• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Откъде мога да си купя метал-халогенни лампи и тяло за тях?!

Започната от Therion, 18.02.2007 23:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Therion

Кратка бележка за незнаещите:

Метал-халогенните прожектори се използват за осветление на аквариуми с растения, както и на морски аквариуми. Те илизат по-евтино от аквариумни луминисцентни тръби със същата мощност, но понеже са много мощни (най-малко 150W) и по-неудобни за монтаж, се използват само за големи аквариуми - над 300 л., често в комбинация с луминисцентни лампи (както е на картинка 3).

__

Longanlon

Когато ходих в склада на Силвания ми казаха че имат лампи по 150в. но не и тела за тях!Проблема е че ми трява поне 500в. осветление,а незнам на какъв принцип се монтират и колко на брой могат да са в едно тяло!?Ако ми кажете от къде мога да взема и лампите и телата за да са напълно съвместими ще сам ви много благодарен!!! :-[


Therion

Мерси!!!Но не пише дали са за акваристика!В каталога на Силвания,има прожектори и лами за сладководни аквариум,както и за соленоводен!!!Има ли значение това или всики покриват  нужния за акваристиката сперктър?!

Lestat

ЦитатПочти всички с водни градини слагат Метал Халогенни лампи OSRAM HQI -150 W с 4500-10000К (пише Neutral Light на опаковката). Има ги по магазините, едно тяло 60-70лв + крушката 20-30 лв. Ако в тялото няма дросел е задължително да се купи отделно 10-20 лв. Скъпичко малко, но ........даже се налага да са два или три халогена. Говорим за аквариуми над 400/500 литра с дълбочина над 40-50 см.

N.Nobs

Цитат на: Therion в 19.02.2007 00:12
Мерси!!!Но не пише дали са за акваристика!В каталога на Силвания,има прожектори и лами за сладководни аквариум,както и за соленоводен!!!Има ли значение това или всики покриват  нужния за акваристиката сперктър?!

Ако го покриваха дали Силвания щеше да си прави труда да създава две различни крушки? ;-)
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Therion

Затова питам!Логично е да има значение,но когато питах техника на фирмата в която работя,той ми разви лекция как всички метал-халогени покривали целия спектър и били най-близки до слънчевата светлина,пък другите 'специални за акваристика'(по неговите думи),били само да ти вземат повече пари?!Е вече знам че не е така!!!Мерси за отговорите!  ;)    Не искам да отварям друга тема затова ще питам тук!Аквариума ми е дълбок 85см..трябва ли да сложа повече от 0.5-0.7в/л. осветление,за да стига достатъчно светлина до капризните растения,или метал-халогена няма проблем с дълбочината?!

NikolaV

Здравей, първо!
Преди време се интересувах и май точно за акваристика у нас не успях да намеря. Но може и да ми е стара информацията - от преди година е. Пробвай при Violeta - мисля, че имаше сравнително евтини варианти за 5200К, цени не помня.
Ето цени от един онлайн магазин в Германия:
5000K
2000K
10 000К

Как се поръчва:
http://www.aquariumbg.com/forum/index.php?topic=3310.0
Скъпо е наистина. Виж за по-евтин вариант у нас първо!!!

DJBamby

Ето тези модели са 5200К и ги има у нас!

Osram 150W/TD ( HQI)
Sylvania 150W/D (HSI)

Цени от 25 до 35лв. за крушка. Телата са по 90 -110 лв. Трябват ти 3 тела с три крушки по 150W=450W.


Естествено за дълбочина 85 см. най-добре метал халогени. Ето полезена тема от нашия форум.

http://www.aquariumbg.com/forum/index.php?topic=773.0
- 666 litra.

Therion

NikolaV благодаря за отговора!Имам този аквариум от почти година и когато потърсих в началото осветление за него и аз не успях да намеря М.-Х. специално за акваристика,поне унас(може и да е имало но аз не намерих)!Наложи се да се спра на комбинация от  ГроЛукс и Аквастар (общо 9бр.),но са слабички и не пробиват до долу! DJBamby,аквариума ми е 980л.,не мисля че 450в. осветлание(макар и метал-халогенно) ще ми е достатъчно за растенията,който искам да гледам!Дано да се предлагат у нас двойни или тройни тела(ако има изобщо),защото къде ще ги слагам лампите.....идея си нямам!!! :-[ *PARDON*Все пак благодаря за отговорите на всички!!! *BRAVO* *privet*

sandan

Металхалогените са доста компактни, дължината им не е повече от 40 см.не би трябвало да имаш проблем с мястото,а по-скоро с охлаждането им.Не съм виждал досега двойни халогени.

