• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
13.05.2024 00:06

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Търси се Слави

Започната от Raven, 25.04.2008 13:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Boby_

Цитат на: raven - 25.04.2008 21:01
Цихлидарниците са последният изход на неуспелият акварист.
В смисъл след като умориш всичко живо в аквариума си слагаш в него малко камъни и десетина рибета и почваш да обясняваш колко интересно социално поведение имат за да избегнеш факта че всяка друга флора и фауна която си имал е опнала тирантите.

За да имаш аквариум с цихлиди не ти трябват някакви особени опит и познания- просто ти трябва сериозен филтър и маркуч до чешмата в банята.

Пък аз мисля, че зарзаватът расте сам. Цялата тая история с CO2 и торене е само за да стресне новобранците и да създаде усещане за сложност.

Истинската акваристика започва там, където има динамика, движение, мисъл за по-специфичните изисквания на рибите, игра с агресията по ръба на бръснача, удовлетворение от цветове, размери, размножаване на рибите, изучаване на оптималните параметри и условия за възможно най-естествено поведение...

Иначе марули могат да се гледат и в хидропонна вана, не им е нужно нищо повече. Акваскейпингът не е акваристика, това е повече подреждане на витрини в някой търговски център - иска се чувство за естетика и усет за красивото, но не и някакви познания. Мърчандайзинг му казват още. Даже и усет не е нужен, ако следваш някой готов модел - амановски например, само да се спазват някои правила и рецепти и готово.

Истинският цихлидарник трябва да се гледа в динамика, не в статика. Ето като този например:

http://www.youtube.com//v/sVOk8w3_jf4

Подреждането на такъв аквариум може и да не е сложно, но нека за поддържането да ми говорят хора, които са го правили с успех.

}|{opukc

Хубаво за динамиката, но подръжката е елементарна ако питат мане. Всъшност имам и цихлидарник с африканки и говоря от личен опит. На три дни храна и един път, най-много два пъти в месеца подмана на вода - това е!!
Ако тръгна да говора как подържам не толкова динамичния си аквариум с дискуси, няма да ми стигне една страница. Само ще кажа, че дневната ми доза храна е 40гр. кайма=7-8гр. протеин=мизерия.

Boby_

Цитат на: }|{opukc - 29.04.2008 14:12
...цихлидарник с африканки...

Ето това е проблемът всъщност - слагането на всичко под един знаменател. Щото М'буна може да гледа всеки, ама я ми покажи колко хора от форума поддържат балансирана колония трофеуси и ги размножават с успех, като е толкова лесно? Или гледат и вадят някой от по-капризните видове неустомътещи танганийци? Отговорът е далеч по-малко от тези, които успяват със зарзаватите.

}|{opukc

Цитат на: Boby_ - 29.04.2008 14:22балансирана колония трофеуси
Да, забравих да спомена, че цихлидарника ми е Малави. Плодят си се много успешно, но не ми пука за поколението.
Аз успешно развъдих дискуси, та......остава да се амбицирам и с тофеуси да се захвана. *THUMBS UP*

Boby_

Цитат на: }|{opukc - 29.04.2008 14:36
......остава да се амбицирам и с тофеуси да се захвана. *THUMBS UP*

Ами хайде. Те всъщност не са трудни за развъждане - тая работа сами я вършат. По-трудничко е да ги докара човек до състояние, достатъчно добро, че да се развъждат. ;-)


GrandePippo

ЦитатПък аз мисля, че зарзаватът расте сам. Цялата тая история с CO2 и торене е само за да стресне новобранците и да създаде усещане за сложност.

Боби, бе ти сериозно ли говориш? Зарзаватът расте сам! Това не може да е сериозно твърдение. Ти или нещо си се ентусиазирал прекалено, или не мислиш като пишеш.

Искам съвсем ясно да си кажа мнението-не съм против цихлидарниците, даже някои аквариуми с цихлиди ми харесват много. Самият аз съм си свалят снимки на цихлидарници-рядко, но съм си свалял. Пак го повтарям-някои цихлидарници наистина кефят.

