• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
10.05.2024 00:39

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Осветление за "бавен" аквариум

Започната от itilien, 21.06.2014 19:22

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dafil

Цитат на: itilien - 24.06.2014 14:03
dafil - мерси за линка, ще ги разгледам по-подробно. Относно пар метъра - то ориентировъчно става и с луксметър, те са по-евтини.
по тази логика ориентировъчно може и със споменатите по-горе таблички ;-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

bustama

След всичко написано до тук, до какъв извод стигна, що се касае за бавен аквариум? :-D

itilien

ЦитатВсичко е написано на форума не ти се чете нещо ново или си чел прекалено много

Абе аз че съм чел чел съм, ама започвам да се чудя ти чел ли си какво си превеждал :)

В по-горната статия, към която си дал линк и която самия ти си превеждал пише:

"Растенията поглъщат зеления спектър 20% по - неефективно от червения  и само 5 % от синия. Научно е доказано, че растенията използват зелената част от спектъра за фотосинтеза. В листата на растенията произтича филтрация на светлината и изменение на спектралната характеристика. В тъканите на растенията в зависимост от характера на осветлението се формират различни по количество светочувствителни пигменти към различните дължини на вълната, което позволява на растенията да се адаптират към различно осветление - в рамките на две седмици.

Това означава, че идеалният  PAR-метър да показва точни данни НЕ ТРЯБВА да бъде чувствителен само в червен и син части на спектъра. Колкото по - равномерно измерва PAR в целия видим спектър ( включително зеления ) - приборът става по - точен. "

и

"Фактът, че растенията използват цялата видима част на спектъра позволява при подбора на осветлението да се използва при измерване  обикновен  Lux-метр."

и

"За постигане на определено цветопредаване и получаване на максимална яркост от лампа " дневна светлина" при различните производители обикновено имат еднаква спектрална характеристика или много близка. Всичко това позволява данните от Lux да се превърнат PAR, понеже е известна разликата от двете графики и трябва само да се допълни.
Превръщането на  Lux в PAR става като се умножи по даден коефициент ( ще бъде обяснено в статията). Подобни таблици се използват от десетилетия без необходимост от използване на скъп  PAR - метър.
Следователно за акваристите използващи лампи с дневна светлина е необходимо данните от Lux - метъра да се умножат по коефициента на използваната лампа - практика отдавна използвана в хидропониката.
Данните за чувствителността на PAR-сензора и фиксираното съотношение  PAR/Lux за лампите с дневна светлина правят  PAR-метъра съвършенно ненужен за аквариста. Както и основно подборът на лампи за аквариум се свежда до избор на лампи удволетворяващи нас от естетическа гледна точка. По - горе стана ясно, че растенията са способни да използват целия видим спектър за фотосинтеза. Всякакви дискусии за лампи със завишен червен/син спектър и почти пълно отсъствие на зелен спектър са излишни. "


Хайде сега изясни се със себе си - това, което ми даваш да чета вярно ли е или не е вярно :) И ако не е вярно защо си го превеждал и защо ме караш да го чета? :)

Penta

Добре де , ти искаш да гледаш определено растение имащо изисквания за осветеност с точност до две цифри след десетичната запетая ли ?
Хората си правят бавен аквариум за да нямат грижи с него, ти докторат написа. Я си гледай удоволствието  :-P

evgeni200

Колега статията е преводна.
Осветеноста на дъното можеш да го сметнеш и по формулата за сферата, като аз нали съм бояджията го боядисаш(осветиш) н на брой пъти спрямо площа на сферата.
Две страници инжинерно нямаш резултат.
Много е просто осветяваш си само дъното на аквариума, но резултата ще е приблизитилен.
Наистина няма да пиша повече.
Има още две статий за четене - влиза се през моя профил.


bunzip2

Това вече се оформя като за маса. Седнете на по  *DRINK* и ще достигнете до консенсус по-бързо :).

Много писане, много сметки  *CRAZY*

П.П: Съгласен съм с Penta. Като много му се стараеш, нищо не става. Направи го както мислиш за добре, пък ако трябва после ще буташ :)

evgeni200

Аз нали това казвам.
Том Бар го е написал много точно какво е нужно  *DRINK*

itilien

Да де, разбирам, че статията е преводна. Ама самия ти ми я цитираш, та реших, че я смяташ за вярна, щом за пример я даваш. В противен случай значи не е вярна. Аз обаче чета и английски форуми и на различни места също се говори за не особено сложна корелация между лукс и пар.

Penta - водим теоретичен спор по един доста важен проблем, който явно някои хора не отчитат - а именно равномерността на осветеността по височината на аквариума в зависимост от височината на осветителното тяло над водната повърхност. Аз споменах, че височината над водата е от огромно значение, защото при близко разположение може да има голяма разлика в осветеността на горните и долните части на аквариума. Ти си мислиш, че е бавен, щото на дъното има 40 пар, а на повърхността, където имаш други растения имаш примерно 200. А Евгени започна да развива теории, че височината на лампата не е важна, щото загубите от закона на Кеплер били пренебрежими спрямо загубите във водата. Е да, ама това изобщо не е вярно и затова спорим.

