра? Има още 5 рамирези, които изглеждат добре за сега, а те са вече 3 месеца в аквариума. И основния въпрос с какво да ги лекувам? Имам аквариум от 3 месеца и явно имам още много да уча..

iek

Цитат на: ani555 - 09.10.2011 21:11
Относно тестовете използвам ленти на JBL.  Лесни са и не вярвам, че не са разчетени правилно.
Само първото е вярно.

Последния Ви коментар не го разбрах.

Никой не умира вследствие на:
-"без причина"
- старост

Не разбирам и защо да гледам само 2 рамирези като аквариума е 112 литра?
Ще разбереш, когато се оформят размножаващи се двойки.

Иначе аквариума ти изглежда много добре, дори много добре като за човек, занимаващ се от едва 3 месеца, винаги ще има и загуби, живей с това.

ani555

Благодаря за оценката, дано и рибите оцелеят. Сега видях, че се попълва анкета за улеснение

Обем на аквариума: 112 л.

Височина:...43см

Грунд
Дебелина на дъното:....3,5см.......
Размер на камъчетата:...4мм........

Осветление:..2х24  Аквастар и Гролукс.........

Филтрация
Аераторна помпа (без гъба):...не........
Аераторна помпа (с гъба):.....не......
Вътршен филтър л/ч:.....не......
Външен филтър л/ч:....SUN SUN...1400l/h....
Система за СО2: ......не.....

Филтрите работят(непрекъснато)

Дата на стартиране на аквариума:...12,06,2011г.........

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни:
(смяна на голямо количество вода, спиране на тока, пускане на система за CO2 или нов филтър)
.....не......

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни:... SERA OMNIPUR-поставен преди 3 дни........

Вода
Сменям по ..35..литра (процента) на всеки..7..дни.
При смяната: Водата е (от чешмата направо+ препарат). Водата е с температура ..25..градуса.
Температурата на водата в аквариума е ..26..градуса. сега 29 с препарата

Храна
Видове храна:...... tetra pro color- 4 дни  tetra min menu..1 ден  глад и отново се редуват...
Колко често храните рибките си:.....1 път дневно......
За колко време рибките изяждат порциите си:.....между 2 и 4 мин......

Растения:
Колко % от дъното е засадено с растения:....около.40 %......
Колко % от дъното са бързо растящи:...80%......
Колко плуващи:....няма......

Риби:
Полово зрели(видове, брой):.....0.......
Млади риби(видове, брой):...5 червен неон, 5 розово данио, 2 САЕ, 2 разбори галакси, 2 рамирези, 2 синьо рамирези, 1 златно рамирези, 3 анциструса, 2 аманови скариди.........
Нови риби през последните 20 дни(видове, брой):...4 апистограма какаду- умрели........