Обаче да твърдиш подобни неща за растителните аквариуми и как зарзавата растял сам не ми се струва сериозно. А усещането за сложност при торенето и подаването на диоксид е породено от САМАТА СЛОЖНОСТ.
Да-сложно е, да искат се повечко умения за да се направи един красив растителен аквариум. Хората, които се занимават с растителни аквариуми аз лично деля на градинари и художници. Градинарите, както аз им викам са майстори да отгледат растенията си добре, да налучкат микро и макроелементи, светлината и т.н. да не изпадам в подробности. Те обаче често имат проблем да постигнат хармония и завършеност на изгледа, понякога им е по-трудно да подредят аквариумите си по оптимален начин. Мнозина от нас гледат хубави растения и колкото и да се напъват трудно правят красиви аквариуми.
Художниците са онези, които имат усещане за цвят, баланс, форма, перспектива и т.н. но имат трудности с поддръжкта на аквариумите си. Да речем ще подредят камъните по разкошен начин, но ще имат проблем с водорасли....или някое растение няма да върви....
На пръстите на едната ръка се броят хората, които съчетават майсторлъка при отглеждането на растения с художественото оформление.
Само по себе си това съчетание на умения вече прави един красив растителен аквариум рядко явление-без да обиждам много от съфорумците-ентусиазъм голям, ама красиви попадения много рядко.

Айде, Боби, остани със здраве и не се отнасяй с такова пренебрежение към растителните аквариуми. Аз се опитвам да оценявам цихлидарниците, направи усилие и ти. Все пак нашето хоби се популяризира най-вече заради растителните аквариуми.....

NO CARRIER

Мда, тя и китайската азбука е лесна. Когато я знаеш. :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Boby_

GrandePippo, всичко хубаво, само дето не ми е ясно къде точно е акваристиката тук и защо изобщо ви е нужен аквариум и вода. Една по-голямка саксия би свършила същата работа, още повече, че преобладаващата част от тъй наречените аквариумни растения изобщо не са водни.
Акваристиката започва и свършва с рибите и другите животни, обитаващи аквариумите, останалото е фон, добавка към тях. Ако се съсредоточиш върху растенията, ти вече не си акварист, а градинар, макар и да ползваш вода.
Вече казах - да създадеш красив растителен аквариум не е проблем, ако имаш поглед върху нещата и вътрешен усет - такъв, какъвто имат дизайнерите, архитектите, художниците... За съжаление аз нямам такъв, затова и никога не съм се занимавал с рисуване и изкуства изобщо. Но за да си акварист, това не е и нужно, защото това не е акваристика, това е дизайн.
Акваристиката се заключава в създаване на кътче природа в един аквариум. Природата е нещо комплексно, нещо различно от смесването на растения от различни биотопи в един съд. Рядкост е(да не каже липсва) растителен аквариум, в който присъстват само растения от един район на света, да не говорим биотоп. Тогава какво правим? Подреждаме китки? За чий... таковата е нужно?
Виж ако си решил да пресъздадеш даден биотоп, да пресътвориш условията, така че те да се доближават максимално до естествените (от които торовете и въглеродният диоксид определено не са част, но карай), тогава може и да се доближиш до акваристиката. Ала дори и това като самоцел пак не е достатъчно. Защото този биотоп трябва да е създаден, за да го обитава някой. Този някой са рибите. Ето тук започва акваристиката, всичко преди това е подготовка на фона.

Друг е въпросът колко от гледащите риби са акваристи (всъщност доста малко).


Колкото до крайностите, каквото повикало, такова се обадило. И коментари по мой адрес от някой, който не си е направил труда да проследи началото на темата и завръзката на разговора, не приемам.

: 29.04.2008г 16:04ч
Цитат на: kratun - 29.04.2008 16:48
Следва - "Империята отвръща на удара..."

Пропусна да добавш "ЗЛАТА империя..." МУАХАХАХА!

Raven

Боби ,лицето на акваристиката са именно растителните аквариуми в които има и риби но като цяло преобладават растенията.
Чисто биотопните аквариуми каквито се явяват цихлидарниците са малко и не са широко застъпени.
Най известните и големи международни конкурси са за преимуществено растителни аквариуми с риби ,а биотопните или не са застъпени или са в отделни но доста скромни секции.
Биотопните аквариуми са сравнително ново явление,масовият аквариум винаги е бил общият а напоследък и преимуществено растителен.
Защо?
Помниш ли преди да създадем този форум и всички бяхме в Дир-а , колко растениевъди имаше?Колко търговци внасяха растения и колко популярни бяха акваскейпингът и аквариумите с живи растения?
И кой у нас беше чувал за Амано преди аз да започна да пиша за него?

Ние живеем в твърде урбанизирано общество,около нас всичко е панел и асфалт,явно инстиктивно имаме нужда от някаква зеленина която да ни напомня че има и природа а не всичко  е Люлин2.
За мен цихлидарника е панелка- сиви камъни,сивкав пясък,почти никаква зеленина....

Явно заради това в последните години акваскейпингът се развива толкова усилено не само у нас а и в световен мащаб- мисля че отговорът е именно урбанизацията.

