• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.04.2024 11:28

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Ватове, Келвини, Лумени, Ефективна радиация и още...

Започната от kraltchev, 22.07.2005 01:21

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kraltchev

Ватове, Келвини, Лумени и Ефективна радиация

Преди няколко дни полафих с Рейвън за това как в България избирате лампите и както и очаквах имаше голяма разлика от това което ние правим тук.

Тук в Америка гледаме ватовете и келвиновата температура.  Приемаме че т. нар. "дневна светлина" лампи имат всичките дължини на вълните които са нужни на растенията.  Гледаме да сложим най-малко 0.6 вата на литър. 5500 до 10000 Келвина.

В България както май и в цяла Европа избора е основан на лумените. 30-50 на литър и при това ватовете са без значение.

Дотук всичко е ясно но аз намерих една ужасно подробна и трудна за четене статия която разглежда въпроса за избора на лампите и взима под внимание т. нар. "ефективна радиация" - тоест дали лампата стимулира фотосинтезата добре или е просто красива силна лампа с много ватове, висока келвинова температура и високи лумени.  След ужасно детайлните обяснения и сравнения статията дава не по-малко сложно обобщение как би било най-правилно да се избират лампите за аквариуми с растения.

Ако може някой по-технически грамотен от мен да преведе цялата статия ще е най-добре.  Аз мога но ви е ясно какви термини ще измайсторя щото не знам точно как да ги преведа:

http://www.aquabotanic.com/lightcompare.htm

От опит, как смятате че е наи-добре да се избират лампите?

--Николай

Longanlon

тая статия съм я чел, само дето ми се стори, че авторът търси под вола теле - излишно усложнява нещата, мислейки си, че като намери перфектната лампа за 20000 долара и растенията му изведнъж ще станат най-хубавите на света.

това не е изолирано явление де - доста хора вероятно подсъзнателно приемат идеята, че с усложняване на някои технически аспекти (точни проценти торове, едикакви си лампи и др.) ще направят 'пробив' в отглеждането на растения или може би дори ще могат да пренебрегнат значението на другите фактори освен този, който те са избрали да се занимават детайлно с него.

отнасям се с леко пренебрежение, тъй като според собственото ми виждане няма някаква магическа формула от точни до хилядна след запетайката стойности, които ако се спазват и растежът е гарантиран. аз сматам, че растенията са живи същества и като такива са адаптивни и за тях има много по-голямо значение общата комбинация от фактори, отколкото съвършено точната им 'дозировка'.

а, още нещо - да говориш с рейвън не е като да говориш с българската акваристика - тук комай всеки си има собствено мнение по всеки въпрос и именно това му харесвам на нашия форум за разлика от американските.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Живко

не че имам кой знае какъв опит,но...
лумените и ватовете са различни мерни единици.
това което засяга растенията е количеството и качеството светлина,която е насочена към тях.това количество се измерва в лумени и келвини.
колкото повече лумени,толкова повече светлина.това е просто. :D
друго обаче е положението с келвините.те измерват цветната температура на светлината.колкото повече келвини толкова повече е наситена светлината.
въпроса е с какво е наситена.просто казано с кои цветове е наситена.
доказано е,че растенията не виждат всички цветове.виждат основно червения и по-малко синия цвят.
лампите дейлайт-860,965 са с висока цветна температура,от 4500К нагоре.светлината при тях не е фиксирана само в червеното и синьото.в нея влизат много излишни цветове.на всичкото отгоре излъчването в червения сектор е много слабо.
с други думи ако се ползват такива лампи,ще се налага монтирането на излишно силно осветление,което да компенсира слабите места в цветното предаване.

