• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

15.06.2025 05:05

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Осветление за 325 литра 180 см дължина?

Започната от Buhoff, 30.04.2025 08:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Buhoff

Здрваейте колеги,
действам един нов проект от преди Великден за аквариум.
Нещо осветлението ме спъва, няма толкова дълги лампи и сигурно ще трябва да сложа 2 броя.
Нямам време да се занимавам ще трябва да купя нещо готово сигурно ще е LED, в аквариума ще гледам растения и ще трябва осветлението да е подходящо за това.
Моля дайте препоръки кой от какво е доволен, ще ми свърши ли една лампа работа с дължина 120 см за този размер на аквариум (180x40x45). Гледам има много марки и скъпи и ефтини но ще светят ли или ще мъждукат незнам.

Lightning_boy

Цитат на: Buhoff - 30.04.2025 08:43Здрваейте колеги,
действам един нов проект от преди Великден за аквариум.
Нещо осветлението ме спъва, няма толкова дълги лампи и сигурно ще трябва да сложа 2 броя.
Нямам време да се занимавам ще трябва да купя нещо готово сигурно ще е LED, в аквариума ще гледам растения и ще трябва осветлението да е подходящо за това.
Моля дайте препоръки кой от какво е доволен, ще ми свърши ли една лампа работа с дължина 120 см за този размер на аквариум (180x40x45). Гледам има много марки и скъпи и ефтини но ще светят ли или ще мъждукат незнам.

Ами много зависи според мен какви растения ще гледаш. Аз така го виждам.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

_Kirilov

Моя Hyger 120см /72W   определено не стига за 150 см аква . Мислех да го удължавам с мощни диодни ленти RGBW , но аквариума си тръгна добре с времето и се отказах.
Дай размерите на аквариума , защото както знаеш основното нещо е дълбочината му .
Аз мога да ти предложа две тела като моето , като по средата малко ще се припокриват и има вероятност визуално да е по-светло по средата , но пък аз преди време съм го търсил това като ефект и се получаваше добре .
Нагледно модела

Не бих казал ,ч ее мощтна , при спиране на тока ще трябва да и настройваш моментния час всеки път , но според мен на пазара няма готова лампа , която  да въри работа и да е по-евтина ...

Ианче както казах по-нагоре добър вариант , който аз бих ползвал са WS2815 или RGBW
WS2815
RGBW

Като всички линкове са примерни , просто да се видят какво представяляват .
Аз примерно на скоро си поръчах 50 LEd чипа тип (звезди) по 1 ват за да експриментирам с тях , съответно студено бели , топло , зелен ,червен , син - от всеки цвят х10 броя срещу 22лв . Понеже не ми се знаимава с със захранванията за тях , които са по ток - поръчах си за друг вид лами тъй наречените Current Driver Power Unit Supply LED Transformer , при тях свързвам прост оопределен бой чипове Последователно , при този начин проблема е ,че един изгори ли - спират всички до отстраняването му , или замостяването му .
П.П всички лед лампи за домакинствата са на тоя принцип и като захранване и като изпълнение на диодите.

Моето мнение е ,че на края като сметне човек цена на диоди , захранвания , човекоработа, алуминиеви профили, пасти, контролери (ако се заиграе човек), крепежи и не на последно място Визия - в моя случай Hygger-a излиза по-евтино дори  *thanks  *bg*

Buhoff

Размера на аквариума е Д 180 x Ш 40 х В 45 растенията мисля да са мъхове папрат някои анубиас и нещо на заден план по-височко и по някое червено за контраст, ливадки не мисля да правя. С нагласата съм че е по-добре да имам осветление което да ми даде да отглеждам по широк диапазон от растения, че утре може да ми скимне друго и пак да търся лапми. Ще го проуча Hyger 120см /72W благодаря за насоката.