Да пресъздадеш с точност късче природа в домът си- особено подводен ланшафт- това нито е нужно нито е красиво.
Подводният свят на Амазонка е мътна и кална тинясала дупка в която се мяркат от време на време рибки и дъното е покрито с гниещи корени и листа.Няма почти никаква жива растителност.
Биотопните аквариуми са общо взето скучни и грозни,за това е измислен акваскейпингът който просто взима най различни стилизирани компоненти от природата/камъни,растения и корени/ и ги смесва в някакъв измислен но приятен за окото ландшафт- нещо като стилизираните манга филмчета и рисунки.
Естествено ли е?
Не,но е красиво и отпуска.
Лично аз се отпускам само с две неща- когато съм сред зеленина и природа и когато съм на десет метра под водата,и това е естествено защото морето за разлика от следководните водоеми е чисто и пълно с най различни живи организми.
Повечето хора се отпускат също като мен от зеленина и природа,за това са създадени толкова паркове и тн.
Акваскейпингът е един от малкото начини да пресъздадем тази стилизирана природа в домовете си тъй като особено ние от големите градове рядко имаме късмет да сме сред истинската природа.

Темата както я започнах изобщо не беше за това трябва ли да има цихлидарници и биотопни аквариуми или да останат само растителните- това е безсмислен спор разбира се.
Всеки аквариум си е красив  щом носи удоволствие на собственика си.
Тезата ми беше че аквариумите с живи растения са много по трудни за поддръжка от биотопните,и в частност от цихлидарниците,дизайнът ,подредбата и смисълът на съществуванети им като цяло изобщо не съм ги коментирал.

Не случайно всички собственици на магазини бягат от растителни аквариуми и правят и поддържат само цихлидарници- било за клиенти или за представителен аквариум в магазинът си.
Повечето са ми казвали че нито могат нито им се занимава с растителни защото са им сложни и не ги могат и разбират.
Говоря за професионални акваристи с дългогодишен опит .

Да събереш растения от най различни краища на света в един съд с няколкостотин литра вода,да им напаснеш така условията че да се развиват оптимално без значение от специфичните си изисквания- не е лесно,никак не е лесно.

При растителните аквариуми няма правила ,формули и точна наука- всичко е опит,напасване и хващане на един много фин баланс който може да ти избяга най неочаквано по съвсем необяснима причина.
За разлика от цихлидарника в растителният аквариум имаме по силна светлина,повече химия и торене,Со2 и други много по интензивни и трудни за управление компоненти.
Все едно да жонглираш с чиния,топка,бухалка,портокал и запалена бензинова дърворезачка едновременно.

Не съм имал цихлидарник ,но мисля че там нещата са доста по прости.

https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

botan

Цитат на: raven - 29.04.2008 20:26Биотопните аквариуми са общо взето скучни и грозни,за това е измислен акваскейпингът който просто взима най различни стилизирани компоненти от природата/камъни,растения и корени/ и ги смесва в някакъв измислен но приятен за окото ландшафт- нещо като стилизираните манга филмчета и рисунки.
Шъ мъ извиняваш, но много малка част от акваскейпингите са изцяло биотопни, аз имам 4 растителни биотопни аквариума, и определено не бих ги определил като акваскейпинг, нито пък като скучни и грозни. ;)

torsade

Raven, ти започна тоя спор, и това ен ти прави чест. До сега се пазех от намеса, главно защото Боби_ доста добре изложи нещата, според мен.
Не отричам, че да създадеш красив растителен аквариум е може би трудно. Там нямам никакъв опит и приемам, че си прав. Но не трябваше да се изказваш по този начин - имам предвид още първия ти пост.
Да, един растителен аквариум може да е много красив, а един биотопен - не толкова, прав си. Но какво представлява растителния аквариум така, както ти го разбираш? - някакъв сухоземен пейзаж, пресъздаден под водата! Това може да е красиво, но в никакъв случай не е естествено. Ако искаш природа в дома си, и най-скалистия цихлидарник е много по-близък до нея. А ако искаш зеленина - има си саксии, човек може да си направи зелен кът в къщи без въобще да топи растенията под водата. Там може да си оформи пътечка между дърветата, надвиснали клони, скални зъбери... Но да пресъздадеш тази картина под водата на мен не ми допада. За под водата си има подводни пейзажи, които се определят от биотопа. Нещо естествено не може да бъде грозно.
А за Амано... Японците са майстори в подреждането на градини, това е безспорно. А не ти ли е правило впечатление, че имат и един стил само с камъни, чакъл и пясък? Защо ли го имат, щото са прости ли?
Не всичко, което е трудно, е акваристика и не всичко, което е акваристика, е трудно. И не всеки растителен аквариум е красив и много от цихлидарниците са много добре изглеждащи. Но за мен, както и за повечето акваристи, колкото и широко да е понятието, основното в акваристиката са рибите. А някои хора имат и само растителни аквариуми.
И още - за Слави - думата "чалга" според мен трябва да се интерпретира като " нарушаване на особеностите на биотопа". Този израз не би трябвало по никакъв начин да раздразни любителите на растения, освен ако не са предразположени от други фактори... И най-накрая, да, на Слави аквариумите не са нищо особено. Но не знам защо трябваше да бъда обиждан, макар и не лично, за това че гледам цихлиди, без да съм обидил никой, който предпочита растителни аквариуми.
Охлювът не ни е враг!

