• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 10:54

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

коя е най-к&

Започната от koko, 22.09.2004 21:21

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Boby_

Аз лично съм гледал само Apistogramma cacatuoides и Apistogramma agassizii - имаше ги и на пазара. Беше преди 5-6 години, така че не е гаранция, че могат да се намерят и в момента. Виждал съм още един-два вида, но не помня какви. Иди на пазара и поразпитай - съжалявам, че не мога да ти помогна с повече.

NikolaV

Междо другуто, как ти се струва комбинация рамирези+крибензиси?
Аз лично пробвах и пред мен единия крибензис се опита (май успешно) да изяде опашката на едната женска - малка, току що пусната в аквариума. След 1 ден я намерих умряла. Другите две ги махнах от там. Чудно ми е дали просто не е била нещо болна и се е получило така.

Boby_

Цитат на: "nikolav"Междо другуто, как ти се струва комбинация рамирези+крибензиси?
Аз лично пробвах и пред мен единия крибензис се опита (май успешно) да изяде опашката на едната женска - малка, току що пусната в аквариума. След 1 ден я намерих умряла. Другите две ги махнах от там. Чудно ми е дали просто не е била нещо болна и се е получило така.

Според мен спокойно можеш да ги гледаш заедно. Все пак "крибензисите" са по-едри и малко по-агресивни. Но като цяло това не би трябвало да е проблем, освен това условията, при които живеят двата вида, са сходни (pH, температура, твърдост). Само имай предвид, че така смесваш рибки от два различни континента, което лично на мен никога не ми е харесвало като идея.

NikolaV

Цитат на: "Boby_"Според мен спокойно можеш да ги гледаш заедно. Все пак "крибензисите" са по-едри и малко по-агресивни. Но като цяло това не би трябвало да е проблем, освен това условията, при които живеят двата вида, са сходни (pH, температура, твърдост). Само имай предвид, че така смесваш рибки от два различни континента, което лично на мен никога не ми е харесвало като идея.

Абе то само ако различните континенти са му проблема на този аквариум :D Той е нещо временно. Пълен е основно с харацини, малко сомове, че и кубински раци си има  :lol: А и е като джунгла освен всичко друго. Имам идей за някои по-голями, ама за сега нито място, нито пари  :(

koko

както вече споменах в друга тема, подариха ми наскоро крибензиси - и оттогажа все проблеми - я някой рибок ще остане бе опашка, я някой "внезапно" ще умре - направо ужас! изместих ги в друг аквариум и сега не знам какво да ги правя. четох разни неща от нет-а, но изглежда не ми стигат. искам да питам хората с опит в тази област (отглеждането на крибензиси).
кажате ми моля, какво им има на тия "диванете" и как да ги смеся с подходящ вид/ове?
много ще се радвам ако ме "осветлите по въпроса, понеже сега съм в "шах", а това не ми хаесва особенно.

Boby_

Цитат на: "koko"както вече споменах в друга тема, подариха ми наскоро крибензиси - и оттогажа все проблеми - я някой рибок ще остане бе опашка, я някой "внезапно" ще умре - направо ужас! изместих ги в друг аквариум и сега не знам какво да ги правя. четох разни неща от нет-а, но изглежда не ми стигат. искам да питам хората с опит в тази област (отглеждането на крибензиси).
кажате ми моля, какво им има на тия "диванете" и как да ги смеся с подходящ вид/ове?
много ще се радвам ако ме "осветлите по въпроса, понеже сега съм в "шах", а това не ми хаесва особенно.

