• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 11:17

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Резултати от конкурса IBAC 2013

Започната от NO CARRIER, 03.06.2013 12:36

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

miTko

Цитат на: Стоян Михов - 04.06.2013 12:49
:popcorn: Ебаси сеира  *bg*
Нали? Вие със солените колко сте назад с материала... :-D
Разни мои АКВАРИУМИ 

Деян

Значи, то човек да не отиде на работа. Прибирам се и хоп! Две страници отгоре глупости. Имаше няколко колеги, които се разпалиха, ама така е. Ние сме си нация тарикати. Спре ни катаджия и вместо да ни е тъпо, че сме карали с 30км отгоре на ограничението, ние почваме с циганията - "ама ти що не спря ей тоя дето сега прелетя от тука?". Защото е спрял теб! Теб те е спрял, на теб ти пише акт, утре ти ще прелетиш покрай патрулката и ще псуваш полицията. Позната история, а? Българите обаче имат и друго свойство. Отиват в чужбина, първо става най-стриктни шофьори, а пък ако сгафят - плащат си и точка. Кой ще ви търпи в една Франция или една Германия да се разправяте? Та така уважаеми. Преди време имаше сбирки, аз не можех да отида а исках. Сега няма сбирки, мога да отида ама не искам. Така стана.

Стига сте се били за "кокала". Наистина, трябваше да се приеме предложението да няма награди, та тогава да видя за какво ще се карате.

kamos

Все ще намерят за какво да се карат, повярвай ми. Иначе сеира стана ... :popcorn: :popcorn: :whistle:
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

NO CARRIER

Догодина всички модератори жури и никакви награди.  *privet*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

trupai

Дори и да няма награди, пак ще има недоволни и мрънкащи. Факт е, че не сме свикнали да приемаме решенията на журито - типично Български манталитет! Все другите са ни виновни, правим всичко както трябва, а някой не ни оценява правилно! Всички гледаме телевизия и видяхме какво се случва с "Преуспялата Българка", живееща в САЩ - бие се в гърдите и обижда журито в национален ефир!
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

Живко

Поздрави на всички!

Не помня от кога не съм писал във форума, а и не съм чел теми.
Позабравил съм лошият тона на амбициозният модератор, вечното мрънкане на недоволните и бягството на тези като мен.

За съжаление конкурса не е от най-силните. В същност този конкурс бе замислен като Балкански и спирането на чуждестранното участие нанесе тежка рана. Е, нищо. Следващият път повече.

Личното ми наблюдение, че има прогрес в коментарите. Дори и под негативна форма се коментираха аквариумите на участниците. Кой как си наредил хардскейпа. Проблеми с растенията и водораслите. Изобщо градивни коментари.

До известна степен хората, които се оплакват от неяснота в журирането и боравенето с критериите са прави. Трудо е да разбереш как се е формирала оценката. А защо е така!?
Просто е.
Системата на оценяване е перфектна, до колкото може да бъде такава, една система с тези функции. тази е направена да се оценяват голям брой участници. За това и ползва много точки. Никой не се усети, включително и аз, че при ниска активност това ще е проблем.
Какво се получи на практика. Аз съм оценявал аквариумите без да се съобразявам със световното ниво в акваскейпа. Съответно съм ползвал за оценка всички точки. По критерия впечатление най-слабите получават около 30 точки, средните до 70, най-добрите над 70 т.
Виждам обаче, че други съдии са ползвали различна база. Оценявали са аквариумите на база световно ниво. Там съответно положението е друго. Най-добрият ще получи до 60-70 т.Като вземем предвид факта, че аквариумите, под 7-8 място за за мен, са доста под нивото на другите, по метода на оценяване на колегите ще се получат много ниски точки.
Така могат да се получат драстични разлики между оценките на различните съдии, за един и същ аквариум. О
Написах това за да се обяснят разликите.
Това обаче не е толкова съществено. Важното е, че всички съдии сме подредили аквариумите в почти еднакво класиране, с малки изключения. А това означава, че системата работи. За да работи по-ясно обаче трябва да се намали броя на точките. Да кажем да останат 25% от всички възможни точки.
Крайният резултат пак ще един и същ, но ще е по-ясно за участниците.

Ще напиша нещичко и за акваскейпа. Някой си позволи да прави описание. Най-вълнуващото е, че това просто е изкуство. Никой не може да каже какво точно е акваскейп. Независимо дали се пресъздава нещо подводно, надводно или космическо, стига да изглежда естествено, натурално то е акваскейп. В някой конкурси се тачат къщите на хобитите, но в други теса на последните места. Не искайте жури с еднакво мислещи членове. Това може само да ограничи переспективата в един конкурс.
: 05.06.2013г 16:04ч
Пропуснах нещо важно!

Някой ще попита, ама защо всички съдии не гласуват по еднакъв начин.
Ще обясня и за....  трудно разбиращите.

Бяхме поканени да оценим аквариумите.
Може би щеше да е по-добре да ни кажат как да оценяваме. Или още по-добре да оценяваме не според нашето усещане, а по-точно определен начин. Май щеше да е най-добре да ни кажат за кой аквариум, колко точки да дадем.
Как мислите? Как е най-добре?