има специализирани лампи,които са с висока цвтна температура и то точно в необходимия спектър.
Гро лукс-имат много добър ефект върху всички растения.има и други,да не ги изброявам,всички ги знаем.
по мои наблюдения всички лампи с тесен цветен спектър,са с малко лумени.явно все още не е възможно да се произведат лампи,които да излъчват само в синия и червения сектор и в същото време да са с много лумени.
според мен недостатъка на специализираните лампи е в неестествените последици от тях:-неестествени цветове на растенията;-червенеещ като цяло аквариум;-изкуствено изглеждащи риби.

та така.
за мен най-добрия вариант е използването на комбинация м/у специализирани лампи и осветление дейлайт.това кое осветление трябва да е основно зависи от целите,които са набелязани.

простете на лаика за дългия пост. :oops:
Никой не се е родил научен.

miTko

Според мен лумените са определящи, защото  така се прескача цяла верига от трансформации,  докато се стигне  от ел.мощност до  светлина!А  нас  ни интересува светлината, нали?Още повече, че лампи дори от един вид, но от различни поколения са различно ефективни!Тогава за какви ватове  говорим?Има и друго,на всяка лум.тръба пише  нейната мощност, но без баласт/пусково устройство и прочее!На енергоспестяващите в едисонов цокъл, например мощноста  се  отнася за лампата заедно с пускащото устройство  в нея!А има и други  видове лампи  - изобщо кашата става  пълна! Вярно е, че на всяка  лампа пише колко  вата  консумира, но колко лумена излъчва - не! Ватовете са интересни затова, колко дадена лампа ни бърка в джоба(Рейвън, правиш  ли сметка за халогените  вече?)!
Разни мои АКВАРИУМИ 

Stas

Цитат на: "Живко"
лампите дейлайт-860,965 са с висока цветна температура,от 4500К нагоре.

Всъщност точно тези двете са с 6000К и 6500К. Това означават втората и третата цифри. Първата е за индекс на цветопредаване (CRI = Color Rendering Index): 8 е за около 82-85 Ra, а 9 за 92-98 Ra - точната стойност зависи от модела на лампата.

Някой ден Violeta и аз бихме могли да помолим един човек в ДЕНИМА, който е и преподавател, да напише една кратка статия и да ни разясни ситуацията около тези параметри и спектрите на лампите. Ще го попитам дали е навит.

miTko

За мен лично, ползата от лампи със специален спектър в акваристиката(не говорим за други области!) се надценява!
Разни мои АКВАРИУМИ 

tishovsx

Кашата е пълна....., но според мен комбинация от няколко фито лампи е за предпочитане, аз съм ги наредил, 1.дейлаит, 2 аква стар, 1 гро лукс, ама някога нямаше такива и пак гледах растения и водорасли нямах...не знам вече кво става :roll: Имам чуството, че колко повече се занимавам с това прекрасно хоби, толкова повече нищо не знам... :oops:
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

Живко

Цитат на: "tishovsx"Кашата е пълна....., но според мен комбинация от няколко фито лампи е за предпочитане, аз съм ги наредил, 1.дейлаит, 2 аква стар, 1 гро лукс, ама някога нямаше такива и пак гледах растения и водорасли нямах...не знам вече кво става :roll: Имам чуството, че колко повече се занимавам с това прекрасно хоби, толкова повече нищо не знам... :oops:

количеството елементи,които растенията консумират,зависи също така и от силата на светлината и от СО2,а сигурно и от др. неща.
не знам ти,но аз този момент май съм го пропуснал.
нормално е да се появят водорасли при мен,щом съм спрял торенето и СО2,а светлината съм оставил същата.водораслите се възползват от забавения растеж и се ширят на воля.все намират какво да ядат.

