• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

29.07.2025 00:53

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Боция?

Започната от todordenov, 31.10.2007 12:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

todordenov

Както много опитни колеги ми казаха избора ми да сложа Боция (клоун) в аквариума не е от най добрите! При отношението на аквариума ми от 60 литра и рибните му обитатели. След пускането и в общия аквариум минаха около 2 седмици и Боцията е едноличен лидер в аквариума. Гони абсолютно всичко от долния до среден пласт на аквариума и не допуска другите риби до храната пусната в аквариума. От друга страна е много красива рибка и не ми се иска да я разкарвам. Моля дайте съвети какво да правя!
Благодаря предварително!

ico

Ами като няма да я махаш, остава да се наслаждаваш на терора й ;-) Иначе за храната... би трябвало да се изяжяда от рибките преди да стигне дъното. Храни на малки порции, които да не успяват да потънат.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

zambo

Аз пускам поне два вида храна на поне три места в аквариума /люспи + гранули , замразена + люспи ...... По този начин ще си хапват всички . Тормозът ще продължи до тогава , докато всички останали я признаят за господар . Боцията е стадна риба . Една едва ли ще искара дълго ,но не се знае , може да надживее останалите .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

ceco

Аз също имам боции, но не съм забелязал такъв проблем.Естествено, че са най бързи при храненето.Чел съм, че когато са стадо има тартор.Която и да е от рибите, като намери храна издава специфичен звук.След това хапва тартора и след него другите.Може би ако е само 1 да се чувства наистина тартор.Аз имам 2, които за сега оцеляха след дежурното ихтио.

jojo

31.10.2007 13:04 #4 Last Edit: 31.10.2007 13:30 by jojo
Аз също не взех под внимание някои неща писани тук за тази рибка и я взех главно заради  охлювите. Вярно, че значително намаляха (дали пък не си въобразявам), но боцията ми ръфа растенията яко, буквално прекършва стъблата на Limnophila sessiliflora. Това се отразява на нервите ми, но просто не мога да я хвана иначе досега да съм я разкарал. Другите риби изобщо не ги поглежда, макар да предпочитам да се занимава с тях, вместо с растенията ми!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.d256h.com%2Faquaristic%2Fimage025.gif&hash=d89e53039c2c437552e4503b958195480aaad7fbАЛБУМ

Оскар Уайлд: "...спорят само безнадежните кретени".
Питието определя съзнанието...

zambo

За да те оттърве от охлювите не трябва да даваш храна известно време 4-5 дни , след което пусни в аквариума 1-2 смачкани охлюва . Ако искаш да я хванеш , пускай храната в кепчето , все някога ще влезне за да яде .
Анатоли
175л. Rainbow Fish

ico

*offtopic Капана от рязано шише върши добра работа за дънни риби.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

zambo

Цитат на: ico - 31.10.2007 15:25
*offtopic Капана от рязано шише върши добра работа за дънни риби.
Но неможеш да избираш коя да влезне вътре
Анатоли
175л. Rainbow Fish

MeTogu

Искаш да кажеш че не можеш да хванеш боция в 60 литров.Аз за 5 мин излавям 10 даниота и 10 малки нациструса в 200 литров.Какви рибари сте Вие? :-D
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

todordenov

Аз също храня рибите с 2 вида храна - люспи и таблетки за дънните. Не давам много храна защото рибите я изяждат за по малко от минута. Но долу става битка за храна. Аз имам и 2 анциструса,които с много мъка се докопват до вкусотията, а и хелерите са доста нахални!

zambo

Люспите ги разпръсквай в аквариума , а таблетите счупи на няколко парчета . Анциструсите не ги мисли , за тях винаги има храна .
Цитат на: MeTogu - 31.10.2007 16:35
Какви рибари сте Вие? :-D
Форумът е за АКВАРИСТИ , НЕ Е ЗА РИБАРИ . Рибките ги гледаме да ни радват.
Анатоли
175л. Rainbow Fish

MeTogu

Какви акваристи сте като 1 риба в аквариума си не можете да хванете?!  :-D

jojo

31.10.2007 17:55 #12 Last Edit: 31.10.2007 18:30 by jojo
MeTogu, проблемът явно не е от вчера щом го има  това:http://aquariumbg.com/forum/index.php?topic=2107. Ако аквариумът е гъсто заселен наистина е трудно. Пък ако човек има две клончета на кръст, естествено, че лесно ще си хване рибите.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.d256h.com%2Faquaristic%2Fimage025.gif&hash=d89e53039c2c437552e4503b958195480aaad7fbАЛБУМ

Оскар Уайлд: "...спорят само безнадежните кретени".
Питието определя съзнанието...

MeTogu

Моя аквариум е с 5 големи криптокорини,10-ина малки,2 сърцевидни,7-8 лимонофила,доста валиснерия и марчета микрозориум имам и корен вътре и пак си хващам рибите.

zambo

Цитат на: MeTogu - 31.10.2007 17:34
Какви акваристи сте като 1 риба в аквариума си не можете да хванете?!  :-D
Писах , че рибите ги гледаме да ни радват а не да ги ловим . Неможе всички да са сръчни като теб .
Анатоли
175л. Rainbow Fish