botan

Мисля, че е време за хепи енд. Хора различни, предпочитания още по-различни. *THUMBS UP*

GrandePippo

29.04.2008 21:11 #57 Last Edit: 29.04.2008 21:13 by GrandePippo
Не знам забележката за мен ли се отнася, но аз съвсем отблизо проследих темата. От самото начало.

Не искам спорове да захващам за и против растителни и цихлидарници. В поста ми ясно личи, че уважавам цихлидарниците и някои цихлидарници намирам за привлекателни.

Единственото, което ме накара да пиша е забележката на Боби за растенията, която съм цитирал вече в предходния си отговор. Стори ми се малко прибързана.

Акваристиката е това, което е, благодарение на един човек от Япония, който популяризира растителните аквариуми. И не може да твърдим за растителните аквариуми, че не са достатъчно сложни и че тая работа с торовете и диоксида била само много шум за нищо.

Raven

Мисля че е време да разясним малко нещата относно определението за биотоп и акваскейп.
Ботан какви са твоите биотопи?
Ехинодоруси в аквариумът ти наречен Амазонка,Криптокорини в проектът ти Азия и Анубиаси в аквариумът ти Африка??
Трябва ли да ти обяснявам че нитто едно от тези растения не е водно и мястото му не е в аквариум- ако искаш да имаш биотоп Амазонка направи си това:
http://www.xylema.net/index.php/ADA-Related/Suikei-Amazon.html
Това е истинският реален биотоп- ако на теб ти харесва- значи е красив.
За теб.

torsade
Виждал ли си подводният пейзаж в африканските езера?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.aquatica-bg.com%2Fwp-content%2Fuploads%2Fdesign-african-2.jpg&hash=1c10f77d3c66fe77398bb5cdf5ab8e5b38556dfa

горе долу на това ли ти прилича?
Всъщност подводният пейзаж там е доста мрачна и грозна гледка и няма нищо общо с вашите цихлидарници- там няма нито бели варовикови камъни нито бял пясък,анубиаси също няма.
Така че не ми говорете за биотопи.
В този смисъл вашите цихлидарници са много повече чалга от някой акваскейпи.

Слави е използвал  терминът чалга просто защото се е научил да отрича нещо което не може да направи,по същата логика аз наричам оперните певци кречетала защото не мога и една нота вярно да улуча.

Аз също не харесвам пресъздадените пейзажи под водта- дървета,пътечки,водопади и тн.
Това е чалга въпреки че са растителни аквариуми,никога не съм го отричал и няколко пъти съм изразявал възмущение в спорове по този въпрос.
Според мен  чистият акваскейпинг е  това:
http://www.xylema.net/index.php/ADA-Related/Layouts-ADA-Galeria-4.html

тук няма дръвчета и водопади - всичко е естествени материали и хармония.
няма подводни пейзажи- вече ви обясних защо.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

iek

Айде и от мен малко примери за "чалга" :-D :


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.picvalley.net%2Fu%2F205%2F51186_976.JPG&hash=7250c0183db2fb28cd585da398b61577f20027fa

същия, по-късно:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.picvalley.net%2Fu%2F205%2F51187_004.JPG&hash=6034db9c08558cc69c77c22b5d8dc7a4feb12845

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.picvalley.net%2Fu%2F205%2F51204_443.JPG&hash=a5bbed7ea22c0031793ab9af4ef3baa19542d64e

По-подробно за горния аквариум: http://www.plantedtank.net/forums/photo-album/11730-planted-125g-african-cichlid-tank-56k.html

и още един:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.picvalley.net%2Fu%2F408%2F101803_947.JPG&hash=13cd76da9d5019690b9434acc48e36b20f16b1f2