пак стигаме до баланса.
БАЛАНС!!!
Никой не се е родил научен.

miTko

Цитат на: "Живко"
Цитат на: "tishovsx"Кашата е пълна....., но според мен комбинация от няколко фито лампи е за предпочитане, аз съм ги наредил, 1.дейлаит, 2 аква стар, 1 гро лукс, ама някога нямаше такива и пак гледах растения и водорасли нямах...не знам вече кво става :roll: Имам чуството, че колко повече се занимавам с това прекрасно хоби, толкова повече нищо не знам... :oops:

количеството елементи,които растенията консумират,зависи също така и от силата на светлината и от СО2,а сигурно и от др. неща.
не знам ти,но аз този момент май съм го пропуснал.
нормално е да се появят водорасли при мен,щом съм спрял торенето и СО2,а светлината съм оставил същата.водораслите се възползват от забавения растеж и се ширят на воля.все намират какво да ядат.

пак стигаме до баланса.
БАЛАНС!!!
И аз съм в такъв период - не торя, не подавам CO2,светенето го намалих на 9 часа, но ще го бутна на 8, щото след седмица излизам в отпуск и изчезвам.Е, има водорасли, но брадицата е съвсем малко и малка, което пак доказва, че желязото я стимулира. А като се върна, живот и здраве ще разбутвам всичко и без друго. :wink:
Разни мои АКВАРИУМИ 

77

според мен в аквариума с растения трябва да се използват два вида лампи :D първият да дава максимален светлинен поток(за достигане на 30-50 лумена на литър) а втория вид трябва да бъде фито лампа с спектър който максимално се поглъща от растенията :D за първия вид е подходяща аква стар, а за втория вид е подходяща гро лукс :D естествено че има и други подходящи лампи но лампите на силвания са качествени и се намират лесно на разумни цени в България :D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

Joro Vn

Според мен също по- определящо е една лампа да се определя в лумени, а не чрез ватове. Ватът е по- скоро радиометрическа единица, която представя физически единици, характеризиращи IR, UV и ренгеново излъчване. Характериситките на видимата светлина се представят с фотометрични единици /пет на брой/. В случая за осветеност най- удобна е луменът- връзка между интензитет на светлината и осветена площ:
   Единицата за интензитет на светлината се нарича кандела /cd/. Тя е така определена, че яркостта на абсолютно черно тяло при температурата на втвърдяване на платината е равна на 60 cd.cm-2. Около точков източник с интензитет 1 сd са описани условни сфери с радиуси съответно 1 и 2 м. Пространственият ъгъл, който отсича от повърхностите на сферите площи съответно 1м2 и 2м2 и с връх в центъра на сферите , се приема за пространствен ъгъл 1 стерадиан. Излъчваният светлинен поток от точковият източник в обема на този ъгъл е един лумен. Осветеността на произволна точка от площта 1м2 от вътрешната сфера е един лукс.
  Цветната температура определя наситеността и чистотата на цвета на даден светлинен източник- в случая лампа. Удобна практика за мен при определяне характеристиката на лампа е: колкото е по-висока цветната температура, толкова лампата излъчва в по-широк спектър, като разпределението му със съответните пикове е изместено към по-ниски честоти /синия спектър/.
   Мисля, че и спектъра на излъчване на дадена лампа при водните растенията също има значение. Във форумът вече са  коментирани теми за фотосинтезата. Интересно ми е какъв ще е резултатът, ако едно растение, в частност и водно, се отглежда с лазерна светлина, която е монохроматична /напр. 555 нм-синьо-жълта/. Изключвам частни случаи- определен вид или постигане на определен ефект.
Затова поддържам мнението на 77, Живко и др. колеги, че по- добре е комбинация от няколко лампи с т.н. изместен спектър, отколкото една с голям интензитет.
 [/i]

BLKnight

Цитат на: "Joro Vn"Ватът е по- скоро радиометрическа единица, която представя физически единици, характеризиращи IR, UV и ренгеново излъчване.

Глупости! Ватът е единица за измерване на мощност - джаул за секунда.  Във ватове се цитира мощността не само на крушките, (като консуматор на ел. ток.) но и на генераторите (като източник на ел. ток), на радопредавателите, на лазерите, на микровълновите печки.