Joro Vn

   Therion, според мен имаш възможност за два основни варианта.
   Първият е да си поръчаш тяло с подходящ дизайн, вписваш се в интериора на помещението, в което да бъдат монтирани три или четири корпуса за МХ, ако ще се мъчиш със зарзавати  :-). Изпълнението им да е за вграждане. В същото тяло може допълнително да се монтират и луминисцентни пури. В зависимост от конструкцията е възможно към него да има активно охлаждане- с вентилатори. Там може да монтираш и някаква автоматика- контролер, часовников програматор и т.н., както и ключове за разделно управление. Тялото е окачено над аквариума с възможност за вдигане и спускане.
   Вторият е пространството около или поне над аквариума да е затворено. Имитира се вграден аквариум. Над аквариума се монтира метална конструкция /скара/ с възможно най- голяма универсалност за монтаж върху нея на осветление, включетелно и при евентуален бъдещ ъпгрейд. Корпусите на МХ може пак да са тип за вграждане, като се закрепят по подходящ начин. При тях обаче степента на защита от прах и влага /IP _ _ / е много ниска. Трябва да се съобразиш дали има опастност от задържане на голямо количество влага в обема над аквариума, особено ако той е открит и се намира в студено помещение. При подобна ситуация трябва да се предвиди подходяща аспирация, дори и най-проста.
   Стартово може да започнеш и с крушки за МХ, които може да закупиш без проблеми. Ако по- нататък не ти харесат, ще ги смениш с други. През това време, ако още не си се отказал, може да търсиш и специалните. Имай впредвид при поръчката и резервно количество, защото едва ли в близко бъдеще ще ги има в търговската мрежа. А животът им не е като на костенурките  :-).

Therion

Osram предлагат ли такива услуги с направата на индивидуални лампи или става сложна работата с телата и монтажа? Само да отбележа...разбирам от електричество,колкото баба ми от совалки!!! *SORRY* *NO*

NikolaV

Цитат на: Therion в 19.02.2007 20:08
Osram предлагат ли такива услуги с направата на индивидуални лампи или става сложна работата с телата и монтажа?
Ти бъзикаш ли се за Осрам? :)
Кимбайците ми се хвалиха с някаква фирма, която всичко може да направи. Срещу доста пари разбира се.
Аз търсих и не намерих вариант някой да ми го направи. Впоследствие се отказах от метал-халогените (минах на танганайка и оставих маринето за неопределено време), но ламБата която сам си измислих може сравнително лесно да се ъпгрейдне към МХ.
Сори, но нямам читава снимка на лампата май. Не съм я снимал разглобена :-(Накратко представлява една метална рамка, която да държи електроника и пури (в моя случай), покрита от "леген" от инокс. Като труд и части ми излезна по спомен около 150 лв. Размерите са 160 х 50 х 15 см дшв. В тази цена обаче влиза само желязото и труда. Ламби, електроника и тн. трябва да си ги сметнеш отделно. Хората само ми направиха двете части, аз сам съм ги сглобявал, свързвал и тн. Ако те интересува мога да ти дам координати, а мисля, че и някой друг чертеж ми е останал. Ама от електричество разбирам, колкото теб ;)

Therion

Чудесно!Ами...дай телефон или каквито и де е координати на хората иии........имаш едно голямо Благодаря и една бира от мен!!! *THUMBS UP* *DRINK*

DJBamby

ЦитатDJBamby,аквариума ми е 980л.,не мисля че 450в. осветлание(макар и метал-халогенно) ще ми е достатъчно за растенията,който искам да гледам

Аз съм с 650 литра (дълбочина 60см)  и много доволен от 3 металхалогена по 150W с крушки на Sylvania (5200K).

  Така изглежда под капака.
  http://img196.imageshack.us/img196/9861/osvetlenie4ua.jpg
  Оставил съм си в предния край 2х40W лиминисцентни и ти може да си оставиш.