_Kirilov

за моята лампа някъде бях писал- там съм дал накои неща .
Колкото за лентите :

Power:
30LEDs/meter ---------9W / Meter
60LEDs/meter ---------18W / Meter
144LEDs/meter -------43.2W / Meter

RGBCW/RGBNW/RGBWW
(CW6000-6500K;  NW 4000-4500K ;WW 2700-3000K ;)

Lightning_boy

При тая височина, аз лично не мисля, че ще имаш проблеми с осветлението, ако вземеш качествено такова.
При дължина от 180см, тяло 150см мисля че ще ти свърши работа. В крайна сметка остават по едни 15см от страна на аквариума, които мисля, че ъгъла на осветеност ще покрие.

За светлинен поток - колкото повече, толкова повече. Сега всичко що е LED са димируеми, съответно ако идва малко освелението - намаляш.

_Kirilov

Аз не съм попадал на лампа по-голяма от 120см .
В моя профил се вижда на 120см лампа как осветява 150см аквариум , в драта края и на живо и на снимки има тъмни петна . При това лампата е леко вдигната нагоре за да хваща по-широко петно за сметка на силата и. Ако я оставя на оригиналните и стойки петното става осезаемо , направо "реже" аквариума , явно диодите са с лещи под ъгъл.

Buhoff

Ей това е максималния размер и доста лумени вади, дълбочината и ширината не е голяма сигурно ще свърши работа.
https://tinypic.host/image/led.38XHq9

Lightning_boy

Цитат на: Buhoff - 30.04.2025 14:34Ей това е максималния размер и доста лумени вади, дълбочината и ширината не е голяма сигурно ще свърши работа.
https://tinypic.host/image/led.38XHq9

Перфе е според мен таа лампа. Кви пари е и от къде ще я заръчваш?

Buhoff

Не е ефтина но пък е доста добре на параметри и светлина, харесва ми и че може и да се наставя с друга и така се удължава. Мога да взема 2 по 90 см и ще се уцеля дължината но пък ще се оскъпи още повече. За сега ще оглеждам за намаления и нещо на ПРИМОЦИЯ  :-D че гледам са по 500-600 лв

Другия вариант е Fluval Plant Spectrum 3.0 LED пак 2х90см за около 600 лв двете

ps. Ако бачкам здраво и ударя бонуса ще има лампи  :-D

edmund

Здравей!

Изключително силно те съветвам да си вземеш Чихирос. Този модел който посочваш отдавна не е в мрежата-остарял е, и има някои недостатъци. Бих могъл да вляза в големи детайли за да се обоснова. Ето и един много ценен трикшот, чрез който ще постигнеш цена с 50 % надолу, при това за нов и супер качествен модел :)

Можеш да си закупиш частите от Chihiros - LED панела, bluetooth контролера и захранването, и след това просто да си ги свържеш за 2-3 минути. Можеш да си купиш и радиатор за охлаждане за около 30 лева.

1. LED панел за WRGB || 10th Edition

2. Bluetooth контролер. 

3. Захранване за този модел.

Излиза ти на цена 314 лева  ( Цена на осветлението в търговската мрежа 612 лева ) - Виж тук

Поздрави!
Новобранец в акваристиката - положил клетва на 5 септември 2015 г.

Lightning_boy

Цитат на: edmund - 01.05.2025 19:24Здравей!

Изключително силно те съветвам да си вземеш Чихирос. Този модел който посочваш отдавна не е в мрежата-остарял е, и има някои недостатъци. Бих могъл да вляза в големи детайли за да се обоснова. Ето и един много ценен трикшот, чрез който ще постигнеш цена с 50 % надолу, при това за нов и супер качествен модел :)

Можеш да си закупиш частите от Chihiros - LED панела, bluetooth контролера и захранването, и след това просто да си ги свържеш за 2-3 минути. Можеш да си купиш и радиатор за охлаждане за около 30 лева.

1. LED панел за WRGB || 10th Edition

2. Bluetooth контролер.

3. Захранване за този модел.

Излиза ти на цена 314 лева  ( Цена на осветлението в търговската мрежа 612 лева ) - Виж тук

Поздрави!

