• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.05.2024 07:22

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Агресивн

Започната от Мира, 27.09.2004 14:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

koko

Цитат на: "Vlado"Малък аквариум, гниене на перки, некоректно хранене и осветление.
Както казах незная. Но може да е в много неща.

знаеш ли. като се има предвид допускането на подобна комбинация в аквариум, то може да предположим че май е комбинация от фактори - това ми се вижда най-реалистично в случая.

както и да я - дано сме били полезни с колегата  :lol:  :lol:  :lol:

Мира

Хей, Владо прав си . Аквариумът е малък 25л, може ли да ми кажеш за гниенето на перки нещо повече.Иначе ги храня с чернодробна +витамини + жива-червеи, както пише по книгите за тях.
А светлината им е отгоре. Моля за съвет  :D
Благодаря за мненията ви :P

Vlado

По-добре първо ми обясни какви точно са раните, видяла ли си да се бият? Най-добре ако имаш възможност за снимка.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.aquael.pl%2F_images%2FBaner_main.jpg&hash=ce3a2e621ee2cdd4e8f4513fba0aad85bc52e813

Boby_

Цитат на: "Мира"Хей, Владо прав си . Аквариумът е малък 25л, може ли да ми кажеш за гниенето на перки нещо повече.Иначе ги храня с чернодробна +витамини + жива-червеи, както пише по книгите за тях.
А светлината им е отгоре. Моля за съвет  :D
Благодаря за мненията ви :P

То е повече от явно какъв ти е проблемът. Не знам какви книги четеш, но ако там пише, че чернодробната и тубифексът са храни, както и че в 25 л. може да се създаде сносно равновесие и съответно азотен цикъл, можеш спокойно да ги изхвърлиш тия книги, като преди това съвестно ги стъпчеш и накъсаш на дребни парченца.  :lol:
Не ти се подигравам, просто казвам, че ти трябва по-нова и по-достоверна информация. Проблемът ти е в многото органични вещества, които при разлагането си значително повишават нивото на отровните амоняк и нитрити във водата, с които нитрифициращите бактерии не могат да се справят поради слабата филтрация и малкия обем. Това причинява стрес на рибите, което, съчетано с бедната и неподходяща диета е покана за всякакви болестотворни бактерии и гъбички да правят каквото си искат с рибките ти. Нещата са свързани в неразривно цяло. Дори сега да излекуваш рибките (което ме съмнява), те пак ще се разболеят, ако не промениш тотално концепцията си за аквариума.

koko

боби - ти или си милионер или просто нямаш и най-малка представа от нещата около теб - средна позиция не виждам. гледай сега, това тук е българия, не е германия. някой от хората във форума далеч не могат да отделят да кажем 200 лева за аквариум и оборудване и затова "кретат" с 25-литрови аквариуми. това значи ли че трябва да се откажат? знаем какво пише по книгите. мисля че МИРА иска помощ за ситуацията в която е в момента. най-вероятно ако похарчи едни 200-300 лева няма да има подобни проблеми - ама това нея май не я "топли" много - поне така мисля аз.
наистина няма нужда да ни "препрочиташ" книжки а разни други али-бали. вместо това и дай съвет как да се оправи СЕГА. това е.
за мира: ако искаш да имаш шлаери, махни лабеото и пробвай да ги храниш по-рядко. така ще имат по-голям шанс да оцелеят по-дълго - така мисля аз  :wink:

Boby_

Цитат на: "koko"боби - ти или си милионер или просто нямаш и най-малка представа от нещата около теб - средна позиция не виждам. гледай сега, това тук е българия, не е германия. някой от хората във форума далеч не могат да отделят да кажем 200 лева за аквариум и оборудване и затова "кретат" с 25-литрови аквариуми. това значи ли че трябва да се откажат? знаем какво пише по книгите. мисля че МИРА иска помощ за ситуацията в която е в момента. най-вероятно ако похарчи едни 200-300 лева няма да има подобни проблеми - ама това нея май не я "топли" много - поне така мисля аз.
наистина няма нужда да ни "препрочиташ" книжки а разни други али-бали. вместо това и дай съвет как да се оправи СЕГА. това е.
за мира: ако искаш да имаш шлаери, махни лабеото и пробвай да ги храниш по-рядко. така ще имат по-голям шанс да оцелеят по-дълго - така мисля аз  :wink:

Поведението и стилът ти подозрително напомнят на това на един друг образ, с когото спорех доскоро.  :lol: Всъщност дали имате нещо общо или не, не ме интересува.
Позволяваш си да коментираш моята личност. Не ти влиза в работата с какви средства разполагам, нито пък каква представа имам за нещата. Ако не си съгласен с мнението ми, кажи твоето - не го правиш (изкушавам се да добава "отново"), само твърдиш, че моето не е вярно. Е, с тоя подход и шест форума (съответно ника) да смениш, все тая.
Връщам се на въпроса. Мога от личен опит да твърдя, че е напълно възможно да се направи аквариум, който да е някъде по средата между 25 и 200 литра и да не струва 200-300 лева.  :lol:
Давам примерен разчет:
1. Аквариум 50 л. - 15 лв.
2. Вътрешен филтър с подходящ дебит (няма да цитирам марки) - 20 лв.
3. Нагревател с термореле - 15 лв.
4. Осветление (даже не е задължително) - 20 лв.

И какво излезе? 50 лв. без осветлението, което не е задължително, ако не се гледат растения. Нещо не ги виждам 200-300.
А разликата между 50 и 25 литра е съществена за формиране на азотен цикъл. Не вярвам да кажеш, че в 25 л. може да се създаде стабилно и устойчиво равновесие.
Дали би препоръчал на някого, който няма пари, да си завъди живородки в бурканче от лютеница?  :lol:

Другата дребна подробност в случая е подборът на рибки за този 25 л. аквариум, както и боят им. Но това е друга тема и нямам желание да я коментирам сега.

niky

Вие съвсем се отнесохте от темата?
Всъщност въпроса беше - защо лабеото хапе шлаерите?!!!

Тъй като не понясям златни риби, гледах и да не отговарям.
Защото не веднъж сме говорили, че това НЕ СА аквариумни риби.

По въпроса кой какви книги чете; ами аз в която и книга да съм чел за лабео, винаги пише - аквариум над 150 литра!!!!

За шлаерите не пише (все пак книгите са за аквариумни риби, не за биология и ихтиология  :lol: ) но и те стават много големи.

Та извода си го направи сама. И двата вида не са за 25 литра аквариум.
Но няма страшно, лабеото ще реши проблема. Само ми е жал за него, че ще живее в тоя обем. :?


П.С. Забравих. Ако искате модератор, ще ви уредим веднага.
пращайте предложения на tnn@enproco.com  :lol:

Мира

Много благодаря за инфо-то
За аквариума добре. Каква храна се препоръчва за лабео което ще гледам заедно(ако не създава проблеми ) с 2 пангаса.
Отговорете ми ако не досадих с моето своенравно лабео :)
Благодаря в аванс

Igi

Пангасите също стават доста големи и май не са подходящи за 25л.
Купи си макроподи или някакви други лабиринтови ако не искаш да гледаш живородки, или някои вид който не расте толкова голям.

koko

да, ако лабеото е младок, някой трихогастер (едър за предпочитане) ще му пасне добре - за бетите не знам - малко дребни ще му се сторят след време. за макроподи - ок, ама едри (зрели) и ако е възможно самотници - най-безопасно е тогава. щото иначе повечето изброени "подлудяват" като са в брачен период (т.е. "пощипват" останалите, понякога и сериозно), поне такъв опит имам аз  :lol: