• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.07.2021 04:04

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Откъде мога да си купя метал-халогенни лампи и тяло за тях?!

Започната от Therion, 18.02.2007 23:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Violeta

Цитат на: NikolaV в 22.02.2007 14:02
Ей това кефи:


Така човек спестява разправията по правене на капак и цялата DIY част... Обаче забравя за допълнителни Т5 примерно...
Къде му е ПРА-то на това? По-скоро е тяло за халогенна лампа.
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

Therion

Да,това е тяло за халогенна лампа и струваше 38лв.!Оказа се че най-евтиният прожектор за М-Х струва 70лв,а пурите (Sylvania AquaArc 150w.)са още толкова!!!Taka че на ентусиастите като мен,дупе да им е яко!!! ;-)

NikolaV

Да им го...
Е, това поне мяза да има всичко:
http://www.elta-bg.com/light.php?function=detail&id=886
Или бъркам?
Само дето не е толкова елегантно...

Violeta

Да, това си има всичко. И при нас има такива, ако не същите, то много близки. Изобщо вариантът прожектор, монтиран на стената е добър, стига да няма заслепяване, т.е. телата трябва да са така насочени, че светлината да не ти попада в очите. Иначе е много неприятно.
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

torsade

Темата е поостаряла, но реших да пусна питането си тук. Аквариума ми е с африкански цихлиди и растения няма и може и въобще да няма. Така се случи, че поставих халогенно осветление, понеже излезе най-лесния вариант. Имам над аквариума един прожектор, на който съм монтирал "крушка" на Radium - 60 W. Аквариума е добре осветен, ако не и малко повече от нужното според мен (дълбок е 50 см, а по-дребните риби леко прозират), но в тази светлина цветовете на рибите бледнеят. Та питането ми е - можете ли да ми препоръчате лампа с подходящ за риби спектър с мощност 40-50 W? 
Охлювът не ни е враг!

N.Nobs

Точно това му е лошото на халогена - няма избор на спектри  :duvar:
За целта ще ти трябва метал - халоген, а там нещата стават дебели  *DRINK*
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Raven

Най малкият МН е 70 вата ,има ги по големите магазини за електроматериали и осветителни тела.
Скъпи са в сравнение с останалите лампи,освен това  най студената крушка която ще намериш е 5200К което е дневна светллина.
За цихлидарници може да се сложи нещо по студено като спектър,но пък на 5200К се смята че цветопредаването на рибите е най оптимално.

Виждал съм такива МН в Бриколаж, в Конрад и Светъл дом на Ботев.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

topspeed

 Здравейте,
от много време не съм имал възможност да почерпя малко информация от форума - компа ми се скапа нещо и .... сами може да се сетите :)
И аз ще използвам темата с няколко конкретни въпроса на който се надявам някой да ми даде отговори.
Хвърлете един поглед на този линк:
    http://www.sylvania-lamps.com/catalog/index.php?id=1778
Въпросите които ме валнуват са:
1 Как да накарам тази лампа да светне, възможно най-евтино
2 Като разгледах последната схемата от линка, и форума не разбрах какво точно представлява "баластът"
3 И накрая си мисля дали не трябва да ме притеснява това, че е само 2050К
 
Първия въпрос ме вълнува най-много :-)
  Предварително благодаря на всеки който се отзове на поста ми

Lan

Цитат на: topspeed в 26.04.2008 23:11
...
Хвърлете един поглед на този линк:
    http://www.sylvania-lamps.com/catalog/index.php?id=1778
Въпросите които ме валнуват са:
1 Как да накарам тази лампа да светне, възможно най-евтино
2 Като разгледах последната схемата от линка, и форума не разбрах какво точно представлява "баластът"
3 И накрая си мисля дали не трябва да ме притеснява това, че е само 2050 К
...

Най-евтиният вариант на свързване е даден ма схемата. Електронните устройства за захранване на тези лампи са сложни и следователно - сравнително скъпи.
"Баластът" VG в схемата, който те е озадачил, си е баласт, т. е. дросел (електронните "баласти" всъщност не са баласти в смисъла на думата "баласт"). Елементът ZG е запалка - просто електронно устройство, подаващо високо напрежение на изводите на лампата, което йонизира натриевите пари в нея и спомага за запалване на дъгата (най-опростено казано). И трите (с кондензатора Kz) би трябвало да могат да бъдат закупени заедно с лампата, за да е сигурно, че са точно подходящите за нея.
За цветната температура: 2050 K като светлина е някъде между пламъка на свещта и лампата с нажежаема жичка, т. е. – жълтооранжева (при запалване дори е съвсем оранжева, но постепенно със загряването на лампата – за около 5 минути – се отмества към по-жълта). Ако в аквариума има растения, те ще са доволни – жълтата светлина е в областта от спектъра, в която растенията усвояват добре светлината (не толкова добре, колкото червената светлина, но все пак добре, а може в спектъра на лампата да има и значителна червена компонента – от ,,Силвания" не са дали спектъра и затова само предполагам). Друг е въпросът дали лампата е подходяща от визуална гледна точка. Но тук се намесват много фактори – лични предпочитания, допълнително осветлетние, аквариумен интериор и екстериор и т. н.
Успех!

PS: Схемата, за която говорим, е чудесен пример, че и в реномираните фирми се срещат мърлячи - иначе е необяснимо как в толкова проста схема е допусната грешка...
Първият, който е изпсувал вместо да хвърли камък, е баща на цивилизацията.
Зигмунд Фройд

Shagrath

Здравейте, колеги!

Миналата седмица стартирах нов аквариум 50 Х 40 Х 40    - 80 литра, и реших да експериментирам с МХ осветление. Купих си отделно запалка, дросел, и лампа, и успях да ги монтирам във тяло, предназначено за луминисцентни лампи със вграден рeфлектор. Под самата лампа съм поставил термоустойчиво стъкло. Получи се сравнително сполучливо. По - късно ще постна и снимки. Лампата е 70 вата, с цветна температура 4000 к.. Въпросът ми е добър ли е този спектър за гледане на китки, или да си търся нещо с по - висока цветова температура?

Violeta

Ако можеш да намериш горелка 5000К или повече ще бъде добре. Но осветлението е предостатъчно и ще ти върши работа и така, стига само да харесваш по-"топлата" светлина.
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

Shagrath

Лампата е полска - на "Polamp". Никъде върху опаковката не пише дали е със UV - защита. Това ме притеснява. Не виждам и от страничката по - долу някъде да го пише. Мога ли по някакъв начин да го разбера?
http://www.polamp.pl/podstrony/wysoko_meta_pod_ang.html

Ilianidis

По принцип жълтата 4000К е много по-добра за растеж от бялата демек 5200К.Обаче всички предпочитат бяла светлина,по-добре се възприема визуално и ако гледаш предимно зелени китки изпъкват много по-добре.С такова осветление се постига много добър ефект на акваскейп само с мъхове.Казвам го от опит,защото при силно осветление се развиват китките само по дъното,не искат да растят нагоре,много силно е за тях и е приложимо за дълбоки аквариуми /аз бях с 150в,при тебе е 70 и може да не е чак толкоз фатално/.Аз лично не останах доволен от опитите с МХЛ.Имат много сила и орязан спектър,което не е много добре.Това зависи и от лампата де.Доволен съм що годе от силвания и никак от BLV.Втората "белее" попвече и ефекта на растеж е по-слаб.Друг недостатък е,че източника е точка и не осветяват равномерно както е при луминесцентното.Успех.

iek


Shagrath

 *privet*Благодаря за бързите отговори, колеги.