• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Откъде мога да си купя метал-халогенни лампи и тяло за тях?!

Започната от Therion, 18.02.2007 23:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Therion

Кратка бележка за незнаещите:

Метал-халогенните прожектори се използват за осветление на аквариуми с растения, както и на морски аквариуми. Те илизат по-евтино от аквариумни луминисцентни тръби със същата мощност, но понеже са много мощни (най-малко 150W) и по-неудобни за монтаж, се използват само за големи аквариуми - над 300 л., често в комбинация с луминисцентни лампи (както е на картинка 3).

__

Longanlon

Когато ходих в склада на Силвания ми казаха че имат лампи по 150в. но не и тела за тях!Проблема е че ми трява поне 500в. осветление,а незнам на какъв принцип се монтират и колко на брой могат да са в едно тяло!?Ако ми кажете от къде мога да взема и лампите и телата за да са напълно съвместими ще сам ви много благодарен!!! :-[


Therion

Мерси!!!Но не пише дали са за акваристика!В каталога на Силвания,има прожектори и лами за сладководни аквариум,както и за соленоводен!!!Има ли значение това или всики покриват  нужния за акваристиката сперктър?!

Lestat

ЦитатПочти всички с водни градини слагат Метал Халогенни лампи OSRAM HQI -150 W с 4500-10000К (пише Neutral Light на опаковката). Има ги по магазините, едно тяло 60-70лв + крушката 20-30 лв. Ако в тялото няма дросел е задължително да се купи отделно 10-20 лв. Скъпичко малко, но ........даже се налага да са два или три халогена. Говорим за аквариуми над 400/500 литра с дълбочина над 40-50 см.

N.Nobs

Цитат на: Therion в 19.02.2007 00:12
Мерси!!!Но не пише дали са за акваристика!В каталога на Силвания,има прожектори и лами за сладководни аквариум,както и за соленоводен!!!Има ли значение това или всики покриват  нужния за акваристиката сперктър?!

Ако го покриваха дали Силвания щеше да си прави труда да създава две различни крушки? ;-)
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Therion

Затова питам!Логично е да има значение,но когато питах техника на фирмата в която работя,той ми разви лекция как всички метал-халогени покривали целия спектър и били най-близки до слънчевата светлина,пък другите 'специални за акваристика'(по неговите думи),били само да ти вземат повече пари?!Е вече знам че не е така!!!Мерси за отговорите!  ;)    Не искам да отварям друга тема затова ще питам тук!Аквариума ми е дълбок 85см..трябва ли да сложа повече от 0.5-0.7в/л. осветление,за да стига достатъчно светлина до капризните растения,или метал-халогена няма проблем с дълбочината?!

NikolaV

Здравей, първо!
Преди време се интересувах и май точно за акваристика у нас не успях да намеря. Но може и да ми е стара информацията - от преди година е. Пробвай при Violeta - мисля, че имаше сравнително евтини варианти за 5200К, цени не помня.
Ето цени от един онлайн магазин в Германия:
5000K
2000K
10 000К

Как се поръчва:
http://www.aquariumbg.com/forum/index.php?topic=3310.0
Скъпо е наистина. Виж за по-евтин вариант у нас първо!!!

DJBamby

Ето тези модели са 5200К и ги има у нас!

Osram 150W/TD ( HQI)
Sylvania 150W/D (HSI)

Цени от 25 до 35лв. за крушка. Телата са по 90 -110 лв. Трябват ти 3 тела с три крушки по 150W=450W.


Естествено за дълбочина 85 см. най-добре метал халогени. Ето полезена тема от нашия форум.

http://www.aquariumbg.com/forum/index.php?topic=773.0
- 666 litra.

Therion

NikolaV благодаря за отговора!Имам този аквариум от почти година и когато потърсих в началото осветление за него и аз не успях да намеря М.-Х. специално за акваристика,поне унас(може и да е имало но аз не намерих)!Наложи се да се спра на комбинация от  ГроЛукс и Аквастар (общо 9бр.),но са слабички и не пробиват до долу! DJBamby,аквариума ми е 980л.,не мисля че 450в. осветлание(макар и метал-халогенно) ще ми е достатъчно за растенията,който искам да гледам!Дано да се предлагат у нас двойни или тройни тела(ако има изобщо),защото къде ще ги слагам лампите.....идея си нямам!!! :-[ *PARDON*Все пак благодаря за отговорите на всички!!! *BRAVO* *privet*

sandan

Металхалогените са доста компактни, дължината им не е повече от 40 см.не би трябвало да имаш проблем с мястото,а по-скоро с охлаждането им.Не съм виждал досега двойни халогени.

