• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 00:05

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

13 рибки в 25л-

Започната от b3n0v, 26.08.2004 15:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Boby_

Legion, по отношение стреса при женските бети съм склонен да се съглася с теб. Честно казано, лабиринтовите не са ми най-силната област.  :lol: Но за хормоните мога да поспоря - никак не ми се вярва "виновник" за оцветяването и агресията да е точно адреналинът - той е хормон, който се отделя именно при стрес и помага на организма да "изстиска" последните си резерви за битка или бягство - повишава кръвното налягане, ускорява пулса, в кръвта се отделя голямо количество глюкоза от черния дроб и другите депа и т. н. По-вероятно е да се касае за някой полов хормон или комбинация от такива. В последствие вероятно те провокират отделянето и на андреналин, но той не може да е в основата на процеса.  :wink:

harry, аз започнах с акваристиата през 80-те. Времената бяха малко по-други - единствената иформация, до която имах достъп, беше от устата на един чичко в квартала, който си беше направил цялата кухня в аквариумчета. Нямаше нито един по-голям от 40-50 л., но за сметка на това бяха много. Гледаше 2-3 вида сомове, живородки и барбуси.  :wink: С това започнах. Гледах ги в един 12 литров аквариум с руска компресорна помпа и нагревател без реле. Годината беше 86 - чернобилската. Имам интересни истории за рибки без усти от ония радиационни времена, ама за това друг път.  :lol:

etg

Здрасти на всички,
Мога да ви кажа , че всички вие сте щастливци.
Моят първи истински аквариум си го купих  чак на 24 год.(60л.).
Родителите ми не ми даваха да си имам животни, единствения ми опит с рибки беше едно лято преди  15-тина години , когато в един 3-литров буркан от туршия си наредих няколко камъчета и пуснах две мренки от реката. Издържаха 1 седмица. Вманиачих се и следващата седмица пуснах 7 мренки и наблъсках още камъни( от тогава съм фен на декорацията :lol: ) , издържаха 2 дни (логично).

VassetZ

Цитат на: "Legion"VassetZ с риск да сбъркам и да се изложа като на изложба :lol:  ще застана на противоположно мнение тоз пат съвсем сериозно и ще се обоснова но не мисля че женските бети са подложени на срес от агресията на мъжките като се има предвид че това е нормално поведение за тях при размноеаването свикнали са на хапане,пъки повечето  атаки на мъжки не завършват с ухапване(лични наблюдения),само им се съскат ако ги хапеха толкова често в общия аквариум нямаше да могат да се въстановяват за 2 седмици след размножаване(а туй е периода за въстановяване които се посочва в 90% от написаното за тях).Между другото на времето четох в една зоология че не изпитват болка,нивата на  хормоните при тях били много високи,на кои хормони обаче :?: (ако някой знае нещо повече повече по въпроса да споделии).А и  рибоците си променят цвета при покачване нивата на адреналина,разбира се туй ги прави и по агресивни,като се има предвид нормалното поведение на бетите и честата смяна на цвета явно са намерили някакъв начин да се справят с високите му стойности като източник на стрес.
Незнам , но ако се съди по белезите... :roll:
една вече си замина , убита по много брутален начин, а друга сега има голяма рана над страничната си перка...а да и плува леко настрани :lol: ...

Legion

Значи туй го четох в Зоология  на грабначните на негово величество професор Пешев(Единствения в биологическия факултет на софииския)Цитирам:''При риби земноводни  и влечуги адреналинът оказва влияние за концентрацията  на пигментните гранули около ядрото на хроматофорите."(хроматофори-пигментни клетки).От тука на татък съчетавайки туй с прочетеното за бетите и адреналина мисля тъй-гнева,агресията също са стресови състояния предизвикващи повишаване на кръвното налягане,пулса ,мускулна активност и т.н въобще повишаване на метаболизма,което от своя страна води до повишаване количеството на свободни радикали и други вредни метаболити.Идеята ми беше че при бетите агресията е нормално поведение при това при размножаването(нещото от което зависи отцеляването на вида),затуй лично мое предположение(може би е грешно) е че еволюциата е намерила начин при бетите специално да се справи с отрицателните аспекти на агресията и стреса който тя оказва върхо организма-най-вече намаляване продъжителността на живота(стареене на тъкани и т.н.),можеби едно вероятно решение е късият им живот около 2 години -размножавали се се по агресивните индивиди които са имали по-къс живот(за доказателство на туй може да се направи опит но ще е много продължителен).Чел съм  и че опитите за изследване на агресията и влиянието и върху организма са били прекратени защото паралел с по висши организми е бил невъзможен -може би една от причините за това е че те се справят по добре с стреса?А с акваристика и аз се захванах през 86, бях с българска компресорна помпа за 2.50лв(най интересното  още а изпозвам в малките аквариуми:))А Vassetz за какво питаш как се познава?Добре ли ги храниш много са агресивни като не се хранят,можеш да намалиш агресията като свалиш температурата(24-25С)или разбазикаш вътрешния им часовник чрез осветлението намали го с няколко часа,ако мъжките правят гнезда бутай им ги,някои им слагат огледала но според мене туй прави мъжките по-агресивни и си "мислят само за секс" :lol: .Женските като ги е страх имат хоризонтални ивици и мъжките не ги тормозат толко,а  ако им се прави секс се засилва окраската и ивиците стават вертикални засилва се оцветяването и т.н.Колко женски имаш?

