• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.02.2024 22:51

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Принципи на Акваскейпинга

Започната от Гарван, 16.02.2005 15:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Гарван

Ето и от мен една преводна статия. Реших, че ще е интересна за да я имаме в архив.

Принципи на акваскейпинга
от Бриджит и Волфганг

Акваскейпинг

В последните години терминът акваскейпинг става все по-познат на акваристите от цял Свят. Големият човек от Япония - Такаши Амано, чрез своите книги постави началото на нов стил в акваристиката. За доста акваристи обикновеното събиране на растения, красиви камъни и корени вече не е достатъчно.
Акваскейпингът се превърна в ценено изкуство.

Тази статия се базира на стила и идеите на Природния Аквариум, комбинирани с моя собствен опит и мнение. Винаги е въпрос на лично предпочитание относно, какъв точно акваскейпинг се опитвате да оформите. Много хора наистина харесват тези красиви, японски аквариуми, но не смятат, че могат сами да постигнат същото. Това не е въпрос на опит, а дали можеш или не. Да създадеш един Природен Аквариум не е по-трудно, от колкото изграждането на обикновен такъв. Внимателният подбор на растения и аксесоари е това, което всъщност прави разликата. Така, че доста хора просто не са достатъчно уверени в себе си за да опитат. Тази статия ще ви даде кратък набор от съвети. Следвайте правилата и ще постигнете целта си.

Природният Аквариум на Амано, често остава грешно разбран. Целта му не е да пресъздаде природен биотоп на даден регион. Всъщност, целта е да се създаде подводен пейзаж. Пейзаж видян от вас в природата, но не под водата.
Самият аз започнах като се опитвах да копирам някои от творбите на Амано, но скоро разбрах, че не може да се копира нещо, което е свързано с природата и живите същества. Въпреки това е добре да започнете да практикувате като копирате някой аквариум, който наистина ви е харесал. Вие автоматично ще използвате правилните растения, коректно ще поставите камъните и ще оставите нужното свободно място за създаване на дълбочина на композицията. С времето ще развиете свой собствен стил и даже понякога ще харесвате повече вашата интерпретация от оригинала, който се опитвате да копирате.
Тогава започнете с нова композиция като мислите за пейзаж, който някога сте видели в природата и ви е направил впечатление. Това може да бъде просто купчина от камъни и скали в планината или голяма поляна насред гората. Всеки си има свои предпочитания и всеки ще избере различен пейзаж и развие свой стил.
В Природният Аквариум растенията И рибите са централни фигури в композицията. Предоставяйки най-добрите условия за вашите растения да се развиват, вие ще направите същото и за рибите си. Когато растенията имат всичко нужно за да растат добре, те предлагат на рибите същото. Растенията уползотворяват излишните хранителни вещества във водата, които биха могли да доведат до високи стойности на нитрати и произвеждат кислород, който е необходим за живота на рибите.

ОТНОВО: Тази статия ще ви помогне да създадете онези красиви аквариуми, които сте виждали по книгите и интернет и които не сте и помисляли, че може да притежавате.  

Нека започнем:

1. Въображение
Въображението е ключа към акваскейпинга.
Визуализирайте мислено всичките си налични растения и реквизит. Сега се опитайте да ги комбинирате по няколко различни начина във въображението си. Ако не можете да се справите така, по-добре започнете с копиране на някой аквариум, който ви е допаднал. С времето ще свикнете да работите с въображението си и ще ви бъде по-лесно.
Представихте ли си картината? Добре, да продължим тогава.

2. Избор на заден фон
Съществуват няколко различни начина за избор на заден фон на аквариума. Някои хора използват корк, други дърво, трети боядисват задното стъкло, а някои използват залепващо се фолио. Няма значение какво ще изберете. Освен ако не искате вашия аквариум да седи в центъра на стаята, сложете му заден фон. Доста неестествено е през аквариума да се вижда стената и всички маркучи и кабели. Ако решите да боядисате задното стъкло или да залепите някакво фолио, най-добре то да бъде черно или синьо. Това ще даде на вашият аквариум прекрасен контраст и ще бъде по-лесно да се концентрирате върху самия аквариум. Не бихте желали, хората да се концентрират върху задния фон, защото се го боядисали в красив червен цвят, нали?

