• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

21.08.2025 15:36

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Бети

Започната от hristo_kazarmov, 07.03.2005 16:30

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

sandan

Две мъжки бети немогат да се гледат заедно.

sloncho

От снощи вече си имам гнездо с хайвер на бети. имали опасност при проплуване на малките мъжкия да почне да ги яде или трябва да ги наблюдавам. Той се грижи доста добре за тях но не иска да се храни. Имали проблем с това?
160 л. (серпи, молинезии); 100 л. (Melanotaenia boesemani, Melanotaenia lacustris, Melanotaenia herbertaxelrodi, Melanotaenia trifasciata, Phenacogrammus,Brycinus longipinnis, Ancistrus) 50 л. (Iriatherina werneri, Red Chery); 24 л. растения; 25 л. (Раци)

sandan

Когато мъжкият пази малките или хайвера той не се храни ,а когато малките проплуват и започнеш да ги храниш мъжкия се отделя.

ВЕТЕРАН

Цитат на: sloncho - 28.01.2007 15:45
От снощи вече си имам гнездо с хайвер на бети. имали опасност при проплуване на малките мъжкия да почне да ги яде или трябва да ги наблюдавам. Той се грижи доста добре за тях но не иска да се храни. Имали проблем с това?

По принцип трябва да ги пази и да се грижи за тях,но ако вярваш на риба  ;-)

Аз не вярвам и го махам!Пускам  въздух(по балонче на секунда)колкото да не хване ципа на повърхността,и разкарвам мъжкия да почива и да хапне! :-)

rookie_gyn

Както казва ВЕТЕРАН всичко е строго индивидуално-някой мъжки си гледат малките и можеш да ги оставиш дълго време при рибките. Абе най-лесно е да питаш. Просто пробвай-като проплуват малките/ако е оплоден хайвера/ и мъжкия не ги яде а само ги прехвърля наляво надясно, значи всичко е наред и можеш да го оставиш ден- два вътре. Ако пък вземе да ги яде, ще знаеш за следващия път кога да го махнеш. Успех, бетите са красиви и интересни.

sloncho

Още едно питане. Хайверът който хвърли женската е чисто бял като малки топченца стиропор. Така ли трябва да изглежда?
160 л. (серпи, молинезии); 100 л. (Melanotaenia boesemani, Melanotaenia lacustris, Melanotaenia herbertaxelrodi, Melanotaenia trifasciata, Phenacogrammus,Brycinus longipinnis, Ancistrus) 50 л. (Iriatherina werneri, Red Chery); 24 л. растения; 25 л. (Раци)

Shagrath

Да, хайверът, който женската хвърля, е бял. Но след като бъде оплоден от мъжкия, хайверът започва леко да сивее. Не се притеснявай, всичко е нормално. По принцип доста трудно може да бъде забелязан цветът на яйцата, когато мъжкия ги постави в гнездото, заради мехурчетата въздух. При мен хвърлиха хайвер преди два месеца, и яйца почти не забелязвах, и си мислех, че нищо няма да излезе, но в момента в развъдния аквариум щъкат 20-тина поотраснали бети. Така че споко!
Успех!

sloncho

Мерси на всички, ако стане работа ще черпя  *DRINK*. За първи път пробвам с бети.  %)

Lestat

Да попитам че не ми стана много ясно по какво точно се разбира че женската е готова. Видях че трябва да се появят някакви линиики но не разбрах напречни или надлъжни, на моята са надлъжни(като Данио), така ли трябва?

ВЕТЕРАН

Цитат на: Lestat - 06.02.2007 13:24
Да попитам че не ми стана много ясно по какво точно се разбира че женската е готова. Видях че трябва да се появят някакви линиики но не разбрах напречни или надлъжни, на моята са надлъжни(като Данио), така ли трябва?
[/quo
Напречни,и то когато ги събереш с мъжкия,тогава се оцветява!Горе-долу на всеки 10 дена е готова! :-)

sloncho

При мен са две женски и когато едната е готова почва да потъмнява. Когато я преместиш при мъжкия оцветяването става много силно и линиите си личат много ясно.

CellebrO

Мисля че чертите трябва да са напречни.
Имам 3 мъжки бети и 2 женски в 40литров аквариум и проблеми почти няма.Единия доминира над другите 2ма и битки не се провеждат....
Някой беше питал за хелери при бетите - според мен идеята не е добра,на мен така 4 хелера ми докараха 2 бети до жестока смърт с перки направени на ленти....
Моя въпрос е следния: имам една женска която не е много голяма,но е доста наситено оцветена и се перчи на мъжките и има доста закръглено коремче,дали е готова за хвърляне на хайвер?(наи големия ми межки е поне 2 мъти по голям от нея,ако това има значение де..)
Beauty is in the eye of the beholder.

sloncho

Подготви им развъден аквариум и пробвай, друг начин да разбереш няма. Можеш ли да пратиш снимки на аквариума искам да видя как съжителстват толкова мъжкари.

ВЕТЕРАН

Цитат на: CellebrO - 12.04.2007 00:58
Мисля че чертите трябва да са напречни.
Имам 3 мъжки бети и 2 женски в 40литров аквариум и проблеми почти няма.Единия доминира над другите 2ма и битки не се провеждат....
Някой беше питал за хелери при бетите - според мен идеята не е добра,на мен така 4 хелера ми докараха 2 бети до жестока смърт с перки направени на ленти....
Моя въпрос е следния: имам една женска която не е много голяма,но е доста наситено оцветена и се перчи на мъжките и има доста закръглено коремче,дали е готова за хвърляне на хайвер?(наи големия ми межки е поне 2 мъти по голям от нея,ако това има значение де..)

Да готова е!Щом се перчи на мъжките и се оцветява...

sloncho

Не винаги става. При мене има поне 4-5 провала, перчат се оцветяват се, бялото петно го има, мъжкия прави гнездо и не става. Не хвърлят. :-(