Уникално адекватен коментар и много, много на място. Два пъти ги смятах и двата пъти излиза точно наполовина!
Практически за тялото с крачетата трябва да се плати още толкова ...
Един радиатор и това е, имаш скандална лампа за половин цена както и да го смяташ!
Аз съм с Chichiros (по  съвет на колега от форума) и трябва да кажа, че е ужасно удобно, буквално.

Адмирации за съвета! Този пост за мен трябва да бъде пиннат в началото на секцията за осветлението и да не се маха от там никога.

*privet*  *privet*  *bg*  *bg*  *thanks  *thanks

_Kirilov

На части действително разликата е голяма , но като се има впредвид ,че и това всичко си е китайско пак цената за мен е неоправдана , но това си е мое мнение де  *bg*

Във Викиват имат радиатори всевъзможни дължини,ширини и височини-но като им гледам цените на края ще излезе същата цена ,че не са никак евтини , или варианта е тънки радиатори и оъгоре вентилатори по тем пературно управление ....
 Решиш ли да сглобяваш нещо ще помагаме  *THUMBS UP*

П.П. Про версията излиза на 419лв в сравнение на 1000++ всякаш е една идея по-надалавера ако човек го гледа от тая гледна точка ...Нещо още ми е странна цялата работа - за първи път частите да са по-евтини от крайния детайл

edmund

Здравей _Kirillov! 
Това, че е Китайско не означава, че не е качествено :) Дори бих казал, че няма друг производител в момента който да предлага среден клас осветление на такава цена. А за параметрите пък да не говорим. Потърси в Youtube ревюта да видиш как свети един Чихирос, и какви цветове подчертава. Ползват лимитирана серия светодиоди на Самсунг (лимитирана към фирми на които се продават, не като производство)

А за радиатора.........ами трябва да мислиш като радиатор :) :) Шегувам се. Ето решение което работи без проблем (тествано със WRGB || Pro)

Купува се 6 метра алуминиев H профил, нарязва се на 90 см. лепи се с термопроводящо лепило и ....... воала. НЕ трябва активно охлаждане. 6 Метра профил струва 22 лева :)  Ето тук например. Дифузер също не му трябва на колегата, но ако реши може да си купи доста места където продават материали за рекламни табели.

Поздрави!

P.S Охооо Lightning_boy, теб те помня от преди 10 години че сме си говорили когато пусках първият си аквариум :) Наздраве!
Новобранец в акваристиката - положил клетва на 5 септември 2015 г.

Lightning_boy

Цитат на: edmund - 02.05.2025 13:03Здравей _Kirillov!
Това, че е Китайско не означава, че не е качествено :) Дори бих казал, че няма друг производител в момента който да предлага среден клас осветление на такава цена. А за параметрите пък да не говорим. Потърси в Youtube ревюта да видиш как свети един Чихирос, и какви цветове подчертава. Ползват лимитирана серия светодиоди на Самсунг (лимитирана към фирми на които се продават, не като производство)

А за радиатора.........ами трябва да мислиш като радиатор :) :) Шегувам се. Ето решение което работи без проблем (тествано със WRGB || Pro)

Купува се 6 метра алуминиев H профил, нарязва се на 90 см. лепи се с термопроводящо лепило и ....... воала. НЕ трябва активно охлаждане. 6 Метра профил струва 22 лева :) Ето тук например. Дифузер също не му трябва на колегата, но ако реши може да си купи доста места където продават материали за рекламни табели.

Поздрави!

P.S Охооо Lightning_boy, теб те помня от преди 10 години че сме си говорили когато пусках първият си аквариум :) Наздраве!

:D Какви неща помниш човек! То вярно, че преди 10-тина, 12 години захванах хобито... Наздраве и на теб!

Similar topics (5)

36165

Започната от logner

Публикации: 6
Прегледи: 3488

16576

Публикации: 17
Прегледи: 7916

59090

Публикации: 3
Прегледи: 3916

4895