• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 13:12

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Първи стъпки в акваскейпинга :)

Започната от Kirilorius, 06.01.2013 22:39

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Kirilorius

Здравейте колеги,
Реших да се хвърля в дебрите на акваскейпинга и създавайки тази тема ще ви покажа, какво направихме със съпругата ми :). Разбира се съм отворен за всякакви коментари и критики, тъй като човек се учи докато е жив.
Досега гледахме само златни рибки около 2 години, но както знаете тези красиви приятели не позволяват почти нищо да вирее в аквата(изключвам анубиас). Подарих златните рибки на колеги съфорумници и започнах да се подготвям за новото начало. Разбира се изчаках да мине 21-ви, та да видя има ли смисъл да се хабя  :crazy: .Благополучно се разминахме с края на света и дадохме старт на нов.... аквариум.
В началото бе грунд,субстрат и малко.... тор  :) Подложката е 3,5кг, кафявия грунд е 3-5мм - 7 литра, а белият грунд е 2-4мм - 7 литра, торът е 1,5кг.

Тази подложка, която използвах, знам че е много силна и ако не се запечати добре с грунда рискуваме да си отгледаме "водорасляк", а не красив скейп. Рискувах пък ще видим какво ще стане. На снимката се вижда един пакет с тор, който е твърд и прилича на млаки парчета пемза. Идеята му е като се смеси с подложката да не позволи след време да се получи слепване и слягане на основния материал.
Следващата стъпка бе да залепя фолиото на аквата.

След това да изгоня всички мехурчета под фолиото, като предварително бях напръскал стъклото много обилно с препарат за почистване на стъкла и повърхността му беше мокра.

Така изглеждаше вече завършена работата с фолиото без нито едно мехурче останало под фолиото :)

Започнахме да пълним готовата смес от подложка и тор, като имах предвид настилката да не е повече от 1см.
Така изглеждаха нещата след подравняването.

Започнахме оформянето на пътека в нашия пейзаж :)

Пътеката е готова...


След което следваше насипването на другия цвят грунд.

Поставянето на корена беше следващата стъпка, като имах леки съмнения дали ще е достатъчно количеството насипан грунд. Ако се окажеше малко то коренът щеше да падне и да не се получи замисъла.

Обаче точно като в американските филми всичко завърши с хепи енд и коренът седеше идеално в хълма. Между другото дървото е от лоза и идеята му е да наподобява дърво на хълм  :P

За направата на този пейзаж се вдъхнових от Фелипе Оливейра, който е много добре познат в средите на акваскейпърите  :D
Последва засаждането на Hemianthis Micranthemoides, който трябва да оформи килим в моя пейзаж. Евентуално може да има засаждане и на други полянкови растения, но в по-напреднал стадий.

Така изглеждаше вече засаденият хемиантус оформеният пейзаж. Докато правех скейпа реших да смеся двата грунда и да оставя само около дървото кафяв такъв, наподобявайки кореновата система на истинско дърво.

Последният етап беше пълненето на аквата с вода. Тогава се сблъсках с друг проблем - как да сипя водата без да разваля релефа и скейпа. Тогава се допитах до Гугъл и след 5мин търсене открих, че най-безопасно е с фолио на дъното. Та като наливам водата с маркуча да нямам проблеми :)

Финалната щриха беше да пусна осветлението и да снимам резултата  :P

Оформянето на аквата не е приключило, защото остава да се върже сингапурски мъх на клоните на дървото, който да оформи неговата корона. Но в момента не намирам никъде по магазините, даже и обява съм пуснал, но до момента нищо.
Нямам намерение да пускам СО2, тъй като тези растения нямат толкова голяма нужда. Ако в бъдеще видя, че се налага ще спретна една системка  :P. Поддържам температура 26 градуса.
Да кажа малко и за размерите на аквата: Д/В/Ш 80/45/35 което прави 126л. Аквата е Resun DM-800 с 2 лампи по 27 вата 6400К, дънен филтър, който съм приспособил да не е вече такъв и нагревател 150вата. Светя по 9 часа на ден и стискам палци всичко да стане, както трябва. Ще качвам снимки периодично за да ви държа информирани какво се случва.
Забравих да кажа, че обитателите на аквариума ще са неони и стъклени разбори общо около 40-50 бройки за да е пълна идилията  :D, но чак когато се оформи целият пейзаж!
Поздрави от мен,
Кирил
Силата на вълните е в тяхното постоянство!!!

