• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

29.07.2025 18:42

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Серпи разбойници

Започната от CellebrO, 06.02.2008 19:38

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

CellebrO

06.02.2008 19:38 Last Edit: 06.02.2008 19:41 by CellebrO
От много време се чудя аз кои ми гризка рибките в аквариумаа...Мислех,че е мъжкия трихогастер и вчера го дадох на един приятел за известно време,за да вида дали ако го няма рибите ще са със сдрави плавници. Да ама не... Днес две от скалариите пак с по половин плавник...  >:o Днес една колежка от форума ми донесе нейните риби и ги пуснах в аквариума.Има два огромни мъжки трихогастера.И познайте малките диваци какво правят - нападат ги и им късат плавниците!  =-O Серпите са дълги по около 5см а трихогастерите са поне по 15(една серпа мога да я нанеса поне 5 пъти на тялото на трихогастера!!!). Направо ме хвърлиха в тъча... Сега мисля да ги сложа малко в карцера да видим нистина ли са те виновни...ако да...колкото и да ги харесам ще трябва да се разделя с тях...
Някой да е ставал свидетел на такова нещо? Предполагам че не мога да им изменя навиците,нали?
Освен горепосочените видове в аквариума имам още анцитруси,коридорас,молинезии,две малки бети и едно лабео.
Дали някой от тях не е разбойника?
Beauty is in the eye of the beholder.

Bass_Maker

В много източници в описанието на Серпите съм срещал думичката "fin-nipper", т.е. точно те са ти проблемните рибки.
You cannot kill what you did not create...

CellebrO

Май скоро ще има обява за серпи...

mimka

:-D :-DА моите серпи са си кротки... *DONTWORRY*

CellebrO

Сега ги излавям една по една и ги пускам в наното.3 от 5 са вутре. На фона на бял кварцов пясък и зеленина стоят много добре,но едва ли ще им е яко в 8 литра. Първо да ги изловя пък ще видим нататък каквоще ги правя.

mario_cool1

незнам на твоите риби как ще се отраз но аз лично един хелер го сложин в един боркан с мрежичка и го потопих обратно в аквариума и вече не ми закача скалариите
;-)

CellebrO

я обясни по подробно,че не разбрах   *mislia*

mkmarinov

06.02.2008 23:32 #7 Last Edit: 07.02.2008 04:13 by mkmarinov
Не вярвам да им се промени възпитанието. Ти веднъж като "кусаш мръвка" яде ли ти се после хляб и сол :-D. Аз с барбуси имах проблем едно време, нищо не помогна. Всичко що имаше плавници беше оръпано.

Цитат на: mario_cool1 - 06.02.2008 23:11
незнам на твоите риби как ще се отраз но аз лично един хелер го сложин в един боркан с мрежичка и го потопих обратно в аквариума и вече не ми закача скалариите
;-)

..и как го храниш тоя хелер? Махаш мрежичката пускаш 3-4 люспи на сера и пак затваряш? Незнам колко красиво би било - един буркан в аквариума със самотен хелер вътре, но важното е на теб да ти харесва, ;-)
Es gibt Menschen, die, wenn sie das Licht am Ende des Tunnels sehen, ein neues Stück Tunnel kaufen.

vafli4ka

Послучай превъзпитаването се сетих за една позната, която има 2 златни, 2 даниота и един барбус тетрасона. Въпреки желанието ми да я убедя, че няма как да се впише в аквата, тя си го взе. Да, обаче нашия се оказа голям разбойник и не оставя нито една рибка на спокойствие - гони ги, бие ги, яде ги ...
Въпросната клиентка му приложи превъзпитание, което се оказа че действа.
Всяка сутрин го топва за 5 мин в студена вода (от чешмата  :duvar: ) и след това го връща обратно в аквата. След студената баня, въпросният барбус стои кротък цял ден ... Мислех, че ще го умори за 2-3 дни, но рибока не се дава. Издържа 2 седмици, след което на нея и писнало да го "наказва" и го метнала през прозореца  =-O

Сори, но се се сдържах да не го разкажа

rookie_gyn

На фона на бял кварцов пясък ще започнат да се обезцветяват серпите. Искат си тъмно дъно.

CellebrO

Няма да са там дълго.Останаха 2 в големия аквариум и не мога да ги хвана вече 2ри ден... Ама ще видим накрая кой кого...

Borgot

Еми от едно семейство са със Пиранята :-D При мен  тормозят сомчетата (коридорас) но не е фатално, не нанасят непоправими щети. С другите херацини няма проблеми.Иначе много красиви рибки.

CellebrO

Да определено са много красиви,жалко че трябваше да ги махна ама голям тормоз хвърляха на другите риби.От няколко дена се радвам на скаларии с цели плавници и вече не съжалявам за решението си. Малко ги намразих докато ги изловя от големия аквариум  - гоних ги 2 дена и изкорених половината цветя...някой ден като имам място може един аквариум само с тия зверчета да гледам...ама има време до тогава.