VassetZ

Имам в момента 4 женски и два мъжки индивида. Женските бяха 5 , но..., а и една мисля че е на път.
А за това с огледалото  съм го пробвал, като рецесивния мъжки се сдухва още повече :D
а иначе ги храня добре, трудно се приспособиха към новата храна, и аз затова си мислех че са убили една от женските
(б.р за повече инфо виж темата "бети" или направо да се местим там :D )

b3n0v

Малии за първи път ми се случва да ми умре рибка :cry: !Е сега вечерта видях единия молинезии на дъното с корема нагоре!
Поставете моля ви накаква "епикриза за смъртта"му :( !Има ли опастност за другите рибки в аквариума след като не знам точно кога днес е умрял и така е бил с останалите рибки?Трябва ли да купя нещо за "дезинфекция" или въобще какво да предприема :cry: !

Legion

b3n0v скоро е умрял щом още не е изплувал.Наръфан ли е или е искормен,нещо по него да има?!За начало смени водата,докато някои по опитен патолог ти казе какво друго можеш да направиш ако има нужда.
VassetZ при бети се местя :arrow:

harry

Защо да сменя водата? Трябва да смени 1/5 1/10 най-много

Boby_

Legion, това, което казах, не противоречи на професора.  :wink:
Адреналинът е именно хормонът, който предизвиква описаните външни и поведенчески промени. Но не той е първопричината. Това, което казах, е, че вероятно отделянето на някой полов хормон предизвиква отделянето на адреналин като следствие.  :wink:

b3n0v

Сега сутринта намерих и единия Хелер умрял по същия начин-на дъното!Не беше наръфан молинезия,а на хелера очите баха като размити,но сигурно е нормално!Просто не знам какво да правя!

sho

Цитат на: "harry"Защо да сменя водата? Трябва да смени 1/5  най-много
:lol:  :lol:  :lol: 1/10 е по-малко от 1/5
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsho-services2.hit.bg%2F81145289603.png&hash=b42dc24e05e44d4204fa084b00e78775791436e1

aqua

Здравей b3n0v,
Неприятно е да се научи за смъртта на рибка. Имам едно питане. Забелязал ли си нещо нетипично в поведението но скоропочившите рибки? Например свиване на плавниците - гръбни и коремни, слаба подвижност или напротив бясно мятане на рибетата, спиране на моменти и поклащане на място (прилича на поклащане на лодка от вълни). Кажи нещо по-конкретно възможно по-бързичко и вероятно всички ще можем да помогнем. Преди да отговориш хубаво си огледай рибите и кажи за нещо атипично, което те е впечатлило.

b3n0v

Понеже не знам какво точно трябва да им е поведението :oops: ,като ги погледах забелязах че другия хелер прави постоянни спускания и изкачвания от дъното до повърхността......ама сигурно си плува?!?Другите мисля че са си същите 2-та барбуса се гонят както обикновено и по някой път гонят златната рибка и принцесата!Бетите.......абе не мога да разбера,не са закачливи с другите риби!Сомовете са си по дъното и гледат умно!
boby_  ми прати на ПМ да си сменя водата(повечето и да изчистя грунда и аз сега ще го направя,както и да им намаля храната -чернодробна с примеси-протеини)

Boby_

Цитат на: "b3n0v"Понеже не знам какво точно трябва да им е поведението :oops: ,като ги погледах забелязах че другия хелер прави постоянни спускания и изкачвания от дъното до повърхността......ама сигурно си плува?!?Другите мисля че са си същите 2-та барбуса се гонят както обикновено и по някой път гонят златната рибка и принцесата!Бетите.......абе не мога да разбера,не са закачливи с другите риби!Сомовете са си по дъното и гледат умно!
boby_  ми прати на ПМ да си сменя водата(повечето и да изчистя грунда и аз сега ще го направя,както и да им намаля храната -чернодробна с примеси-протеини)

Казах да я намалиш за по-нататък. Сега я спри съвсем за няколко дни.
Освен това не бях разбрал, че даваш чернодробна. Изхвърли я веднага и си вземи нещо, което може да се нарече храна - маркова суха, нещо замразено - поне 3-4 вида. После ги редувай, за да осигуриш разнообразие на рибките.

aqua

Това което пишеш за хелерите може да е бактериална инфекция. Продължи да наблюдаваш. Ако нещо се промени пиши спешно.
На първо време направи това, което ти пише Boby_, за водата и ВЕДНАГА разкарай тази чернодробна храна. Виж около теб какво се продава и вземи TETRA, SERA или поне TROPICAL. Също потърси замразена артемия например. Давай я периодично.
Научи се два пъти седмично, поне, да подменяш водата частично.
Ако искаш да се поохарчиш може да си купиш вътрешен филтър. Може да си купиш евтин китайски с нелоши параметри, например RESUN имат един с механична очистка и контейнер с активен въглен, който освен това аерира водата. Можеш да го купиш около 11-13 лв. от пазарите. Тази марка специално от евтините не е лоша.
Добре аерираната вода подобрява условията на живот на рибите и намалява развитието на анаеробни микроорганизми. Така, че помисли по въпроса.
За сега толкова. Успех! :)