  Това е капака с 3х120мм. кулери пуснати през адептер на 7V ( без шум)
   http://img83.imageshack.us/img83/661/dscf1252du7.jpg
  Joro Vn ти спомена за аспирацията и охлаждането (лятото е Задължително)

Това е тялото и цъфнала лимонофила акватика!
http://img95.imageshack.us/img95/7323/aquaticafh8.jpg

Точно тези тела осветяват 60х60 см. и ако аквариума ти с дължина над 2 метра може да сложиш 4 халогена на височина 20 см. от водата. Ако имаш възможност и мерак, може на синджири от тавана да ги закачиш. и да избегнеш капака. Самото тяло е влагоустойчиво, а стъклото непропуска UV лъчи. Сменял съм нажежаема жичка, всякакви луминисцентни, обикновенни халогени и енергоспестяващи (само Т5 нямам), но Метал халогените са две класи над тях. Само глосостигмата и мъха не са ми цъфтяли - засега :)

А какви са размерите на твоя аквариум, къде стои и на какво, снимки има ли?- 666 litra.

Joro Vn

   Осрам, Филипс, Силвания и др. са производителите по- скоро на компонентите- крушки, баласти и т.н. По принцип някои от тях предлагат и изцяло завършено изделие. Но възможностите за избор са ограничени до няколко типа по каталог, които в случай като твоя вероятно няма да те удовлетворят по различни причини- габарити, дизайн, тип и интензитет на осветлението, цена и т.н. Предлагат се и изпълнения от набор готови възли и компоненти, на модулен принцип, но и тук е доста мъгляво с информацията при нас в България. Затова ти препоръчах тялото да бъде изработено по индивидуален проект. Макар че на пръв поглед може да ти се струва, че ще излезе доста скъпо, но при сравнение с евентуален подходящ вносен вариант да се окаже, че е доста по- евтино. Не забравяй все пак, че това е поръчково изделие. В този форум често се търси максимално евтиния вариант. Набляга се повече на практическата страна, но ако се гони и точно определено оформление например, нещата с цената стоят по друг начин. Не е нормално да очакваш, че при близо тон аквариум с перфектно оформление ще минаваш тънко, освен ако не правиш много от нещата сам, вземаш ги като полуфабрикати или имаш много и верни приятели  :-).
   За изпълнител/и на поръчков вариант в София ми е трудно да ти дам препоръки. Няма също да е много коректно да те насочвам само към един тип изпълнение, например метален, при условие, че ще гониш и някакъв дизайн. Има и други подходящи материали, както и технологии за изработка. Примерът, който ти даде NikolaV, в неговия вариант няма да ти е удачен. Ще се наложи някаква доработка най-малко. Иноксът е хром-никелова неръждаема стомана с много лоша топлопроводност и ако не се предвиди интензивно охлаждане /при вариант с няколко МХ и пури/, всичко вътре ще се "изпържи", може и в буквалния смисъл.
   До тук спирам с общите коментари. Ако ще продължаваме, нека бъде на ЛС или поне дай повече информация за аквариума ти, какъв тип ще го оформяш и т.н. Може пък да го инсталираш някъде, където МХ-я  корпус да се окачи и на тел /кабел/ и пак да функционира. А пък аз ти плямпам за оформление и интериор  :-)

NikolaV

Координатите ти ги пускам на ЛС. Но, наистина моя е събразен за Т5 пури, които на практика греят малко. Не съм мислил за никакво охлаждане. В твоя случай смятам, че ще е задължително. И аз ще трябва да мисля за такова в случай, че реша да ъпгрейдвам към МХ.

Raven

при тази дълбочина просто нямаш избор.но пък ще ти осветява дъното много добре,аз съм с 65 см. дълбочина и глосостигма и елеохарис ми вървяха идеално.
само имай предвид че прожекторът осветява 60х60 см. - направи си сметка колко ще ти трябват за пълно осветяване.
5200К е най светлата крушка която можеш да си намериш без индивидуална поръчка и тя наистина покрива целият слънчев спектъркакто ти е казал колегата ти- спектограмата и е равна,без изразени пикове,както в слънчев ден.
другото са ти го казали- МН е без конкуренция *THUMBS UP*Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Therion