JEM

Колега  *privet*за хъса.Много добре се е получило и дано във времето се развива така като сте го намисли,а за нас ще бъде удоволствие да ни правиш съпричастни към темата от време на време.Успех.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Fimages%2F852%2F6799852C.jpg&hash=f2353be992cf54bc4f05d0515acf68d5dedde1e7

denbosch

Добро начало *THUMBS UP*!Късмет и от мен!

stanislav89

Браво, много добре. Да не забравиш да пускаш снимки да видим какво е станало. :-)

trupai

Страхотно,  *privet* за ентусиазма!
Ела да ти наскубя мъх колкото искаш *DRINK*
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

koifish

Браво на вас.  *privet*  *privet*
Хайде предполагам, че след уикенда ще ни покажеш и вековния дъб раззеленил се.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs24.postimg.org%2Fbgz881t9t%2Fwhat_the_symbolism_koi_fish_71938.jpg&hash=9b2aceedc367c13a162c001db33fe29dc72c588d

Kirilorius

Благоаря ви колеги за отзивите. Има прогрес в аквата и ще кача снимки уикенда :)
Силата на вълните е в тяхното постоянство!!!

povdigaz

много добро начало успех

Kirilorius

Здравейте отново,
Ето как върви аквата след почти 2 седмици. Добавих система за СО2 на Тетра. Вързах мъх Vesicularia Dubyana (Сингапурски мъх), посадих Lilaeopsis novae-zelandiae и Glossostigma elatinoides. Параметрите на водата са: GH-5    kH-6   pH-7,3. Всеки ден торя с течен тор Феропол. СО2 пускам само през деня докато светят лампите, а през нощта аерирам и филтрирам. Светя по 11 часа. Ъпгрейднах малко лампите на аквариума и сега съм с 2х32 вата на Филипс енергоспестяващи, което се равнява на 288 вата конвенционални крушки с волфрамова жичка. Всяка от крушките е със светлоотдаване 2240 лумена. Най-важната придобивка обаче са 15бр разбори, които видимо се чувстват много добре. Сменям вода през 2-3 дни по 4-5%.


Силата на вълните е в тяхното постоянство!!!

daka 76


koifish

Браво след още 2 седмици ще е  още по-добре. Ако филтърът ти работи денонощно( то така и трябва) няма нужда да аерираш и без това при аерацията много малко кислород процентно се разтваря във водата. Важно е филтъра да прави течение на повърхността тогава става истинското насищане с кислород.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs24.postimg.org%2Fbgz881t9t%2Fwhat_the_symbolism_koi_fish_71938.jpg&hash=9b2aceedc367c13a162c001db33fe29dc72c588d

Георги

Добро начало.
Този дифюзор няма да ти свърши работа, тъй като не е под налягане, нито се движи водата в него.
Ако не си използвал мъх за форма досега, имай предвид, че ще трябва да го подстригваш и разресваш, за да не загние.
Успех :)

phalenopsis

Цитат на: Георги - 18.01.2013 16:23
Добро начало.
Този дифюзор няма да ти свърши работа, тъй като не е под налягане, нито се движи водата в него.
Ако не си използвал мъх за форма досега, имай предвид, че ще трябва да го подстригваш и разресваш, за да не загние.
Успех :)

Може ли да ми кажете как се разресва мъха? До сега не съм гледала, но сега имам и искам да го вържа на корен, както колегата е направил тк.Как точно се поддържа?

diskusi233

Страхотно се е получило.. *THUMBS UP*

http://www.planetinverts.com/Red%20Cherry%20Shrimp.html

S_mo

Цитат на: Георги - 18.01.2013 16:23
Този дифюзор няма да ти свърши работа, тъй като не е под налягане, нито се движи водата в него.
Полвах същия преди, разтваря всичко напълно, само че трябва постоянно да цъскаш. Пробвах да го задвижа с мая и захар, но трябваше да стискам бутилката за да увелича налягането докато го пълня.

Similar topics (5)

29711

Публикации: 20
Прегледи: 36862

836

Публикации: 41
Прегледи: 49996

18965

Публикации: 2
Прегледи: 3822

60120

Публикации: 56
Прегледи: 20245

57804

Публикации: 6
Прегледи: 5151