3. Избор на субстрат за дъното.
Доста невероятно е вашият аквариум да изглежда естествено ако сте сложили розови, сини или ярко зелени камъчета на дъното, нали? По-добре вземете кафяви, сиви или черни. Съществуват различни видове субстрати, които ще накарат вашите растения да растат добре. Питайте във форума, какво да ползвате.

4. Избор на художественото оформление
Има няколко основни вида композиции:
Вдлъбната композиция (висока в двата края и ниска по средата)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.aquabotanic.com%2Fimages%2Fconcave.jpg&hash=40f1058eb7c07388863f52a370fc474314e26064
Изпъкнала композиция (ниска в двата края и висока по средата)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.aquabotanic.com%2Fimages%2Fconvex.jpg&hash=d76b3e03d2437a57cb0352bf3d23185706909935
Формата не се определя единствено от растенията, както виждате.
Триъгълна компоцизия (висока от едната страна и ниска от другата)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.aquabotanic.com%2Fimages%2Ftriangular.jpg&hash=a69c6c1777c06bf509a2d1501b13e6e84f5f0152
Правоъгълна композиция (висока и в двата края) - Тази е добре да избягвате. Тя не ви позволява да оформите отворени пространства, а те са много важни за създаването на илюзията за дълбочина. Така че, понякога по-малкото е всъщност повече.

5. Избор на реквизит
Дълго време акваристите търсят онова перфектно (красиво) парче корен или камък. Те го слагат в аквариума и... е не изглежда толкова добре, нали?
Специално, когато създавате композиция с камъни е много по-важно да използвате различни по големина камъни от един вид, от колкото един единствен красив камък. Един самотен камък в аквариума винаги ще изглежда неестествено, но когато сложите два или повече, е вече така бихте го видяли в природата.
Сега вземете вашите камъни или корени и ги поставете в триъгълник (ако са поне три). Най-големият (ако е достатъчно голям) обикновено е основната фокусна точка, така че внимавайте къде ще го поставите. (вижте златното правило за основните фокусни точки малко по-долу).
Никога не използвайте различни видове камъни и корени. Дори да съберете най-грозните камъняци, които се сещате, те трябва да са от един вид. Сложете ги правилно в групичка: Обещавам ви, те ще изглеждат добре. (виж за червени тухли не съм сигурен)!

6. Аранжиране на основните фокусни точки.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.aquabotanic.com%2Fimages%2Fratio.jpg&hash=b205bd9c43a649ddfdfaf8331e0c81419c8c63d5

За да получите отлична композиция се нуждаете от една или максимум две фокусни точки. Това обикновено е нещото, което гали окото ви. Камък, парче дърво, корен или група красиви растения. Ето тук идва златното правило за пропорциите.
Сигурно сте опитвали да поставите най-красивото си растение точно в средата на аквариума. Не е било нищо впечатляващо, нали? Така е, защото когато имате симетрична композиция вашите очи се хвърлят от ляво на дясно и обратно.... Това не е успокояващата атмосфера, която сте се опитали да пресъздадете и която да седнете и съзерцавате с часове.
Древногръцките философи и математици са открили това векове назад: най доброто съотношение, което успокоява окото е 1:1.618. Ееее????
Нека обясним. Когато пиете кафето си и смесите една част мляко с пет части кафе (само пример) вие получавате съотношение от 1:5.
Така че, когато поставите основната фокусна точка, вие разделяте аквариума на две части. Съотношението им една към друга трябва де е 1 : 1.618.
Как да направим това? Много просто. Измерете дължината на аквариума и я разделете на 2.618. Запомнете резултатът и измерете толкова сантиметра от едната страна на аквариума. Отбележете го. Останалата част е 1.618 (не ви трябва диплома по висша математика). Мястото, което сте отбелязали е там където трябва да поставите вашето специално, централно парче от аранжировката - фокусната точка или както там я наричате.

Не е много мъдро да поставяте две фокусни точки в аквариуми по-малки от 200 литра. Никога не се опитвайте да слагате повече от две фокусни точки.