Много благодаря за съветите и отговорите на всички!!!Мисля че ще е добре да дам малко инфо за Аквариумите!!!Значи в момента съм с Гролукс и Аквастар общо 9 брx36в.+една Сера 40в.(не и помня името)!Аквариума на който стоят в момента е с размери Дължина-145см.,Ширина-65см.,Височина-85см.=800л и честно казано с му малко!!!Другият е с Дължина-200см.,Ширина-70см.,Височина-70см.=980л.!Значи дилемата ми  в момента е дали да останат на 800л. аквариум и да купя халогените за новият 980л.(защото ще стане страшен) или да преместя старото осветление на него и да сложа халогените на 800л.,защото е с цели 15см. по-висок!!! :-| :-[ :-| п.с. Май вече стана бая дълга тая тема и ще трябва да мина на Л.С.?! :-|

Joro Vn

    "Малкият" го остави така, както е. Макар че е по- дълбок. Може да го направиш общ- непритенциозни растения + риби. Все пак конструкцията на осветлението е направена по някакъв начин и работи. По-нататък, като напрупаш опит с МХ от другия, може да поразручкаш и това осветление- да добавиш и тук МХ. Само да не изхабиш хубавия съд и да го превърнеш в цихлидарник, от африканските сортове ;-)  :-P. Нищо че е дълбокичък и изкушава.
   "Големият" го действай по темата. Ще може още по- добре да осветиш дъното. Говорим за идея да е растителен. И шириничката, и дължината са добри. Може и да не го пълниш до горе. Въпрос на преценка. Почерпи една-две-.... бири Raven и вземи няколко частни урока от него.

DJBamby

Therion, смятаме лумените на твоите луминисцентни така:

4 лампи GroLux по 930 лумена = 3720 лумена
5 лампи Aquastar по 2200 лум.= 11000 лунена
1 лампа на Sera от 3250 лум.  = 3250 лумена
-------------------------------------------
                                     общо: 17970 лумена.
За метал халогените:
3 x Sylvania/D по 11000л.  общо: 33000 лумена

Значи 10 Groluxa + 10 Aquastar + 1 Sera по количество излъчвана светлина се равнява на 3 металхалогена  на Sylvania HSI-TD/D Daylight по 150W.

И сега при еднакво количество излъчвана светлина да сметнем харчене на ток:

За луминисцентните 21х36W   = 756W
За метал халогените 3х150W   = 450W


Значи три халогена хем светят по-силно, хем излизат по-евтино !!! Сега може да разводним темата с полезният за растенията спектър и др., но последно видях 530 литров с 8 пури по 36W и веднага след това 550 литров с два метал халогена открих голямата разлика.


Напълно съгласен с Joro Vn (дай да му вдихгна рейтинга), че за 980 литровия ти трябват МХ (3 или 4 броя) а 800 литровия остава така с ъпгрейт скоро време до МХ.
И бира за raven за изказването, че МХ са без конкуренция !
- 666 litra.

Therion

 Да така е,светят по-силно,авариума изглежда в пъти по-добре....за по-еФтини можем да поспорим,но както и да е!!!Най-малкото което е са по-компактни,ефикасни и по-приятни на ваншен вид!Значи всичко е ясно,спестявам някой лев на бързо и отивам за тези хубавци!За начало ще си взема 2xбр. в най-добрият случай 3xбр. 150в.Силвания(че не чух особено хубави неща за Osram),пък до няколко месеца ще си взема още поне два!!!Крайната цел е ясна,максимален брой растения и разбира се Дискусите *DANCE*!!!Те и сега си вървят салатките ама чат-пат......трябва яко да торя защото ехинодорусите почват да приличат на марули от женския пазар през август!Колкото и да се стараят рибоците не става!!! :-D CO2 задължително ли е за капризните растения или мога да мина и без него (поне за 4-5 месеца)?!  :-[     Joro Vn -Не мисля да гледам други цихлиди скоро!Спокйно!Знам за манията по африканските езера,но някак си няма грация в тези риби,само се  бият и се гонят...крият се като шантави,нито можеш да ги видиш нито да им се порадваш(Не се засягайте,не може всички да сме еднакви)!Естествено имат си и те хубави черти........ама аз не ги виждам явно!!! ;-) От тези съм си предоволен *banan* *YAHOO*!!!А и те са доволни от мен!!!Благодаря на всички за съветите и търпението,остана само Raven да притесня(стига да няма нищо против разбира се)когато се сдобия с халогените,да ми предаде някй друг урок и после пускам снимки.....горд  от постигнатото!Надявам се!!! [:-} *thanks
                                                                                                                                                                                                         

dido

Сериозен дефект на халогените е, че не можеш да регулираш цвета на осветлението така прецизно, както става с Т8/Т5 лампи.

