• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

21.08.2025 15:36

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Бети

Започната от hristo_kazarmov, 07.03.2005 16:30

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

CellebrO

ООо ядат го.Как да не може,може много ясно.Просто някои мъжки не стават за татковци,ядат хайвера. Сменяш мъжкия,това е.
Beauty is in the eye of the beholder.

Gad_Man

Имах един такъв мъжки, незнам коло пъти го мъчих и все изяжда хайвера.Прави си гнездо, хвърлят хайвера, грижи се няколко дена за него и като започнат да се люпят и размърдват ларвите изглежда ги помисля за храна и им вижда сметката =-O

uyri

на колко време снасят бетите
Винаги се стараи, но не се престараваи.

Деян

Ако ги гледаш като хората на един месец.

FHM

Здравейте за да неправя нова тема ще пиша тук имам една мъжка синия бета и май прави гнездо не съм сигурен но на повърхноста на водата има балончета с горе долу еднакъв размер и са едно до друго (няма аерация ).

Деян

Вероятно прави гнездо, но какъв ти е въпроса?

bonov

моят мъжки е много зле горкия неможе да направи хубаво гнездо а само бие женската(последният път я уби милата)а хем не е много голям

FHM

Цитат на: Деян - 09.12.2008 21:44
Вероятно прави гнездо, но какъв ти е въпроса?
Въпроса ми е дали да си взема женска (ако намеря де явно е доста трудно ) и ако си взема и случайно направят поколение дали да оставя родителите и хайвера заедно или да ги махна ?

Деян

Прочети, има много писано за бети, родителите НЕ живеят с малките.

thecreater

Четох много, но много различна информация пък и трудно я  намирам.
Вчера купих две женски бети. Някъде из форума бя чел за това как се дупчи едно шише и се оделя женската в него, така и направих. Мъжкия веднага започна да прави гнездо от балончета,
между едни листа и от време на време се перчеше на женската.
Аквариума е 15- 20 литра, средна ареация темп. 25 градуса. Има грунд за жалост... Та оттук
какво? Как да разбера, че женската е готова и че мъжкия няма да я убие след, като я пусна...?
Колко време да я държа в шишето?
Малко разбъркан стана въпроса, но надявам се да ме разберете?
А.. и още нещо от къде да купя тубифекс в София?

limonad

Здравейте на всички!
Имам питане към по-вещите в занаята: моите бети явно са любовно насторени. Женската е като зебра, а мъжкия започна да прави гнездо от мехурчета. Дали ще им се получи размножаването в общия аквариум или задължително трябва да ги отделя? Заделих едно кътче със стириопор, но мъжкия пуска балончта из целия аквариум не само в заграждението. Ако ще го чакаме да обалончи целия аквариум...нито женската, нито аз ще имаме това търпение..  8-)

ВЕТЕРАН

Здравейте,
Към thecreater:
Махаш укритието на женската,когато мъжкия е готов с гнездото..обикновенно 12-18 часа..
Женската си личи дали е готова ,когато по тялото и се покажат вертикални ивици..За успокоение,ще ти кажа,че са готови,след максимум 15 дена след последното мръстене!
Съветче:Остави шишето в аквариума,ако видиш,че мъжкия е прекалено агресивен към женската..така тя ще може да се скрие,ако види зор :-)

Към limonad:
За разплод на чифт бети,не е необходимо да чакаш да се харесат в общия аквариум!
Отделяш мъжкия сам 1-2 дена,колкото да реши,че това е вече само негова територия!
Ако има естественни укрития,можеш да си пуснеш женската спокойно,ако няма,по-добре и направи такива!
Това е защото мъжкарите в стремежа  да си направят гнездото и да се харесат на женските ги размазват от бой..понякога и смърт!
След мръстенето махаш женската и оставяш мъжкара да се оправя сам!Ако е свестен пич,нямаш ядове с нищо,просто спазвай параметрите!
След проплуването на малките вадиш мъжкия и когато спадне жълтото им коремче,започваш да храниш през 2-4 часа,според коремите им!

Ако са обикновенни сини или червени Бети,храненето може да започне директно с артемия.Но ако са разновидност на Панда(бяло с нещо си)те съветвам да имаш "млада артемия"...това е аремията която се излюпва първа и се дава веднага!Разбирай на 12 или 24-тия час-зависи от качеството на артемията.

Естественно може и с инфузория,но там е за по-напреднали!

Успех и двама ви :-)

wwladoo

Градски може ли една лека забележка,бетата се излюпва толкова малка,че първите 4-5 дни е абсурдно да яде артемия и ти гарантирам че ще изгубиш повечето малки ако не всички ,след като проплуват стабилно,ако не захранваш с инфузория или в краен случай жълтък но много внимателно по една две капки размит, където има струпване на рибки!!!На 3-4 ден малко микрочервей и едва след 5-6 ден новоизлюпената артемия!!!Отглеждал съм хиляди бети през годините и продължавам да отглеждам!!!Имам воални различни разцветки,плакат и кроун таил в момента!!! ;-) :-) *DRINK*
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

thecreater

Искам да попитам след, като се излюпат личинките на бетите с какво мога да ги захраня?
Като, вече прочетох за инфузории или жълтък. Проблема е, че не знам от къде мога да намеря инфузории (какво точно представляват те чехълчета и т.н.? ) и как точно се приготвя жълтъка,
как се дава. Има ли готова храна и ако има, мога ли само с нея дая храня малките за по-лесно?
Попаднах на това: Sera Micron. ???
От вчера се гонят яко бетите. Днес сутринта мъжкия беше направил доста балончета.
А, вече (аз съм на работа и потелефона ми се подава информация за развоя на събитията)
се гушкат, надявам се да има снимки по късно.
За пръв път ... и малко се вълнувам.  *YAHOO*

thecreater

Като за първи път претърпях провал с развъждането на бети.
В петък пуснах женската бета при мъжкия. В аквариума бях сложил изкуствени растения, за да може да се крие момичето. Тя се показваше мъжкия се переше и така една доста интересна игра,
като в един момент тя започна да хвърля хайвер.... и да го хапва. Мъжката бета събираше хайвера и го носеше към гнездото. (аз в последствие направих една беля и изпуснах капак на акв. , който е отделно стъкло, върху гнездото) И така се приключи, объркан мъжкия започна яростно да напада женската и ги разделих.
След 10- 15 дни ще пробвам пак. Малко бях нетърпелив и ето...
Но,  мръстенето на бетите е доста интересно.
Благодарности на meshov за съветите.