7. Преден, среден и заден план
За да придадете дълбочина на вашите аквариуми е много важно да използвате ниски растения. Не е нужно да слагате високи растения, защото винаги може да направите хълмчета или да сложите високи камъни или корени, които да изпълняват тяхната функция.
Ако нямате подходящи камъни, хълмчета (тераски) или корени, ще ви се наложи да ползвате високи растения, за да направите добър заден план.
Амано често ползва Riccia fluitans и Glossostigma elatinoides. Въпреки, че второто е доста трудно за отглеждане, дори и за напреднали акваристи, то ричията е лесна за култивация. Тя е плаващо растение, което се нуждае от малко грижи.
Разпитайте из форума за ричия.
Еleocharis е другото растение, което често се ползва в преден план. Забележка: Glossostigma-та и Еleocharis-ът не трябва да се засаждат директно, както сте ги взели от магазина. Разделете ги на малки туфи и ги засаждайте поотделно. Това ще ги накара да растат по-бързо и ще намали риска от загниване. След като засадите Еleocharis-а, подравнете растението за да е с височина от около 2 сантиметра. Еleocharis-ът се отглежда във ваничка докато пусне нови разклонения. Старите ще загинат и ще бъдат нападнати от водорасли.

8. Ред на засаждане
Първо засаждате (поставяте) вашата фокусна точка. След това идва ред на ниските и средните растения и накрая са високите.
Винаги се опитвайте да садите възможно най-гъсто.
Стеблените растения са специално подходящи за оформяне на вашата композиция. Доста от растенията с малки листа, като например micranthemum micranthemoides, m. umbrosum, mayaca sellowiana или rotala indica, лесно могат да бъдат подрязани така, че да им се придаде желаната форма. Но както вече споменах, те трябва да се засаждат доста на гъсто. Вземете два, три стръка и ги засадете с помощта на пинсети. На около 2 сантиметра от тях, засадете още два, три стръка и така. Колкото по-нагъсто садите в началото, толкова по-бързо ще покарат растенията. Специално в началото е добре да се подрязват върховете и отрязаните части да се засаждат между вкоренените. По този начин, лесно и бързо, вкоренените растения ще покарват нови разклонения.

9. Листа и цвят
Винаги е по-добре да се използват растения с различен размер на листата и/или цвят. Отново, това ще създаде повече дълбочина и естествен вид. Ако вашият аквариум не е много голям (под 200 литра) е по-добре да използвате растения с малки листа. Това ще направи вашият аквариум да изглежда по-голям, от колкото е всъщност.
Специално червените растения могат да придадат повече контраст на вашия аквариум, но внимавайте: Ако използвате едно единствено червено растение, то ще се превърне във фокусна точка. Ако вече сте избрали някой камък да бъде вашата основна фокусна точка, вие ще придадате твърде много напрежение на вашата композиция и очите ви ще скачат от една фокусна точка на друга.

10. Риби
Не трябва да слагате рибите директно от самото начало. Има доста статии в мрежата относно азотният цикъл.
Винаги е по-удачно да сложите ято от еднакви малки рибки, от колкото по една, две различни и големи. Голямо ято от тетри или расбори ще накара вашия аквариум да изглежда доста по-голям (специално на снимки, ако искате да участвате в конкурса за акваскейпинг).
Изберете риби, които няма да разрушат вашата композиция. Доста видове риби имат навика да ровят и това ще развали внимателно подреденият от вас зелен килим в преден план.
Също така имайте предвид, че има риби, които са малки като ги купувате, но лесно могат да достигнат на големина половината от аквариума ви. Това няма да е добре, нито за рибата, нито за вашия подреден аквариум така, че преди да купувате четете и питайте. Доста търговци предпочитат просто да продават. Изгодна покупка, за която ви е казано, че ще остане малка, лесно може да порасне до размера на малка акула.

11. Поддръжка
Да подредите вашия аквариум е едно, а да го поддържате и подобрявате, съвсем друго. Само честото подрязване и смяна на водата, както и добър баланс между хранителни вещества/светлина/CO2 ще ви помогне да достигнете целта си. Понякога, когато вашите растения се развият може да се наложи да ги смените, защото вече не отговарят на първоначалната ви визия за композицията.
Всъщност поддръжката далеч не е толкова трудна специално с помощта, която всеки на форума би ви дал с радост. Просто опитайте и ще бъдете изненадани от себе си.

niky

Много ми хареса тая статия.
Ако успея и да направя нещо, ще се похваля със снимков материал.