СО2 за сериозно гледане на растения си е абсолютно задължително.

Joro Vn

   
ЦитатСериозен дефект на халогените е, че не можеш да регулираш цвета на осветлението така прецизно, както става с Т8/Т5 лампи.
Dido, ядва се. Като се гарнира МХ-осветление с още няколко специализирани луминисцентни пури, става доста прилично.
   Therion, доколкото разбирам, си се ориентирал към вариант с разделно окачване на МХ- корпуси за външен монтаж. При покупката евентуално може да избираш межди електронно стартиране или електромагнитен дросел. Първият вариант още малко оскъпява, но е по- лек като тегло и не топлоотдава толкова. Ако искаш да пресмяташ по- прецизно разхода на ел. енергия, най- добре е да замериш по някакъв начин реалната консумация- с амперклещи, по електромер и др. Има доста разлика например дали 2 х 36W лум. пури са с обикновени дросели или елекронен баласт. Дроселът има страшно много загуби във вид на топлина, която се излъчва от корпуса му.
    Втората половинка от последния ти пост добре звучи. Явно има потенциал в теб!  :-) ;-)  *DRINK* Започвай да разреждаш и закуските, защото наистина без СО2 няма смисъл целият спорт, който коментирахме дотук.

Therion

Да така е!!!С редовно хранене няма да стане! :'(Сега съм се зачел в една книга за лечебния глад ( за пред хората де )пише че било полезно.......ще видим!!!Та може и да ме огрее(600в. Метал-Халоген) до месец и половина-два!!! :-D

pccv

Здрасти!
Гледам ,че си от София,днес бях в един склад за осветителна техника намиращ се в кв.Хаджи Димитър,ето ти и линк( http://www.elta-bg.com/ ).(Това с вмъкването на връзка не става май)
Та там питах за метало-халогени има всякакви и за вграздане и за външен монтаж.Цените на хората са много добри за осветителна техника,а и продават на дребно!(За справка в сатйа)
Желая ти успех и то без много гладуване!

NO CARRIER: Оправих линка. :-)

NikolaV

Ей това кефи:


Така човек спестява разправията по правене на капак и цялата DIY част... Обаче забравя за допълнителни Т5 примерно...

dido


Therion

Еееееее човек стрешен си!!! *YAHOO* *BRAVO* Това изглежда супер добре,направо си е красиво и като цена и като външност!!!Ще те черпа  *DRINK*,само да спестя малко парички,че като гледам и монтажа ще ме изцица доста!!! =-O Само да питам собствениците на такива прожектори,ако не им осигоря охлаждане и ги оставя ей така,ще има ли екшън(Миризми на бакелит,или да вдигнат температурата на водата прекалено)!!!Мисля да взема 4бр.x150в.?!Стята е около 17кв.м.!!!Ще оставя аквариума отворен(само в средата е хванат с едно стъкло 70см.x70см.),нямам аспирация(да не говорим за климатик)!!!Знам че станаха исторически тия халогени,но просто в началото и идея си нямах з какво става въпрос и наистина много ви благодаря за отговорите и търпението спрямо мен!!! :-[ :-|

discusfish

10х , и на мене помогна с тоя линк ...между другото днеска им се обаждах 70вата МХ за вграждане въртящ струва : тялото-39лв. захранването 45лв. крушка 25-30лв. около 5000к

Violeta

Цитат на: NikolaV в 22.02.2007 14:02
Ей това кефи:


Така човек спестява разправията по правене на капак и цялата DIY част... Обаче забравя за допълнителни Т5 примерно...
Къде му е ПРА-то на това? По-скоро е тяло за халогенна лампа.
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

Therion

Да,това е тяло за халогенна лампа и струваше 38лв.!Оказа се че най-евтиният прожектор за М-Х струва 70лв,а пурите (Sylvania AquaArc 150w.)са още толкова!!!Taka че на ентусиастите като мен,дупе да им е яко!!! ;-)

NikolaV

Да им го...
Е, това поне мяза да има всичко:
http://www.elta-bg.com/light.php?function=detail&id=886
Или бъркам?
Само дето не е толкова елегантно...

