• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

04.05.2025 15:40

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Осветление за 325 литра 180 см дължина?

Започната от Buhoff, 30.04.2025 08:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

_Kirilov

Цитат на: edmund - 02.05.2025 13:03Здравей _Kirillov!
Това, че е Китайско не означава, че не е качествено :) Дори бих казал, че няма друг производител в момента който да предлага среден клас осветление на такава цена. А за параметрите пък да не говорим. Потърси в Youtube ревюта да видиш как свети един Чихирос, и какви цветове подчертава. Ползват лимитирана серия светодиоди на Самсунг (лимитирана към фирми на които се продават, не като производство)

А за радиатора.........ами трябва да мислиш като радиатор :) :) Шегувам се. Ето решение което работи без проблем (тествано със WRGB || Pro)

Купува се 6 метра алуминиев H профил, нарязва се на 90 см. лепи се с термопроводящо лепило и ....... воала. НЕ трябва активно охлаждане. 6 Метра профил струва 22 лева :) Ето тук например. Дифузер също не му трябва на колегата, но ако реши може да си купи доста места където продават материали за рекламни табели.

Поздрави!

P.S Охооо Lightning_boy, теб те помня от преди 10 години че сме си говорили когато пусках първият си аквариум :) Наздраве!

Не казвам лошо против китайците , просто типично по български ми се струва и това много като пари , при положение ,че не е готов завършен  продукт. В случая името продава ,не нещо друго.
Никога не съм се интересувал от Чихирос или Зетлайт , дали Ада, Туинстар и т.н.  просто  като видя цената и ме отказва въобще да сравнявам или гледам .

Колкото до охлаждането - не съм чел каква е работната температура на тези диони , но на тази мощност това съм убеден ,че ще вдига над 60 градуса , не случйано оригинално имат охлажтане и ребрата са финни. Понеже не говоря на изуст - прост пример с моя плочка с 18 вата диоди с размеди 15х10см на 1мм алуминиев лист дебел - 18 диода по 1 ват без вентилатор лятото при стайна темепратура от 24 гр стигат до 68гр, с най-обикновенно вентилаторче за компютър вързано на 6-8 волта ( да не вдига шум на 12) температурата на плочката не се вдига повече от 8-10гр на стайната такава.

Факт - моята Hygger лампа сигурно е най-евтината на пазара , но за парите си мисля ,че върши работа  . Сега ако ще осветявам аква на 60-70см дълбочина ще го мисля ....

Покажи ако имаш сглобена такава как изглежда , над какво свети и някакви твои впечатления, кусури и прочие .

Аз скоро ще си играя с едни едноватови диоди чисто за експеримент , но светнат ли мисля да ги изполвам по предназначение , като максимално евтино на този етап изделие.

Lightning_boy

Е, то ако говорим за евтиния ... винаги ще се намери и по-евтино.
Въпрос на убеждения и угодия.
Точно както си писал, лепнах един алуминиев профил от викиват и напраскай диодите отгоре без да го мисля. За светене - светят. За растителен аквариум ... не съм ги тествал честно казано.
Че топлят - топлят.
Бях си взел даже от един сайт и някъв контролер преди време да си играя да ги правя на различни етапи да светят различни групи с идеята да има нещо като изгрев, залез и пълен светоден, ама така си стои в кашона.
Онзи ден взех 2 големи корена и утре мисля, че е денят, в който ще ги сложа в аквариума и малко ще го преаранжирам. Ако не забравя, ще я щтракна да видите, не е нищо особено, но за цвят върши работа  :-P
Чихироса обаче, както ме посъветва Bunzip2 си е направо друго поколение ламБа. Можеш да си я контролираш както и когато поискаш и не ти трябват ни поялници, ни димери ни нищо. Един по-стар смартфон и тва е.
Сега за визия вече ако говорим е съвсем друго.
Факт, че моите диоди са някви на V-Тac ако не се лъжа са със чип на самсунг и те, но и факт че съм ги купувал сигурно преди 5 години човек, ако не и повече и ни един не е сдал багажа.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

edmund

ЦитатНе казвам лошо против китайците , просто типично по български ми се струва и това много като пари , при положение ,че не е готов завършен  продукт. В случая името продава ,не нещо друго.
Никога не съм се интересувал от Чихирос или Зетлайт , дали Ада, Туинстар и т.н.  просто  като видя цената и ме отказва въобще да сравнявам или гледам .

Колкото до охлаждането - не съм чел каква е работната температура на тези диони , но на тази мощност това съм убеден ,че ще вдига над 60 градуса , не случйано оригинално имат охлажтане и ребрата са финни. Понеже не говоря на изуст - прост пример с моя плочка с 18 вата диоди с размеди 15х10см на 1мм алуминиев лист дебел - 18 диода по 1 ват без вентилатор лятото при стайна темепратура от 24 гр стигат до 68гр, с най-обикновенно вентилаторче за компютър вързано на 6-8 волта ( да не вдига шум на 12) температурата на плочката не се вдига повече от 8-10гр на стайната такава.

Факт - моята Hygger лампа сигурно е най-евтината на пазара , но за парите си мисля ,че върши работа  . Сега ако ще осветявам аква на 60-70см дълбочина ще го мисля ....

Покажи ако имаш сглобена такава как изглежда , над какво свети и някакви твои впечатления, кусури и прочие .

Аз скоро ще си играя с едни едноватови диоди чисто за експеримент , но светнат ли мисля да ги изполвам по предназначение , като максимално евтино на този етап изделие.
Разбирам те, но ето една провокация да се замислиш. Първо - в твоят пример става на въпрос за хоризонтално разположена алуминиева плочка БЕЗ радиатор. Давам пример при използване на тези LED панели на Чихирос. Светодиодите също са върху алуминиева плоча с размери 900х140 мм. В този случай тази алуминиева подложка също ще отнема, разпределя и отдава топлина, но.......тя има 1300 квадратни сантиметра площ. Ако сложиш само 6 Н обрзни алуминиеви елемента които струват 20 лева, охлаждата площ става 4320 квадратни сантиметра. Освен това при профила има перпендикулярна (на равнината) площ която осигурява естествена конвекция на въздуха. Т.е създава по-бързо движение на въздуха отдолу нагоре при нагряване. Подобрява се топлоотделянето. Не е нужно да има актиивно охлаждане.

Второ - температурата на светодиодите е много относително нещо. Чихирос ползват светодиоди които са ляти от полимер, а не от PMMA, при полимерните не е проблем температурата да достига до 80-90 градуса.

Аз още преди нова година продадох целия сетъп на аквариума, но в момента започнах нов по-голям проект. Горе-долу след месец, месец и малко ще ти покажа в детайли как свети този модел (пак ще си го направя с гореописаното охлаждане). Става на въпрос за растителен аквариум с размер 200 см дължина, 60 см. широчина и 80 см. височина.

Обещавам да ти покажа и разпиша подробности за осветлението.

Поздрави!
Новобранец в акваристиката - положил клетва на 5 септември 2015 г.

Similar topics (5)

10003

Публикации: 5
Прегледи: 4069

53995

Публикации: 0
Прегледи: 2430

40712

Публикации: 12
Прегледи: 7010

7025

Публикации: 6