Joro Vn

   Therion, според мен имаш възможност за два основни варианта.
   Първият е да си поръчаш тяло с подходящ дизайн, вписваш се в интериора на помещението, в което да бъдат монтирани три или четири корпуса за МХ, ако ще се мъчиш със зарзавати  :-). Изпълнението им да е за вграждане. В същото тяло може допълнително да се монтират и луминисцентни пури. В зависимост от конструкцията е възможно към него да има активно охлаждане- с вентилатори. Там може да монтираш и някаква автоматика- контролер, часовников програматор и т.н., както и ключове за разделно управление. Тялото е окачено над аквариума с възможност за вдигане и спускане.
   Вторият е пространството около или поне над аквариума да е затворено. Имитира се вграден аквариум. Над аквариума се монтира метална конструкция /скара/ с възможно най- голяма универсалност за монтаж върху нея на осветление, включетелно и при евентуален бъдещ ъпгрейд. Корпусите на МХ може пак да са тип за вграждане, като се закрепят по подходящ начин. При тях обаче степента на защита от прах и влага /IP _ _ / е много ниска. Трябва да се съобразиш дали има опастност от задържане на голямо количество влага в обема над аквариума, особено ако той е открит и се намира в студено помещение. При подобна ситуация трябва да се предвиди подходяща аспирация, дори и най-проста.
   Стартово може да започнеш и с крушки за МХ, които може да закупиш без проблеми. Ако по- нататък не ти харесат, ще ги смениш с други. През това време, ако още не си се отказал, може да търсиш и специалните. Имай впредвид при поръчката и резервно количество, защото едва ли в близко бъдеще ще ги има в търговската мрежа. А животът им не е като на костенурките  :-).

Therion

Osram предлагат ли такива услуги с направата на индивидуални лампи или става сложна работата с телата и монтажа? Само да отбележа...разбирам от електричество,колкото баба ми от совалки!!! *SORRY* *NO*

NikolaV

Цитат на: Therion в 19.02.2007 20:08
Osram предлагат ли такива услуги с направата на индивидуални лампи или става сложна работата с телата и монтажа?
Ти бъзикаш ли се за Осрам? :)
Кимбайците ми се хвалиха с някаква фирма, която всичко може да направи. Срещу доста пари разбира се.
Аз търсих и не намерих вариант някой да ми го направи. Впоследствие се отказах от метал-халогените (минах на танганайка и оставих маринето за неопределено време), но ламБата която сам си измислих може сравнително лесно да се ъпгрейдне към МХ.
Сори, но нямам читава снимка на лампата май. Не съм я снимал разглобена :-(Накратко представлява една метална рамка, която да държи електроника и пури (в моя случай), покрита от "леген" от инокс. Като труд и части ми излезна по спомен около 150 лв. Размерите са 160 х 50 х 15 см дшв. В тази цена обаче влиза само желязото и труда. Ламби, електроника и тн. трябва да си ги сметнеш отделно. Хората само ми направиха двете части, аз сам съм ги сглобявал, свързвал и тн. Ако те интересува мога да ти дам координати, а мисля, че и някой друг чертеж ми е останал. Ама от електричество разбирам, колкото теб ;)

Therion

Чудесно!Ами...дай телефон или каквито и де е координати на хората иии........имаш едно голямо Благодаря и една бира от мен!!! *THUMBS UP* *DRINK*

DJBamby

ЦитатDJBamby,аквариума ми е 980л.,не мисля че 450в. осветлание(макар и метал-халогенно) ще ми е достатъчно за растенията,който искам да гледам

Аз съм с 650 литра (дълбочина 60см)  и много доволен от 3 металхалогена по 150W с крушки на Sylvania (5200K).

  Така изглежда под капака.
  http://img196.imageshack.us/img196/9861/osvetlenie4ua.jpg
  Оставил съм си в предния край 2х40W лиминисцентни и ти може да си оставиш.


  Това е капака с 3х120мм. кулери пуснати през адептер на 7V ( без шум)
   http://img83.imageshack.us/img83/661/dscf1252du7.jpg
  Joro Vn ти спомена за аспирацията и охлаждането (лятото е Задължително)

Това е тялото и цъфнала лимонофила акватика!
http://img95.imageshack.us/img95/7323/aquaticafh8.jpg

Точно тези тела осветяват 60х60 см. и ако аквариума ти с дължина над 2 метра може да сложиш 4 халогена на височина 20 см. от водата. Ако имаш възможност и мерак, може на синджири от тавана да ги закачиш. и да избегнеш капака. Самото тяло е влагоустойчиво, а стъклото непропуска UV лъчи. Сменял съм нажежаема жичка, всякакви луминисцентни, обикновенни халогени и енергоспестяващи (само Т5 нямам), но Метал халогените са две класи над тях. Само глосостигмата и мъха не са ми цъфтяли - засега :)

А какви са размерите на твоя аквариум, къде стои и на какво, снимки има ли?- 666 litra.