• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

20.07.2025 12:42

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

аквариум

Започната от Nes Tea, 31.12.2011 11:59

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Nes Tea

Имам 50 литров аквариум със няколко рибки 2 скалара, 2 молинезии, 2 гупи, златна рибка и сом.От скоро се сдобих със 100 литров аквариум.До сега стоеше празен, но искам да го обзаведа със растения и риби.Моля за съвет кои растения са най подходящи и сравнително лесно могат да се отглеждат в такъв аквариум.Друг проблем са рибите- кои риби биха изглеждали и се чувствали добре в такъв аквариум? А за растенията си мислех за Ceratophylium – Роголистник, Ceratopteris – Дъбче,  Cryptocorine – Криптокорина, Microsorum  - Микрозорум, Vallisneria – Валиснерия. *HELP*
Акваристиката е докосване на живата природа във вашия дом.

Асен Евгениев

Цитат на: Nes Tea - 31.12.2011 11:59
кои растения са най подходящи и сравнително лесно могат да се отглеждат
Растенията са ти ясни, а за рибите - гледай да не са несъвместими и неподходящи като
в 50 литровия ти аквариум.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Петко Красимиров

Ако ще си гледажш скаларии предполагам знаеш, че се гледат само със сомчета.Аз имах 6 скаларии, но бяха с други риби-хелери,молинезии,бети,двуточкови барбуси и други, но сега ми останаха само 2 скаларии.Затова ако не искаш да ти умрат ги гледай отделно само със сомове.

Асен Евгениев

Цитат на: Петко Красимиров - 01.01.2012 19:29
скаларии се гледат само със сомчета
Щом казваш...

Nes Tea

Благодаря за отговорите........А още съвети има ли някой?

ivan_251

Цитат на: Nes Tea - 31.12.2011 11:59
Имам 50 литров аквариум със няколко рибки 2 скалара, 2 молинезии, 2 гупи, златна рибка и сом.От скоро се сдобих със 100 литров аквариум.До сега стоеше празен, но искам да го обзаведа със растения и риби.Моля за съвет кои растения са най подходящи и сравнително лесно могат да се отглеждат в такъв аквариум.Друг проблем са рибите- кои риби биха изглеждали и се чувствали добре в такъв аквариум?

Отърви се от златната рибка,ако искаш да гледаш други риби и растения.Златни се гледат само със златни,е от опит:гледал съм и със сом фосилис години наред,но това е изключено в 100 литров аквариум.

Двойка скалари в 100 литра е малко тясно,но става.

Живородките са идеален избор за начинаещи,но не си пасват с скаларите и златната.
Сома какъв е?

Nes Tea

Сома ми е калихт.А за другите риби знам.Освен златната останалите си съжителстват добре, вече повече от година.А за златната рибка купих я по случайност и едва след това разбрах ,че не може със други риби.За сега проблем няма.
П.П. живородки вече съм гледал и не ми е толкова интересно.А аквариума е 125 л. и ми се иска да събера някакви по оригинални риби, които да съжителстват добре заедно.Има ли някой все пак идея? :buff:

Nes Tea

Най после реших какви риби да си взема.Моля някой компетентен да ми даде съвет дали по-долу изброените риби могат да съжителстват заедно в 125 литровия ми аквариум :
1.Gymnocorymbus ternetzi - Тернеция
2.Colisa lalia - Колиза лалиа
3.Botia macracanthus - Боция клоун
4.Aphyosemion filamentosum - Афиосемион филаментосум
5.Cyphotilapia frontosa - Кралицата на Танганика. Цифотилапия Зебра
6.Herichthys bartoni - Цихлазома Бартони
7.Copadichromis boadzulu - Хаплохромис Боадзулу. Циртокара Боадзулу.
8.Melanotaenia trifasciata - Меланотения трифасциата
Имам въпрос дали ще мога да  ги намерия, аз съм от Варна.

Асен Евгениев

Рибите са несъвместими, а аквариума ти трябва да е три пъти по-голям.

Петко Красимиров

Освен по-големия аквариум, цихлидите, които си си избрал/а не могат да съжителстват с тернеция,колиза и боция клоун.Ако искаш може да си вземеш само цихлиди, но те съветвам да са джуджета.Ето някои подходящи видове, които мже да отглеждаш в един 125 литра аквриум: *THUMBS UP* *THUMBS UP* *THUMBS UP*
Apistogramma agassizii
Apistogramma macmasteri
Apistogramma hongsloi
Archocentrus nanoluteus
Pseudocrenilabrus multicolour
Pelvicachromis rubrolabiatus

Nes Tea

http://aquariumbg.com/fish.php?fish=415      http://aquariumbg.com/fish.php?fish=422           http://aquariumbg.com/fish.php?fish=1181

Какво ще кажете за информацията на текста в по горните стараници.Там ясно е написано, че тези риби са миролюбиви и могат да съжителстват с други не агресивни риби.На кого да имам доверие?! :kreshtja:

Петко Красимиров

Хубаво, но тези риби изискват голям капацитет на аквариума-90-100 литра, а някои и 150.Както искаш, ти си решаваш, но рибите в 50 литра аквариум според мен няма да се чувстват добре.Виж в линковете, които си поставил в поста си.Кралицата на Танганика-300 литра аквариум,Циртокара Боадзулу-150 литра и  Меланотения трифасциата-не пише, но сигурно е над 100 литра.

Nes Tea

Аквариума ми е 125 литров

chaykov

Цитат на: Nes Tea - 06.01.2012 21:57
Аквариума ми е 125 литров

ЦИХЛИДИ В АКВАРИУМ ПОД 160Л НЯМА СМИСЪЛ ТОРМОЗИШ ЖИВОТИНКИТЕ !!!
Англиски форум : питаш нещо и ти отговарят. Руски форум : питаш нещо и в замяна също те питат нещо.
Български форум : питаш нещо и всички се впускат да ти обясняват колко си тъп!

https://s1.postimg.org/43tluyw8fj/aqua.jpg[/url]

Rainbow sid

Няма начин да не се включа когато става въпрос за атерини, в частност Melanotaenia trifasciata.Атерини НЕ се гледат с цихлиди, ама никакви.Разбирам, че всички видове ти харесват, и ги харесваш най-вече по снимка, но те са от различни биотопи, с различни хран ителни диети, едни са мирилюбиви, други агресивни и т.н.
Спокойно можеш да ми се довериш.Отглеждам и размножавам десетки видове атерини и цихлиди, като и двата вида са ми страст.При атерините и скалария да пуснеш, ще си загуби цветовете.Атерините нямат проблем с качеството на водата, африканските цихлиди имат.Американските цихлиди имат сходни хранителни навици с атерините, но са агресивни и ще ги наранят, дори убият.Африканските цихлиди, поне в болшинството си са супер териториални риби, както и при американските, при атерините такова поведение не се наблюдава.Имаме достатъчно видове и атерини и цихлиди, то можем да помогнем нещата да са безпроблемни.
Повечето риби които споменаваш, особено танганайците изискват обем на аквариума от който ти си доста далеч, същото важи и за Трифасиатата

*DRINK*
http://rainbowzoo.alle.bg/            Зоомагазин "Рейнбоу"