Violeta

Да, това си има всичко. И при нас има такива, ако не същите, то много близки. Изобщо вариантът прожектор, монтиран на стената е добър, стига да няма заслепяване, т.е. телата трябва да са така насочени, че светлината да не ти попада в очите. Иначе е много неприятно.
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

torsade

Темата е поостаряла, но реших да пусна питането си тук. Аквариума ми е с африкански цихлиди и растения няма и може и въобще да няма. Така се случи, че поставих халогенно осветление, понеже излезе най-лесния вариант. Имам над аквариума един прожектор, на който съм монтирал "крушка" на Radium - 60 W. Аквариума е добре осветен, ако не и малко повече от нужното според мен (дълбок е 50 см, а по-дребните риби леко прозират), но в тази светлина цветовете на рибите бледнеят. Та питането ми е - можете ли да ми препоръчате лампа с подходящ за риби спектър с мощност 40-50 W? 
Охлювът не ни е враг!

N.Nobs

Точно това му е лошото на халогена - няма избор на спектри  :duvar:
За целта ще ти трябва метал - халоген, а там нещата стават дебели  *DRINK*
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Raven

Най малкият МН е 70 вата ,има ги по големите магазини за електроматериали и осветителни тела.
Скъпи са в сравнение с останалите лампи,освен това  най студената крушка която ще намериш е 5200К което е дневна светллина.
За цихлидарници може да се сложи нещо по студено като спектър,но пък на 5200К се смята че цветопредаването на рибите е най оптимално.

Виждал съм такива МН в Бриколаж, в Конрад и Светъл дом на Ботев.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

topspeed

 Здравейте,
от много време не съм имал възможност да почерпя малко информация от форума - компа ми се скапа нещо и .... сами може да се сетите :)
И аз ще използвам темата с няколко конкретни въпроса на който се надявам някой да ми даде отговори.
Хвърлете един поглед на този линк:
    http://www.sylvania-lamps.com/catalog/index.php?id=1778
Въпросите които ме валнуват са:
1 Как да накарам тази лампа да светне, възможно най-евтино
2 Като разгледах последната схемата от линка, и форума не разбрах какво точно представлява "баластът"
3 И накрая си мисля дали не трябва да ме притеснява това, че е само 2050К
 
Първия въпрос ме вълнува най-много :-)
  Предварително благодаря на всеки който се отзове на поста ми

Lan

Цитат на: topspeed в 26.04.2008 23:11
...
Хвърлете един поглед на този линк:
    http://www.sylvania-lamps.com/catalog/index.php?id=1778
Въпросите които ме валнуват са:
1 Как да накарам тази лампа да светне, възможно най-евтино
2 Като разгледах последната схемата от линка, и форума не разбрах какво точно представлява "баластът"
3 И накрая си мисля дали не трябва да ме притеснява това, че е само 2050 К
...

Най-евтиният вариант на свързване е даден ма схемата. Електронните устройства за захранване на тези лампи са сложни и следователно - сравнително скъпи.
"Баластът" VG в схемата, който те е озадачил, си е баласт, т. е. дросел (електронните "баласти" всъщност не са баласти в смисъла на думата "баласт"). Елементът ZG е запалка - просто електронно устройство, подаващо високо напрежение на изводите на лампата, което йонизира натриевите пари в нея и спомага за запалване на дъгата (най-опростено казано). И трите (с кондензатора Kz) би трябвало да могат да бъдат закупени заедно с лампата, за да е сигурно, че са точно подходящите за нея.
За цветната температура: 2050 K като светлина е някъде между пламъка на свещта и лампата с нажежаема жичка, т. е. – жълтооранжева (при запалване дори е съвсем оранжева, но постепенно със загряването на лампата – за около 5 минути – се отмества към по-жълта). Ако в аквариума има растения, те ще са доволни – жълтата светлина е в областта от спектъра, в която растенията усвояват добре светлината (не толкова добре, колкото червената светлина, но все пак добре, а може в спектъра на лампата да има и значителна червена компонента – от ,,Силвания" не са дали спектъра и затова само предполагам). Друг е въпросът дали лампата е подходяща от визуална гледна точка. Но тук се намесват много фактори – лични предпочитания, допълнително осветлетние, аквариумен интериор и екстериор и т. н.
Успех!