Ето една картинка от реално измерване, която много добре показва това, за което говоря
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.prirodni-akvarium.cz%2Fen%2Fimg%2F5_osvetleni%2Fsquires_Diagram5.jpg&hash=0148949bcf8345df5d9ba0e3b3c2d43894d8011e

Стойностите долу са за дъното на аквариума. Дълбочината на водата не се променя - 7,3 инча е (на друга картинка е показано), променя се само височината на лампата. Значи на първата картинка имаме разстояние от лампа до дъно 11+7,3 = 18,3" . На най-дясната имаме 7,3 + 3 = 10,3". Вижда се, че при увеличаване на разстоянието по-малко от 2 пъти, осветеността намалява над 4 пъти. От тия данни лесно може да се направи сметка какви разлики има между дъно и повърхност при различни височини на лампата.

bunzip2

Според мен, това което водите като теоретичен спор, стана прекалено теоретично и отива към границите на перфекционизма :-D.
Типа на аквариума който си решил да правиш, не изисква изобщо такава прецизност и впускане чак толкова в теорията.
Накрая не знам, ще получиш ли отговорите които търсиш в тази тема. А и като ти гледам познанията, си способен сам да си ги дадеш. За какво изобщо е тази тема, едва ли накрая ще се получи нещо, което да е от практична полза на съфорумците :)

itilien

Практическия отговор го получих от dafil с неговия бавен аквариум осветен от лампа с мощност като моята. Също така и от няколко графики, които изнамерих междувременно. Включително картинката по-горе, тя е доста показателна за моя тип осветление. Трябва да разположа лампата на трийсетина сантиметра над водната повърхност за да получа що годе равномерно осветление с нужната осветеност за бавен аквариум.

Останалото е теоретичен спор, а аз обичам да споря :)))

evgeni200

Дано поне на всички е ясно, че всички сметки на itilien са валидни ако на Картинките  махне рефлекторите и светлина осветява не само аквариума но и всичко около нея.
Никъде не твърдя, че закона не е верен.
Твърдя, че грешно смяташ.
Давам пример по твойта картинка - твърдя, че ако махнеш рефлектора от аквариума с най осветено дъно, то ще стане най - слабо осветеното.
Там където е най - слабо осветено дъното твърдя, че с промяна формата на рефлектора може да се засили неговата осветеност.
Да ползваме ли калкулатора да си смятаме осветеноста на дъното на акваариума?


itilien

Е то ти ако махнеш рефлектора няма да имаш никаква база за сравнение, нито пък ако слагаш различни рефлектори. Спорът още от началото си е заради това доколко разстоянието между източника на светлина и водната повърхност влияе на равномерността на осветеността във височина. Аз казах, че много влияе, ти каза, че влиянието му е пренебрежимо заради това, че във водата светлината се поглъща много по-силно, отколкото във въздуха. Горната картинка показва обратното - при едни и същи условия дори неголеми промени на височината променят напълно категорията на аквариума. Не са дадени измервания за разпределение на осветеността по височина, но те могат да бъдат приблизително изведени от трите картинки. Ако променяш формата на рефлектора можеш да променяш осветеността, в това спор няма. Но това обикновено е практически неудобно. Аз имам една лампа, с точно определен рефлектор. Не мога да му променям формата, нито да го сменям с друг. Ако го разположа ниско, ще получа неравномерна осветеност не само по ширина, а и по височина. Колкото по-високо го вдигам, толкова по-слаба ще е осветеността, но по-равномерна - както по ширина, така и по височина. И оптимума според тия картинки, според опита на dafil и според измерванията на няколко човека е някъде на около 50-60 см над дъното на аквариума

evgeni200

 *DRINK*
Ако може вече числови стойности за твоя аквариум

dafil

Ако искаш още по-икономично осветление разгледай тая тема http://aquariumbg.com/forum/led-(svetodiodno)-osvetlenie/par-30-bulb-7x1w-60-deg-optics/
2 от посочените ПАР лампи на 65-70см от дъното ще са ти предостатъчни,а от такава височина и ще осветяват немалък диаметър ;-)
Няма рефлектори,няма разпиляване на светлината по стените в стаята-абе чудно :-D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

Borko7

Цитат на: itilien - 24.06.2014 17:56
водим теоретичен спор по един доста важен проблем, който явно някои хора не отчитат - а именно равномерността на осветеността по височината на аквариума в зависимост от височината на осветителното тяло над водната повърхност. Аз споменах, че височината над водата е от огромно значение, защото при близко разположение може да има голяма разлика в осветеността на горните и долните части на аквариума. Ти си мислиш, че е бавен, щото на дъното има 40 пар, а на повърхността, където имаш други растения имаш примерно 200.

Toва мога да го потвърдя от опит.
Както писах имам точно такъв бавен аквариум. И лампи на 5см от повърхността на водата. Когато светех с 30в на 300литра си беше много слабо осветен аквариум и на дъното криптокорините едва вървяха, а микрозорума по-средата беше добре. Когато увеличих осветлението с добавяна на 2 часа 100в (което за 300л. пак е малко) микрозорума се покрива с кесенококс и не върви. Долу криптокорините вървят, но са високи, а не ниски, т.е. до долу пак достига доста малко светлина. Все се чудех какъв е проблемът и едва покрай тази тема се появява отговор. И двете растения са сравнително невзискателни за светлина, но явно наистина е имало много голяма разлика в нивото на осветеност по височината на аквариума и когато на едното му стига, за другото е повече. За сега, обаче, не ми се надига капака.

ЦитатИ оптимума според тия картинки, според опита на dafil и според измерванията на няколко човека е някъде на около 50-60 см над дъното на аквариума

Това означава ли, че за аквариум с 50см. височина лампите трябва да са на 10 см от повърхността ? Ако е така, значи при мен не толкова зле.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Similar topics (5)

20516

Публикации: 8
Прегледи: 6674

7930

Публикации: 7
Прегледи: 4390

36188

Публикации: 6
Прегледи: 3642

45921

Публикации: 6
Прегледи: 3806