Мдам, случват се такива неща, когато човек не си е направил труда да проучи какво си взема и как си комбинира рибките. Все пак ти се е разминало доста леко - я си представи, че бяха ти пробутали зебровидна цихлазома или някой малавиец? Резултатът щеше да е съвсем вероятно пълно ликвидиране на всичко живо в аквариума в рамките на едно денонощие.  :lol:
Крибензисите са цихлиди все пак, макар и от по-малко агресивните. Това автоматично ги прави рибки с характер. Има само едно изключение от това правило - дискусите. Всъщност и в това не мога да съм 100% сигурен - има си спецове по дискусите, те да си кажат. Иначе дори скалариите могат да са проклети на моменти. Но да се върна на крибензисите. По принцип това са съвсем миролюбиви рибки, ако им осигуриш нужните условия. А те са подходящи параметри на водата, достатъчно място и достатъчно укрития (пещери, корени, камъни), достатъчно много рибки - това са социални рибки и никак не обичат да са сами или примерно 2 рибки в целия аквариум. Агресията им се увеличава значително в размножителния период, но това става само по адрес на рибки от своя собствен вид или на такива, които се опитват да нарушат територията им за размножаване. Това ще рече, че когато забележиш двойката да се отделя в пещера и да става по-агресивна, можеш да отделиш другите рибки или самата двойка (макар да предполагам, че това ще ги разстрои и ще спре размножаването). Също трябва да помислиш с какви рибки си ги "събрал" - ако в аквариума има рибки, които са склонни да навлизат в територията на крибензисите по време на разможаване, инцидентите са неминуеми. Всякави живородки, повечето сомчета и други рибки биха го направили - те "посещават" долния слой на водата. Подходящи за съжителство са такива рибки, които или не ходят там, или умеят да се грижат за себе си - харацинови, даниота, други неагресивни дребни цихлиди и т. н.
Има вариант и да се отървеш от крибензисите, разбира се - иди в магазина, от който си ги взел и им ги остави да ги продават на консигнация. Ако си достатъчно настоятелен, трябва да се съгласят, особено щом не им искаш пари в брой на момента.  :wink:
И друг път не купувай рибка, преди да си я проучил от независими източници - търговците са склонни да приказват какво ли не, за да те убедят да направиш покупка.  :wink:

веско

Аз самия гледам крибензиси съвместно с данио,неони,трихогастири,тернеции и анцитруси и от тях само анцитрусите са обект на нападение и то само в брачния период.Между другото имам чувството че женската е нимфоманка,за по малко от три месеца изкара две поколения и на път е третото :lol: Хубави са рибките-не ги хвърляи :lol:

koko

мерси Bobby за съветите - нали разбираш, 4е не може да се "спасиш" от подарък. става ей така, най-ненадейно. но както и да е, въпреки, че впоследствие прочетох каквото можах за тия рибки, много по-ценни за мен са съветите на хора, които всъщност ги гледат  :lol:
в такъв смисъл, мерси и на веско  :lol:

koko

свършиха ли идеите за най-хубава рибка? какво ще кажете тогава за най-грозна такава?  :lol:

VassetZ

Betta Splendens forever! Това е към темета за най-красива рибка. За най-интелигентна нямам идея, но принципа "нападни го или...пак го нападни" определено ми допада. Според мене отговор на въпроса трудно може да се даде. Всеки е прав за него си. Но...

VassetZ

Цитат на: "koko"свършиха ли идеите за най-хубава рибка? какво ще кажете тогава за най-грозна такава?  :lol:
грознички ми се струват хелерите.....ооопс :lol:

Radi

Ти пък. Мене хелерите много повече ме кефят от бетити, защото са червени, живораждащи и красиви. Докато бетити плуват всеедно са умрели...Как и да е де, са всеки си има мнение. Може да добавим: "Няма грозна жена, има трезвен мъж".  :)

aqua

Колеги,
Със сигурност най-красива е рибката, която отглеждаш в момента и ти стопля душата, като я гледаш. За едни е златната рибка, за други някоя порода гупи, за трети ... и т.н.
Този спор ми прилича на този "Коя е най-хубавата кола" или пък "Коя жена е най-хубава"
Братята руснаци в такъв случай казват: "по вкусу и цвету товарищи нету"

Raven

ще ми се да пусна тема за най хубаво растение , ама не е хубаво човек да си говори сам :D
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

N.Nobs

Равен написа:
Цитатще ми се да пусна тема за най хубаво растение , ама не е хубаво човек да си говори сам
Няма нищо лошо,поне няма да възникват спорове :twisted: Маитапя се :P Мисля че ако започнеш ти и другите няма да останат безразлични.Аз самия съм нов в тази област и нямам още любими растения но имам пристрастия към анубисите и криптокорините.За утре ще гледа да пусна няколко снимки на тези които според мен са най.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".