PS: Схемата, за която говорим, е чудесен пример, че и в реномираните фирми се срещат мърлячи - иначе е необяснимо как в толкова проста схема е допусната грешка...
Първият, който е изпсувал вместо да хвърли камък, е баща на цивилизацията.
Зигмунд Фройд

Shagrath

Здравейте, колеги!

Миналата седмица стартирах нов аквариум 50 Х 40 Х 40    - 80 литра, и реших да експериментирам с МХ осветление. Купих си отделно запалка, дросел, и лампа, и успях да ги монтирам във тяло, предназначено за луминисцентни лампи със вграден рeфлектор. Под самата лампа съм поставил термоустойчиво стъкло. Получи се сравнително сполучливо. По - късно ще постна и снимки. Лампата е 70 вата, с цветна температура 4000 к.. Въпросът ми е добър ли е този спектър за гледане на китки, или да си търся нещо с по - висока цветова температура?

Violeta

Ако можеш да намериш горелка 5000К или повече ще бъде добре. Но осветлението е предостатъчно и ще ти върши работа и така, стига само да харесваш по-"топлата" светлина.
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

Shagrath

Лампата е полска - на "Polamp". Никъде върху опаковката не пише дали е със UV - защита. Това ме притеснява. Не виждам и от страничката по - долу някъде да го пише. Мога ли по някакъв начин да го разбера?
http://www.polamp.pl/podstrony/wysoko_meta_pod_ang.html

Ilianidis

По принцип жълтата 4000К е много по-добра за растеж от бялата демек 5200К.Обаче всички предпочитат бяла светлина,по-добре се възприема визуално и ако гледаш предимно зелени китки изпъкват много по-добре.С такова осветление се постига много добър ефект на акваскейп само с мъхове.Казвам го от опит,защото при силно осветление се развиват китките само по дъното,не искат да растят нагоре,много силно е за тях и е приложимо за дълбоки аквариуми /аз бях с 150в,при тебе е 70 и може да не е чак толкоз фатално/.Аз лично не останах доволен от опитите с МХЛ.Имат много сила и орязан спектър,което не е много добре.Това зависи и от лампата де.Доволен съм що годе от силвания и никак от BLV.Втората "белее" попвече и ефекта на растеж е по-слаб.Друг недостатък е,че източника е точка и не осветяват равномерно както е при луминесцентното.Успех.

iek


Shagrath

 *privet*Благодаря за бързите отговори, колеги.

Johnny

Здравейте,
За да не отварям нова тема реших да пиша в тази. Поръчах си аквариум с размери 100/50/50 см. и съответно възникна въпроса с набавянето на достатъчното осветление за бъдещите растения. Спрях се на два Метал Халогена по 70 вата в комбинация с две Т8, но незная какви крушки да сложа в МХ. Много бих се радвал, ако някой ми помогне с избора. По горе прочетох, че Sylvania имат точно крушки за целта (Sylvania AquaArc) или има и алтернативни варианти.
Благодаря предварително!


Violeta

Ще го кажа още веднъж, за пореден път :)
На аквариум 250 л с 50 см дълбочина не са му нужни метал-халогенни прожектори. Излишно се залита по метал-халогените, те имат и плюсове, и минуси, за по-плитките съдове минусите са повече.

А на колегата - добре дошъл!  :-)
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

Johnny

Цитат на: Violeta в 31.10.2008 15:03
А на колегата - добре дошъл!  :-)

Благодаря!

Цитат на: Violeta в 31.10.2008 15:03Излишно се залита по метал-халогените, те имат и плюсове, и минуси, за по-плитките съдове минусите са повече.

Ще го имам това в предвид, но тъй като не съм много опитен и затова реших вместо четири броя Т8 по 30 вата да вместя един или два МХ-на. с две пури. Хайде да спирам, че не съм за тази тема повече. Благодаря още веднъж  *THUMBS UP*

sig84