Накрая поздрав на всички участвали!
Победата е важна, но не е най-важното!
*privet*
Никой не се е родил научен.

pqko

Аз съм на токова мнение,който не е доволен,или мисли че е пренебрегнат,да не си пуска повече аквариумите.
Яз съм доволен от моя резултат,като за първи път си пускам аквариум на конкурс.
И се надявам до година да бъде по добре,човек се учи цял живот,и добре журито е написало какви недостатаци има аквариума,
точно така можеш да корегираш грешките си!!!!!!!! *DRINK*

Асен Евгениев

05.06.2013 19:58 #82 Last Edit: 05.06.2013 23:58 by akapulko
Цитат на: Raven - 04.06.2013 09:40
винаги съм бил против журито защото така всеки персонализира недоволството си в определени хора, гласуването според мен трябва да е общо и да се изпипа така че да няма шмекерии

Мариане, дори и да няма шмекерии, абсолютно несериозно е "акваристи", гледащи две гупи в колба и неспособни
да разпознаят дори едно растение, да оценяват акваскейп! Все пак не е важна само общата визия. Освен ако
не се намалят и снижат критериите, но тогава надали ще е акваскейп. Аз също съм роптал срещу журито /по-точно
срещу точкуването/, особено след издънката с аквариума на Иво, но журирането е най-доброто /или най-малкото зло :-)/
за този конкурс. *DRINK*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

sheytan

Поздравявам всички участници в конкурса. Много се изговори за неправилно оценяване, но според мен хората, недоволни от резултатите трябва да се замислят как да подобрят визията на аквариумите а не да обвиняват странични фактори.  Модераторите пък трябва да са по-строги и да не позволяват лош тон и заяждания. Остава малко горчив вкус в крайна сметка единствено заради лошия тон в коментарите.
Апелирам към организаторите да не се отказват. Въпреки някои недоволни начинанието е добро и според мен трябва да се развива в бъдеще. Очаквах да видя повече аквариуми. Живот и здраве догодина... :)

miTko

Живко, аз също не съм оценявал като за световно, защото не е такова...
Гледах да разтегна повече обхвата на оценките между най-добрите и най-лошите. Иначе за какво ни е такава подробна система, ако ще оценяваме само между 40 и 60 % от възможните точки, примерно.
На двамата, на които съм пожелал успех на международни конкурси, да не си помислят, че там ще ги оценяват с подобни оценки(ако са по същата с-ма на оценка).
А, между другото, преди да си пускат за конкурс аквариумите, участниците трябва да си правят самооценка на работата, за да не се излагат после.
Препоръчам следното:
- периодични снимки на аквариума, за да се следи развитието
- разглеждане на снимки от конкурси
Разни мои АКВАРИУМИ 

Живко

Цитат на: pqko - 05.06.2013 18:25
Яз съм доволен от моя резултат,като за първи път си пускам аквариум на конкурс.
*DRINK*



От твоят аквариум могат да излезнат няколко акваскейпа. Разбира се, с малко повече усилия в поддръжката на растенията. Не може да се очаква кой знае какви резултати без никакъв хард скейп(без камъни и корени. Както каза Raven търсим нещо уникално. В днешно време без харскейп няма шанс.

Иначе една много бърза и груба намеса в твоята снимка показва, че дори с наличният ресурс, може по-добре.
Е, не бих ползвал точно тези крещящо червени растения, но...
Никой не се е родил научен.

Raven

Отново за незнамсикой път ще обясня един много полезен трик който се ползва от Амано и от други оценяващи и който показва така нареченото първо впечатление или директно въздействие на един аквариум, виждал съм как точно го прави Амано но не е трудно да го направи всеки.

Знаем че най голям брой точки се дава за идеята, тя е най ценното нещо в един аквариум, основната конструкция и форма върху която след това е градена композицията.

За да се схване тази идея минимизирайте снимката на аквариума, отдалечете се от монитора на другия край на стаята и ще видите един основен силует който показва самата идея, скелета на композицията изчистен от разсейващи детайли, вижда се само една форма и съотношения на основните елементи.

Амано вади всички снимки които получи на хартия, реди ги на земята в редички, разхожда се между тях и ги гледа отгоре, когато някой му хареса го взима и така ги реди и сортира.

След това вече започваме да увеличаваме и гледаме видът на растенията, качеството на снимката, рибите и тн.

За съжаление на този конкурс аз не видях идея.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Георги

Колегите, които създадоха проблеми бяха на косъм от наказване.

rakim

Живко, с това определение за акваскейп мисля че повече би объркал хората.По тази логика цихлидарниците , биотопите и всички могат да участват, само не виждам какво хармонично има в една ливада с пейка под водата.Иначе личното ми мнение и за снимка ,за комбнация на риби ,за цялостно излъчване на аквариума както и състояние на растенията е че аквариум 2 и 3 за главните претенденти за 1-во място.
540л Южна Америка

dafil

Цитат на: Raven - 06.06.2013 14:30

За съжаление на този конкурс аз не видях идея.
...щото има идеи, които се събират и в 30 пъти по-малък обем ли ;-)-обиждаш ме
*DRINK*

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c