Гарван

Цитат на: "Niky"Много ми хареса тая статия.
Ако успея и да направя нещо, ще се похваля със снимков материал.

Жалко, че моя аквариум не е такъв тип, ама и аз се запалих докато я превеждах  :wink:

Не ги ли държиш статиите някъде отделно?

niky

Ами те са в FAQ. Мога да я преместя.
Но се чудя дали да не я сложа на сайта направо.
Според мен  е много полезна.

Гарван

Цитат на: "Niky"Ами те са в FAQ. Мога да я преместя.
Но се чудя дали да не я сложа на сайта направо.
Според мен  е много полезна.

Ми редактирай я, щото има правописни грешки тук-там и я слагай. А може да я направиш и sticky тук, щото тя си е за Оформление и декорация.

miTko

Цитат на: "Niky"Ами те са в FAQ. Мога да я преместя.
Но се чудя дали да не я сложа на сайта направо.
Според мен  е много полезна.
Определено е за сайта!
Разни мои АКВАРИУМИ 

ivo

Статията си струва, но не мислите ли че може да се разшири и обогати?

Защото тези, ще ги нарека принципи на пространствено оформление, е добре да се знаят, а който иска може и да ги следва.

77

Цитат на: "Niky"Много ми хареса тая статия.
Ако успея и да направя нещо, ще се похваля със снимков материал.
през пролета се очертава  доста хора да правят нови аквариуми или нов дизаин на аквариума си,че си мисля защо не направим едно конкурсче на лято :wink: пък и сера могат да се включат с някоя наградка :wink: такова нещо не е имало досега у нас,ама не е лошо да се пробваме :D пък и килимен каза че всяко начало е трудно :wink:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Boby_

Цитат на: "Гарван"Ми редактирай я, щото има правописни грешки тук-там и я слагай.

Аз статията не я изчетох, защото темата не ми е много по вкуса, но в заглавието има граматическа грешка, която ми вади очите всеки път, щом вляза в тая секция. Извинявай, че правя такава забележка, но си позволявам, понеже е в заглавието и всички я виждат постоянно.
В заглавието на темата си написал "Принципи на акваскейпингът", като неправилно си поставил пълен член на думата "акваспкейпинг", въпреки че тя не е подлог в изречението. Правилно би било да се напише "Принципи на акваскейпинга".

:wink:

Гарван

Цитат на: "Boby_"
В заглавието на темата си написал "Принципи на акваскейпингът", като неправилно си поставил пълен член на думата "акваспкейпинг", въпреки че тя не е подлог в изречението. Правилно би било да се напише "Принципи на акваскейпинга".

:wink:

Бцулютно верно.

Ако бях посещавал часовете по Български по-често, вместо да ходим да пушим и да щипем мацките, нямаше да се излагам сега кат кифладжия.  :P

niky

Това за конкурса е една много добра идея.
То не че сме кой знае колко хора, ама пък така имаме стимул за нещо :lol:

bimbargo

Споко, не си само ти. Аз чакам момента на отмяната на пълен и непълен член като норма в българския език.  :P
А за конкурсче идеята е супер. Аз преаранжирах аквариума преди две седмици и ще се включа с най-голямо удоволдтвие. А няма по-голяма награда от признанието, че си направил нещо наистина красиво и истинско.
По-добре мразена личност, но личност!
Аквариум

Longanlon

Малко ше я бутна от тук-от там, така или иначе беше предвидена за написване. Давайте и предложения какво още да се сложи.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

ivo

Ами примерно малко повече снимков материал.. примерно някой пусна линк от друг форум с добри снимки на холандски аквариуми (растениевъдите сигурно са се влюбили в тях).
Също така да се акцентира на оформлението на аквариума от гледна точка на грунд, разположение на камъни, укрития, дървена декорация и ред други.

 ..идеите винаги идват по-лесно, когато видиш снимки на други 'идеи'..

Raven

като се прибера в къщи ще ви пусна избрано от личната ми колекция от сайтове за холандски аквариуми :D

въпреки че предполагам тези които се интересуват ги знаят - не веднъж сме ги въртяли тук.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Similar topics (3)

18965

Публикации: 2
Прегледи: 3810

54073

Публикации: 15
Прегледи: 18547

43728

Публикации: 15
Прегледи: 9056