• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 20:50

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

13 рибки в 25л-

Започната от b3n0v, 26.08.2004 15:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Pavel

Е всеки прави грешки, никой не е застрахован, по-добре е че осъзнава грешката си и търси начини за нейното отстраняване иначе никой не се е родил научен.

Boby_

О, разбира се, че е така. Но някак подходът "Първо ще пробвам, без да попрочета нещ, пък ако не стане, тогава ще му мисля" не ми допада.  :lol:

Pavel

Това е типично БЪЛГАРСКА черта - първо пробваме и като не стане прочитаме упътването.

sho

Цитат на: "Pavel"Това е типично БЪЛГАРСКА черта - първо пробваме и като не стане прочитаме упътването.
Бъркаш типично българската е  :
Първо пробваме и ако не стане търсиме някой който е прочел :D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsho-services2.hit.bg%2F81145289603.png&hash=b42dc24e05e44d4204fa084b00e78775791436e1

samo cska

ne si prav parvo probvame i ako ne stane obvinqvame nqkoi a ako stane se pravim 4e sme otkrili toplata voda

Longanlon

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Legion

:D Незнам българска ли е китайска ли е таз черта,но и аз започнах като него с едно 10л аквариумче и рибките на баба само мидички имаше в аквариума и много рибки броя май беше около 10 нищичко не знаех за акваристиката храна тогава имаше само в един цветарски магазин в града :wink: .Нищичко не бях чел по тематаа (разбира се бях  на 4 години и нещо и току що си биах извади левото око тъй че  :wink:  :roll: ),но като се научих да чета парвата книшка която си купих със собствени средства беше на тема акваристики струваше 30 дъвки turbo(или 10 гупи или незнам колко стари бутилки на вторични 8) ).Тъй че в правилна посока въврви човека ще почне и да чете нека се зариби още малко,мисля че по голяма зарибявка от форума на аuariumbg.com НЯМА :P ЩЕ СЕ НАУЧИ ЩО ВЕДНЪЖ СЕ Е ХВАНАЛ НА ХОРОТО :P А за сравнени ето страничката на едни запалени акваристи които толкова много са чели(,но явно не са практикували),за водорастлите че още не им е ясно що е водорасло и има ли то корен http://www.akvaristika.hit.bg/root.html

Raven

тъй е ,и аз започнах на 10 г. с едно от карантините аквариумчета на тати-вътре имаше една болна молинезия и едно дъбче.молинезията умря почти веднага -остана дъбчето, и това породи у мене траен интерес към растенията :D после като ученик -знаете как е-гаджета туй онуй, я да нахраним рибките.....я те били умрели......я и то отдавна,пък аз си мислех че ми е от чорапите :roll: после се ожених ,и почнах сериозно-краста си е това за цял живот.само че сега има книги ,нет , форуми,а тогава сещате ле се какво беше-проба-грешка,проба-грешка.......
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

b3n0v

ЦитатВъпросът не е в наплашването. Не е дори в това, че рибите могат да живеят известно време в тоя аквариум, без да ги постигне масов мор. Проблемът в случая е, че човекът се е захванал с нещо, без предварително да си създаде поне обща представа какво се иска. Все едно да се захвана да играя бейзбол, без да знам правилата и без бата. Да вземе да прочете нещо, да се информира, да достигне поне това ниво, при което сам да разбере къде е сбъркал и тогава да взима аквариуми и риби. Това е нужно, а не по-голям аквариум.

Добре boby_ представи си,че рибите са ми подарени(с аквариума и оборудването),и понеже съм си жаловит си казах че ще ги гледам!Естествено отворих Google и написах всичко свързано с декоративни рибки за да се информирам(как се гледат)След което попаднах на вашия сайт и следователно във форума!Колкото до четенето-четох,четох и пак четох(но информация колкото искаш),затова пуснах тема за това за което ме сърбеше,и както другите ми отговориха и са на принципа:Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една ябълка.
Ако двамата имаме по една идея или информация и ги разменим, всеки ще има по две!
То ти не си на този принцип,а ако беше нямаше да се наложи да пиша този ферман 8) !