Цитат на: "Joro Vn"Цветната температура определя наситеността и чистотата на цвета на даден светлинен източник- в случая лампа. Удобна практика за мен при определяне характеристиката на лампа е: колкото е по-висока цветната температура, толкова лампата излъчва в по-широк спектър, като разпределението му със съответните пикове е изместено към по-ниски честоти /синия спектър/.

Цветната температура или както е по-правилно "еквивалентна цветна температура" се дефинира като абсолютната (келвини) температура на абсолютно черно тяло, изпускащо лъчение, което цветово съответства на лъчението на лампата. Пример за цветна температура - при лампата с нажежаема жичка, при леко опростяване на постановката, цветната температура е равна на теморатурата на нажежената волфрамова спирала.
Не съм чувал че по-високата цветна температура означава по-широк спектър. Просто максимума на спектъра е изнесен по към синята област. Всеки източник на лъчение, освен на честотата на макс. излъчване, излъчва и на т.нар. хармонични честоти. Пример с лазера - класическия рубинов лазер излъчва също пик в областта на ИЧ лъчи. Да не говорим че сините са по-високите честоти, а по закона на Планк - и по-високите енергии.
Еквивалентна цветна температура е тази и на луминесцентните лампи. Принципа им на работа (ако някой не знае) - пропускането на ел. разряд в живачни (или други) пари води до излъчване на UV светлина. Луминифора - веществата, покриващи вътрешната повърхност на тръбите, поглъщат UV радиацията и според състава си я преизлъчват на по-ниска честота (по-голяма дължина на вълната), в нашия случай видима светлина.

Цитат на: "Joro Vn"Мисля, че и спектъра на излъчване на дадена лампа при водните растенията също има значение. Във форумът вече са  коментирани теми за фотосинтезата. Интересно ми е какъв ще е резултатът, ако едно растение, в частност и водно, се отглежда с лазерна светлина, която е монохроматична /напр. 555 нм-синьо-жълта/. Изключвам частни случаи- определен вид или постигане на определен ефект.
Тук си абсолютно прав (като изключим синьо-жълтото, което е зелено :) ! Правени са опити с монохроматична светлина. Резултатите са жалки. Точно затова и комбинираме лампите...

Joro Vn

Може би малко доуточнение. Ватът е наистина електрическа величина за мощност. При избор на лампа за мен ватът е на второстепенна позиция, от който се ориентирам колко е консумацията  и и колко ще "грее"дадена лампа. Във ватове се мери още и механична мощност. При електромагнитното излъчване, вкл. и видимия спектър, величините се разделат на две групи- радиометрични и фотометрични. Имах впредвид вата като радиометрична величина със прозводните си- ват на стерадиан, ват на квадратен метър и т.н. За мен като неспециалист в тези област те не ми вършат работа, предполагам и на болшинството от колегите. За този ват като величина писах. За избор на лампа по цветна температура споменах коя е удобна практика за мен. Подчертавам пак, че не съм физик и ми е трудно да работя с чисто физични величини. Една лампа като източник на излъчване може да се зададе и с цветови координати, които пък да се сравняват с кривата на цветовата температура - промяна на цвета на абсолютно черно тяло при повишаване на неговата температура до безкрайност. Доста непрактичен избор, поне за мен!

BLKnight

Мисля че разводнихме темата с подчертавам неизползваеми в акваритиката поучения.

Ват на стерадиан... Господи! Прочети някой и друг сайт (книжка, учебник) преди да боравиш така свободно с термините, моля?

Joro Vn

Че се разводни, разводни се. Не исках да стигаме до това отклонение. Единиците съм ги прочел, но наистина за акваристиката са безполезни, затова само ги споменах. Предлагам да спрем дотук с тях. Ако желаеш, мога да ти предоставя инфото, което имам за тях. Да продължим темата, ако има и други мнения, но в по-нормална насока.

Similar topics (3)

53178

Започната от danodanev


Публикации: 2
Прегледи: 2068

8248

Публикации: 4
Прегледи: 3470