Raven

не се ядосвай приятелю :D  Боби разбира много от рибки и винаги е давал съвети на всеки който е имал нужда - просто понякога всеки човек си е чешит .в този форум всеки ще помогне дори и в началото малко да се полигавим,лично на мене разчитай ,още повече че сме градски по принцип  :D
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

VassetZ

Цитат на: "Boby_"
Цитат на: "Legion":o  Не им се плашии щом не умират значи добре се справяш.А под стрес при рибите не разбирай стрес в смисъл стрес при хора или бозайници и птици,незабравяй  че става дума за много леко казано тъпички животно и :D  щом не са болни,не се държат странно и не умират сичко е наред :P

Майтапът си е майтап, ама понякога трябва да се подходи сериозно към нещата. Стресът при бозайниците и птиците е точно същият този стрес, който тормози и рибите. Единствено факторите, които го причиняват, се различават и то само донякъде. Казано най-общо стресът е онова състояние на организма, при което той освобождава резерви, отделя хормони (адреналин, норадреналин и т. н.), за да се справи с кризисна ситуация. В природата това се случва понякога. Но ако човек (риба, птица, куче) е подложен на постоянен стрес, това се отразява пагубно върху организма. При хората може да се прояви като проблеми със сърдечносъдовата система, последвани от инфаркт, като неврологични и психологични отклонения. При рибите пък основните последствия са отслабване на имунната система. Не е нужно да има промяна в поведението, за да е наличен стрес.
С други думи казано стресът е убиец и ако човек не се съобразява с това, рано или късно (по-скоро рано) стига на два метра под земята. Ако пък толкова не му пука за рибите му, че да ги остави да живеят при условия, близки до тези в канализацията, по-добре направо да ги изсипе в тоалетната и да не се занимава повече с тях.
Ми тогава женските ми бети живеят в постоянене стрес :?  :D

Boby_

VassetZ, женските ти бети вероятно наистина живеят в постоянен стрес, особено при положение, че в природата имат къде да се скрият или къде да избягат от агресията, а в аквариума - не.  :wink:
b3n0v, аз съм човек, който с радост споделя идеите си. Правя го даже когато никой не иска да ги слуша/чете.  :lol:  Обаче да питаш "мога ли да гледам 13 рибки в 25 литра" тук е все едно да идеш в КАТ и да попиташ на гишето "Абе проблем ли ще е, ако се забия с една Жигула със скорост 150 км/ч в тухлена стена?".  :lol:
Щом задаваш такъв въпрос, явно не си прочел всичко, което си отркил с Гугъл за декоративните рибки. Започни отнякъде - влез в секция Химия и прочети статията за азотния цикъл - това е добро начало за начинаещи. И тогава, когато си наясно с основните принципи, ела пак да питаш. Не можеш да искаш от някого да ти разкаже с две изречения "Война и мир" - дори да има навити (а такива винаги се намират), така или иначе няма да получиш и най-малка представа за произведението.
Идеите са си идеи, основните неща обаче не може някой да ти ги даде наготово, сдъвкани и смлени, трябва да си ги прочетеш.

b3n0v

OK няма да спорим,а и без това съм новобранец в акваристиката :wink:

harry

Boby_ , сподели как си започнал ти с акваристиката :P

Legion

VassetZ с риск да сбъркам и да се изложа като на изложба :lol:  ще застана на противоположно мнение тоз пат съвсем сериозно и ще се обоснова но не мисля че женските бети са подложени на срес от агресията на мъжките като се има предвид че това е нормално поведение за тях при размноеаването свикнали са на хапане,пъки повечето  атаки на мъжки не завършват с ухапване(лични наблюдения),само им се съскат ако ги хапеха толкова често в общия аквариум нямаше да могат да се въстановяват за 2 седмици след размножаване(а туй е периода за въстановяване които се посочва в 90% от написаното за тях).Между другото на времето четох в една зоология че не изпитват болка,нивата на  хормоните при тях били много високи,на кои хормони обаче :?: (ако някой знае нещо повече повече по въпроса да споделии).А и  рибоците си променят цвета при покачване нивата на адреналина,разбира се туй ги прави и по агресивни,като се има предвид нормалното поведение на бетите и честата смяна на цвета явно са намерили някакъв начин да се справят с високите му стойности като източник на стрес.